routeplanner software & travel apps


Iedere motorrijder wilt mooie kronkelweggetjes rijden en geen saaie snelwegen en of N-wegen. Hoe plan je nu de mooiste route? Plan je op je Garmin apparaat (of BMW Navigator) ? Deze blinken absoluut niet uit in het genereren van een route over kleine mooie weggetjes. TomTom is daar een heel stuk beter in! Natuurlijk is is er ook de mogelijkheid om een route in elkaar te (laten) boxen door software en deze te importeren in je Navigatie apparaat. Op deze pagina wil ik diverse programma's met jullie delen waarmee je een mooie motorroute kunt maken op een vrij eenvoudige manier. Tevens bespreek ik hier handige "Travel Apps" die ik de moeite waard vind.

 


motormaatje


Niet echt een routeplanner app in de technische zin van het woord maar toch ..... De site motormaatje.nl zal bij velen van jullie al bekend zijn. Het is een social media platform voor motorrijders. Op deze site plannen motorrijders een datum waarop ze een bepaalde route gaan rijden en waarvoor jij je kosteloos kunt inschrijven. Hoewel ......... helemaal kosteloos is het niet. Je betaald om lid te zijn van motormaatje 2 hele tientjes per jaar. Voor dit bescheiden bedrag kunnen de "lone riders" onder ons ook eens aansluiten bij een groep om samen een tocht te maken en er een gezellige dag van te maken. Door de jaren heen is dit een zeer succesvol concept gebleken en nu heeft motormaatje haar grenzen verlegd en is ook beschikbaar voor onze zuiderburen op motormaatje.be Tevens heeft motormaatje nu ook een eigen app. Een simpelere route-app kan ik me niet voorstellen. Anderen doen het werk voor je en het enige wat je hoeft te doen is inschrijven en genieten! Natuurlijk mag je ook zelf moeite doen om een leuke route in elkaar te knutselen en zelf de organisator te spelen :-)

 


polarsteps


Polarsteps is in mijn ogen een zeer leuke en handige app.

 

Hoe werkt het?

 

Je laat de app op je telefoon op de achtergrond meelopen. Hij neemt als het ware je route op. Als je tijdens je reis foto's maakt, kun je deze invoegen en worden ze weergegeven in een overzichtskaart van de route. Ook heb je de mogelijkheid om tekst in te voegen. Indien je dat wenst kun je je reis delen met anderen (thuisblijvers) zodat deze jouw op je trip kunnen volgen. Je moet het zien als een blog dat je in een handomdraai creëert. Je kunt achteraf je reis ook laten afdrukken in een travelbook. Het geheel werkt erg intuïtief. Klik op het overzichtskaartje op een plaats waar je geweest bent en je ziet de foto's en beschrijving. Reistijd en afstand wordt automatisch door de app bijgehouden.

 

De app is gratis. Maak eenmalig een account aan en je reizen worden online bewaard. Je kunt ze delen met anderen maar ook prive markeren voor jezelf.

 

Kijk voor meer info op: https://www.polarsteps.com/


kurviger.de (ook nederlandstalig)


Het eerste software pakket dat ik met jullie wil delen is: "Kurviger.de".

 

Reden dat ik Kurviger in eerste instantie niet zo interessant vond, is dat ik niet onder de indruk was van de routering en dat ik de bediening wat onhandig vond. Beide aspecten zijn veranderd en dat maakt Kurviger tot één van de meest interessante online planners van dit moment. En het is nog helemaal gratis ook.

 

Er is overigens ook een Kurviger smartphone app. Een gratis versie, waarmee je ongeveer hetzelfde kunt als met de webversie. Maar voor 10 euro heb je ook Kurviger Pro en daarmee kun je daadwerkelijk navigeren met je smartphone. Opmerkelijk bij Kurviger is dat ze veel aandacht gegeven hebben aan exportopties en die ook goed uitleggen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen of je een track of een route wilt gebruiken; maar ook de combinatie van beiden. Dat maakt het bijvoorbeeld heel makkelijk een route na te bewerken in Garmin BaseCamp.

 

Kurviger is open source. Niet alleen de gebruikte kaarten, ook de softwareontwikkeling als zodanig. Dat betekent dat er door een grote groep vrijwilligers aan wordt gewerkt. Deze wisselen met elkaar van gedachten via het Kurviger-forum. Loop je tegen problemen aan of heb je aanvullende wensen dan kun je die op het forum plaatsen. De combinatie vormt een heel krachtige basis voor de verdere ontwikkeling.

 

Je gaat naar kurviger.de. Zoals verwacht is de site Duitstalig, maar in de linkerkolom kun je ook Nederlands kiezen. En daar zie je meteen al de betrokkenheid van de community want de vertaling is uitstekend en compleet. Hou je muisknop ingedrukt en je kunt de kaart eenvoudig verslepen. Met je scrollwiel kun je in- en uitzoomen. En met een goede internetverbinding is de kaartopbouw razendsnel.

 

Je start en eindpunt kun je invullen in de linkerkolom, maar je kunt ook met de rechterknop op de kaart klikken en daar kiezen voor start, eind of tussenpunt.

 

Tip: door op de ‘crosshair’ (vijfde knop van boven) te klikken kun je ook ‘gewoon’ achter elkaar punten klikken en stap voor stap je route uitzetten. Heb wel in de gaten dat die punten telkens aan het einde toegevoegd worden. Door met de rechtermuisknop toe te voegen wordt een punt vanzelf op een logische plek tussen de andere punten gezet. De routelijn zelf kun je niet verslepen, maar je kunt wel op de route klikken en de marker verslepen, die dan verschijnt.

 

Heel belangrijk zijn uiteraard de routeringsinstellingen. Standaard kiest het programma ‘bochtig’ maar er is nu ook een knop ‘extra bochtig’ met daarbinnen bovendien en extra weerstand van de bebouwde kom. Met ‘gewoon’ bochtig gaan we dwars door Amersfoort. Met ‘extra bochtig’ is de stad verboden gebied. Weliswaar maak je een flinke omweg, maar dit is toch echt wel een handige optie. Kijk… daar kunnen anderen dan weer een puntje aan zuigen! Via ‘meer opties’ kun je bovendien aangeven welke wegsoorten je wilt vermijden en dat je bijvoorbeeld niet tweemaal over dezelfde weg wil toeren.

 

Een optie die je eigenlijk in geen enkele andere planner tegenkomt, is de ‘snelle bochtige route’. Vooral interessant voor de heen- en terugreis, als je wel wilt opschieten, maar toch een beetje leuk wilt rijden.

 

Ook handig is de rondrit-functie, waar je een startpunt, routelengte en richting aangeeft en het programma ongekend snel een rondrit voorstelt, die je vervolgens eenvoudig zelf kunt aanpassen. Bevalt het voorstel niet? Druk gewoon nog een paar keer op ‘genereer’ en in een fractie van een seconde heb je een nieuw voorstel. Ik ken geen enkele routeplanner die dat zó snel doet.

 

Rechtsonder zie je het hoogteprofiel. Door daar met ingedrukte muisknop in te slepen zoomt de kaart automatisch in op het geselecteerd traject.

 

Met de knoppen links kun je POI’s aan en uitzetten. Denk aan motortrefpunten, passen en hotels. Toch werkt dit nog niet erg lekker: er staan een heleboel passen tussen die niet met de motor begaanbaar en/of bereikbaar zijn. Hotels zie ik amper, wel tankstations. En dat is dan wel weer erg handig.

 

Exporteren kan op verschillende manieren. Gewoon als gpx-bestand met route, waypoints en/of track. Maar ook als link, zelfs als QR-code. Als je die met je smartphone scant, wordt de route vanzelf in de Kurviger app geopend.

 

Mijn advies is: speel eens met deze app en je zult heel erg snel ervaren hoe gemakkelijk deze in het gebruik is. Vooral met de rondrit optie heb ik intussen een aantal verrassend leuke ritten weten te genereren. De winter komt eraan, dus tijd genoeg om eens te gaan stoeien met dit programma. Veel plezier en laat je verrassen!!


Routeyou Routeplanner


Wie voor het eerste op de website van Routeyou terecht komt zal direct zien dat deze site niet alleen voor motorrijders gemaakt is. Leuk voor een verdwaalde wandelaar of fietser, maar daarvoor zijn we hier niet. Wie zo snel mogelijk een route wilt vinden klikt op het motoricoontje, vult de gewenste startlocatie in en voila, er staan direct diverse routes voor je klaar. In plaats van een startlocatie invullen kan je ook op "ontdek onze aanraders" klikken.

 

Eenmaal aangekomen in het routemenu zijn er diverse zoekfilters. Door middel van het verschuiven van de geïntegreerde kaart kan je bijvoorbeeld gemakkelijk zoeken binnen een door jouw gewenst gebied. Je kan specifiek zoeken op een tourroute, maar er is ook een offroad-module. En daar houdt de geïntegreerde zoekfilter niet op. Je kunt onder andere zoeken op basis van afstand, moeilijkheidsgraad en zelfs op thema, zoals bier, eten&drinken of zelfs liefde en criminaliteit&justitie. Maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wij zien in ieder geval alvast wat mooie thema's voor de aankomende vergelijkingstests.

 

Heb je je route gevonden, dan kan je de route afdrukken of een gpx bestand downloaden voor je navigatiesysteem. Routeyou kent een waarderingssysteem aan de hand van, maximaal 5, sterren. Dit systeem geeft vooral aan of de routes zijn gecontroleerd of zelfs nagereden. Het betekent niet dat een route met 1 ster slecht is. Een route met 5 sterren is voorzien van veel nuttige info en is gegarandeerd een kloppende route, bij 1 ster is dat niet zo. Oh ja, Routeyou biedt ook nog een app.

https://www.routeyou.com 

 


GPStracks.nl


Welkom terug in de 90's! De website GPStracks.nl draait al een tijdje mee, zonder noemenswaardige update aan de opmaak en dat is te zien. GPStracks biedt net als Routeyou meer dan alleen motorroutes, maar tenzij je ook gek bent van kanoën is dat niet van belang. Veel simpeler en makkelijker dan dit wordt het niet. Klik op auto&motorroutes, kies het land waar je wilt rijden en je kunt van start. Net als bij Motorroutes.net en in tegenstelling tot Routeyou zijn de routes niet gecontroleerd. Sommige populaire routes hebben wel reacties van gebruikers waaruit je op zou kunnen maken dat je een goede route te pakken hebt. Jammer dat sommige reacties 7 jaar oud zijn en dus de gemaakte route dus ook. Het kan geen kwaad een gekozen route nog even na te lopen.

http://gpstracks.nl/

 


Motorroutes.net


Een website die wel specifiek gericht is op motorroutes is motorroutes.net. Wij vonden het iets moeilijker om snel een leuke route te vinden via deze website, maar als je even de tijd neemt werkt ook deze planner niet moeilijk. De makkelijkste weg is door direct op de top 10 van deze maand te klikken, maar dan zit je al snel wat verder in Duitsland en wij zijn op zoek naar routes in de buurt. Die vind je door op "routes" te klikken, een plaats naar wens in te vullen en wat andere filters in te voeren. Via deze weg vind je zo tientallen routes. Een klein nadeel in vergelijk met Routeyou is dat deze routes niet zijn nagetrokken en je dus niet weet of je een beetje toffe route te pakken hebt zonder dit zelf te controleren. Motorroutes.net is een stuk simpeler qua ontwerp, maar biedt een flinke verzameling routes.

https://motorroutes.net/

 


TyreToTravel


TyreToTravel is in 2012 gestart door Jan Boersma en Michel van Hagen: enthousiaste motorrijders en liefhebbers van het rijden van fantastische toertochten. Staat op de website te lezen. Hoewel Tyre nog wel bestaat lijkt het niet meer de handige website die het ooit was. Jan en Michel hebben een nieuwe betaalde app genaamd MyRoute-app gelanceerd die een groot deel van de functionaliteit heeft overgenomen. Toch is de routebibliotheek gewoon gratis toegankelijk en zijn routes via tyretotravel te downloaden in verschillende bestanden waardoor deze website een nog steeds een aardige bron voor motorroutes in de Benelux lijkt.

http://www.tyretotravel.com/nl/

 


Mrgps.nl


Mrgps.nl is in deze lijst een buitenbeentje, omdat er op deze website geen routes te vinden zijn. Toch is het een bron van (route)inspiratie. Mrgps is het alias van gps-goeroe Hans Vaessen. Al meer dan vijftien jaar volledig gespecialiseerd in recreatieve GPS-navigatie. Dus vooral wandelen, fietsen en motorrijden. Wij komen natuurlijk voor dat laatste. Op deze website vind je zeer uitgebreide informatie over verschillende navigatiesystemen gericht op de motor, maar ook links naar andere websites waar wél routes te vinden zijn. Ook buiten de Benelux.

https://www.mrgps.nl/