routeplanner software


Iedere motorrijder wilt mooie kronkelweggetjes rijden en geen saaie snelwegen en of N-wegen. Hoe plan je nu de mooiste route? Plan je op je Garmin apparaat (of BMW Navigator) ? Deze blinken absoluut niet uit in het genereren van een route over kleine mooie weggetjes. TomTom is daar een heel stuk beter in! Natuurlijk is is er ook de mogelijkheid om een route in elkaar te (laten) boxen door software en deze te importeren in je Navigatie apparaat. Op deze pagina wil ik diverse programma's met jullie delen waarmee je een mooie motorroute kunt maken op een vrij eenvoudige manier.


08-10-2019: Kurviger.de routeplanner

Het eerste software pakket dat ik met jullie wil delen is: "Kurviger.de".

 

Reden dat ik Kurviger in eerste instantie niet zo interessant vond, is dat ik niet onder de indruk was van de routering en dat ik de bediening wat onhandig vond. Beide aspecten zijn veranderd en dat maakt Kurviger tot één van de meest interessante online planners van dit moment. En het is nog helemaal gratis ook.

 

Er is overigens ook een Kurviger smartphone app. Een gratis versie, waarmee je ongeveer hetzelfde kunt als met de webversie. Maar voor 10 euro heb je ook Kurviger Pro en daarmee kun je daadwerkelijk navigeren met je smartphone. Opmerkelijk bij Kurviger is dat ze veel aandacht gegeven hebben aan exportopties en die ook goed uitleggen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen of je een track of een route wilt gebruiken; maar ook de combinatie van beiden. Dat maakt het bijvoorbeeld heel makkelijk een route na te bewerken in Garmin BaseCamp.

 

Kurviger is open source. Niet alleen de gebruikte kaarten, ook de softwareontwikkeling als zodanig. Dat betekent dat er door een grote groep vrijwilligers aan wordt gewerkt. Deze wisselen met elkaar van gedachten via het Kurviger-forum. Loop je tegen problemen aan of heb je aanvullende wensen dan kun je die op het forum plaatsen. De combinatie vormt een heel krachtige basis voor de verdere ontwikkeling.

 

Je gaat naar kurviger.de. Zoals verwacht is de site Duitstalig, maar in de linkerkolom kun je ook Nederlands kiezen. En daar zie je meteen al de betrokkenheid van de community want de vertaling is uitstekend en compleet. Hou je muisknop ingedrukt en je kunt de kaart eenvoudig verslepen. Met je scrollwiel kun je in- en uitzoomen. En met een goede internetverbinding is de kaartopbouw razendsnel.

 

Je start en eindpunt kun je invullen in de linkerkolom, maar je kunt ook met de rechterknop op de kaart klikken en daar kiezen voor start, eind of tussenpunt.

 

Tip: door op de ‘crosshair’ (vijfde knop van boven) te klikken kun je ook ‘gewoon’ achter elkaar punten klikken en stap voor stap je route uitzetten. Heb wel in de gaten dat die punten telkens aan het einde toegevoegd worden. Door met de rechtermuisknop toe te voegen wordt een punt vanzelf op een logische plek tussen de andere punten gezet. De routelijn zelf kun je niet verslepen, maar je kunt wel op de route klikken en de marker verslepen, die dan verschijnt.

 

Heel belangrijk zijn uiteraard de routeringsinstellingen. Standaard kiest het programma ‘bochtig’ maar er is nu ook een knop ‘extra bochtig’ met daarbinnen bovendien en extra weerstand van de bebouwde kom. Met ‘gewoon’ bochtig gaan we dwars door Amersfoort. Met ‘extra bochtig’ is de stad verboden gebied. Weliswaar maak je een flinke omweg, maar dit is toch echt wel een handige optie. Kijk… daar kunnen anderen dan weer een puntje aan zuigen! Via ‘meer opties’ kun je bovendien aangeven welke wegsoorten je wilt vermijden en dat je bijvoorbeeld niet tweemaal over dezelfde weg wil toeren.

 

Een optie die je eigenlijk in geen enkele andere planner tegenkomt, is de ‘snelle bochtige route’. Vooral interessant voor de heen- en terugreis, als je wel wilt opschieten, maar toch een beetje leuk wilt rijden.

 

Ook handig is de rondrit-functie, waar je een startpunt, routelengte en richting aangeeft en het programma ongekend snel een rondrit voorstelt, die je vervolgens eenvoudig zelf kunt aanpassen. Bevalt het voorstel niet? Druk gewoon nog een paar keer op ‘genereer’ en in een fractie van een seconde heb je een nieuw voorstel. Ik ken geen enkele routeplanner die dat zó snel doet.

 

Rechtsonder zie je het hoogteprofiel. Door daar met ingedrukte muisknop in te slepen zoomt de kaart automatisch in op het geselecteerd traject.

 

Met de knoppen links kun je POI’s aan en uitzetten. Denk aan motortrefpunten, passen en hotels. Toch werkt dit nog niet erg lekker: er staan een heleboel passen tussen die niet met de motor begaanbaar en/of bereikbaar zijn. Hotels zie ik amper, wel tankstations. En dat is dan wel weer erg handig.

 

Exporteren kan op verschillende manieren. Gewoon als gpx-bestand met route, waypoints en/of track. Maar ook als link, zelfs als QR-code. Als je die met je smartphone scant, wordt de route vanzelf in de Kurviger app geopend.

 

Mijn advies is: speel eens met deze app en je zult heel erg snel ervaren hoe gemakkelijk deze in het gebruik is. Vooral met de rondrit optie heb ik intussen een aantal verrassend leuke ritten weten te genereren. De winter komt eraan, dus tijd genoeg om eens te gaan stoeien met dit programma. Veel plezier en laat je verrassen!!