FAQ: vragen van bezoekers van deze site


Via het contactformulier of mail krijg ik regelmatig vragen van bezoekers. Ik heb besloten om hier een FAQ pagina van te maken waar ik vragen met het bijbehorende antwoord zal publiceren. ( Varieert van weetjes tot technische vragen ) 


Overzicht gestelde vragen: (klik op de link om direct naar de desbetreffende vraag en antwoord te gaan. Ervaring heeft aangetoond dat de links uitsluitend werken in Google Chrome & Microsoft Edge)


V41: Naar aanleiding van een vraag van een bezoeker van deze site: "Hoe kan ik POI's installeren op mijn BMW Navigator"? Wie kan mij voorzien van een recent POI bestand 2023?? Graag niet alleen flitspalen maar ook tankstation, restaurants etc.

 

A: Ik houd mij aanbevolen voor dit bestand, óf een tip waar dit gedownload kan worden. Alvast bedankt!!

 

V40: Kwam bij het zoeken naar reviews over de GoPro 10 bij jou uit. Mijn oude 4 is na héél veel motorkilometers aan vervanging toe en de 10 lijkt een goede opvolger. Alleen lees ik her en der berichten over oververhitting van de camera, waardoor de accu enorm snel leeg is. Heb jij hier tijdens jouw gebruik van de 10 iets van gemerkt?

 

A: Persoonlijk heb ik niet de ervaring dat de GoPro Hero 10 oververhit is geraakt tijdens filmen. Google geraadpleegd. Dit kwam ik tegen op goproblog.nl:

• HERO10 Black update v01.16

Deze update voegt onder andere een aantal instellingen toe om langer te kunnen filmen in bepaalde standen zonder oververhitting.

 

Zelf schakel ik de camera regelmatig uit op stukken die ik niet de moeite waard vind om te filmen. Wellicht dat dit de camera iets laat afkoelen waardoor ik nooit iets van oververhitting gemerkt heb. Ik gebruik daarvoor de bijpassende GoPro remote die op het stuur van de motor gemonteerd is. Zelf heb ik geen opnames gepubliceerd maar op YT staan genoeg video’s die gemaakt zijn met deze camera waarvan de kwaliteit in 4K zeer goed is. Het ligt natuurlijk ook aan de software waarmee je de video’s monteert.

 

V39: Mijn uitlaatbochten van mijne R1201RT LC 2016 zijn dof geworden. Nu is mijn vraag hoe ik die terug en met welk product  het beste laat blinken  of oppoetsen ?

 

A: In het verleden heb ik mijn uitlaatbochten (van mijn vorige RT) die dof waren, gepoetst met Wondersteen. Dat is een poets / polijstmiddel. Hier de link: https://www.wondersteen.com/pagina26.html Zie info op deze pagina.

 

V38: Heb jij een adres voor BMW Motorrad Navigator V reparatie?

Mijn navi wordt niet meer herkent door de PC Ik heb ondertussen van alles geprobeerd:

• USB kabels, 

• andere PC, 

• MTP setting staat op “Mass Storage”, 

• Batterij losgehaald en weer vast,

 

A: Hier de link naar een bedrijf dat Garmins en BMW navigators repareert:

http://www.fixgps.nl/bmw-motorrad-navigator-reparatie/

 

Niks heeft geholpen, JaVaWa, Garmin Express, Garmin Base camp en ook de Windows verkenner zien mijn Motorrad V niet meer.

 

V37: Deze week heb ik met de nieuwste versie van Garmin Expres mijn zumo ge-update naar kaartversie 2022 via computer. Wanneer ik nu mijn toestel aanzet komt er op kaarten beschadigt op en zie ik op mijn scherm niets van kaarten. Als ik op het toestel kijk naar mijn kaarten zie ik dat de kaarten 2022 aan gevinkt zijn. Ik heb dan ook via Garmin expres nog tweemaal kaarten opnieuw installeren gedaan maar het probleem blijft. 

 

A: Het antwoord op deze vraag lijkt niet zo eenvoudig te zijn. Laurent, die mij deze vraag stelde, heeft mij laten weten dat Garmin de meest rigoureuze oplossing voor dit probleem heeft gekozen. Hij krijgt namelijk een volledig nieuwe Zumo XT van Garmin. Netjes opgelost zou ik zo denken.


V36: Ik rijd nu met de 2021 rt. Zoals je weet heeft deze dag rijverlichting. Ik vind het een echt mooi gezicht om dat alleen aan te hebben. Het schakelt automatisch over naar dimlicht bij onvoldoende licht. Echter, ik reed terug van vakantie op de rondweg van Antwerpen en werd daar overvallen door een gigantische wolkbreuk. Tot mijn verbazing ging het dimlicht niet aan. Tot mijn nog grotere verbazing kon ik het dimlicht ook niet via het menu inschakelen. De enige optie om dat te doen is stoppen in het menu dimlicht inschakelen en dan verder wat in normale situaties al niet wenselijk is maar zeker in deze situatie niet. Contact gehad met bmw nl en die bevestigen dat dit inderdaad de enige manier is. Wat ik vreemd vind is dat ik wel al rijdend kan kiezen welke vorm van cruise control ik wil gebruiken. De juiste verlichting is qua veiligheid natuurlijk veel belangrijker. Daarnaast is het zo dat ik het risico dat ik bekeuringen krijg voor het voeren van onjuiste verlichting of stilstaan op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Op de voorgaande modellen zit er een knop op het stuur om dagrij- en dimlicht te kunnen omschakelen. Misschien weet jij of iemand anders hier een oplossing voor of kunnen dit verder aankaarten bij BMW Motor.

 

A: Hulp gevraagd aan R1250RT rijders, modeljaar 2021


V35: De Mode knop kent drie afstellingen. Dyna, Normaal en Rain. Hoe kom ik te weten wat er precies in de mechaniek en electronica gebeurt onder al het plastiek. Is het zo dat er naast de dempingsafstelling ook iets met je gasresponse gebeurt?

 

A: De Rain Road en Dynamic hebben invloed op je ASC (Automatic Stability Control) en op de gasrespons. Bij gebruik van de Rain modus reageert het gas het minst fel en bij Dynamic net het felste. Daarnaast is in de Rain mode de ASC het gevoeligste en zal dus sneller ingrijpen. In de Dynamic mode zal de ASC juist minder snel ingrijpen. De demping in de verschillende rijmodi gebeurd niet automatisch. Deze dien je (apart per rijmodus) via de boordcomputer instellen op Hard, Soft en Normal in de ESA instellingen.


V34: Het stoplicht van mijn BMW 1200RT (2014)  werkt niet meer. Heb jij  hier ervaring mee? Ik ga de stekker (= tevens binnenverlichting) in het opengaande deel  nakijken en de kabel die v/d topkoffer onder de duo-zit verdwijnt controleren of die losgekomen is. Heb jij nog tips ?

 

A: Het probleem werd uiteindelijk door de vraagsteller zelf opgelost: Het was de stekker onder de duozit die losgekomen was. Het is een vreemde sluiting, linkse kant van je weg draaien en rechtse naar je toe, werkt heel onhandig. (Zie foto's. Klik voor vergroting) Hoe je het grote topkoffer (de)monteerd? Kijk hier: https://www.youtube.com/watch?v=Dg5Lhk023_c


V33: Heb toch nog een enkel vraagje waar je mij wellicht mee kunt helpen.   

 1. De BMW is navigatie voorbereid. Dus met een navigator 6 is het toch een kwestie van plug en play?
 2. Je was eerst positief over deze nav. Vervolgens minder positief.  Is het enige de keuze van bochtige routes?  Of vind je het bijvoorbeeld ook te verouderd?
 3. Weet je zo of je ook kunt instellen om autowegen te vermijden? 

A: 

 1. Navigator V en VI zijn inderdaad plug & play en te bedienen met het scrollwiel op het stuur
 2. Het scherm van de Nav VI is fantastisch! Optie bochtige routes is erg matig. Wat dat betreft is de nieuwe Zumo XT een stuk beter, maar hiervoor heb je een adapter nodig om aan te sluiten op de RT. Bovendien werkt de Zumo  niet samen met het scrollwiel. Als je routes maakt met bijv Kurviger.de en die upload naar de Nav VI is het een prima apparaat.
 3. Ja dat kan. Ga naar "Instellingen". Vervolgens naar "Navigatie". Daar zie je "Te Vermijden". Daarin kun je Snelwegen en Autowegen aanvinken om deze te vermijden.

V32: Als ik mijn Zumo XT connecteer met Garmin Basecamp loopt dit programma vast en in sommige gevallen sluit het zichzelf af. Ligt dit aan mijn Zumo XT of aan Basecamp?

 

A: Dit is de oplossing zoals deze op het WayPoint forum te lezen is: Wat een oplossing lijkt te zijn is even de Sample POI bestanden te verwijderen uit de POI map. Wanneer die weg zijn blijft BaseCamp gewoon werken. Het betreft (oude) Cyclops flitspaalinformatie. Zodra je een keer een update doet via GarmiN Express krijg je een nieuwere versie van de Cyclops bestanden, dus de oude sample bestanden zijn overbodig.


V31: Ik zag dat jij jouw RT een nieuw kleurtje hebt laten geven. Mijn RT heeft naast de kleur die ik niet echt top vind ook nogal wat gebruikerssporen. Wrappen is mooi maar naar mijn mening niet duurzaam genoeg. Jij bevestigd dat zelf ook op deze site. Ik besef dat het wellicht een brutale vraag is: waar heb jij je RT laten spuiten en nog belangrijker, wat heeft dat ongeveer gekost?

 

A: Ik heb de motor naar mijn dealer gebracht. (Keram Motorrad) Deze heeft alle kuipdelen gedemonteerd en na het spuiten ook weer gemonteerd. Uiteraard betaal je daar ook voor. In totaal mocht ik 1900€ aftikken, incl. het topkoffer. Lijkt misschien duur, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Wil je het goedkoper hebben dan zou ik je adviseren om de kuipdelen zelf te demonteren en achteraf weer te monteren en een prijsopgave te vragen bij een autoschade hersteller. Wellicht dat deze geen BMW prijzen hanteren. 


V30: Bij met name lage toerentallen trillen mijn spiegels zo erg dat het zicht naar achteren heel erg slecht is. Geef ik gas dan verdwijnen de trillingen en is het "beeld" goed. Heb jij een truc waardoor ik dit euvel kan verhelpen?

 

A: Het probleem dat jij beschrijft komt redelijk vaak voor bij met name de iets oudere RT's. Er worden veel 'trucjes" beschreven maar de beste oplossing is om de rubbers waarin de spiegel wordt gedrukt met de 3 pennen te vervangen voor nieuwe exemplaren. Een kind kan de was doen en het kost je zeker geen kapitaal. Succes.


V29: Van de verschillende opties lijkt Kurviger wel het meest handig en zie dat ik een route via een QR-code naar een telefoon kan overzetten. Downloaden als .gpx bestand kan ook. Op diverse fora lees ik verschillende verhalen over het overzetten van zo’n .gpx bestand naar de navigator (VI in mijn geval). 

 

De vraag die ik heb is of dat overzetten toch altijd via basecamp moet? Dat kan ik op de site van Garmin kan downloaden en dan lijkt de online cursus via Mr. GPS handig. Als het overzetten rechtstreeks naar de navigator kan, hoef ik die cursus van vier uur mogelijk dus niet niet te volgen.

 

A: Een gemaakte route via mijn iPhone naar de BMW Navigator VI sturen is  mij nooit gelukt (en volgens mij gaat dat ook niet) Zelf vind ik dat geen probleem aangezien ik de route op mijn laptop maak waaraan ik op dat moment ook de navigator gekoppeld heb. Ik sla de route op op mijn laptop, dubbelklik erop en de route wordt in Basecamp geopend.

 

Daarna ga je als volgt te werk:

 • Links boven in het scherm van Basecamp zie je all routes staan die je al eens in dit programma geopend hebt 
 • Klik op de route die je naar de Navigator wilt sturen
 • Ga in het menu naar de optie; "Toestel" en kies "Verzenden naar Toestel"
 • Er wordt een nieuws schermpje geopend waarin je je Navigator kunt kiezen.
 • Klik vervolgens op "Ok"
 • De route wordt nu naar je Navigator gekopieerd.
 • Als je de Navigator loskoppelt en opstart zie je de melding: "Nieuwe routes gevonden. Importeren naar reisplanner?'
 • Kies de route en klik op "importeer" Nu is deze gereed voor gebruik.

V28: Beste Luc. Op facebook kwam ik een link tegen naar jouw geweldige site. Leuk opgezet, prettig leesbaar en alles staat vindbaar op de juiste plek. Ik bedoel eigenlijk te zeggen: complimenten voor de site en dank voor de moeite die je ongetwijfeld erin steekt. Ik heb een vraag / probleem met mijn RT LC van 2017. De motor start altijd zonder enig probleem. Vaak op het moment dat ik de RT in de versnelling zet, slaat deze af. Dit gebeurd overigens niet elke keer. Heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn?

 

A: Hoi Bart. Ik heb een heel sterk vermoeden dat jouw probleem gezocht moet worden in de schakelaar van de standaard. Mijn vermoeden is dat deze niet meer correct functioneert. Zet je namelijk je RT in de versnelling terwijl je standaard niet is ingeklapt dat slaat je motor af. Dit zodat je niet met uitgeklapte standaard kunt wegrijden en daardoor op je postzegel gaat.  Dit euvel komt nogal eens voor. De schakelaar kost geen fortuin, dus het is een relatief klein probleem(pje)

 

Hoi Luc: jouw diagnose was correct!


V27: Dag Luc weer eens een berichtje / vraagje. Is er een manier om het windscherm van m'n 1200lc in de hoogste stand te houden als ik het contact afzet? Dit i.v.m. schoonmaak, het scherm is wel makkelijk verwijderbaar maar toch.

 

A: Deze vraag heb ik mijzelf ook gesteld maar zowel in het instructieboekje van mijn R1200RT LC als online heb ik hiervoor geen oplossing kunnen vinden. Ik ga er vanuit dat je het scherm alleen in de hoogste stand kunt zetten als het contact van de RT aan staat. 

 

Mocht iemand een truc weten om het scherm omhoog te zetten met het contact uit dan hoor ik het graag!


V26: Om te beginnen ben ik een grote fan van jouw website die ik wekelijks meerdere keren bezoek.  Mijn vraag: ik kan een set binnentassen voor de RT kopen (voor een prikkie) Ze komen van een 2008 model. Zelf heb ik een RT LC, net als jij, van 2014. Passen deze binnentassen in de koffers van de RT LC ?

 

A: Fijn dat je mij site wekelijks meerdere keren bezoekt! Als antwoord op je vraag: ja die binnentassen passen in de koffers van jouw RT LC. Waarom weet ik dat zo zeker? Omdat ikzelf de binnentassen van mijn 2009 model RT meegenomen heb naar de LC. 


V25: Ik las dat je op je dashboard geen digitale aangegeven snelheid meer had, kunnen ze dit oplossen met software ?  

Dit is mij namelijk ook pas overkomen nadat ik even was gestopt en de motor weer heb gestart. Nu blijft steeds het RT logo in beeld.

 

A: Zelf heb ik dit probleem gehad na het plaatsen van een nieuwe accu. Tijdens het rijden zag ik het RT logo en probeerde ik de digitale snelheid in beeld te krijgen, wat dus niet lukte. Deze instelling kun je dus niet aanpassen tijdens het rijden, maar alleen als je stil staat. Alleen dan kun je de persoonlijke voorkeuren in het menu aanpassen. (zal met veiligheid te maken hebben vermoed ik zo) 


Oplossing: Motor op contact zetten. Ga vervolgens in het menu naar "instellingen". Dan naar "gebruiker". Dan naar "achtergrond". Die staat bij jou nu waarschijnlijk op "logo". Veranderd dit in "snelheid". Ik ga ervan uit dat dit jouw probleem oplost. 


V24: Ik heb een BMW Navigator V die ik wil laten repareren. Heeft U daar een goed adres voor?

 

A: Ik had inderdaad een adres van een bedrijf: Spark Elelctronics waar veel mensen lovend over waren. Helaas zie ik op google dat zij vanaf 1 januari 2020 hun reparatiediensten hebben beëindigd. Ik kwam ook nog het adres tegen van http://www.fixgps.nl/ Wellicht dat je daar kunt proberen. Ze lijken gespecialiseerd in Garmin, dus de BMW navigator zou ook moeten lukken lijkt mij. 


V23: las net over je ergernis omtrent de bevestigingslipjes van de zijpanelen. Bij mij zijn die ook verdwenen (na onderhoud bij de dealer... en die doet flauw, maar goed). Hoe heb je dit opgelost?

 

A: Ik zou van metaal een haaks (L-vormig) deeltje maken. Deze in het kuipdeel bevestigen met silliconenkit op de plaats waar eerder de plastic lipjes zaten. (1 platte kant plakt aan het kuipdeel en het andere uiteinde steekt uit en werkt als lipje) De kit heeft in mijn ogen het voordeel dat deze flexibel is waardoor de kans dat het loslaat als er kracht op komt erg klein is.


V22: Op de foto's op deze site van jouw R1200RT LC zag ik een soort van afdekkapje op het (in mijn ogen lelijke) gat vlak boven de voetsteun aan de linkerkant van de motor zitten. Waar kan ik dit kopen??

 

A: Als ik je beschrijving goed begrijp, bedoel je dit:

Het "lelijke gat" stoorde mij ook en blijkbaar meer mensen. De firma Hornig in Duitsland vond het de moeite waard om er een aftermarket item van te maken. Dit kapje kun je HIER bestellen.


V21: Ik kan een Optimate 6 acculader overnemen. Kan ik deze aansluiten op de BMW plug? (CanBus systeem)

 

A: Nee dit kan niet. Wil je een acculader hebben die geschikt is voor het CanBus systeem van BMW dan moet je de Optimate 4 Dual kopen. Deze heb ikzelf trouwens ook. Deze kun je omzetten van "normaal" laden naar CanBus laden. Uiteraard zijn er ook geschikte BMW laders te koop (waar je ook BMW geld voor betaald) Uiteraard kun je de Optimate 6 gebruiken, maar dan zal je deze rechtstreeks op de accu van je BMW moeten aansluiten.


V20: Ik heb je bericht over de Zumo XT gelezen, en heb daarbij de vraag of jou bekend is dat deze Zumo op de "standaard" cradle van de BMW R1200RT lc gaat passen, eventueel met een adapter. 

 

A: Op dit moment is er geen adapter of iets dergelijks waarmee de Zumo te koppelen is aan de standaard cradle (die ik ook heb) van de BMW. Mocht er een adapter op de markt komen, dan lijkt het heel erg onwaarschijnlijk dat de Zumo met het scrolwiel op het stuur bediend kan worden. Persoonlijk zou ik er nog wel mee kunnen leven als dit het geval zou zijn. Na een uitgebreide speurtocht op internet heb ik geen adapter weten te vinden. Wellicht dat het simpelweg te vroeg is voor dit accessoire aangezien de XT pas een dikke maand te koop is. Ik kan me niet voorstellen dat er nu of in de nabije toekomst geen BMW adapter zou komen. 

 


V19: Kan ik mijn BMW Navigator V of VI updaten via mijn Android Samsung A70? 

 

A: Om je Navigator te updaten heb je Garmin Express nodig. Bij mijn weten is deze alleen beschikbaar voor Windows en voor Mac. Zelf heb ik geen Android device, maar voor Apple iPhone bestaat in ieder geval geen Garmin express app. Ik neem aan voor Android ook niet. In dat geval kun je dus niet updaten via je telefoon.

 

Heeft iemand een tip, laat het mij dan weten via "Contact Luc" of via mail: luc@motor4you.nl


Ik was niet tevreden over de kleur van mijn RT nadat ik deze gekocht had. Helaas was er in 2014 geen enkele kleur leverbaar die ik mooi vond. Zoals op deze site te lezen is heb ik de motor daarom compleet over laten spuiten in een andere kleur. Over smaak valt te twisten maar mijn keuze was de kleur: Lupin Blau. Naar aanleiding hiervan kreeg ik de volgende vraag:

 

V18: Moet de motor opnieuw gekeurd worden nadat deze in een andere kleur gespoten is?

 

A: Op het kentekenbewijs staat geen kleur vermeld, dus nadat je motor een andere kleurtje heeft gekregen, hoeft deze niet gekeurd te worden. Gewoon genieten van de kleur die je gekozen hebt en rijden maar :-)


V17: Ik heb de hoofdprijs betaald voor de BMW Navigator VI. Als ik de motor parkeer moet ik steeds de Navigator van de RT afhalen (voordat iemand anders het doet) Is er geen mogelijkheid om het navigatiesysteem te vergrendelen?

 

A: Op deze site heb ik meerdere methodes beschreven om een BMW Navigator op de RT te vergrendelen. Kijk hier naar de verschillende methoden. https://www.r1200rt.nl/bmw-navigator-downloads/ Mijn voorkeur gaat uit naar methode 1, waarbij de navigator via de centrale vergrendeling gelocked wordt. De link naar de leverancier staat vermeld. Evenals instructie video's. 


V16: Als ik mijn RT start loopt deze prima. Als ik hem vervolgens in de eerste versnelling zet valt hij uit. Wat kan dit zijn?

 

A: Als je een RT in de versnelling zet als de zijstandaard nog niet is ingeklapt dan valt de motor uit. Dit is een beveiliging. Waarschijnlijk is het relais dat hiervoor zorgt defect waardoor de motor uitvalt, ook als je de zijstandaard hebt ingeklapt.


V15: Hoe krijg ik een .KMZ file op mijn BMW Navigator VI ?

A: Om dit op je Navigator VI te zetten, zal je het bestand moeten converteren naar een .GPX of .GDB bestand.

 

Online kun je een conversieprogramma downloaden (freeware) dat heet: JaVaWa RTWtool

Hier de link waar je een versie voor Wondows en Apple kunt downloaden:

http://www.javawa.nl/download.script/software=JaVaWa%20RTWtool&lang=nl

Installeren en opstarten en dan zie je:

Klik op “Open bestand” (kies jouw .KMZ bestand)

Let op dat “Uitvoeren naar” staat op: “Garmin bestand GPX / GDB”

Klik op: “Converteren”

Jouw kmz wordt nu omgezet naar een Garmin bestand.

Dit Garmin bestand kun je vervolgens met Garmin Basecamp naar je Navigator VI kopiëren. 


V14: Wat is nut en is het nodig om mijn BMW een software update te geven\en wat wordt er dan ge-update?

A: Met alle elektronica in huidige motoren wordt vrijwel alles via software aangestuurd. Dit kan zijn de werking van systemen als cruise control, ESA, bandenspanningsmeters en de rijmodi etc. Daarnaast wordt ook de inspuiting van brandstof en de ontsteking softwarematig aangestuurd via de Electronic Control Unit (ECU) In een motor zitten veel sensors die verbonden zijn met de ECU. De juiste werking van software is dus van cruciaal belang voor het goed en veilig functioneren van je motor.

 

Een software update laat ik daarom àltijd uitvoeren. Deze is er namelijk altijd op gericht om de werking van de motor te verbeteren of geconstateerde problemen op te lossen.

 

Ik moet toegeven dat ik nooit gevraagd heb aan mijn dealer waarvoor een specifieke software update diende. Zij zijn de enige die hiervan inhoudelijk op de hoogte zijn. Je zou dit kunnen vragen en vervolgens zelf beslissen of je het de moeite waard vind.

Nogmaals: persoonlijk zou ik  een update àltijd laten uitvoeren.


V13: Ik heb een optimale 2 maar deze werkt niet op de BMW ? Op de BMW zitten twee aansluitpunten maakt het nog wat uit ? of moet ik een andere druppellader kopen?

 

A: Tot op heden zijn van de Optimate druppelladers alleen versie 4 Dual geschikt voor het Canbus systeem van BMW. De overige modellen kun je wel gebruiken om de accu van je BMW op te laden. Je zult dan de lader rechtstreeks op je accu moeten aansluiten waarbij het canbus systeem omzeild wordt. Zelf gebruik ik de Optimate 4 die ik via de BMW stekker kan aansluiten. (zie foto) Mijn ervaringen met dit model zijn goed. Opladen met een 4A optimate 5 zal sneller gaan maar dat vind ik persoonlijk van minder belang voor een druppellader. (en deze werkt dus niet via BMW canbus)


V12: Ben op zoek naar een goede LED 'headlight' voor mijn 1200rt van 2017 die meer licht geeft dan het H7 55 W peertje. In het vorige model had je nog 2x 55W verlichting. Tot nu toe word ik geconfronteerd met forse koelingen die niet passen achter de standaard afsluitdop van de H7 lamp

 

A: *** Iemand een oplossing hiervoor?? *** Stuur mij het antwoord via: "Contact Luc"


V11: Mijn BMW navigator VI wordt niet herkend als ik deze aansluit op mijn laptop

 

A: Energiebeheer van Windows mag de USB poort uitschakelen om energie te besparen. Zet het vinkje uit in de      eigenschappen van je USB (configuratiescherm – apparaatbeheer)


V10: Waar staat LC voor in het type R1200RT LC

 

A: Liquid Cooled


V09: Na aanschaf van de BMW navigator 5 zag ik dat op versie 6 de spotify app staat. Kan ik de software van de BMW Navigator 6 op versie 5 installeren?

A: De Navigator 5 is iets beperkter dan de Navi 6. Software van de 6 op de 5 installeren is niet mogelijk. Op versie 5 kun je MP3 bestanden, die op je apparaat zijn opgeslagen, beluisteren via de mediaspeler.


V08: Ik krijg geen Nederlandse tekst meer op het scherm van mijn BMW Navigator 5. Wel nog de Nederlandse stem. Kun jij mij helpen aan de NL tekst files voor de Navigator 5

A: De bestanden heb ik op deze site gezet. Je kunt ze HIER downloaden


V07: Ik heb de mini USB aansluiting van mijn BMW Navigator defect. Heb jij een betrouwbaar adres waar ik dit kan laten repareren ?

 

A: Van veel mensen heb ik bijzonder positieve berichten ontvangen over Spark Electronics. Dit bedrijf krijgt ook online zeer goede beoordelingen (9.6 / 10) Kijk maar op hun site voor meer info: https://www.sparkelectronics.nl/nl


V06: Ik heb een route gedownload van r1200rt.nl maar krijg deze niet geopend in Basecamp. Wat doe ik fout?

 

A: Veel routes op mijn site zijn ingepakt om ruimte te besparen. Je moet de route eerst uitpakken. Basecamp kan niet overweg met .zip of .rar bestanden. Na uitpakken zie je de .GPX file en deze kun je openen in Basecamp.


V05: Hoe kom ik aan de icoontjes van verschillende BMW motoren om te installeren op mijn BMW Navigator 5

 

A: Ik heb het bestand op deze site gezet. Je kunt het op DEZE pagina downloaden


V04: Wat is de beste manier om mijn oliepeil te meten bij mijn R1200RT.

 

A: Na een rit, de motor op het middenbok plaatsen. Vervolgens 10 minuten wachten en dan het oliepeil bekijken in het peilglas. Dus niet zoals velen denken: peilen als de motor koud is!


V03: Hoe krijg ik routes die ik van internet gedownload heb op mijn BMW Navigator

 

A: Sluit je Navigator aan op je PC / Laptop. Open de route in het gratis Garmin programma: "Basecamp" Ga vervolgens in Basecamp naar menu: "Toestel" Klik in het submenu op: "Verzenden naar toestel" De route wordt nu naar je Navigator gekopieerd.


V02: Er zijn kaartupdates voor mijn nieuwe BMW Navigator. Hoe moet ik deze installeren

 

A: Download het gratis programma "Garmin Express". Voeg je Navigator toe aan het programma. (aansluiten en op toevoegen klikken) Indien er updates zijn klik je in Garmin Express op "bijwerken" 


V01: Ik wil de rem en koppelingshandel naar beneden verstellen. (R1200RT bj 2009) Ze staan nu in één lijn met de handvaten en dit vind ik te hoog. Hoe doe ik dit?

 

A: zie onderstaande afbeelding