FAQ: vragen van bezoekers van deze site


Via het contactformulier of mail krijg ik regelmatig vragen van bezoekers. Ik heb besloten om hier een FAQ pagina van te maken waar ik vragen met het bijbehorende antwoord zal publiceren. ( Varieert van weetjes tot technische vragen ) 


V: Ik heb de hoofdprijs betaald voor de BMW Navigator VI. Als ik de motor parkeer moet ik steeds de Navigator van de RT afhalen (voordat iemand anders het doet) Is er geen mogelijkheid om het navigatiesysteem te vergrendelen?

 

A: Op deze site heb ik meerdere methodes beschreven om een BMW Navigator op de RT te vergrendelen. Kijk hier naar de verschillende methoden. https://www.r1200rt.nl/bmw-navigator-downloads/ Mijn voorkeur gaat uit naar methode 1, waarbij de navigator via de centrale vergrendeling gelocked wordt. De link naar de leverancier staat vermeld. Evenals instructie video's. 


V: Als ik mijn RT start loopt deze prima. Als ik hem vervolgens in de eerste versnelling zet valt hij uit. Wat kan dit zijn?

 

A: Als je een RT in de versnelling zet als de zijstandaard nog niet is ingeklapt dan valt de motor uit. Dit is een beveiliging. Waarschijnlijk is het relais dat hiervoor zorgt defect waardoor de motor uitvalt, ook als je de zijstandaard hebt ingeklapt.


V: Hoe krijg ik een .KMZ file op mijn BMW Navigator VI ?

A: Om dit op je Navigator VI te zetten, zal je het bestand moeten converteren naar een .GPX of .GDB bestand.

 

Online kun je een conversieprogramma downloaden (freeware) dat heet: JaVaWa RTWtool

Hier de link waar je een versie voor Wondows en Apple kunt downloaden:

http://www.javawa.nl/download.script/software=JaVaWa%20RTWtool&lang=nl

Installeren en opstarten en dan zie je:

Klik op “Open bestand” (kies jouw .KMZ bestand)

Let op dat “Uitvoeren naar” staat op: “Garmin bestand GPX / GDB”

Klik op: “Converteren”

Jouw kmz wordt nu omgezet naar een Garmin bestand.

Dit Garmin bestand kun je vervolgens met Garmin Basecamp naar je Navigator VI kopiëren. 


V: Wat is nut en is het nodig om mijn BMW een software update te geven\en wat wordt er dan ge-update?

A: Met alle elektronica in huidige motoren wordt vrijwel alles via software aangestuurd. Dit kan zijn de werking van systemen als cruise control, ESA, bandenspanningsmeters en de rijmodi etc. Daarnaast wordt ook de inspuiting van brandstof en de ontsteking softwarematig aangestuurd via de Electronic Control Unit (ECU) In een motor zitten veel sensors die verbonden zijn met de ECU. De juiste werking van software is dus van cruciaal belang voor het goed en veilig functioneren van je motor.

 

Een software update laat ik daarom àltijd uitvoeren. Deze is er namelijk altijd op gericht om de werking van de motor te verbeteren of geconstateerde problemen op te lossen.

 

Ik moet toegeven dat ik nooit gevraagd heb aan mijn dealer waarvoor een specifieke software update diende. Zij zijn de enige die hiervan inhoudelijk op de hoogte zijn. Je zou dit kunnen vragen en vervolgens zelf beslissen of je het de moeite waard vind.

Nogmaals: persoonlijk zou ik  een update àltijd laten uitvoeren.


V: Ik heb een optimale 2 maar deze werkt niet op de BMW ? Op de BMW zitten twee aansluitpunten maakt het nog wat uit ? of moet ik een andere druppellader kopen?

A: Tot op heden zijn van de Optimate druppelladers alleen versie 4 Dual geschikt voor het Canbus systeem van BMW. De overige modellen kun je wel gebruiken om de accu van je BMW op te laden. Je zult dan de lader rechtstreeks op je accu moeten aansluiten waarbij het canbus systeem omzeild wordt. Zelf gebruik ik de Optimate 4 die ik via de BMW stekker kan aansluiten. (zie foto) Mijn ervaringen met dit model zijn goed. Opladen met een 4A optimate 5 zal sneller gaan maar dat vind ik persoonlijk van minder belang voor een druppellader. (en deze werkt dus niet via BMW canbus)


V: Ben op zoek naar een goede LED 'headlight' voor mijn 1200rt van 2017 die meer licht geeft dan het H7 55 W peertje. In het vorige model had je nog 2x 55W verlichting. Tot nu toe word ik geconfronteerd met forse koelingen die niet passen achter de standaard afsluitdop van de H7 lamp

 

A: *** Iemand een oplossing hiervoor?? *** Stuur mij het antwoord via: "Contact Luc"


V: Mijn BMW navigator VI wordt niet herkend als ik deze aansluit op mijn laptop

 

A: Energiebeheer van Windows mag de USB poort uitschakelen om energie te besparen. Zet het vinkje uit in de      eigenschappen van je USB (configuratiescherm – apparaatbeheer)


V: Waar staat LC voor in het type R1200RT LC

 

A: Liquid Cooled


V: Na aanschaf van de BMW navigator 5 zag ik dat op versie 6 de spotify app staat. Kan ik de software van de BMW Navigator 6 op versie 5 installeren?

A: De Navigator 5 is iets beperkter dan de Navi 6. Software van de 6 op de 5 installeren is niet mogelijk. Op versie 5 kun je MP3 bestanden, die op je apparaat zijn opgeslagen, beluisteren via de mediaspeler.


V: Ik krijg geen Nederlandse tekst meer op het scherm van mijn BMW Navigator 5. Wel nog de Nederlandse stem. Kun jij mij helpen aan de NL tekst files voor de Navigator 5

A: De bestanden heb ik op deze site gezet. Je kunt ze HIER downloaden


V: Ik heb de mini USB aansluiting van mijn BMW Navigator defect. Heb jij een betrouwbaar adres waar ik dit kan laten repareren ?

 

A: Van veel mensen heb ik bijzonder positieve berichten ontvangen over Spark Electronics. Dit bedrijf krijgt ook online zeer goede beoordelingen (9.6 / 10) Kijk maar op hun site voor meer info: https://www.sparkelectronics.nl/nl


V: Ik heb een route gedownload van r1200rt.nl maar krijg deze niet geopend in Basecamp. Wat doe ik fout?

 

A: Veel routes op mijn site zijn ingepakt om ruimte te besparen. Je moet de route eerst uitpakken. Basecamp kan niet overweg met .zip of .rar bestanden. Na uitpakken zie je de .GPX file en deze kun je openen in Basecamp.


V: Hoe kom ik aan de icoontjes van verschillende BMW motoren om te installeren op mijn BMW Navigator 5

 

A: Ik heb het bestand op deze site gezet. Je kunt het op DEZE pagina downloaden


V: Wat is de beste manier om mijn oliepeil te meten bij mijn R1200RT.

 

A: Na een rit, de motor op het middenbok plaatsen. Vervolgens 10 minuten wachten en dan het oliepeil bekijken in het peilglas. Dus niet zoals velen denken: peilen als de motor koud is!


V: Hoe krijg ik routes die ik van internet gedownload heb op mijn BMW Navigator

 

A: Sluit je Navigator aan op je PC / Laptop. Open de route in het gratis Garmin programma: "Basecamp" Ga vervolgens in Basecamp naar menu: "Toestel" Klik in het submenu op: "Verzenden naar toestel" De route wordt nu naar je Navigator gekopieerd.


V: Er zijn kaartupdates voor mijn nieuwe BMW Navigator. Hoe moet ik deze installeren

 

A: Download het gratis programma "Garmin Express". Voeg je Navigator toe aan het programma. (aansluiten en op toevoegen klikken) Indien er updates zijn klik je in Garmin Express op "bijwerken" 


V: Ik wil de rem en koppelingshandel naar beneden verstellen. (R1200RT bj 2009) Ze staan nu in één lijn met de handvaten en dit vind ik te hoog. Hoe doe ik dit?

 

A: zie onderstaande afbeelding