Actioncams, mijn ervaringen & downloads (Firmware, handleidingen en meer)Gopro hero 12 black editie


Zoals gebruikelijk komt jaarlijks in september een nieuwe GoPro op de markt. Dit jaar is het de beurt aan de Hero 12 black. 2 jaar geleden kocht ikzelf de Hero 10 black, waar ik overigens nauwelijks gebruik van heb gemaakt. Na het testen van de nieuwste features heeft de GoPro voornamelijk werkloos in de kast gelegen. Afgelopen week ben ik voor een korte vakantie richting bergen van Oostenrijk geweest. De Hero 10 mocht mee, maar ook nu ben ik niet verder gekomen dan enkele shots. Tijdens het maken van een opname van enkele minuten viel het mij toch weer op hoe enorm heet deze camera wordt. Waarschijnlijk zal dat anders zijn als de camera gemonteerd is aan mijn motorhelm en zich vol in de rijwind bevind. Ook bij de Hero 11 is het heet worden van de camera een beschreven issue. Zo erg zelfs dat de GoPro incidenteel uitvalt. Ik mag hopen dat dit bij deze nieuwste Hero verholpen is, al ben ik daar momenteel nog niet gerust op. Verdere info volgt!

 

Uiteraard zijn de specificaties van deze camera nog uitgebreider in vergelijking tot zijn voorganger.

 

Productinformatie

Merk: GoPro

EAN: 0810116380282

Kleur: Zwart

Beeldopname

Videoresolutie: 4K

FPS 4K: 100

Max kijkhoek horizontaal: 177 °

Beeldstabilisator: Versie 6

Camera

Aantal megapixels: 27 Megapixel

Foto functionaliteit: Ja

Lcd-display: Ja (voor en achter)

Touchscreen: Ja (scherm achterzijde)

Burstfunctie: Nee

Timelapsefunctie: Ja

Connectiviteit: WIFI 

Functionaliteiten

Slowmotion: Ja

Spraakbesturing: Ja

Vlogcamera: Ja

Aansluitingen

Microfooningang: Ja

Type extern geheugenslot: Micro SD

Bestendigheid

Spatwaterdicht: Ja

Geschikt voor onderwater: Ja

Waterdicht tot (meter): 10 meter

Schokbestendig: Ja

Stofdicht: Ja

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Voeding

Voedingstype: Accu

Verwisselbare accu: Ja

Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 1

Accu/batterij capaciteit in mAh: 1720 mAh

Maximale batterijduur: 2.5 uur

Overige kenmerken

Bluetooth: Ja

Maximum card capaciteit: 512 GB

Gewicht: 351 g

 

02-01-2023: Standaard actioncam òf toch een 360 graden cam?

Als ik dan toch niet zelf op de motor kan of wil rijden omdat de omstandigheden het niet toelaten, kijk ik graag op YouTube naar motorritten in een mooie omgeving. Steeds vaker zie ik opnames die gemaakt zijn met een 360 graden actioncam, waarbij de Insta360 mateloos populair lijkt te zijn. Opmerkingen over de opnames die bij deze video's geplaatst zijn, zijn vaak lovend. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik heel erg weinig kritische opmerkingen zie onder YT video's (in tegenstelling tot social media waar elkaar afmaken een trend lijkt te zijn) Wat vind ik nu zelf van de 360 graden cam? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik ben niet gecharmeerd van de typen beelden die deze camera's genereren. Natuurlijk heeft ook de editor grote invloed op het eindresultaat.

 

Zojuist heb ik bijvoorbeeld naar een video gekeken van een rit over de Umbrail Pas in Zwitserland, gemaakt met een GoPro Hero 10 Black. Camera gemonteerd op de helm. Mijn mening: rustig, scherp en afwisselend beeld. Je ziet precies waar de rijder naar kijkt en blijkbaar de moeite waard vindt. Natuurlijk zijn er ook video's met deze setting waarbij de hoofdbewegingen van de rijder dusdanig onrustig (lees: wild) zijn dat dit een negatief effect heeft op het eindresultaat. In de genoemde video was dat niet zo. Op hetzelfde YT kanaal is sinds kort ook een video te vinden van een rit die gefilmd is met een Insta360. Leuk dat je de hele motor met rijder in beeld kunt brengen zonder dat de selfie stick in beeld komt. (dit kan in de ME Modus) Jammer is wel dat zowel de motor als zijn berijder in mijn ogen veranderen in misvormde gedrochten. Ook de wegen en het landschap vervormen enorm en ik vind dit dus zelf vreselijk irritant en simpelweg niet mooi. Mijn voorkeur gaat toch echt uit naar de meer realistische weergaven. Wil je meer in beeld brengen van motor met berijder en het omliggende landschap dan vind ik persoonlijk een drone met de follow me functie een betere manier om mooie beelden te maken. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je daarbij bent gebonden aan wet en regelgeving v.w.b. het vliegen met een drone. 


Gopro hero 11 black


De GoPro Hero 11 Black action cam is alles wat je nodig hebt om ongelooflijke video's vast te leggen en alle hoogtepunten automatisch naar je telefoon te verzenden. Met deze krachtigste GoPro tot nu toe leg jij al je avonturen vast. De action cam beschikt over een LCD-scherm aan zowel de voor- als achterkant waarmee je jouw opnames perfect kadreert.

 

GEZICHTSVELD:

De nieuwe beeldsensor geeft het grootste en breedste gezichtsveld ooit op een Hero-camera. Het resultaat is een hogere beeldkwaliteit, betere videostabilisatie en de flexibiliteit om je opnames om te zetten in brede filmische shots of extra hoge verticale shots om te posten op je sociale media. 5.3K-video en 27 megapixel foto's helpen je om je beste momenten opnieuw te beleven in verbluffende details. De Emmy Award-winnende Hyper Smooth 5.0-stabilisatie met Horizon Lock zorgt ervoor dat je opnames recht zijn, zelfs wanneer je de camera 360 graden draait. Zelfs de meest schokkerige beelden worden zijdezacht weergegeven.

 

BEELDKWALITEIT:

De beeldkwaliteit van 5.3K-video geeft je 91% meer resolutie dan 4K en maar liefst 665% meer dan 1080p. De Hero 11 legt alle actie vast met scherpe details en filmische beeldkwaliteit. Een waterafstotende lenscover helpt zelfs lensflare en andere onvolkomenheden te elimineren om je foto's en video's nog verbluffender te maken. Neem op in 2.7K240-video en speel je opname af in 8x slow motion om details vast te leggen die op normale snelheid niet te zien zijn.

 

ROBUUST EN WATERDICHT:

De Hero 11 is volledig waterdicht tot 10 meter en heeft een sterke constructie. De camera is ontworpen om tegen een stootje te kunnen, of je nu door modder, sneeuw of water scheurt. De duurzame en krasbestendige lenscover biedt nog meer bescherming en is - indien nodig - eenvoudig te vervangen.

 

ENDURO BATTERIJ MET LANGE LEVENSDUUR:

De GoPro wordt geleverd met een Enduro batterij. Met behulp van geavanceerde technologie verbetert de 1720mAh Enduro de cameraprestaties aanzienlijk bij lage temperaturen. Daarnaast verlengt hij de opnametijden tot 38% bij gematigde temperaturen ten opzichte van eerdere GoPro camera's en batterijen. Ski-, snowboard- en andere winteropnames maken bij lagere temperaturen is geen enkel probleem. De batterij laadt ook sneller op, zodat je minder tijd kwijt bent aan wachten en er meer tijd is om op avontuur te gaan.

 

KLEUREN:

De Hero 11 Black laat je kiezen tussen 8-bits en 10-bits kleuren. De camera is in staat om meer dan een miljard kleuren weer te geven, wat een verbeterde kleurdiepte, vloeiendere gradaties en meer realisme biedt in je foto's en video's.

 

NIEUWE HYPERVIEW DIGITALE LENS:

De exclusieve HyperView lens maakt gebruik van de 8:7-beeldverhoudingen van de nieuwe beeldsensor in deze GoPro. Het levert een groothoekopname op van 16:9. Het resultaat is ultra meeslepende video's die actiegerichte POV-beelden versterkt door meer van jou en je omgeving vast te leggen.

 

BEELDVERHOUDING VAN 8:7:

De 8:7 beeldverhouding legt meer vast van de scène in elke opname. De toegevoegde hoogte maakt het ideaal voor het schieten van 9:16 verticale opnames of een ander formaat dat je nodig hebt voor elk socialmediaplatform met minder bijsnijden dankzij de GoPro Quik-app of andere bewerkingssoftware. Met behulp van de app zoom je in op de beste delen van je video's om punchouts met hoge resolutie te maken, terwijl je de rest uitsnijdt. Dit veelzijdige formaat is ook goed te gebruiken voor foto's en maakt het eenvoudiger om de beeldverhouding te wijzigen en andere aanpassingen te maken om je foto's te verfijnen.

 

 

LCD-SCHERMEN:

Kadreer je opnames perfect met het LCD-scherm aan de voor- of achterzijde. Gebruik het grote touchscreen aan de achterkant om de scène voor je vast te leggen of draai de camera om en gebruik het scherm aan de voorkant om te vloggen en om selfies te maken. Het display aan de voorkant biedt een vloeiende live preview met scherpe details, terwijl de handige aanraakbediening op het achterste display het gemakkelijk maken om de opnamemodi te wijzigen en instellingen aan te passen.

 

NACHTEFFECTEN:

De Hero 11 heeft drie nieuwe Time Lapse-modi waarmee je creatief wordt in het donker. Star Trails gebruikt de rotatie van de aarde en de sterren om prachtige lichtsporen aan de nachtelijke hemel vast te leggen. Met Light Painting creëer je briljante penseelstreekeffecten met bewegend licht. Vehicle Light Trails maakt gebruik van nachtelijk verkeer om verbluffende lichtsporen van voorbijrijdende auto's vast te leggen.

 

EENVOUDIGE OF PRO-BEDIENING:

De camera heeft twee bedieningsopties waarmee je kiest uit eenvoudig richten en schieten of volledige camerabediening met de mogelijkheid om elke modus en instelling aan te passen. De eenvoudige bedieningselementen zijn vooraf geladen met zeer veelzijdige opname-instellingen die geweldig zijn voor vrijwel elk soort opname. Kadreer gewoon je foto en druk op de sluiterknop voor verbluffende resultaten. De professionele bedieningselementen ontgrendelen vooraf ingestelde instellingen waarmee je de beste instellingen voor je opname kiest; Standard, Activity, Cinematic, Slo-Mo en meer. Daarnaast is er de mogelijkheid om alle modi, instellingen en functies nauwkeurig af te stemmen.

 

POWER TOOLS

Elk shot is raak met behulp van Power Tools. HindSight legt tot 30 seconden aan beeldmateriaal vast voordat je begint met opnemen. Dus zelfs als je de ontspanknop te laat indrukt, leg je toch het beeld vast. Er is ook Scheduled Capture, waarmee je je GoPro instelt om zichzelf in te schakelen en tot 24 uur van tevoren een opname te maken. Met Duration Capture maak je gemakkelijk videoclips van 15 seconden tot 3 uur lang.

 

FLEXIBEL MONTEREN

Het verwisselen van mount duurt slechts enkele seconden dankzij de ingebouwde vouwvingers. Je hebt geen frame nodig; klap ze gewoon open, bevestig je camera en ga! Sterker nog, elke accessoire voor de Hero 9 Black en Hero 10 Black is compatibel met de Hero 11 Black.

 

WEBCAM EN LIVESTREAMING:

Gebruik de Hero 11 als een veelzijdige webcam of stream je volgende activiteit live terwijl je vlogt met de boterzachte HyperSmooth-videostabilisatie en scherpe resolutie.

 

EENVOUDIG OVERZETTEN EN ONBEPERKTE CLOUD BACKUP:

Het overzetten van foto's en video's van je op de cloud aangesloten camera naar je telefoon is eenvoudig en veelzijdig. Je hebt de keuze uit moeiteloos draadloos uploaden via de Quick-app of een razendsnelle bekabelde verbinding via USB 3.0. Er is ook de mogelijkheid tot onbeperkte cloudopslag met probleemloos automatisch uploaden. Je sluit je camera aan wanneer deze is verbonden met je wifi-thuisnetwerk en de camera doet de rest. Hiervoor is echter wel een GoPro-abonnement voor nodig. Uiteraard zet je jouw beelden ook gewoon over vanaf je SD-kaart naar je computer.

 

GPS:

Schakel deze functie in en je ontvangt realtime geanimeerde overlays die je snelheid, hoogte, trackpositie en G-krachten weergeven. Het is een visuele manier om je statistieken te laten zien en je video's een professionele uitstraling te geven.

 

ALGEMENE KENMERKEN VAN DE GOPRO HERO 11 BLACK ACTIONCAM:

 • Werkt samen met GoPro Quick app
 • Alle accessoire voor GoPro 9 en 10 zijn compatibel
 • Diverse functies en modi beschikbaar
 • HyperSmooth 5.0 met AutoBoost
 • Horizon Lock en Horizon Leveling
 • 8-bits en 10-bits kleur
 • Ook te gebruiken als webcam of voor livestreaming
 • Verschillende nachtmodi
 • Groot 2.27" touchscreen aan achterkant
 • 1.4" display aan voorkant voor previews of status
 • Voicecontrol met 13 commando's in 11 talen en 6 accenten
 • Waterbestendig tot 10 meter diep

mijn actioncam, de gopro hero 10 black (laatste nieuws boven)


26-03-2022: kleine ervarings-update

Vandaag een motorrit gemaakt waarbij de Hero 10 voor op het windscherm gemonteerd was. Met deze montage van de GoPro is dus alleen de weg en het landschap voor je zichtbaar en helemaal niks van de motor. Tijdens de rit heb ik diverse korte opnames gemaakt in 4K 30 FPS Linear met horizon leveling. Toen ik de beelden bekeek, vond ik de kwaliteit (nog steeds) meer dan prima. De horizon leveling werkt echt verbluffend goed en van de beeldstabilisatie ben ik ronduit onder de indruk! Als de motor over zo'n vervelende korte drempel stuitert, waarbij ikzelf regelmatig los kom van het zadel, dan is dit op de video slechts minimaal zichtbaar. Het wordt door de stabilisatie voor 80% weg gefilterd. Op zich is dit heel erg mooi en geeft een rustig beeld. Toch moet het naar mijn mening niet tè smooth worden allemaal. Dan wordt in mijn ogen ook de beleving een beetje teniet gedaan. Het is per slot van rekening een ACTIONcam.  Waar ikzelf ook nog niet helemaal uit ben, is of ik de horizon leveling een goeie instelling vind voor een motorrit waarbij niks van de motor in beeld is. Het beeld blijft recht en de kijker heeft op deze manier niet echt in de gaten dat het hier om een motorrit gaat. Het schuin door de bocht gaan is onzichtbaar. Deze instelling zal beter tot zijn recht komen bij helmmontage van de GoPro waarbij de cockpit van je motor in beeld is en heen en weer swingt. Het zijn allemaal zaken die ieder voor zich moet bepalen. Een ding is voor mij zeker: de GoPro Hero 10 Black is een top actioncam die legio aan instelmogelijkheden heeft waardoor iedereen aan zijn trekken komt. 

 

13-03-2022: beeldkwaliteit en andere features van de GoPro Hero 10 Black.

Het heeft even geduurd voordat ik in de gelegenheid was om enkele zaken te testen die deze camera te bieden heeft. Tijdens een lang weekendje weg met vrouw en auto (dat vervoermiddel waar ik zo'n hekel aan heb) heb ik een aantal shots gemaakt terwijl we met de benenwagen onderweg waren. Nadat ik deze bekeken heb, komt zelfs mijn persoon, die toch echt best kritisch aangelegd is, tot de conclusie dat dit kleine blokje GoPro indrukwekkende beelden maakt! De camera is in de loop der jaren in omvang toegenomen (net als ikzelf overigens) maar deze toename blijft zeer acceptabel. Dit weekend ben ik blijven steken op 4K met 60 Fps. Dat lijkt mij meer dan voldoende om mooie beelden vast te leggen en daarin werd ik zeker niet teleurgesteld. Mooi van kleur, veel detail en wat mij echt opviel was de kwaliteit van de beelden waarbij de zon vol in de lens scheen.  Bij de oude Hero 5 black heb ik als accessoire een FeiyuTech G5 gimbal gekocht omdat met alleen die GoPro in de hand de beelden schokkerig waren en heen en weer dansten bij iedere pas die je maakte. (eigenlijk vond ik dat niet om aan te zien) Met gimbal en Hero 5 waren de beelden stabiel. Dit is natuurlijk het bruggetje naar het onderwerp: beeldstabilisatie. Jonge jonge, wat is die subliem!! De gimbal mag de prullenbak in. Deze GoPro Hero 10 Black is met filmen vanuit de losse pols enorm stabiel en doet zeker niet onder voor de FeiyuTech. Deze is bovendien nogal fors en niet echt gemakkelijk mee te nemen. Terug naar de Hero 10 Black. Bij gebruik met de instelling "horizon leveling" is het beeld echt heel erg stabiel te noemen! De horizon blijft recht en deze feature gaat niet ten koste van de beeldkwaliteit, waar ik eigenlijk toch een beetje bang voor was. Loop je met deze camera dan zie je uitsluitend iets van een hupje bij de passen die je maakt maar dat is in mijn ogen absoluut niet storend. Het geluid van een "kale" GoPro in de wind blijft, zoals verwacht, gewoon slecht. Hiervoor zul je toch echt tot aanschaf van een externe microfoon met windvanger over moeten gaan.  Is het heel erg windstil dan is het geluid prima voor bijvoorbeeld de vloggers onder ons. Tot slot is het schermpje aan de voorkant voor deze gebruikers een erg waardevolle toevoeging. Zelf ben ik geen vlogger, maar tijdens het maken van test shots werd het gemak van het schermpje aan de voorkant al heel snel duidelijk.  Verdere bevindingen volgen. Gezien de weersverwachtingen voor de komende weken zullen deze niet lang op zich laten wachten.

 

03-03-2022: toch eerst maar eens YouTube raadplegen.

Aangezien ik IT'er ben, die bekend staan dat ze liever lui dan moe zijn, en ik bijna 100% aan dit profiel voldoe, ben ik op YouTube op zoek gegaan naar een instructiefilmpje m.b.t. de Hero 10 Black waarin met name de beste instellingen voor de camera beargumenteerd worden. Er waren toch een aantal instellingen te vinden in het menu van de 10 die mij totaal onbekend waren. Zo heb ik de camera, met hulp van "the guy" uit het filmpje, ingesteld op wat voor mijn type video's (recht toe recht aan motorritjes) het beste resultaat zou moeten geven. Of dat klopt zal de eerste rit met de Hero 10 aan mijn helm geplakt moeten uitwijzen. Als dit resultaat niet bevredigend is, dan zal ik diverse instellingen zelf moeten testen (en daar ben ik niet dol op!) Gelukkig zijn de weersvoorspellingen voor het Limburgse heuvelland van dien aard dat die eerste testrit snel zou moeten plaatsvinden. Uiteraard zal ik t.z.t. mijn favoriete instellingen voor de GoPro Hero 10 hier delen en de voor en tegens van deze diverse instellingen op een rijtje zetten.

 

Voor wat betreft de Remote: deze heb ik met een eigen stuk klittenband op het stuur gemonteerd. (zie foto beneden) In geval van nood kan ik deze aansluiten op de USB poorten die links op het plastic gemonteerd zijn (waar normaal de radiobediening zit op de RT, die ik dus niet heb) om de remote op te laden tijdens het rijden. In eerste instantie baalde ik dat de remote niet, net als de eerdere smart remote, met een GoPro hulpstuk op de motor gemonteerd kan worden. Toch vind ik het alternatief prima. Deze remote heeft een stroeve rubberige  achterkant waardoor hij niet weg glijdt als je deze met klittenband vastzet op het stuur. Ik durf zelfs te beweren dat de remote muurvast op zijn plek blijft zitten. Wat mij betreft dus prima zo! Tot slot ben ik van plan te gaan rijden met een 20.000 mAh powerbank die gekoppeld is met de GoPro en opgeborgen wordt in een van de zakken van mijn motorjas. Op deze manier zou ik moeten kunnen voorkomen dat ik elk uur moet stoppen om de accu van mijn GoPro te wisselen voor een vol exemplaar. Een powerbank met dit vermogen zou voldoende moeten zijn voor een dagje toeren. Nu al ben ik benieuwd hoe de eerste rit zal verlopen met deze configuratie. Ik sluit dus af met de woorden: "later meer over de beeldkwaliteit, de werking van de camera i.c.m. de remote en het gebruik van de powerbank".

 

02-03-2022: GoPro en toebehoren vandaag geleverd.

De GoPro Hero 10 Black samen met de remote, de open side door en het gratis 32Gb geheugenkaartje zijn vandaag, twee dagen na het plaatsen van de bestelling geleverd. (zie foto's beneden) Wat heb ik tot nu toe gedaan? Open side door geplaatst. 128Gb micro sd kaart van de Hero 5 overgezet in de Hero 10. Camera opgeladen. Remote opgeladen. Camera gekoppeld met de telefoon / Quik app. Camera gekoppeld met de remote. Vluchtig door de menu's van de GoPro gebrowsed. Koppeling met telefoon en remote ging uiterst snel en simpel. Via de app werd ik erop geattendeerd dat er een update beschikbaar was voor de camera. Deze is met een druk op de knop in de GoPro Quik app draadloos te installeren. Ook dat verliep vlekkeloos en snel. De verschillende zaken in de menu's zijn gemakkelijk te vinden op een enkele uitzondering na. Ik moest bijvoorbeeld even googelen hoe ik de "horizon leveling" in moest schakelen. Wat direct opvalt is dat het touchscreen veel beter reageert en een stuk soepeler scrollt in vergelijking tot de oude Hero 5. De open side door is een aanrader. Je hoeft niet steeds de complete zijkant te openen om de USB 3 kabel, waarmee je de accu oplaad, te koppelen. Ook zit een rubberen afdichting in de het deurtje die goed afdicht op het moment dat je de kabel inprikt. Het zou mij niet eens verbazen als deze aansluiting waterdicht is als je in een flinke regenbui terecht komt (al weet ik dat nog niet 100% zeker) Ik heb nog niets opgenomen met de Hero 10, dus over zaken als "hypersmooth", "horizon leveling" en de beeldkwaliteit in het algemeen kan ik vandaag nog geen conclusies trekken. Hierover later meer. 

 

01-03-2022: GoPro Hero 10 Black met remote besteld.

De camera is besteld en wordt als alles goed gaat morgen geleverd. Zoals eerder vermeld op deze site is het verstandig om de camera met accessoires te bestellen via gopro.com. De camera mèt de remote, een 32 Gb micro sd, een jaar lang GoPro subscribtion om je beelden onbeperkt online op te slaan en een open side door om permanente voeding aan te sluiten (zie beneden) voor €455. Dat is minder dan je betaald als je de camera koopt bij een van de Nederlandse webshops. Daar kost alleen de camera om en nabij €525. Doe de camera in je winkelmandje op gopro.com en je ziet dat vervolgens ook de accessoires allemaal goedkoper worden. Dit is een gratis tip van mij :-) Uiteraard zal ik hier mijn ervaringen met deze actioncam delen. Mijn verwachtingen zijn zeer hoog gespannen. Het risico is natuurlijk wel weer dat het alleen maar kan tegenvallen. Hoe dan ook, deze pagina wordt dus heel binnenkort vervolgd met mijn ervaringen (zowel positief als negatief) met deze actioncam.  

 

 

Download
Nederlandstalige handleiding GoPro Hero 10 Black
HERO10Black Handleiding NL.pdf
Adobe Acrobat document 3.7 MB
Download
Handleiding (meertalig) "The Remote" (voor GoPro Hero 8, 9 en 10)
TheRemote_GoPro.pdf
Adobe Acrobat document 244.8 KB

video montage software: davinci resolve 17 (free edition)


In het verleden gebruikte ik de gratis Microsoft MovieMaker video editor om snel motorvideo's in elkaar te knutselen. Beperkt qua mogelijkheden en ook kom je met die software niet verder dan HD video's van beperkte kwaliteit. Met de specificaties van de huidige actioncams kom je met deze software dus al snel tekort om tot optimaal resultaat te komen. Dus toch maar eens op zoek naar een alternatief pakket voor een schappelijke prijs met voldoende mogelijkheden. Vrij snel kwam ik via Google de software van BlackMagicDesign tegen, genaamd Davinci Resolve. Je kunt het pakket kopen, of je kunt de gratis versie gebruiken. Uiteraard ben ik eerst gaan stoeien met deze gratis versie nadat ik een tutorial had bekeken op YouTube van "de Videomakers". Ik kan nu al zeggen dat je in deze gratis versie weinig tot niks mist wat noodzakelijk is om hele mooie video's te maken. Dit wordt dus mijn pakket voor de toekomst. Regelmatige gratis versie updates maken de software nog beter. De eerste testvideo die ik gemaakt heb in 4K is van goede kwaliteit ondanks dat ik tot nu toe ben blijven hangen bij de GoPro Hero 5 Black die uiteraard niet de kwaliteit heeft van de Hero 9 of 10. Laat dat nu weer een goede rede zijn om een van deze laatste GoPro's aan te schaffen :-) In de toekomst zal ik al mijn ervaringen (positief en negatief) op deze plaats delen v.w.b. Davinci Resolve. Mijn ervaring tot nu toe is erg positief en wat mij betreft is Davinci Resolve zeker een aanrader. Goeie software voor noppes, wat wil je nog meer?


handigheidjes voor gopro camera's


04-02-2022: Het is een bekend gegeven dat de batterij van een GoPro actioncam (dit geldt overigens ook voor andere merken) een beperkte opnameduur heeft. Ga je een dagje rijden dan zul je toch echt een aantal spare accu's bij je moeten hebben. Uiteraard is een accu op de meest ongelegen momenten leeg. Dit zag ik uiteraard niet zitten en er werd gezocht naar een oplossing waarbij ik de GoPro aan een permanente voeding kon koppelen. Er werden al snel 2 USB poorten op de RT gemonteerd waardoor onder andere de accu van de GoPro constant van stroom kon worden voorzien. Wat mij betreft; onmisbaar, de USB poorten op de motor! Nu is de zijdeur van de GoPro Hero 9 en Hero 10 waarachter de USB-C aansluiting zit  dusdanig lomp gefabriceerd dat je de complete zijdeur van de camera moet verwijderen om te voorkomen dat je deze verliest als je de USB kabel tijdens het rijden permanent wilt koppelen. Gelukkig hebben aftermarket fabrikanten wel begrepen hoe het moet en zijn dus exemplaren te koop met een USB doorgang / opening. (zie foto) Hiermee kun je dus probleemloos de voedingskabel met je GoPro verbinden. Uitzondering is natuurlijk als het hemelwater met bakken naar beneden plenst. Waterdichtheid offer je natuurlijk op op deze manier, maar dat had je zelf al bedacht. Dus altijd het originele exemplaar meenemen als je met deze configuratie op stap gaat. Je weet het nooit met die weergoden.


gopro hero 10 black


 

Beknopte info GoPro Hero 10 Black editie:

Extreme snelheid en ultiem gebruiksgemak komen samen in de GoPro Hero 10 Black action cam. De revolutionaire GP2-chip maakt 5.3K-video met 60fps en 23 megapixel foto's mogelijk en biedt verbeterde prestaties bij weinig licht en verbluffende HyperSmooth 4.0-videostabilisatie in alle modi. Om dingen te vereenvoudigen, is de Hero 10 verbonden met de cloud, dus zodra je hem oplaadt worden je beelden automatisch geüpload naar de cloud.

 

ENKELE HOOGTEPUNTEN VAN DE GOPRO HERO10 BLACK:

 • Filmen in 5.3K met 60fps
 • 23 megapixel foto's met SuperPhoto en verbeterde HDR
 • HyperSmooth 4.0 met ingebouwde horizontaalstelling
 • Livestreamen in 1080p
 • Robuust en waterdicht tot 10m

REVOLUTIONAIRE GP2-PROCESSOR

De GoPro Hero 10 Black is uitgerust met de revolutionaire GP2-engine waardoor alles sneller, vloeiender en beter verloopt. Razendsnelle prestaties, een snel reagerend touchscreen en een verdubbelde framerate voor vloeiende beelden. Het GP-"systeem op een chip" is speciaal ontworpen om te voldoen aan het veeleisende karakter van de action cam en is verreweg het snelste systeem ooit van GoPro.

 

HOGE RESOLUTIE FOTO'S EN VIDEO'S MET HOGE FRAMERATE

De Hero 10 biedt het scherpste beeld ooit. De action cam maakt 23 megapixel foto's en 5.3K video's met 60fps. De action cam biedt een dubbele framerate voor verbazingwekkend vloeiende bewegingen. Bovendien beschikt de camera over 8x slow motion bij 2.7K en kun je video's pauzeren en geweldige 15.8 megapixel foto's maken van 5.3K-video's.

 

HAARSCHERPE BEELDKWALITEIT

De GoPro Hero 10 maakt detailrijke opnamen, met realistische texturen en een verbluffend contrast, zelfs bij weinig licht. En dankzij de waterafstotende hydrofobe lenskap, die schitteringen en andere artefacten tegengaat, zien je foto's er op hun best uit.

 

HYPERSMOOTH 4.0

Zo vloeiend als nu is HyperSmooth nog nooit geweest. Je stelt eenvoudig de beste stabilisatie in en bovendien biedt de functie nu nog betere prestaties bij weinig licht. Daarnaast heeft de horizontaalstelling een hogere kantellimiet waardoor je beeldmateriaal er altijd kaarsrecht uitziet wanneer jij dat wilt.

 

UITGEBREIDE CONNECTIVITEIT

Je zet je foto's en video's supersnel van je GoPro met cloud-verbinding over naar je smartphone. Je hebt de keuze om moeiteloos draadloos te uploaden via de Quik-app of maak verbinding via een USB-kabel. Of neem een GoPro-abonnement om je beelden te uploaden naar de onbeperkte cloudopslag. Je hoeft hiervoor alleen maar de Hero 10 aan te sluiten wanneer je verbinding met je thuisnetwerk hebt en de camera doet de rest.

 

NIEUW SCHERM AAN DE VOORZIJDE

Dankzij het hoogwaardige LCD-scherm vloeiendere framerate en scherpe details aan de voorzijde gaat het maken van vlogs en selfies eenvoudiger en beter dan ooit. Het touchscreen werkt vliegensvlug, waardoor de sluiter sneller reageert. Livestreaming met de Hero 10 Black ziet er beter uit en de eenvoudige webcamfuncties werken probleemloos.

 

ROBUUST EN WATERDICHT TOT 10 METER DIEPTE

De GoPro Hero 10 Black is volledig waterdicht, steviger dan ooit tevoren en klaar voor elk avontuur. De action cam kan tegen een stootje, of je nu door de modder, sneeuw of water raast (tot 10 meter diepte). Bovendien biedt de duurzame en krasbestendige lenskap nog meer bescherming en kan wanneer nodig gemakkelijk worden vervangen.

 

KRACHTIGE ACCU

De 1720mAh li-ion accu heeft een hoge capaciteit waardoor je meer tijd kunt besteden aan het maken van foto's en video's en minder tijd kwijt bent aan het verwisselen van accu's.

 

MAX LENSMODULE

Plaats de Max lensmodule op de Hero 10 voor een verbazingwekkende beeldhoek van 155 graden en geniet van de feilloze Max HyperSmooth-stabilisatie.

 

WEBCAM EN LIVESTREAMEN

Gebruik de Hero 10 Black als full HD webcam voor livestreamen waarbij je opnamen ongelooflijk stabiel blijven terwijl je vlogt dankzij de vloeiende HyperSmooth-stabilisatie.

 

POWER TOOLS

Maak gebruik van handige Power Tools als LiveBurst waarmee je ook 1.5 seconde voor en na de opname vastlegt. En zelfs als je de sluiterknop te laat indrukt, leg je met de HindSight-functie tot 30 seconden aan beeldmateriaal vast voordat je begint met opnemen. Er zijn ook modi voor geplande en duuropnamen. Deze stel je in en kun je vervolgens vergeten.

 

INGEBOUWDE BEVESTIGING

Dankzij de ingebouwde inklapbare bevestigingsplaatjes duurt het wisselen van bevestigingen slechts enkele seconden. Je hebt geen frame nodig, gewoon openen, aansluiten en je bent klaar voor opname. En nog mooier, alle accessoires voor de Hero 9 Black zijn ook compatibel met de Hero 10 Black.

 

VOORINSTELLINGEN

De Hero 10 Black is uitgerust met diverse voorinstellingen zoals Standard, Activity en Cinematic. Je kunt zelfs aangepaste voorinstellingen maken voor snelle toegang tot je favoriete functies. Kies gewoon een voorinstelling en je kunt aan de slag.

 

GPS-PRESTATIESTICKERS

Schakel deze functie in en ontvang realtime geanimeerde overlays die je snelheid, hoogte, baanpositie en G-krachten weergeven. Dit is een visuele manier om je statistieken te laten zien en je video's een professionele uitstraling te geven.

 

Kenmerken van de GoPro Hero 10 Black action cam

 • Filmen in 5.3K met 60fps, 4K met 120fps, 2.7K met 240fps en full HD met 240fps
 • 23 megapixel foto's met Liveburst en Superfoto met verbeterde HDR
 • HyperSmooth 4.0 beeldstabilisatie met ingebouwde horizontaalstelling
 • TimeWarp 3.0
 • Timelapse-video bij nacht
 • Liveburst met 1.5 seconde voor en na je opname
 • Livestreamen in 1080p
 • Webcammodus
 • Power Tools: HindSight, LiveBurst, Geplande Capture, Duur-capture
 • Robuust en waterdicht tot 10m
 • Stembediening met 14 opdrachten in 11 talen en 6 accenten
 • Robuust en waterdicht tot 10m
 • Stereo- en RAW-audio
 • Voorinstellingen en aangepaste voorinstellingen
 • Sneltoetsen op het scherm
 • Groot 2.27 inch touchscreen met scherm aanraken om te zoomen aan de achterkant
 • 1.4 inch scherm biedt voorbeeld of status aan de voorkant
 • Bitrate van 100 Mbps
 • H.264 (AVC) en H.265 (HEVC) MP4-video-indelingen
 • Gegevensoverlays
 • Gezichts-, glimlach-, knipper- en omgevingsdetectie
 • Wifi en bluetooth

Persoonlijke noot:

 • TIP: koop de GoPro Hero 10 rechtstreeks via GoPro.com. Inclusief de GoPro subscription met onbeperkte cloud opslag en regelmatig wisselende accessoires in de aanbieding ben je meestal tot om en nabij €200 minder kwijt dan bij de "gebruikelijke" winkelketens!
 • Wat veel mensen zich niet realiseren als ze video opnemen is dat de video bewerking software niet standaard overweg kan met alle resoluties. Neem je op in 5.3K of 4K, let dan op dat jouw software deze kan verwerken.

 

13-06-2021: Vragen over resolutie en FPS

Regelmatig krijg ik een vraag over de beste instellingen voor een GoPro tijdens een motorrit. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet meer zo heel erg veel doe met mijn GoPro camera. Wellicht dat ik daarom ook ben blijven steken bij de Hero 5 Black. Toch speel ik met de gedachte om te gaan upgraden. Ook ik zie kwalitatief hoogwaardige video's op YouTube en stel mijzelf daarbij de vraag: welke instellingen zijn hier gebruikt? Hieronder een beschrijving van diverse instellingen. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen wat voor jou de ideale instellingen zijn. 

 

Welke videoresolutie en hoeveel fps heb ik nodig bij het filmen?

Voor je een videocamera of camera met filmmogelijkheden aanschaft, is het belangrijk om meer te weten over de beeldkwaliteit en het aantal beelden per seconde dat de camera schiet. Dit wordt videoresolutie en frames per seconde of frames per seconde (fps) genoemd. Deze factoren bepalen namelijk hoe helder en vloeiend je beelden eruit komen te zien. In dit artikel leg ik je uit welke videoresoluties er allemaal zijn en wat je met welke frame rate kunt. Wat betekent videoresolutie? Welke videoresoluties zijn er? Wat betekent frame rate? Welke frame rates zijn er? Wat heeft frame rate met videoresolutie te maken?

 

Wat betekent videoresolutie?

Het aantal horizontale en verticale pixels in je film wordt uitgedrukt in beeldresolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer detail je ziet. De bekendste resolutie is 1920 x 1080 pixels, ofwel Full HD. Ultra HD, ook wel bekend als 4K, kom je inmiddels veel tegen bij beeldschermen. Camerafabrikanten brengen daarom camera's op de markt die in deze resolutie filmen. Belangrijk: als je camera bijvoorbeeld wel in 4K filmt maar je beeldscherm deze resolutie niet ondersteunt kun je geen 4K video's vertonen.

 

Welke videoresoluties zijn er?

5K

5K resolutie bevat tot wel 7 keer zoveel pixels als Full HD beeldkwaliteit. 5K bestaat in totaal uit 5.120 bij 2.880 pixels. Omdat veel televisies en beeldschermen inmiddels beschikken over 4K resolutie, klinkt 5K als een overmaat aan resolutie. Wat kan je er dan mee? De meeste action camera's kunnen zeer beperkt tot niet inzoomen. Filmen in 5K resolutie heeft als dus grootste voordeel dat je in de nabewerking de mogelijkheid hebt om te croppen (in te zoomen) met weinig kwaliteitsverlies.

 

Ultra HD (4K of 4K Cinema)

Omdat Ultra HD 4 keer zoveel pixels bevat als Full HD beeldkwaliteit, wordt deze resolutie ook wel 4K genoemd. Ultra HD bestaat in totaal uit 3.840 bij 2.160 pixels. In bioscopen is dit de standaard beeldkwaliteit. Daarom wordt 4K soms ook wel 4K Cinema genoemd. Omdat Ultra HD of 4K inmiddels de meest gangbare resolutie is op dit moment, komen er steeds meer camera's op de markt die standaard in deze kwaliteit filmen. Dit zijn zowel videocamera's als compact-, systeem- en spiegelreflexcamera's.

 

Full HD (1080p)

De meeste televisies en beeldschermen beschikken over Full HD beeldkwaliteit. In Full HD is het beeld 1.920 pixels breed en 1.080 pixels hoog. Ook bij camera's is Full HD de meest voorkomende beeldresolutie. Alle action camera's filmen sowieso in Full HD. Hetzelfde geldt voor systeemcamera's. Zo weet je zeker dat je beeldscherm de kwaliteit van je video's ondersteunt.

 

HD Ready (720p)

De maximale beeldresolutie bij HD Ready ligt lager dan bij Full HD. HD Ready bestaat uit 1.280 bij 720 pixels. Deze resolutie voldoet aan de minimale eisen van HD kwaliteit, vandaar de term HD Ready. De beelden zijn in principe geschikt voor het afspelen op een HD beeldscherm. Maar omdat het beeld een flink aantal pixels minder bevat dan Full HD, is de kwaliteit zichtbaar minder goed. Vooral de wat oudere camera's filmen alleen in HD Ready.

 

Welke frame rates zijn er?

15 frames per seconde: voor het filmen van zeer rustige beelden zonder al te veel beweging zoals een landschap.

24 of 30 frames per seconde: voor het filmen van normale en rustige bewegingen, zoals wandelen of interviews. Je film bevat beelden met een groot dynamisch bereik.

60 frames per seconde: voor het filmen van actiebeelden en snelle bewegingen. Ook te gebruiken voor het enigszins vertragen van je beelden (slow motion).

120 frames per seconde: voor het vertragen van je beelden en het maken van slow motion video's. Alleen te gebruiken in een goed verlichte omgeving om onderbelichting te voorkomen.

240 frames per seconde: voor het extreem vertragen van je beelden en het maken van slow motion video's. Alleen te gebruiken in een zeer goed verlichte omgeving om onderbelichting te voorkomen.

 

Hopelijk is bovenstaande informatie voldoende om te komen tot de juiste instellingen voor jullie GoPro (of andere) actioncams. Zelf geef ik de voorkeur aan 2,7 - 60 fps. Dit heeft ook te maken met de beperkingen van mijn GoPro Hero 5 Black. Mocht ik gaan upgraden naar de GoPro Hero 9 of, als ik het geduld heb om te wachten, naar de Hero 10, dan ga ik filmen met minimaal 4K op 30 fps en indien mogelijk op 4K met 60 fps. 

 

 


gopro hero 9 black edition


 

GoPro Hero 9 Black Edition

De baanbrekende GoPro Hero 9 Black action cam biedt meer kracht, helderheid en stabiliteit. Het heeft een krachtige 23.6 megapixel sensor voor adembenemende 5K-video en fantastische 20 megapixel foto's. Met het nieuwe scherm op de voorzijde heb een live preview waarmee je snel je compositie maakt, terwijl je het touchscreen aan de achterzijde gebruikt om te zoomen. Het touchscreen zorgt voor een snelle en intuïtieve bediening van de Hero 9 Black.

 

ENKELE HOOGTEPUNTEN VAN DE GOPRO HERO9 BLACK:

 • Filmen in 5K met 30fps
 • 20 megapixel foto's met SuperPhoto en verbeterde HDR
 • HyperSmooth 3.0 met ingebouwde horizontaalstelling
 • Livestreamen in 1080p
 • Robuust en waterdicht tot 10m

KRACHTIGE NIEUWE FUNCTIES

De GoPro Hero 9 Black beschikt over een aantal krachtige nieuwe functies, waaronder Hindsight. De action cam ondersteunt ook livestreamen in 1080p en heeft een handige webcam-modus. Voeg daar HyperSmooth 3.0, de ingebouwde mount en een 30% langere accuduur aan toe en je hebt een zeer krachtige actiecamera in handen.

 

5K-VIDEO

Maak verbluffende video's met een resolutie tot 5K, perfect voor het behouden van de kleinste details, zelfs bij het inzoomen. Met de nieuwe, krachtige 23.6 megapixel sensor biedt de Hero 9 levensechte beeldscherpte, vloeiende bewegingen en in-camera horizon rechtzetten van beelden die altijd indruk maken.

 

20 MEGAPIXEL FOTO MET SUPERPHOTO

Maak haarscherpe en heldere 20 megapixel foto's van professionele kwaliteit. En met de SuperPhoto-functie kan de Hero 9 Black automatisch de beste beeldverwerking voor je kiezen. Zo is het super eenvoudig om prachtige foto's te maken.

 

INGEBOUWDE MOUNT

De GoPro 9 Black heeft een ingebouwde mount zodat je geen apart frame meer hoeft te gebruiken. Klap gewoon de opvouwbare vingers uit en bevestig de camera op elke willekeurige mount en ga aan de slag.

 

DISPLAY VOOR EN TOUCHSCREEN ACHTER

Het nieuwe, grote touchscreen met touchzoom op de Hero 9 Black voelt meteen vertrouwd aan. Het nieuwe kleurenbeeldscherm op de voorkant zorgt voor eenvoudige compositie en intuïtieve bediening.

 

KRACHTIGE ACCU

De accu heeft een capaciteit van 1702mAh wat zorgt voor een 30% langere accuduur dan bij voorgaande series. Hierdoor kun je langer fotograferen en filmen zonder de accu te hoeven vervangen.

 

HYPERSMOOTH 3.0

Ervaar ultieme vloeiende beelden met de meest geavanceerde videostabilisatie ooit. HyperSmooth 3.0 maakt in-camera horizontale leveling en boost in alle instellingen mogelijk.

 

HORIZON NIVELLERING

In-camera horizontale nivellering (tot 45% kanteling) is nu mogelijk met de nieuwe digitale lens Lineair + Horizon Leveling, waardoor je opnamen stabiel en recht blijven.

 

TIMEWARP 3.0

Maak betoverende time-lapse-opnames terwijl je je verplaatst, te voet of waar dan ook. TimeWarp 3.0 comprimeert de tijd en legt momenten op adembenemende manier vast. Speed Ramp is een nieuwe mogelijkheid waarmee je Real Speed (nu met audio) of Half Speed selecteert tijdens het opnemen.

 

INTUÏTIEF TOUCHSCREEN

Met het touchscreen is de GoPro Hero 9 Black makkelijk te bedienen. Of kadreer je foto, speel beelden af en maak een selfie in de Hero-modus.

 

LIVESTREAMEN IN 1080P

Stream live in 1080p op social media. Profiteer van HyperSmooth-stabilisatie terwijl je streamt via de GoPro-app en bewaar het beeldmateriaal op de SD-geheugenkaart om later te bekijken of te bewerken.

 

WEBCAM MODUS

Verbind de Hero 9 Black met je pc om uit te zenden in full HD 1080p. Gebruik GoPro mounts om je ideale webcamopstelling te creëren.

 

ROBUUST EN WATERDICHT

Maak opnames onder de meest extreme omstandigheden die je je kunt voorstellen. De GoPro Hero 9 Black kan het aan. Hij is zeer robuust en waterdicht tot 10 meter diepte, zonder extra behuizing.

 

KRACHTIGE TOOLS

 • De GoPro Hero 9 Black komt met een uitgebreide suite krachtige tools die de opnamemogelijkheden flink uitbreiden. Power Tools zijn onder meer HindSight, LiveBurst, Scheduled Capture en Duration Capture.
 • Kenmerken van de GoPro Hero 9 Black action cam
 • Filmen in 5K met 30fps, 4K met 60fps en full HD met 240fps
 • 20 megapixel foto's met Superfoto en HDR
 • HyperSmooth 3.0 met ingebouwde horizontaalstelling
 • TimeWarp 3.0
 • Timelapse-video bij nacht
 • Livestreamen in 1080p
 • Webcammodus
 • Power Tools: HindSight, LiveBurst, Geplande Capture, Duur-capture
 • Robuust en waterdicht tot 10 m
 • Krachtigere luidspreker
 • Stereo- en RAW-audio
 • Voorinstellingen en aangepaste voorinstellingen
 • Sneltoetsen op het scherm
 • Groot 2.27 inch touchscreen met scherm aanraken om te zoomen aan de achterkant
 • 1.4 inch scherm biedt voorbeeld of status aan de voorkant
 • Bitrate van 100 Mbps
 • H.264 (AVC) en H.265 (HEVC) MP4-video-indelingen
 • Gegevensoverlays
 • Gezichts-, glimlach-, knipper- en omgevingsdetectie
 • Wifi en bluetooth
Download
Gebruikershandleiding GoPro Hero 9 Black
gebruikershandleiding-GoPro Hero 9.pdf
Adobe Acrobat document 4.1 MB

gopro hero 8 black


De GoPro Hero 8 Black action cam is een veelzijdige en schokvrije action cam met een slank ontwerp. Hierdoor past hij goed in je zak en dankzij de ingebouwde inklapbare plaatjes wissel je binnen enkele seconden van bevestiging. Met de optioneel verkrijgbare Media Mod beschik je over de ultieme uitbreidingsmogelijkheden voor meer verlichting, professionele audio en zelfs een ander scherm.

 

HyperSmooth 2.0

Vloeiend is nu nóg vloeiender! Het baanbrekende HyperSmooth 2.0 stabilisatie zal je doen verrassen met de indrukwekkende slow-motion opnames. Met 3 stabilisatieniveau's kies je altijd de beste optie voor elke situatie. HyperSmooth werkt met alle resoluties en framerates en beschikt over ingebouwde horizontaalstelling.

 

TIMEWARP 2.0

Terwijl je actief bent maak je gestabiliseerde timelapse-video's met TimeWarp. Deze functie past de snelheid automatisch aan op basis van beweging, omgevingsdetectie en belichting. Je vertraagt het effect zelfs tot realtime en geniet van interessante momenten. Vervolgens tik je om weer te versnellen.

LIVEBURST

Met LiveBurst leg je ook de momenten 1.5 seconde voor en na je opname vast, zodat je het beste frame kiest voor de ideale foto of een toffe, deelbare video.

SUPERFOTO EN HDR

Met de Hero 8 leg je prachtige 12MP foto's vast met een verbeterde HDR tijdens het bewegen of het stilstaan. Dit geeft minder ruis en scherpere details, zelfs in omstandigheden met weinig licht.

Kenmerken van de GoPro Hero 8 Black

 • 4K video en 12MP foto's
 • Timelapse video en foto
 • Gestroomlijnd ontwerp
 • HyperSmooth 2.0 voor vloeiende beelden
 • liveBurst
 • Superfoto en HDR
 • Digitale lenzen
 • Livestreamen in 1080p
 • Stembediening in 11 talen en 6 accenten
 • 3 Microfoons met windruisvermindering
 • Stereo- en RAW-audio
 • RAW in alle fotomodi
 • Voorinstellingen
 • Automatische beeldrotatie
 • Robuust en waterdicht tot 10m
 • 8x Slow-motion
 • Wifi- en bluetooth-technologie
 • Intuïtief touchscreen

Persoonlijke noot: Hopelijk ben ik op korte termijn in staat om de nieuwe GoPro 8 Hero Black te testen. Uiteraard heb ik al diverse reviews op YT bekeken. Waar ik persoonlijk zeer benieuwd naar ben is de werking van Hypersmooth 2.0 met de automatische ingebouwde horizontaalstelling. Op dit moment gebruik ik nog steeds de Hero 5 Black waarvoor ik de FeiyuTech G5 gimbal heb aangeschaft. Dit zorgt voor stabiele beelden en een rechte horizon. Nadeel van deze combinatie vind ik dat het groot is. Het voordeel van een actioncam die je in je zak kunt stoppen is hiermee teniet gedaan. Ik hoop dus van harte dat de stabilisatie met ingebouwde horizontaalstelling ervoor zorgt dat de Gimbal stof kan gaan vangen in een kast :-) Als ik de Hero 8 Black getest heb zal ik daarvan uiteraard verslag doen op deze site.

 

Download
Gebruikershandleiding GoPro Hero 8 Black (Nederlands)
HERO8Black_gebruikershandleiding_NL.pdf
Adobe Acrobat document 5.0 MB
Download
Quick Start Guide GoPro Hero 8 Black (Nederlands)
HERO8Black_Quick_Start_Guide_NL.pdf
Adobe Acrobat document 56.9 KB

Gopro hero 7 black


De GoPro is ook leverbaar in de white en silver editie. Onderstaande informatie is door GoPro gecommuniceerd. In hoeverre dit ook mijn eigen ervaring zou zijn kan ik niet zeggen aangezien deze camera (nog) niet in mijn bezit is. Sommige zaken trek ik nu al enigszins in twijfel. Om maar eens een voorbeeld te noemen: de gimbal achtige beelden. Het beeld mag dan door een verbeterde beeldstabilisatie stabieler zijn, maar uit de losse pols zul je nooit een constant rechte horizon hebben zoals bij het gebruik van een gimbal wel het geval is. Mocht ik besluiten deze camera aan te schaffen dan zullen hier uiteraard mijn eigen bevindingen te lezen zijn.

 

Download
Gebruikershandleiding GoPro Hero 7 Black Nederlands
gebruikershandleiding GoPro Hero 7 Black
Adobe Acrobat document 3.2 MB
Download
Gebruikershandleiding GoPro Hero 7 Silver Nederlands
Gebruikershandleiding GoPro Hero 7 Silve
Adobe Acrobat document 2.5 MB
Download
Gebruikershandleiding GoPro Hero 7 White Nederlands
Gebruikershandleiding GoPro Hero 7 White
Adobe Acrobat document 2.5 MB

 

Met de GoPro Hero 7 Black action cam leg je verbluffend vloeiende beelden vast. Hij heeft geavanceerde opnamefuncties, is robuust en waterdicht zonder behuizing. Met HyperSmooth-stabilisatie krijg je een gimbalachtige video, maar zonder gimbal. Met de nieuwe intelligente fotomodus krijg je automatisch de mooiste foto's. En met livestreaming en de GoPro-app deel je nu elk moment live. De Hero 7 Black tilt GoPro-prestaties naar een nog hoger niveau, en daarmee ook je foto's en video's.

 

Highlights van de GoPro Hero 7 Black

 • HyperSmooth beeldstabilisatie
 • Bedienen met voice commands
 • SuperPhoto voor prachtige foto's
 • Streamen via Facebook Live
 • Timewarp en Timelapse video's
 • 4K-video en 12 megapixel foto's
 • 8x slowmotion
 • Makkelijk te bediening touchscreen
 • Gezichts-, glimlach- en scèneherkenning
 • Verticale beelden opnemen
 • Voorzien van GPS

Stabiele beelden

De HyperSmooth-stabilisatie van de Hero 7 Black zorgt voor stabilisatie vergelijkbaar met een gimbal. De Hero 7 voorspelt je beweging en corrigeert deze voor geweldige vloeiende beelden.

 

Stembediening

Omdat je opnames kunt starten en stoppen met een stemcommando mis je geen enkel actiemoment. Met het uitspreken van commando's als 'GoPro, take a photo' of 'GoPro, start recording' leg je alles handsfree vast.

 

Superfoto's

Met de functie SuperPhoto krijg jij automatisch de beste foto's. Hierbij past de Hero 7 Black automatisch HDR, lokale kleurenmapping of ruisvermindering toe voor optimale beelden.

 

Livestreamen

Deel jouw verhaal direct met je sociale omgeving door te streamen via Facebook Live. Je kunt jouw gestreamde video's ook meteen in hoge resolutie op je SD-kaart opslaan.

 

Timewarp en timelapse video's

Maak onderweg gestabiliseerde timelapse-video's. Versnel je beelden wel 30x, zodat langere opnames makkelijker gedeeld kunnen worden.

 

4K video met 60FPS en 12 megapixel foto's

De GoPro 7 Black legt video vast in 4K met 60 beelden per seconde. Foto's worden met 12 megapixel vastgelegd en die zijn net zo adembenemend als de momenten die je hebt vastgelegd.

 

SENSATIONELE SLO-MO'S

Dankzij de ultrahoge framesnelheid van de Hero 7 Black en de mogelijkheid om je beelden tot wel 8x langzamer af te spelen, kun je al je grappige, interessante en legendarische avonturen in 1080p met 240fps optimaal herbeleven.

 

Intuïtief touchscreen

Jouw Hero 7 Black voelt vertrouwd als je gewend bent een smartphone te gebruiken. Je navigeert heel gemakkelijk door de drie hoofdopnamemodi met gestroomlijnde instellingen.

 

Gezichts-, glimlach en scèneherkenning

De Hero 7 Black herkent gezichten, een glimlach en nog veel meer. Met de GoPro-app kies jij zelf jouw beste opnamen aan de hand van deze kenmerken en stel je geweldige video's samen.

 

Verticaal opnemen

Met de GoPro Hero 7 leg je foto's en video's vast in de portretmodus, dit is ideaal voor Snapchat en je Instagram Stories.

 

Voorzien van GPS

Meet je snelheid, afstand en meer. Voeg in de GoPro-app stickers toe aan je video's vol actie om te laten zien hoe snel, ver en hoog je wel niet bent gegaan.

 

Automatische Cloud Back-ups

Met een GoPro Plus-abonnement maak je onbeperkt cloud back-ups van je foto's en van maximaal 250GB aan video-opnames.

 

In de doos bij de GoPro Hero 7 Black

 • Li-ion accu (1220mAh)
 • GoPro The Frame behuizing
 • Gebogen zelfklevende mount
 • Platte zelfklevende mount
 • Thumb screw
 • USB-C kabel

GuardConcept mount voor actioncams op R1200RT LC


Op Twitter zag ik een foto die getweet werd door een gelukkige bezitter van een R1200RT LC.  Het was de manier waarop een GoPro actioncam bevestigd was op het windscherm van de RT, die mijn aandacht trok. Sinds ik de GoPro gebruik op mijn RT, bevestig ik deze met een zuignap aan het linker kuipdeel. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan. Toch is het gevoelsmatig niet de veiligste oplossing, een zuignap. Ook is de camerapositie vrij laag en de beelden soms ietwat "trillerig". De GuardConcept lijkt een stabielere bevestiging, die op de plaats van de onderste schroeven van het windscherm van de RT bevestigd wordt. Mijn verwachting is dat de camera positie mooier is en de beelden stabieler. Mijn ervaringen met de GuardConcept  zal ik op deze site delen. Voor de geïnteresseerden: de GuardConcept  is te koop bij Wunderlich.

 

Zie hier het resultaat:


GoPro Hero 6 Black Edition


Ondanks de titel van deze pagina: "Mijn Actioncams......." wil ik toch de GoPro Hero 6 Black editie niet ongenoemd laten. De nieuwste telg uit de GoPro familie mag dan (nog) niet in mijn bezit zijn, maar als fan van GoPro en intussen heel wat gelezen en bekeken hebbend, kan ik het natuurlijk niet nalaten ook hier mijn mening over te geven.

 

Uiterlijk is er geen verschil waarneembaar met de Hero 5 Black. Laat je niet in de maling nemen hierdoor. Onder de "motorkap" is er heel wat gewijzigd en zoals je van een opvolger mag verwachten zijn dit over het algemeen verbeteringen. Hier een korte opsomming van de specificaties van de Hero 6:

 • Filmen in 4K met 60fps
 • Waterdicht tot wel 10 meter diepte
 • Aantal megapixels foto: 12
 • 2" touchscreen scherm voor handige bediening
 • Met geïntegreerde beeldstabilisatie
 • Beelden worden automatisch naar telefoon verzonden voor een QuikStory
 • Sla foto's op in RAW- en HDR-formaat
 • Draadloos te verbinden met GoPro-accessoires, afstandsbediening en sensoren
 • Met WiFi en Bluetooth-verbinding
 • 3 geïntegreerde microfoons

Na het kijken van de vergelijkingsvideo's op YT lijkt het alsof met name de beeldstabilisatie een serieuze upgrade heeft gehad. Naar mijn mening was dit geen overbodige luxe. In vergelijking tot het topmodel van Sony stelde de stabilisatie van de Hero 5 niet veel voor. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om een gimbal aan te schaffen, waarover je hier beneden meer kunt lezen) Wat in mijn ogen ook een groot pluspunt is, is dat in de 4K modus nu met 60 fps gefilmd kan worden. Wat de beeldkwaliteit betreft zijn de verschillen met de voorganger marginaal. Gezien de prima beeldkwaliteit van de Hero 5 lijkt mij dit geen issue. Voor 570 euro mag je natuurlijk verwachten dat je een kwalitatief hoogwaardig apparaat(je) hebt gekocht. Voor zover ik kan overzien is dit ook zo. Toch maar eens kijken of ik de Hero3+ black in de verkoop ga gooien om deze nieuwe GoPro telg persoonlijk aan de tand te kunnen voelen.

 

Mocht je op zoek zijn naar een GoPro maar nog twijfelen welke aan jouw behoefte voldoet, dan raad ik je aan naar de vele vergelijkingstesten op YouTube te kijken.

 

Download
Gebruikershandleiding GoPro Hero 6 Black - Nederlands
HERO6Black_gebruikershandleiding.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB
Download
Snelstartgids GoPro Hero 6 Black - Nederlands
HERO6Black-HERO5Black_snelstartgids.pdf
Adobe Acrobat document 100.5 KB

FeiyuTech G5 Gimbal voor GoPro (en andere actioncams met een vergelijkbare afmeting)


Nadat ik twee gimbals aangeschaft had die uiteindelijk beide geen succes bleken te zijn, (mankementen) was mijn honger naar de aanschaf van dit leuke gadget toch enigszins gestild. Maar zoals wel vaker, kruipt het bloed waar het niet gaan kan, en heb ik toch weer de stoute schoenen aangetrokken en een Gimbal aangeschaft. De FeiyuTech G5. Wat heeft mij doen beslissen voor deze gimbal te kiezen? De FTG5 is spatwaterdicht wat ik als een groot voordeel zie t.o.v. de meeste andere gimbals op de markt. Als zowel de GoPro Hero 5 black (die ik bezit) als de FTG5 beide spatwaterdicht zijn, hoef ik me ook geen zorgen te maken over een onverwachte regenbui. Ook is de gimbal heel erg mooi afgewerkt (volledig aluminium). De joystick werkt erg goed en de motoren zijn met het blote oor niet of nauwelijks te horen. Het handvat heeft een rubberachtige finish die heel erg fijn aanvoelt in de hand. De G5 is voorzien van een schroefdraad aan de onderzijde van de handgreep. Hierop kan een verlengstuk of een statief bevestigd worden. Met een bijgeleverd kabeltje kan de GoPro aan de gimbal gekoppeld worden en op die manier wordt de accu van de GoPro opgeladen. Aangezien de accu van een GoPro niet erg lang meegaat kan dit een groot voordeel zijn. Natuurlijk gaat dit ten koste van de accuduur van de FTG5 maar aangezien deze met één lading om en nabij 8 uur meegaat, is het geen drama in mijn ogen als de accuduur van de gimbal 2 uurtjes zou inleveren. Via de app van Feiyu Tech, die via de appstore te downloaden is, kun je diverse instellingen eenvoudig aanpassen. Om maar een paar voorbeelden te noemen: de kracht van de motoren, de snelheid van de diverse motoren, herstellen van fabrieksinstellingen en de update van de firmware (en meer) Ook kun je de gimbal met de app op afstand volledig besturen als je deze bijvoorbeeld op een statief plaatst. Wat mij overigens is opgevallen aan de G5 is het knopje aan de achterzijde van de handgreep (zie foto 3 beneden) Dit zit niet op alle G5 gimbals. Het dient om de camera te fixeren op een punt, zolang je het knopje ingedrukt houdt. Laat je het los dan gaat de camera terug naar de originele modus. Hetzelfde wordt bereikt door 2x op de mode knop te drukken onder de joystick, maar het eerder genoemde knopje werkt net iets handiger.  Ik heb een paar dagen gestoeid met de FeiyuTech en tot nu toe heb ik niks kunnen ontdekken wat mij niet bevalt. Dus, wat mij betreft, (tot nu toe) een goede koop! Als ik de G5 meer gebruikt heb, zal ik mijn verdere ervaringen hier toevoegen. 

 

Belofte maakt schuld, dus nu ik de FeiyuTech enkele keren gebruikt heb tijdens een (korte of lange) vakantie, kan ik meer vertellen over de voors en tegens van de G5. Hoewel.........is er wel zoveel te vertellen wat ik nog niet eerder gezegd heb? Ik blijf bij mijn eerdere bewering dat ik niks heb kunnen ontdekken wat mij niet bevalt aan deze G5. Nadat ik enkele filmpjes gemaakt heb met deze FT G5 kan ik niet anders dan concluderen dat het VELE maar dan ook echt VELE malen stabieler is dan filmen uit de hand met de GoPro Hero G5. De digitale stabilisatie van de GoPro Hero 5 Black stelt om eerlijk te zijn niet heel erg veel voor. Een stabiliser is wat mj betreft dus ook een must om mooi beelden te maken met de GoPro. Het is simpelweg een goede combi, deze camara met de G5. De GoPro maakt haarscherpe beelden en de G5 doet wat ie moet doen, stabiliseren. En dat doet deze FeiyuTech wel heel erg goed! Denk nu niet dat je een stabiliser (ik denk van welk merk dan ook) gebruikt en je een perfect resultaat krijgt. Enige oefening of ervaring is wel nodig om tot een goed resultaat te komen. Met enige bedoel ik: een dagje stoeien met dit apparaat. Meer is niet nodig om uit te vogelen hoe je tot het beste resultaat komt. Dus........mijn eindconclusie is: AANRADER, deze G5!!

 

Positieve punten op een rij:

 • Keurige afwerking
 • Fijne handgreep met een rubberachtige finish
 • Gimbal is niet te zwaar
 • Gimbal is spatwaterdicht
 • Montage van de GoPro gaat erg snel en handig door de goed hanteerbare schroeven.
 • Accu duur van 8 uur
 • Gratis app om instellingen naar behoefte aan te passen.
 • Gimbal kan op afstand bediend worden via de app
 • Mogelijkheid de gimbal op een statief te plaatsen
 • GoPro kan gevoed worden door de accu van de gimbal
 • Callibreren (wat meestal niet eens nodig is) gebeurd eenvoudig met behulp van de app

Negatieve punten op een rij:

 • De uiterst kleine en handzame GoPro wordt in combinatie met een gimbal (lees alle gimbals) ineens toch een groot iets
 • Starten en stoppen van opnames moet via de knop op de GoPro gebeuren. Het zou erg fijn zijn als de gimbal als een wifi remote zou kunnen fungeren

 

Download
User Manual FeiyuTech G5 - Engelstalig
FeiyuTech G5 - user manual.pdf
Adobe Acrobat document 5.8 MB
Download
Special Explanation FeiyuTech G5 - Engelstalig
FeiyuTech G5 - special explanation.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB

GoPro Hero 5 Black Edition


23-04-2017

 

Voor de GoPro hero 5 Black editie is op 5 april 2017 firmware versie 2.0 beschikbaar. Wat is er nieuw? Zie hier de specs (engelstalig) Firmware versie 2.0 hier beschikbaar voor download (zie beneden)

 

Highlights

 • Added new languages for camera and voice control
 • Applied existing settings to more capture modes
 • Added GoPro Plus features

Usability Improvements

 • Adds Korean, Russian, and Portuguese (Brazil) as options for camera and voice control languages
 • Adds setting for date and time format, based on language selection
 • Includes touch display optimizations
 • Adds ability to extract a photo from a multi-shot series 

Performance Improvements

 • Adds Shutter setting for Photo capture mode in Protune™ (options are AUTO, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000 second)
 • Adds Wide Dynamic Range (WDR) for Time Lapse Photo (intervals of at least 5 seconds)
 • Adds RAW Format for Time Lapse Photo and Night Lapse Photo (intervals of at least 5 seconds)
 • Adds RAW Format for Night photo

GoPro Plus Improvements

 • Allows manual upload of selected content    

General Improvements + Bug Fixes

 

Waarschuwing: Installeer firmware versie 1.55 (en hoger) voor de GoPro Hero 5 Black Edition NIET als je geen originele GoPro accu's gebruikt!!! Deze firmware blokkeert het gebruik van zogenaamde third party accu's!!

 

Gopro stoort zich blijkbaar aan de third party accu's. Met de laatste nieuwe firmware versie 1.55 wil de fabrikant afdwingen dat er uitsluitend originele accu's gebruikt kunnen worden in de Hero 5 Black Edition. De verontwaardiging is groot, zoals op de diverse internet forums te lezen is, over het feit dat de firmware versie 1.55 ervoor zorgt dat de GoPro simpelweg niet meer start bij het gebruik van o.a. Kingma of Wasabi accu's. Het levert GoPro veel kritiek op en het is nog maar de vraag of dit een verstandige beslissing is. Wellicht gaat dit GoPro klanten kosten. Niet in de laatste plaats omdat de concurrentie op de actioncam markt de laatste jaren fors toegenomen is. We zullen het zien. Ik wilde jullie deze informatie niet onthouden. Beslis zelf of een upgrade naar firmware 1.55 voor jou zinvol is. Zelf gebruik ik originele GoPro accu's dus voor mijzelf  is het geen issue.


Download
Firmware versie 2.7 voor GoPro Hero 5 Black
Voor het geval ooit iemand om wat voor rede dan ook moet downgraden kun je op deze site diverse Firmware versies downloaden voor meerdere types GoPro .
UPDATE.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 47.1 MB

Mijn persoonlijke ervaringen met de GoPro Hero 5


 

Vandaag de GoPro Hero 5 binnen gekregen. Hier zal ik in de loop der tijd mijn persoonlijke ervaringen met deze camera delen. De voors en tegens bespreken. Dit schrijven zal dus regelmatig aangevuld worden.

 

Momenteel hangt de GoPro aan de lader omdat de accu bij uitpakken en installeren voor 11% gevuld was. Mijn eerste indruk bij uitpakken ven de Hero : de camera ziet er strak uit en de donkergrijze kleur staat hem goed. De bekleding van de camera voelt ietwat stroef aan waardoor deze goed in de hand ligt. Dit heeft GoPro waarschijnlijk afgekeken van Garmin. De Virb en de Virb Elite die ik eerder in mijn bezit had, voelden gelijk aan deze GoPro aan.

 

Ik zag het eerder in reviews op YouTube en kan inderdaad bevestigen dat de klepjes van accu en USB/HDMI niet bepaald gemakkelijk open gaan. Verklaarbaar vind ik het wel. Doordat de camera zonder additionele behuizing waterdicht is tot 10 meter, zit aan de binnenkant van deze klepjes een rubberen afdichting en sluiten de klepjes ook erg strak om het vocht buiten te houden. Dus, verklaarbaar maar niet echt prettig in gebruik.

 

Voordat ik de Hero aan de stroom hing, kon ik het toch niet laten eerst even door het menu te browsen via het standaard touchscreen op de achterkant van de GoPro. Op de werking van het aanraakscherm is niks aan te merken. Beeld is prima en het reageert goed en snel op mijn (in dit geval, gelukkig) niet al te dikke vingers. Waar ik aangenaam door verrast ben, is hoe goed het schermpje werkt in direct zonlicht. Instellingen en ook het real time beeld van de opnames zijn goed te zien in direct zonlicht! Het gemis van een scherm op mijn Hero 3+ Silver en 3+ Black  speelt dus op de 5 niet meer. Mooi!

 

Wat verder opvalt is dat er bijzonder weinig accessoires meegeleverd worden. Wat zit er in de doos: GoPro stickers, USB kabel, het frame met 1 voetje en 1 schroef, het gebogen en het vlakke plakvoetje en de accu. Doordat het niet mijn eerste en enige GoPro is, heb ik voldoende bevestigingsmaterialen die gelukkig uitwisselbaar zijn. Is dit je eerste GoPro dan kun je gelijk vanalles gaan bestellen, wat naar mijn mening standaard bijgeleverd had moeten zijn! 

 

Het frame waarmee je de camera kunt bevestigen heeft een opening op de plaats waar het zijklepje van de USB zit. Voor mij een zeer positief punt! Ik gebruik de GoPro namelijk vaak op de motor en koppel deze aan de USB aansluiting die op de RT bevestigd is om de camera permanent te laden en dus geen accu te hoeven wisselen onderweg. Het zijklepje kan verwijderd worden, waardoor de USB vrij toegankelijk is terwijl de Hero 5 in het frame zit. Hier is dus goed over nagedacht door GoPro! Uiteraard op deze manier alleen bruikbaar als het weer het toelaat. Het zijklepje kan niet open gemaakt worden als de cam in het frame zit. Voor opladen van de accu zal de camera dus uit het frame moeten. (detail)

 

Voor mijn andere GoPro's van de 3+ serie had ik de originele GoPro wifi remote. Deze is ook te gebruiken voor de hero 5. Koppelen is kinderspel. Ook de koppeling met de iPhone Capture app ging kinderlijk eenvoudig.

 

De accu is intussen volledig opgeladen. Tijd voor het testen van de beeld en geluidkwaliteit. Om te beginnen de beeldstabilisatie. Je hoeft natuurlijk niet het zeer stabiele resultaat van het gebruik van een GoPro met een gimbal te verwachten maar de stabilisatie geeft wel degelijk bij lopende opnames een rustiger beeld. Het schokkerige effect dat mijn GoPro hero 3+ leverde bij lopende opnames is behoorlijk verminderd bij gebruik van de beeldstabilisatie. Aan de beeldkwaliteit van de GoPro maak ik verder weinig woorden vuil, deze is qua detail net weer wat beter dan de voorgangers (die toch al bovengemiddeld scoorden naar mijn mening) De Hero 4 is nooit in mijn bezit geweest dus mijn vergelijking van de 5 is grotendeels t.o.v. de 3+ serie. De opnames binnenshuis met matig licht is beduidend beter dan de 3+ (zowel black als silver) maar met een korrelig effect in het beeld moet je rekening houden.

 

De laatste constatering van de dag: Zonder behuizing is de Hero 5 een fractie groter dan de 3+ en de 4 serie. Met de waterdichte behuizing zijn de 3+ en de 4 net iets groter. Ook dit is slechts een detail dat eigenlijk niet echt ter zake doet. Vooralsnog dus niet te klagen over deze nieuwe aanwinst. Voor nu was dit wat ik te melden heb over de Hero 5. Uiteraard volgen de komende dagen nog meer bevindingen. Waar ikzelf benieuwd naar ben is onder meer de accuduur. De tijd zal het leren :-) 

 

Vandaag uiteraard nog wat gespeeld met mijn Hero 5. De sluiterknop boven op de camera om een foto te maken of een video opname te starten is iets gewijzigd. Staat de camera uit en je drukt op deze knop dan start de camera op en begint met opnemen. Wil je de camera "normaal" opstarten, dan dien je de knop aan de zijkant te gebruiken. Het is natuurlijk bevorderlijk voor de accu als de camera uitschakelt na iedere opname maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Bij deze manier van bedienen duurt het ongeveer 3 seconden voordat de opname begint nadat je op de sluiterknop gedrukt hebt. mocht er dus plotseling iets gebeuren wat je wilt vastleggen, dan ben je met deze manier van gebruiken waarschijnlijk te laat. Laat je de camera aan en drukt op de sluiterknop dan begint de opname vrijwel onmiddellijk. De keuze is uiteraard aan jou wat je voorkeur heeft.

 

De voice control werkt goed. je bent wel verplicht om de commando's van buiten te leren want alleen hier reageert de camera op. Ook ben je gebonden aan de voorgeprogrammeerde talen. Nederlands hoort daar overigens (helaas) niet bij.

 

Er is al veel gesproken over het fish eye effect bij opnames van de diverse GoPro modellen. Dit effect veroorzaakt vervorming van het beeld, een soort bolling. De een vind het mooi, de ander is er minder van gecharmeerd. Persoonlijk vind ik het niet echt mooi, al stoor ik me er ook niet vreselijk aan. Toch ben ik blij met de nieuwe instelling: "linear" Deze voorkomt het Fish eye effect en geeft een mooi natuurgetrouw beeld. Waarschijnlijk zal linear voor mijn Hero 5 standaard ingesteld blijven staan. Overigens zijn niet alle instellingen bij alle resoluties voorhanden. Wellicht dat er meer of andere opties worden toegevoegd bij komende firmware updates. Dit zien we vaak bij GoPro (en andere fabrikanten)


GoPro heeft de opvolger van de Hero 4 series gepresenteerd. Dit keer geen Silver editie maar alleen de Session en het topmodel, de GoPro Hero 5 Black Edition. Wat heeft de camera te bieden? Eindelijk heeft de beeldstabilisatie zijn intrede gedaan. Alleen dit al zal voor menigeen rede genoeg zijn om tot aanschaf van de Hero 5 over te gaan. Zelf twijffel ik nog tussen de aanschaf van een Gimbal of de Hero 5. De gimbal heeft natuurlijk wat meer mogelijkheden en de overgangen zijn vloeiender dan bij de hero 5 met beeldstabilisatie. Met de gimbal blijft de camera ten allen tijden recht t.o.v. de horizon. (Hoe je de gimbal ook vasthoud) De bewegingen van de Hero 5 zijn vloeiender maar je zult zelf op moeten letten dat de camera recht blijft, wat in de praktijk een haast onmogelijke missie is. Aan de andere kant kun je jezelf de vraag stellen of de charme van een actioncam niet verloren gaat als het allemaal vloeiend, recht en perfect is. Het is en blijft een persoonlijke keuze. Wat is er verder veranderd aan de Hero 5 t.o.v. de Hero 4. De camera op zich is waterdicht zonder dat daar de additionele behuizing voor nodig is. Al is dit niet de 40 mtr van de GoPro met behuizing maar 10 meter. De batterij is weer net iets anders van vorm dan de Hero 4 die op zijn beurt weer anders was dan de accu van de Hero 3+. Dit is jammer omdat het uitwisselen van de accu's dus geen optie is. Had de Hero 4 Black editie nog geen touchscreen, de Hero 5 Black heeft dit wel en daar zullen veel gebruikers erg blij mee zijn. Je ziet gelijk wat je filmt en de complete menu's van de camera zijn eenvoudig te doorlopen en in te stellen. De Hero 5 is net iets groter qua omvang dan zijn voorgangers. Dit zal te maken hebben met het feit dat de camera zonder behuizing waterdicht moest worden gemaakt. Uiteraard heb ik op YouTube diverse reviews bekeken. Wat direct opvalt, is dat het geluid van de Hero 5 sterk verbeterd is. Uiteraard zal dit te maken hebben met het ontbreken van de waterdichte behuizing. De Hero 5 heeft 3 microfoons (voor- en achterzijde en aan de zijkant) Bij montage op motor of fiets is alleen het open frame nodig. De beeldkwaliteit is zoals we van GoPro gewend zijn, zeer mooi. Er is een extra beeldkeuze toegevoegd in de vorm van lineair, die lovend ontvangen is. De beeldkwaliteit is weer verbeterd t.o.v. de Hero 4, met name bij weinig licht. Een andere leuke en erg handige optie is de voicecontrol. Zeg tegen de camera wat hij (of zij) moet doen en hij luistert naar je. Filmen, foto maken uitschakelen, noem maar op. Wat in de praktijk ook erg handig blijkt te zijn is de aan/uit knop boven op de camera. Met een druk op deze knop zet je de camera aan en begint deze gelijk met opnemen. Tot slot wil ik nog vermelden dat de Hero 5 Black nu ook van een GPS module voorzien is. Wat mij betreft een leuke optie die je de mogelijkheid verschaft om de afgelegde route in je opnames weer te geven. Wat mij betreft is het verschil tussen de Hero 4 en 5 groter dan destijds het verschil tussen de Hero 3+ en de 4. In mijn ogen is het erg jammer dat het uitwisselen van onderdelen niet mogelijk is. Desondanks heeft GoPro weer een mooi product op de markt gebracht. Het is aan de gebruikers zelf om te beslissen of de verbeteringen van dien aard zijn dat een overstap van de 4 naar de 5 loont. Ik hoor graag jullie ervaringen! Onderstaand zijn de gebruikershandleiding en de snelstartgids van de Hero 5 te downloaden. Voor meer informatie, kijk op gopro.com

 

Download
GoPro Hero 5 Black editie: gebruikershandleiding
HERO5Blackhandleiding.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB
Download
GoPro Hero 5 Black Editie: Snelstartgids
HERO5Blacksnelstartgids.pdf
Adobe Acrobat document 975.8 KB

Veel gehoorde / gelezen kritiek Hero 5 Black


Op YouTube en diverse internet Fora is de GoPro Hero 5 Black natuurlijk aan de meest ongelofelijke en ook ongebruikelijke testen onderworpen. Zoals altijd zijn er dan ook weer net zoveel meningen als mensen. De hieronder aangegeven punten zijn dus zaken die ik op internet gezien of gelezen heb. Vermelding hiervan wil dus niet zeggen dat ik bevestig wat er geschreven is. Mocht ik tot dezelfde conclusie komen of deze niet delen dat zal ik dat uitdrukkelijk vermelden. 

 • De GoPro blijkt in veel gevallen niet compleet waterdicht te zijn zonder additionele behuizing. Meerdere meldingen gezien van vocht in de camera, zelfs bij gebruik in zeer ondiep water.
 • De accuduur is natuurlijk altijd een punt van discussie. Hoe test je deze? Vaak wordt de camera gestart. De opname wordt gestart en dan geklokt hoe lang het duurt voordat de GoPro stopt omdat de batterij leeg is. Uiteraard is de praktijk altijd anders. Je stopt en start de camera vaker. Je gebruikt het touchscreen regelmatig. Kortom, je zoet allemaal dingen die capaciteit van de accu vragen. Zelf hanteer ik de stelregel: de door GoPro aangegeven gebruiksduur x 70%. Dit zit dichter bij de werkelijkheid dan de altijd weer optimistische fabriekswaarden.
 • Het onhandige en stroeve openen van de klepjes (accu & usb) Toen ik de camera uit de verpakking haalde was het inderdaad heel erg lastig om de genoemde klepjes te openen. Dit heb ik ook hierboven vermeld bij mijn bevindingen. Nu ik de camera ettelijke weken in gebruik heb, is dit absoluut geen issue meer. 
 • Het geluid van de GoPro Hero 5 Black in de skeleton behuizing. Zit de GoPro in het bijgeleverde frame dan worden de meerdere microfoons op de camera geblokkeerd en dat heeft een negatieve impact op de geluidskwaliteit. Ook ben ik diverse keren meldingen tegen gekomen dat bij gebruik van de cam in het frame, een krakend geluid te horen is, dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door het "werken" van het plastic frame.

Mijn Top 3 op actioncam gebied tot nu toe.


Van de 4 actioncams die ik aangeschaft heb, heb ik de Garmin Virb standard verkocht. Niet omdat hij niet voldeed, maar omdat ik tegen een 2e hands Virb Elite aanliep die ik voor een zacht prijsje kon overnemen. De Elite die ingebouwde GPS heeft, had hierdoor mijn voorkeur boven de standard editie.  De zaken die voor mij belangrijk zijn heb ik getest. Omdat ik de cams bijna uitsluitend in daglicht gebruik is dat voor mij het meest van belang bij mijn eindconclusie. Ik heb een vluchtige test binnenshuis met kunstlicht gedaan. Hierbij kwam de GoPro Hero 3+ Silver Edition als minste uit de bus. De Garmin Virb Elite en de GoPro Hero 3+ Black scoren beduidend beter en zijn wat mij betreft op dit punt vergelijkbaar.  Als ik vervolgens de resultaten bekijk van filmen met de 3 cams naast elkaar, tegelijk onder dezelfde omstandigheden dan scoren de GoPro's beter dan de Garmin. Daarbij zijn in de opnames van de Black, de meeste details zichtbaar. Voor mij is filmen overdag en dan ook nog hoofdzakelijk bij mooi weer het belangrijkste aangezien ik de cams hoofdzakelijk op de motor gebruik bij mooi weer en op vakantie (hopelijk ook bij zoveel mogelijk mooi weer) Op dit punt scooren de GoPro cams het beste en de black beter dan de Silver. Toch ben ik van alle 3 de cams onder de indruk. Wat een leuk detail is van de Garmin is dat deze GPS onboard heeft en je de gegevens als overlay op je films kan monteren. Binnenkort hoop ik de beelden in een vergelijkingstest op deze site te presenteren.


Mijn GoPro Hero 3+ Black Edition


Download
Engelstalige handleiding voor de GoPro Hero 3+ Black editie
HERO3_Plus_Black_Engels.pdf
Adobe Acrobat document 2.2 MB

Vrijdag 11-12-2015

Vandaag heb ik een 2e hands GoPro op de kop weten te tikken. Naast de GoPro Hero 3+ Silver Edition heb ik nu dus ook de 3+ Black Edition. Alle accessoires en spare accu's zijn uitwisselbaar met mijn Silver edition. Dit is een van de redenen dat ik gekozen heb voor een 2e 3+. Uiteraard speelde ook mee dat ik uitermate tevreden ben met de beeldkwaliteit van de Silver Edition. De laatste tijd heb ik van alles uitgeprobeerd op actioncam gebied. Ik kan eigenlijk maar een conclusie trekken: op de manier waarop ik de cams gebruik (op de motor) is voor mij de GoPro de beste optie. Uiteraard zal dit niet voor iedereen het geval zijn.

 

 

GoPro Hero 3+ eigenschappen - de belangrijkste verbeteringen t.o.v. eerdere modellen

 

4K resolutie

Filmen in Ultra High Definition: met de GoPro Hero 3+ heb je keuze uit de volgende opnameformaten: 4Kp15, 2.7Kp30, 1440p48, 1080p60, 960p100 en 720p120.

 

 120 Fps

Leg de snelste bewegingen haarscherp vast! De GoPro Hero 3+ kan HD video opnemen met 120 beelden per seconde!

 

12 megapixel foto's

Maak haarscherpe foto's. De GoPro Hero 3+ maakt tot 30 foto's per seconde op 12 megapixel resolutie! Ook een timelapse functie is aanwezig.

 

Superview groothoek

Met de GoPro Hero 3+ is de beeldhoek nog groter gemaakt. Met de superview lens heb je nóg meer van jezelf en de omgevind in beeld.

 

Auto Low Light mode

De GoPro Hero 3+ presteert nog beter bij weinig licht. Auto Low Light modus veranderd automatisch de instellingen voor het beste beeld.

 

30% meer energie

Ondanks de kleinere afmetingen van de GoPro Hero 3+ houdt de accu het nog langer uit! Maarliefst 30% extra energie heeft de accu!

 

4x sneller Wifi

De WIfi verbinding van de GoPro Hero 3+ is vier keer sneller dan die van de vorige varianten. Hiermee kun je video's nog sneller delen.

 

Overige specificaties GoPro Hero 3+ Black Edition:

 

 

 • 4K Ultra HD 15 fps (3840 x 2160 pixels 16:9 breedbeeld)
 • 2.7K Ultra HD 30 fps (2704 x 1524 pixels 16:9 breedbeeld)
 • 1440p48 (1920 x 1440 pixels) 48 fps 4:3
 • 1080p60 Full-HD (1920 x 1080 pixels) 60 fps 16:9 breedbeeld
 • 960p100 (1280 x 960 pixels) 100 fps 4:3
 • 720p120 (1280 x 720 pixels) 120 fps 16:9 breedbeeld
 • Ingebouwde WiFi-verbinding
 • Inclusief Wifi afstandsbediening

Donderdag 05 december 2015

 

De Garmin Virb is verkocht en vandaag verstuurd naar de nieuwe eigenaar. Voor het geld wat hij opgebracht heeft is het zeker een leuke camera. De Garmins hebben enkele voordelen die voor sommigen belangrijk zullen zijn maar voor mij net iets minder zwaarwegend. Binnenshuis waar minder licht is, maakt de Garmin (Virb en Virb Elite) mooiere opnames dan mijn Go Pro hero 3+ Silver. Ook is het beeld van opnames tijdens lopen van de Garmin minder onrustig dan dat van de GoPro door de beeldstabilisatie van de Garmin cams. Heb ik het toch over beeldstabilisatie dan denk ik toch dat Sony op dat gebied het beste resultaat levert. Maar.......de beeldkwaliteit van de GoPro blijft voor mij toch de beste en voor gebruik op de motor blijft dit voor mij dè camera! Uiteraard is dit afhankelijk van je eisen, waarvoor je de cam gebruikt etc. of dit voor jou ook geldt. De zaken die ik schrijf op deze site zijn strikt persoonlijk. Het enige dat ik hoop is dat ik mensen voorzie van infowaar ze mee verder kunnen.


Mijn Garmin Virb actioncam


Om het camera gebeuren compleet te maken heb ik ook nog deze Garmin Virb op de kop weten te tikken.

 

 • Camera naar Voor gericht: GoPro Hero 3+ silver edition
 • Camera naar achteren gericht: Garmin Virb Elite
 • Camera op bestuurder: Garmin Virb

Vanuit genoeg hoeken gefilmd om iets leuks in elkaar te monteren.

 

Meer over mijn ervaringen met deze recent aangeschafte actioncam binnenkort op deze site en op mijn YouTube kanaal.

 

Specificaties Garmin Virb:

 • Product Fabrikantcode: 010-01088-01
 • Artikelnummer: 374892
 • Merk: Garmin
 • Garantie: 2 jaar
 • Garantietype: Carry-in-garantie
 • Lens video:  Beeldhoek lens 160 °
 • Beeldstabilisatie: Ja

 

Beeldopname:

 • Videoresolutie: Full HD (1080p), HD ready (720p), VGA
 • Frames per seconde in full-HD: 30p
 • Opslag:  Geheugenkaart MicroSD 
 • Stroomvoorziening: Accu/batterij
 • Accuduur: 3 uur (diverse tests geven 2 tot 2.5 uur aan)

 

Aansluitingen: 

 • HDMI: Ja
 • Externe microfoonaansluiting: Ja
 • USB: Ja

 

Draadloze connectiviteit:

 • Wifi: Nee

 

Bestendigheid:

 • Waterbestendig: Ja (Waterbestendig tot 1 meter)
 • Stofbestendig: Ja
 • Schokbestendig: Ja

 

Fysieke eigenschappen:

 • Diepte: 11,1 cm
 • Breedte: 5,3 cm
 • Hoogte: 3,2 cm
 • Gewicht: 170 gram
 • Kleur: Zwart

Mijn Garmin Virb Elite actioncam


Download
Garmin Virb handleiding.pdf
Adobe Acrobat document 4.3 MB

Om de opnames van mijn motorritten wat beter (lees leuker) in beeld te brengen en ik voorbeelden op YouTube zag hoe ik dit kon doen (met meerdere actioncams dus) besloot ik om naast mijn GoPro Hero 3+ Silver edition nog een camera aan te schaffen. Uiteraard begint de zoektocht op youtube. Wat verwacht ik van een actioncam en (niet geheel onbelangrijk) wat heb ik ervoor over. Het eerste vereiste is dat de kwaliteit van de opnames goed is. Wat mij daarnaast erg aansprak zijn de video's waarop de overlay te zien is van de meest uiteenlopende informatie. GPS, snelheid etc. etc. Mede hierdoor kwam ik terecht bij de Garmin Virb Elite. Hierna volgde de zoektocht op Marktplaats die niet lang duurde. Voor een prijs die beneden mijn verwachting lag scoorde ik de camera die ik wilde met alle accessoires die ik nodig heb. 

 

Hier de eerste indruk van de door mij aangeschafte Garmin Virbe Elite:

Om te beginnen voelt de camera stevig aan waardoor ik gelijk de indruk kreeg met een degelijk product te maken te hebben. Net als de Garmin navigatiesystemen, waarvan ik meerdere exemplaren bezit, heeft de Virb een coating die rubberachtig aanvoelt en waardoor de camera stevig in de hand ligt. In vergelijking met de GoPro hero 3+ silver voelt de Garmin nogal zwaar aan. Niet dat ik dit een bezwaar vind, het draagt namelijk ook bij aan het idee dat je met een solide apparaat te maken hebt. Wat ik verder een positief punt vind aan de Virb Elite, is dat de accu 2.5 tot 3 uur filmen toestaat. Dit is in vergelijking tot de GoPro zowat 2x zo lang (al moet dat voor mij in de praktijk nog blijken)  Ik heb de Garmin namelijk vandaag pas ontvangen. Wat verder opvalt is de gigantische slider knop waarmee je een opname start (terwijl de camera uit staat) Deze is met motor handschoenen aan heel erg goed te bedienen. Via de handige app op je smartphone (zowel Apple (IOS) als Android) kun je eenvoudig alle instellingen aanpassen op de Garmin. Dit verschilt overigens niet van de GoPro die ook een app  ter beschikking stelt met vergelijkbare mogelijkheden. Niet in de laatste plaats ben ik erg gecharmeerd van het scherm op de Garmin waarmee je de camera gemakkelijk kunt richten en ook je opnames terug kunt kijken. Dit gaat overigens niet ten koste van de levensduur van de batterij . Het scherm heeft namelijk geen achtergrond verlichting. Wat ik een nadeel vind ten opzichte van de GoPro is dat de Garmin niet kan opnemen terwijl de batterij wordt opgeladen. De GoPro heeft deze mogelijkheid wel. Op mijn R1200RT heb ik USB poorten gemonteerd met als doel de GoPro permanent van spanning te voorzien om onderweg niet de accu te hoeven vervangen. Dit werkt perfect. Helaas is dit met de Garmin dus niet mogelijk. 

 

De kwaliteit van de opnames: 

Uiteraard was ik het benieuwdst naar de kwaliteit van de opnames. Ik heb diverse zaken getest. Om te beginnen de beeldstabilisatie. Om eerlijk te zijn denk ik niet dat deze kan tippen aan de beeldstbilisatie van de Sony AS20 en andere Sony modellen. Dat wil niet zeggen dat ik er ontevreden over ben. Als ik het namelijk vergelijk met de GoPro die geen stabilisatie heeft, is het beeld veel minder schokkerig. Wat dat betreft: positief dus! In het zonlicht is het beeld goed te noemen. Ik betwijfel zelfs of iemand het verschil ziet tussen de GoPro en de Garmin Virbe Elite. Waar de GoPro in uitblinkt is het aantal FPS. De Garmin komt niet verder dan 1080 met 30 FPS. De GoPro 3+ silver komt tot 1080 met 60 FPS. De vraag is natuurlijk of dit nodig is. De standaard instelling waarmee ik met de GoPro opneem is ook 1080 met 30 FPS. Dit levert een prima resultaat op. Wat wel gelijk opviel was de kwaliteit van de opnames bij matig licht. De Garmin geeft een beduidend beter resultaat bij weinig licht. En dit scheelt niet een beetje!! 

 

Kortom ben ik zeker niet ontevreden met de Garmin Virbe Elite. Binnenkort kun je op deze site de resultaten zien van de opnames van de Virbe t.o.v. de GoPro.

 

Wat ik niet wil nalaten te vermelden is de kwaliteit van de mounts van de Garmin. De camera is eenvoudig vast te klikken op de bijgeleverde mount en zit daarnaast ook nog eens zeer stabiel.

 

Uiteraard ga ik op korte termijn de Garmin testen op de motor, waarna ik mijn bevindingen hier zal uitbreiden of eventueel herzien. Wordt vervolgt!

 

Intussen een (in mijn ogen groot nadeel van de Virb ontdekt. Het blijkt een bekend probleem te zijn dat de camera regelmatig vastloopt bij het uitzetten. Ik heb dit helaas ook al regelmatig ervaren. Firmware versie 4.0 Garmin staat er niet bepaald om bekend dat ze de problemen snel oplossen. Maar het is niet bepaald handig om tijdens je motorrit na iedere camerashot te moeten stoppen om je actioncam weer aan de praat te krijgen. Daarentegen kan ik wel zeggen dat de kwaliteit van de beelden van de Garmin Virb Elite heel erg behoorlijk zijn. Met als kanttekening dat de GoPro nog steeds mijn voorkeur heeft omdat deze bij veranderende lichtomstandigheden (bijv bij het rijden vanuit een donkere  tunnel in de volle zon) het beeld heel erg snel corrigeert. Dit is bij de Garmin minder. Verdere ervaringen met de Garmin Virb Elite zal ik uiteraard hier delen. Mijn opmerking: "Wordt vervolgt" blijft dus nog steeds actueel.

De camera heb ik gemonteerd rechts achter, schuin naar achteren gericht om vanuit twee totaal verschillende hoeken te filmen.

 

Specificaties Garmin Virb Elite:

 

Afmetingen

 • Afmetingen toestel (HxBxD): 32 mm x 53 mm x 111 mm
 • Gewicht van toestel: 175,7 g (toestel); 232,4g (toestel en voetstuk)
 • Afmeting beeldscherm: 1,4 inch (205 x 148 mm)

Video

 • Beeldsensor: 16 MP, 1/2,3 inch CMOS
 • Bestandstype: .mp4
 • 1080p HD-video: 1920 x 1080; 30 fps
 • 960p HD-video: 1280 x 960; 30,60 fps
 • 720p HD-video: 1280 x 720; 30,60 fps
 • WVGA (slowmotion): 854 x 480; 120,60 fps

Foto

 • Resolutie: 16 MP (4664*3496); 12 MP (4664*2632); 8 MP (3264*2448)
 • Burst-opnamen: 6/s
 • Time-lapse (seconden): 0,5, 1, 2, 5, 10, 30, 60

Audio

 • Interne microfoon: ja
 • Externe microfoon: optionele USB naar 3,5 mm stereo microfoonadapter

Connectiviteit

 • Bluetooth®: nee
 • Compatibel met ANT+: ja (op afstand en sensoren)
 • Interface: USB 2.0
 • HDMI-uitgang: micro-HDMI
 • Wi-Fi: 802.11 bgn

Diversen:

 • GPS: ja
 • Temperatuurbereik: van -15 °C tot 60 °C
 • Geheugen: microSD kaart (maximaal 64 GB); kaart niet meegeleverd
 • Versnellingsmeter: ja
 • Hoogtemeter: ja
 • Waterbestendig: IPX7 (1 m/30 min)
 • Beeldstabilisatie: ja (digitaal)
 • Lensvervormingscorrectie: ja
 • Batterij
 • Batterijtype: verwisselbare Li-ion
 • Batterijcapaciteit: 2000 mAh
 • Levensduur batterij: 1080p (30 fps), meer dan 3 uur
 

Mijn GoPro Hero 3+ Silver Edition actioncam


Download
Engelstalige handleiding voor de GoPro Hero 3+ Silver editie
GoPro_H3_Plus_Silver_ENG.pdf
Adobe Acrobat document 1.9 MB

Tegenwoordig rijdt ongeveer 50% van de motorrijders met een actioncam. Meestal met als doel om een mooie rit te filmen en hiervan een filmpje te monteren dat vaak op een YouTube kanaal gezet wordt. Vaak kijk ik op YouTube naar motorfilmpjes en daardoor werd ik ook steeds nieuwsgieriger naar het gebruik en de mogelijkheden van een actioncam op de motor en ook andere doeleinden. Na een online onderzoek en vergelijking van de intussen vele modellen kwam ik tot de conclusie dat de GoPro Hero 3+ Silver mijn camera moest worden (de GoPro Hero 4 was ten tijde van mijn aankoop nog niet op de markt) Het verschil in kwaliteit van de opnames en de eisen die ik stel aan de kwaliteit is natuurlijk strikt persoonlijk. Een ander had wellicht voor de Black Edition gekozen. Voor mij voldoet de Silver op het gebied van mogelijkheden en kwaliteit. Heel erg veel positieve reviews van de Silver en ook het vergelijken van de beelden van de verschillende modellen en types op YouTube gaven de doorslag. Bij het vergelijken van de beelden op YouTube moet ik de kanttekening maken dat YouTube de bestanden bij het uploaden sterk comprimeert waardoor de kwaliteit beduidend minder is dan het origineel. Dat ik een tweedehands camera vond van slechts een paar weken oud en veel accessoires voor een zeer gunstige prijs was daarnaast ook nog een meevaller.


PRODUCTSPECIFICATIES VAN DE GOPRO HERO 3+ SILVER EDITION:

 

APPARAATTYPE:

 •  Type apparaat: Action cam
 • Opnamemedium: Geheugenkaart
 • Soort apparaat: Action cam

 

SENSOR

 • Videoresolutie: 1920x1080
 • Maximaal aantal pixels: 10 megapixels
 • beeldsensor: CMOS

 

OBJECTIEF

 • Beeldstabilisatie: nee

 

VIDEO

 • Videosysteem: Pal en NTSC
 • Beeldverhouding: 16:9
 • HD-opnameformaat: ja
 • Videoformaten: H.264 codec, .mp4 file format

GELUID

 • Geluidssysteem: Mono, AAC compression w/ AGC

GEHEUGEN

 • Geheugenkaarten: Micro SD, microSDHC

 

DISPLAY

 • Touchscreen: nee

 

FUNCTIES

 • Fotofunctie: ja

 

AANSLUITINGEN

 • Extra microfoonaansluiting: ja
 • Aansluitingen: HDMI, USB
 • Draadloze interface: ja
 • Adapter accessoires: nee

 

 

BEHUIZING

 • Geïntegreerde opnamebelichting: nee
 • Waterproof: ja
 • Waterdiepte: tot 40 meter
 • Kleur: rijs
 • Gewicht: 74 g

 

ALGEMENE EIGENSCHAPPEN

 • incl. afstandsbediening: nee
 • Levensduur batterij: ca. 160 min filmen
 • Soort batterij: Lithium-ion
 • Verpakkingsinhoud: Li-ion accu (1180mah), Waterdichte behuizing (40m), Quick release sluiting, Verticale quick release sluiting, Gebogen zelfklevende mount, Platte zelfklevende mount, Driewegs-zwenkarm, USB-oplaadkabel

Mijn accessoires


Download
Handleiding WIFI Remote GoPro (2 knops)
WIFI_Remote_Gopro.pdf
Adobe Acrobat document 544.5 KB
Download
Handleiding WIFI Remote GoPro (3 knops)
3 Knops smart remote GoPro.pdf
Adobe Acrobat document 249.3 KB

De Originele WIFI remote wordt normaal alleen geleverd bij de Black Edition maar is ook los te koop. Afhankelijk van de plaats op de motor of elders waar de camera gemonteerd is, is de WIFI remote zeer aan te bevelen om een opname te starten en te stoppen en eventueel de camera aan en uit te zetten. Na connecteren van de remote met de camera zie je op het schermpje van de remote de gegevens die ook te zien zijn op het scherm van de camera zelf. Gezegd moet dat het dusdanig klein is dat het moeilijk leesbaar is. Maar bukken of uitrekken om een opname te starten tijdens het rijden lijkt mij niet aan te raden. De remote wordt geleverd met een laadkabel en heeft een interne accu.

Download
Handleiding Battery Pack
Handleiding BatteryBacPac.pdf
Adobe Acrobat document 112.4 KB

De backpack accu. Deze kan snel en eenvoudig achterop de camera vastgeklikt worden en is zeker de moeite waard om aan te schaffen als extra. het verlengd de opnametijd tot acceptabele 2.5 tot 3 uur samen met de interne accu van de camera. Om het geheel passend te krijgen in een waterdichte behuizing zal deze wel voorzien moeten worden van een backdoor die voorziet in de extra ruimte die door de accu ingenomen wordt.

De behuizingen spreken voor zich. Ik kreeg 2 behuizingen (waarvan de 3+ versie afgebeeld) met meerdere verschillende backdoors. Uiteraard de gesloten backdoors als waterdichte omstandigheden gewenst zijn. De gesloten behuizing is tot 40 meter onder water waterdicht. De open backdoors dienen om het geluid beter tot zijn recht te laten komen. De behuizingen zijn stevig en alle knoppen van de camera zijn te bedienen.

Uiteraard worden er ook de nodige plakvoetjes, schroeven en andere bevestigingsmaterialen bijgeleverd om de camera op zoveel mogelijk plaatsen te kunnen bevestigen. Zelf gebruik ik op de motor de originele GoPro zuignap. Deze geeft een vrijwel trillingsvrij beeld, gemonteerd op het linker kuipdeel van de R1200RT. Om tijdens het rijden niet te hoeven letten op de overgebleven accu capaciteit heb ik USB poorten op de RT gemonteerd waardoor ik de GoPro van permanente voeding kan voorzien samen met de WIFI remote. Foto's hiervan zijn hier te vinden. Na de eerste testrit, waarbij de GoPro langer opgenomen heeft dan de interne accu normaal toelaat zonder gewisseld te worden, bleek de accu nog keurig volledig geladen te zijn. Voor een prijs van rond de 25 euro voor goede USB poorten met het juiste ampèrage en een uurtje of anderhalf werk is deze constructie een echte aanrader! 


Opladen en Filmen tegelijk:

 

Sommige camera's kunnen niet opnemen en laden tegelijk. Zelf heb ik dit in het verleden gemerkt bij de Garmin Virb (Elite) Ook verschillende Sony actioncams hebben dit "euvel". Hier een tip hoe je dit heel eenvoudig  kan oplossen door een USB kabel aan te passen:

 • Neem een USB kabel met mini of micro USB aansluiting (afhankelijk van de aansluiting op je camera)
 • Snij de kabel over een lengte van een centimeter of 4 in de lengterichting open zodat de binnenste draden bloot komen te liggen. Let hierbij op dat je de binnenste draadjes niet door snijd!
 • Je ziet 4 kleuren draadjes. Zwart Rood Wit en Groen. Knip de GROENE draad door met een kniptangetje (om zeker te zijn dat de uiteinden elkaar niet meer raken kun je er het beste een cm wegknippen)
 • Vervolgens duw je de draadjes terug in de opengesneden USB kabel en tapet het geheel netjes dicht.

Nu kun je opladen en filmen tegelijk  

 


GoPro hero 3, 3+, 4, 5 en Hero firmware download


Laatst kocht ik een GoPro hero 3+ black edition via marktplaats in absolute nieuwstaat. De camera werkte perfect en zag er als nieuw uit. Toen ging ik upgraden naar de nieuwste firmware versie 3.03. De upgrade ging goed, maar de keerzijde was dat hiermee de opstartproblemen geboren waren. Via een tip kon ik een eerdere firmware versie downloaden op een site die bekend was met het opstart euvel. Toen drong tot me door dat het slim is om ten allen tijden de verschillende firmware versies te bewaren om in geval van problemen de camera weer te kunnen downgraden. Dit heeft namelijk mijn probleem volledig opgelost. Hier beneden de firmware versies die ik tot nu heb weten te vinden en beschikbaar wil stellen. Tot slot: downgraden gaat op dezelfde manier als upgraden. De files in een mapje UPDATE zetten en deze in de root van je SD kaart zetten. Na opstarten van de GoPro gaat de rest vanzelf. 


Download
GoPro hero 3 Black edition: Firmware versie 3.03 + WIFI
H3B_UPDATE_3.03+WIFI.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 14.1 MB
Download
GoPro hero 3 Silver edition: Firmware versie 3.02 + WIFI
H3S_UPDATE_3.02+WIFI.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 14.1 MB
Download
GoPro hero 3+ Black edition: Firmware versie 1.04
goprohero3plus_fw_104.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 13.9 MB
Download
GoPro hero 3+ Black edition: Firmware versie 3.11 + WIFI
H3+B_UPDATE_3.11+WIFI.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 13.9 MB
Download
GoPro hero 3+ Silver edition: Firmware versie 3.10 + WIFI
H3+S_UPDATE_3.10+WIFI.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 13.6 MB
Download
GoPro hero 4 Black edition: Firmware versie 2.00
H4B_UPDATE_v02.00.00.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 24.6 MB
Download
GoPro hero 4 Silver edition: Firmware versie 2.00
H4S_UPDATE_v02.00.00.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 24.6 MB
Download
GoPro hero edition: Firmware versie 1.09
Hero_UPDATE_1.09.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 5.1 MB
Download
GoPro hero 5 Black edition: Firmware versie 1.2
UPDATE.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 46.1 MB

LET OP: Installeer de firmware versie 1.55 (of hoger) NIET als je geen originele GoPro accu's gebruikt!!! Deze firmware blokkeert het gebruik van zgn. third party accu's!! Lees je deze waarschuwing te laat, download dan bovenstaande versie 1.2 en downgrade je Hero 5 Black. De procedure is gelijk aan een upgrade. 

 

LET OP: zowel up- als downgrade is op eigen risico! 

Download
GoPro HERO 5 Black Firmware v1.55, 7 februari 2017
UPDATE.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 46.1 MB
Download
GoPro HERO 5 Black Firmware v2.0, 5 april 2017
UPDATE.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 50.9 MB
Download
GoPro HERO5 Black Firmware v2.51, 25 juli 2017
UPDATE.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 46.5 MB
Download
GoPro HERO5 Black Firmware v02.60 Oktober 2017
UPDATE.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 47.1 MB

Detail wat mij gelijk opgevallen is na deze upgrade: voorheen, als ik de Gopro op een Windows 10 machine aansloot met de USB kabel, zag de pc de bestanden niet. Om de bestanden te zien, moest ik het geheugenkaartje in de kaartlezer van de laptop stoppen. Op internet las ik dat veel mensen hetzelfde probleem hadden. Dit lijkt dus met deze firmware versie te zijn opgelost.


Overige Gopro handleidingen: camera's


Download
Engelstalige handleiding GoPro: Hero 3 Black
Handleiding HERO3 black.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB
Download
Engelstalige handleiding GoPro: Hero 3 Silver
Handleiding HERO3 silver.pdf
Adobe Acrobat document 1.5 MB
Download
Engelstalige handleiding GoPro: Hero 3 White
Handleiding HERO3 white.pdf
Adobe Acrobat document 1.9 MB
Download
Engelstalige handleiding GoPro: Hero 4 Black
Gopro hero 4 black.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB
Download
Engelstalige handleiding GoPro: Hero 4 Silver
Gopro hero 4 silver.pdf
Adobe Acrobat document 2.5 MB
Download
Nederlandstalige handleiding GoPro: Hero 4 Session
HERO4Session NL handleiding.pdf
Adobe Acrobat document 924.8 KB
Download
Nederlandstalige handleiding GoPro Hero 5 Session
HERO5Session_Gebruikershandleiding.pdf
Adobe Acrobat document 495.1 KB
Download
Nederlandstalige handleiding GoPro Hero 5 Black
HERO5Black_Gebruikershandleiding.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB
Download
Nederlandstalige handleiding GoPro Hero 6 black
GoPro HERO6 NL handleiding.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB

Overige Gopro handleidingen: accessoires (engels)


Download
Handleiding battery charger Hero 4
Handleiding gopro dual battery charger h
Adobe Acrobat document 52.5 KB
Download
Handleiding dual battery charger hero 3 en 3 plus
Handleiding gopro dual battery charger h
Adobe Acrobat document 45.6 KB

Overige Gopro handleidingen: snelstartgidsen


Download
Gopro hero 4 black snelstartgids (Engels)
Gopro hero 4 black snelstart.pdf
Adobe Acrobat document 724.7 KB
Download
Gopro hero 4 silver snelstartgids (Engels)
Gopro hero 4 silver snelstart.pdf
Adobe Acrobat document 725.4 KB
Download
Nederlandstalige snelstartgids GoPro: Hero 4 Session
HERO4Session Quick start.pdf
Adobe Acrobat document 1'019.1 KB
Download
GoPro Hero 5 Session snelstartgids (Nederlands)
HERO5Session_Snelstartgids.pdf
Adobe Acrobat document 1.0 MB
Download
GoPro Hero 5 Black snelstartgids (Nederlands)
HERO5Black_Snelstartgids.pdf
Adobe Acrobat document 1.0 MB
Download
GoPro hero 6 Black snelstartgids (Nederlands)
GoPro HERO6 Black snelstartgids.pdf
Adobe Acrobat document 100.5 KB

Garmin Virb X en Garmin Virb XE


Download
Handleiding Garmin Virb X / Garmin Virb XE
Handleiding Garmin Virb X en XE.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB