motornavigatie


02-07-2024: Hoe, waar en welke Apple CarPlay unit monteer je op een BMW RT?

Naar aanleiding van onderstaand artikel van eigen hand, kreeg ik een vraag van Frans, een bezoeker van deze site, over montage van een CarPlay unit op een BMW R1200RT, ter vervanging van de BMW Navigator.  Aangezien ik zelf na aanschaf van de unit geen poging ondernomen heb om deze te installeren op mijn RT, heeft Frans zelf een oplossing bedacht die ik jullie niet wil onthouden. De CarPlay unit is geplaatst waar standaard een BMW navigator op een RT geklikt kan worden. Hier enkele foto's:

Aanvullende informatie / vragen: 

  1. Welke unit?
  2. aanvullende benodigdheden
  3. Zijn er addertjes onder het gras?

1. Je hebt de keuze voor BMW uit de 5 of 7 inch unit Carpuride. De 5 inch versie is net zo groot als de Navigator en klik je zonder aanpassingen daar waar je ook de Navigator bevestigd. Vind je deze te klein dan kun je kiezen voor de 7 inch versie waarvoor je dan wel een tussenstuk nodig hebt om de zaak passend te krijgen.

2. Dit tussenstuk koop je HIER op Amazon. 

3. Uiteraard verbruik je data als je Apple CarPlay gebruikt voor bijvoorbeeld navigatie. Rij je binnen Europa en heb je voldoende data ter beschikking bij je GSM abonnement dan is er geen vuiltje aan de lucht.  Toch wilde ik het even genoemd hebben. Het is wel iets waar je rekening mee moet houden. 

Bovenstaande foto's en informatie, met dank aan Frans!

 

30-01-2024: Apple CarPlay / Android Auto op je motor.

Op YouTube zag ik een video waarin een unit voor gebruik op de motor werd geïnstalleerd die Apple Carplay en Android Auto  op je motor mogelijk maakt. De unit en zijn mogelijkheden vond ik dusdanig interessant dat ik besloten heb om deze gadget zelf aan te schaffen. Apps als Calimoto, Flitsmeister of Google maps op de motor lijkt mij niet verkeerd, zelfs niet naast mijn BMW Navigator VI.

 

Wat is mijn eerste indruk? Het apparaat ziet er goed uit. De bouwkwaliteit lijkt dik in orde en de unit zou IPX7 waterproof zijn, wat ik nog niet heb kunnen testen. Het koppelen van, in mijn geval een iPhone 13 pro, is kinderspel. Eerst koppelen via bluetooth en daarna via Wifi. Instellingen van datum en tijd gaan daarna automatisch dus het kind kan de was doen. Het scherm is goed maar je moet niet rekenen op de kwaliteit van een OLED scherm van een iPhone. Gewoon netjes en scherp genoeg voor gebruik van de apps. De software reageert prima en zonder vertraging bij het swipen. Niks negatiefs te melden dus. Bij het apparaat wordt een RAM mount geleverd voor montage op je motor evenals bekabeling voor rechtstreekse gezekerde koppeling aan je accu (of over het contactslot) en de mogelijkheid om te koppelen aan een USB poort. Je kunt een micro SD kaart plaatsen met een maximum capaciteit van 64 Gb, wat meer dan voldoende zou moeten zijn. De unit is eenvoudig uit de cradle te verwijderen en is tevens beveiligd tegen ongewenst los komen met een schroefje dat eenvoudig met de hand los en vast te draaien is. De contactpuntjes van de cradle zijn beweegbaar wat ten alle tijden een goede connectie garandeert. Mijn eerste indruk is dat hier echt wel over nagedacht is! Bijgevoegd enkele foto's (klik voor een vergroting) van de unit en de cradle. Mijn verdere ervaringen met dit apparaat zullen hier in de loop der tijd verder aangevuld worden.  So far so good!