Wat gebruik ik voor communicatie, navigatie en telefonie op mijn R1200RT LC.


  • BMW Navigator VI (BMW Navigator V als reserve)
  • Nolan N-Com B1 bluetooth communicatie
  • iPhone X (Prive)
  • iPhone SE (zakelijk)

Mijn vorige Navigatiesysteem was een TomTom 5 waar ik erg tevreden over was. Het systeem, en met name de menu's zijn erg intuitief (in tegenstelling tot de Garmin en BMW navigatiesystemen)  Hiermee heb ik het grootste nadeel wat mij betreft al belicht. Wat vind ik wel goed aan dit (dure) systeem? De Processor is in vergelijking tot de voorganger een stuk sneller geworden. De beeldopbouw gaat soepel en snel. Herberekening gaat snel en het beeldscherm is redelijk tot goed af te lezen in direct zonlicht. Dit laatste blijft natuurlijk een gevoelig punt bij navigatiesystemen. Bovenstaand de opsomming van de apparatuur die ik dus gebruik op mijn RT. Het moet gezegd: het koppelen van het Nolan Ncom systeem, de iPhone 6 en de Nokia Lumia Windows Phone (en ook de opvolgers: iPhone SE en de iPhone X) gaat uitermate soepel! De apparaten worden allemaal gemakkelijk en snel herkend. Kortom: de BMW Navigator V doet wat ie moet doen, en hij doet het goed (ondanks de vaak ondoorgrondelijke menu's!) 

 

De BMW Navigator V is gedegradeerd tot reserve apparaat na de aanschaf van zijn opvolger: de BMW Navigator VI.


Het Nolan n-com systeem gebruik ik al meerdere jaren en van de kwaliteit ben ik zeer onder de indruk. Het doet gewoon wat het moet doen en dat zonder enig probleem. Ook is het systeem keurig weggewerkt in de Nolan helm en rij je dus niet rond met een "buitenboord blok" aan je helm. Als ik telefoneer met het systeem in combinatie met de Navigator geloven mensen vaak niet dat ik op de motor zit. Verbinding is prima en verstaanbaarheid tijdens het bellen is zeker goed te noemen. Uiteraard wel even het vizier dicht doen om het windgeruis te beperken. Kortom, wat mij betreft een meer dan prima systeem voor een schappelijke prijs!!


Sinds kort heb ik mijn Nolan N102 met bluetooth 1 vervangen voor de nieuwe Nolan N104 EVO met bluetooth systeem B1. Met dit systeem kan ik de mediaspeler in de Navigator V gebruiken om tijdens het rijden een muziekje te luisteren. Het geluid hiervan is zeer goed en werkt zoals ik gewend ben van Nolan zonder haperen. Op het moment dat de telefoon gaat stopt de muziek automatisch. Wat tevens verbeterd is aan het bedieningselement aan de buitenkant van de helm zijn de knoppen om het geluid harder en zachter te zetten. Deze zijn een stuk dikker geworden waardoor ze ook met handschoenen goed te voelen en te bedienen zijn. Goed gedaan Nolan!! Ook een verbetering is het visier dat een stuk groter geworden is waardoor je het gevoel hebt dat je minder met je hoofd hoeft te draaien om alles goed te zien. Verder zit de Helm mij prima, maar dat wil niet zeggen dat dat ook voor andere rijders geldt. De pasvorm van een helm is heel erg persoonlijk en daar kan niemand je in adviseren. Passen en vooral lang genoeg op houden voordat je een beslissing neemt!


Zie hier de dikke uitstekende volumeknoppen. Hierdoor is ook de ON knop duidelijk te vinden. Dit is handig wanneer je je GSM rechtstreeks met de helm gekoppeld hebt. In dat geval beantwoord je namelijk een oproep door op de ON knop te drukken. Kleine details die in de praktijk grote verbeteringen blijken te zijn.


De microfoon en de speakers zijn keurig weg te werken in de helm. Wat wel beperkt is, is de ruimte tussen de microfoon en je mond. (tenminste in mijn oude N102 Nolan) Het is even mikken om de microfoon zo te positioneren dat het omhulsel van de microfoon niet voortdurend tegen je lippen drukt. Wat mij betreft een mini minpuntje dat bovendien misschien niet eens speelt in een ander type Nolan helm. Voor mij in ieder geval geen rede om deze helm met dit systeem niet te kopen. Insiders weten natuurlijk dat de N102 helm intussen is opgevolgd door de N103 en ook al de N104


Via het scroll wiel aan de linker stuurhelft van de R1200RT heb je de mogelijkheid om te switchen tussen verschillende schermen van zowel het menu van de motor zelf als ook de schermen van de Navigator 5. Handig!!