dagboek: mijn "RT" en andere motor gerelateerde zaken


24-03-2024: Stilte in BMW motorland. 

Het zal geen geheim zijn dat ik zeer regelmatig op zoek ben naar motornieuws op internet en dan vooral BMW gerelateerd. Al vanaf begin dit kalenderjaar is er heel erg weinig te melden. Sporadisch vindt ik iets wat ik de moeite van het vermelden waard vind, maar meestal is mijn zoektocht tevergeefs. Laten we hopen dat dit de spreekwoordelijke stilte voor de storm is, anders wordt het wel heel erg saai.

 

27-01-2024: Start van het motorseizoen 2024!

Vandaag schijnt het zonnetje volop hier in het zuiden van ons landje. De temperatuur ligt om en nabij de 7 graden en de wegen zijn mooi droog. Rede genoeg voor mij om de RT uit de garage te rollen en daarmee is de eerste rit van 2024 een feit. Ik was overigens niet de enige die dit idee had. Blijkbaar zijn er toch redelijk wat mensen die ervoor kiezen om geen winterstop bij de verzekeraar te nemen. Er waren verrassend veel collega motorrijders op pad met de tweewielers. De kop is ervan af en nu maar hopen dat we een mooi motorseizoen tegenmoet gaan. De eerste 125 kilometertjes van vandaag smaken in elk geval naar veel meer!

 

En meer is er al gekomen. Ook vandaag kon ik het niet laten en heb het totaal van dit weekend op 300 km gebracht.

 

01-01-2024: Veel veilige kilometers in 2024!

Mijn kerst van 2023 is niet geheel volgens plan verlopen. Voor het eerst in jaren had ik gedurende de kerstperiode vakantie genomen om eens lekker onbezorgd af te schakelen van mijn baan. Helaas. De dag voor kerst nam mijn pa definitief afscheid van deze wereld en mocht ik de kerstdagen besteden aan het regelen van zijn uitvaart en het leeg ruimen van zijn woning in het verzorgingshuis waar hij de laatste jaren gedwongen moest doorbrengen. Tot zover mijn vakantie. Gezien zijn leeftijd van net geen 93 jaar heb ik er vrede mee, maar toch....... De laatste 8 jaar nam mantelzorgen een aanzienlijk deel van mijn agenda in beslag en dat heeft dus flinke impact gehad en veel vrije tijd opgeslokt. Ik zou zelfs kunnen stellen dat het een rem op mijn leven was. 2024 wordt dus weer meer voor mijzelf. Dit jaar hoop ik dan ook de kilometerstand van mijn RT iets sneller op te schroeven dan afgelopen jaren het geval is geweest! Ik wens ook jullie heel veel plezierige en veilige kilometers toe voor 2024!

 

22-12-2023: Fijne feestdagen!

Het jaar loopt weer op zijn einde en voor velen van jullie is het motorseizoen voorbij en wacht de tweewieler en zijn of haar eigenaar geduldig op het voorjaar. Ook in 2023 heeft deze site weer het, voor mij acceptabele, aantal van bijna 35.000 bezoekers getrokken. Daarmee is dit aantal de laatste jaren nagenoeg stabiel gebleven. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die een of meerdere keren is "binnen geklikt".  Uiteraard wens ik jullie allemaal een flitsend, veilig en gezond 2024 toe en hoop jullie in dit nieuwe jaar weer te mogen verwelkomen op motor4you.nl. 

 

03-12-2023: (Deel 5) Verdere reacties cardan as.

Nog steeds krijg ik reacties van bezoekers van deze site v.w.b. het cardan issue en dan met name de ontvangen reacties hierop van diverse dealers. Kritiek leveren is vaak erg gemakkelijk en gebeurd ook sneller dan dat er een compliment gemaakt wordt. Als BMW een terugroep actie bekend maakt die door dealers uitgevoerd dient te worden dan mag je toch aannemen dat zij door BMW motorrad gecompenseerd worden voor die uit te voeren werkzaamheden. Dat zou ik tenminste meer dan logisch vinden. Ervan uitgaande dat ik gelijk heb v.w.b. deze aanname, vind ik de manier van handelen van sommige dealers net zo onbegrijpelijk als discutabel. Ik zeg opzettelijk "sommige" omdat ik nog steeds ervan uit ga dat het overgrote deel zaken afhandelt zoals is voorgeschreven. Zoals eerder aangegeven op deze site heb ik gelukkig geen negatieve ervaringen met EKRIS Motorrad (Maastricht Aachen Airport) Ik ben (ongevraagd) op de hoogte gebracht van de beslissing dat bij reeds verkochte motoren de cardan elke 60k km onder garantie vervangen wordt. Zo kan het dus ook. Reacties en ervaringen van jullie blijven welkom!

 

28-11-2023: Nieuw setje oordoppen. 

Toen ik nog jong en onbedorven was en minder bewust van "gevaren", reed ik altijd zonder gehoorbescherming op de motor. Het verbaasd mij nog steeds dat heel veel mensen in de veronderstelling leven dat je op de motor gehoorschade oploopt door de herrie van je uitlaat. Veel mensen kijken je enigszins verbijsterd aan als je een poging onderneemt om ze uit te leggen dat het het windgeruis is dat gehoorschade veroorzaakt. Hoe dan ook, al enige jaren vind ik rijden zonder oordoppen echt enorm oncomfortabel. Vergeet ik ze in te doen dan stop ik na enkele honderden meters om ze alsnog in mijn oren te proppen. Gewoon omdat ik het prettiger, rustiger en minder vermoeiend vind om met oordoppen te rijden. Zojuist heb ik 2 nieuwe setjes gekocht van het merk NoNoise. (1 setje voor op de motor en 1 setje voor muziek. Naast motorrijden ga ik ook graag naar concerten) Dit merk gebruik ik al een paar jaar en ze bevallen erg goed. In het verleden heb ik een set laten op maat laten maken waarvan ik het gepresteerd heb om een exemplaar kwijt te raken. Om niet weer de hoofdprijs te hoeven betalen heb ik enkele standaard setjes besteld naar aanleiding van een test in een motortijdschrift (geen idee meer welk blad dat was) Nu is mijn RT met het traploos elektrisch in hoogte verstelbare scherm niet de luidruchtigste motor maar ik was onder de indruk van de demping van de NoNoise oordopjes. Ze blijven goed zitten, demping is prima en ook op langere ritten heb ik er totaal geen last van. Om eerlijk te zijn, kwam ik tot de conclusie dat het prijsverschil meer zit in het uurloon voor het produceren van doppen op maat dan in de kwaliteit. Waren de doppen overigens geen succes geweest dan was er gezien de prijs van iets meer dan 20 euro geen man overboord geweest. Ze worden geleverd in een handig aluminium kokertje dat je aan je sleutelbos kunt hangen en ze zijn voorzien van een keramisch filter. Op mijn RT gebruik ik de BMW navigator VI en luister tijdens het rijden ook graag eens naar een muziekje. Beide is geen issue met de NoNoise oordopjes. Ieder zijn mening, maar voor mij geen dure op maat gemaakte oordoppen meer!

 

27-11-2023: (Deel 4) Reactie / ervaring bezoeker van deze site v.w.b. cardan as.

Gisteren kreeg ik weer een (teleurgestelde) reactie van een bezoeker van deze site. Namen van mensen en dealers noem ik niet omdat het niet mijn bedoeling is om met modder te gaan gooien. Iedereen kan een foute inschatting maken en wie ben ik om iemand te veroordelen. Dat laat ik over aan de "anonieme experts" op sociale media. Nu het verhaal. De BMW R1250RT werd gekocht samen met een onderhoudscontract bij een dealer. Dit laatste werd geadviseerd om garantie te waarborgen en coulance nadat de garantie was afgelopen. In mijn ogen is dit een argument van niks en zouden beiden vanzelfsprekend moeten zijn, ook zonder onderhoudscontract. Kritiek die ik al eerder geuit heb, is dat de diverse dealers een eigen verhaal maken rond het cardan issue. Sinds het cardan verhaal actueel in het nieuws is, werd in dit geval twee keer aan de dealer gevraagd of de RT ook in aanmerking komt voor het rubbertje om water uit de cardan af te laten. Deze dealer gaf aan dat dat uitsluitend bij overheidsmotoren werd gedaan omdat deze met een hogedruk spuit gereinigd worden. Knappe dealer die weet hoe een bezitter zijn of haar  RT poetst! Zoals eerder te lezen was op deze site heeft mijn dealer mijn RT wel van het roemruchte rubbertje voorzien. Wat heeft deze eigenaar gedaan / geconstateerd aan zijn motor? Bij 55.000km de spiebanen van de cardan van de 1250 RT gesmeerd, met het voorgeschreven vet, en geconstateerd dat deze gort droog waren. Ook heeft de kruiskoppeling bij verdraaiing naar één kant een zwaar punt en bij één naaldlager van de kruiskoppeling is roest te zien. Voor mij persoonlijk zou dit ook rede zijn om de dealer proberen te bewegen in actie te komen. Dit is tot nu toe niet gelukt en zal beoordeeld worden na aanlevering van foto's en of video's. Dit verhaal is dus nog lopende maar ik kan me nu al goed voorstellen dat deze eigenaar aangeeft teleurgesteld te zijn in de service van deze BMW dealer. Vraag blijft natuurlijk waarom is mijn dealer open en eerlijk en pakt de zaken rondom dit issue aan zoals verwacht mag worden en ook in de pers gecommuniceerd is terwijl anderen blijkbaar een eigen  interpretatie geven aan het voorgeschreven advies inzake deze cardan "soap" (mag ik het zo noemen?) Dit cardan issue zal vast en zeker nog een vervolg krijgen op deze site. Stay tuned.

 

14-11-2023: (Deel 3) Vervolg cardanas en onderhoudsbeurt.

Vandaag heeft mijn R1200RT LC een grote onderhoudsbeurt gehad waarbij zoals beneden aangegeven ook de cardan gesmeerd is (elke 20.000 km op advies van BMW motorrad) Ook is bij mijn motor het befaamde gaatje aan de onderzijde van de cardan geboord waarna het rubberen nippeltje geplaatst is dat ervoor moet zorgen dat het vocht uit de cardan kan zodat er geen corrosie optreedt.  Blijkbaar is dit dus niet alleen nodig bij de GS maar ook bij de RT. Goed dat het gebeurd is maar wel weer jammer dat je er zelf om moet vragen. Mijn gevoel zegt overigens dat de onduidelijkheid niet zozeer veroorzaakt wordt door de dealers maar wel door BMW Motorrad. Een Belgische bezoeker van deze site heeft de vraag rechtstreeks aan BMW Motorrad (dus niet de dealer) gesteld hoe het zit met de kosteloze vervanging van de cardanas voor zijn R1200RT LC bouwjaar 2016 na elke 60.000 km. Het antwoord bevreemde mij. BMW Motorrad verwees deze klant terug naar de dealer. Zeer vreemd in mijn ogen. Vervanging van de cardan onder garantie is geen beslissing van de dealers maar van Herr BMW himself. Mijn advies zou zijn: laat je zeker niet met een kluitje in het riet sturen maar ga op je strepen staan! Meten met twee maten heeft nog nooit iets goeds gebracht! Voor wat betreft mijn dealer, Ekris (voorheen Keram) Motorrad (Maastricht Airport), ben ik blij dat zij dit in mijn ogen keurig hebben afgehandeld! Nog even terugkomend op het normale onderhoud: na 40.000 km heb ik voor het eerste de remblokken voor moeten vervangen en bij deze kilometerstand dienen ook de kleppen voor het eerst gesteld worden. De factuur hield exact het midden tussen de 700 en 800 euro. Tsja.... wie BMW rijdt, betaald ook BMW prijzen. 

 

14-11-2023: (Deel 2) Wat zegt mijn BMW Motorrad dealer over de cardanas. 

Vandaag heb ik een afspraak gemaakt bij mijn dealer voor een onderhoudsbeurt voor mijn R1200RT LC. Uiteraard volg ik de media en de BMW persberichten op zoek naar nieuwtjes die interessant genoeg zijn om op deze site te publiceren. Ik had dus ook een paar vragen klaar voor Ekris Motorrad Maastricht Aachen Airport (voorheen Keram) Inderdaad werd mij ongevraagd medegedeeld dat van mijn RT LC elke 60.000 km de cardanas vervangen wordt onder garantie zolang deze op kenteken staat. Netjes! Ook werd mij gezegd dat BMW Motorrad adviseert om elke 20.000 km de cardan te smeren. Blijkbaar is dat destijds bij assemblage van de RT niet gebeurd. Voortschrijdend inzicht van BMW Motorrad. Aangezien ik ervan uit ga dat dit niet zomaar bedacht is, heb ik ermee ingestemd dit te laten uitvoeren. Extra kosten hiervoor bedragen €100. De meesten van jullie zal bekend zijn dat bij de GS een gaatje in het cardanhuis geboord is met als doel het tegengaan van vocht in de cardan. Aangezien ik nooit iets heb gehoord van mijn dealer dat dit ook bij de RT dient te gebeuren, heb ik ook deze vraag gesteld. Vreemd genoeg moest hij mij het antwoord schuldig blijven. Met de opmerking: "dat is een goeie vraag" moest ik het voor nu even doen. Wel werd mij beloofd dat er navraag gedaan zou worden en dat ook dit indien nodig gratis uitgevoerd zou worden bij het smeren van de cardan. We zijn benieuwd. Mijn filosofie is dat de cardan van de RT niet gigantisch veel zal verschillen van die van een GS. Ik verwacht dus dat deze terugroepactie ook bij mijn motor zal worden uitgevoerd. Deze info zal ik delen als ik de RT komende zaterdag de 18e weer terug krijg. Uiteraard ben ik wel nieuwsgierig of er RT LC rijders zijn waarbij het gaatje geboord is in het cardanhuis en de rubberen afdichting geplaatst is. Een berichtje via "Contact Luc" of "E-Mail" met jullie ervaring zou ik waarderen. V.w.b. de R1300GS, de vervanging van de cardan mogen de eigenaren van deze machine zelf betalen aangezien deze "standaard" werkzaamheden (elke 80.000 km) al voor de aanschaf van de motor bekend waren als zijnde "normaal" onderhoud. Kosten in 2023: €970! De kosten hiervoor zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Toch wel een dingetje dat veel mensen in hun overweging om een R1300GS te kopen, zullen meenemen lijkt mij. Wat mij ook wel bevreemd is het feit dat de vervangingsinterval voor de 1300 groter is terwijl de machine een krachtiger blok heeft waarbij er dus ook meer kracht op de cardan komt.

 

03-11-2023: (Deel 1) Hoe zit het nu precies met die cardanas van de watergekoelde R modellen van BMW

Zojuist las ik een buitengewoon interessant artikel op nieuwsmotor.nl over het onderhouds- en vervangingsplan van de cardanas van watergekoelde BMW R modellen. Helaas was het niet alleen interessant maar ook enigszins verwarrend. Gesteld werd in het artikel dat de vervanging, die elke 60.000 kilometer gaat plaatsvinden, geldt voor alle watergekoelde R modellen. Dat zou betekenen dat het ook voor mijn R1200RT LC van 2014 zou gelden. Niet bepaald onbelangrijk is dat dit voor de reeds verkochte motoren elke 60.000 kilometer GRATIS zou gaan gebeuren. Verwarrend vind ik wel dat in het verdere deel van het artikel uitsluitend nog wordt gesproken over de R1200GS en de R1250GS. Toch maar eens navragen bij de dealer hoe het zit met de watergekoelde RS en de RT modellen. Uiteraard is de GS het meeste verkocht (en dus het belangrijkste aandeel voor BMW) maar geloven dat de RS en RT geen last zou hebben van vocht in het cardanhuis slik ik zeker niet zomaar als zoete koek. Mocht mijn dealer zeggen dat deze actie uitsluitend voor de GS geldt, dan zal ik zeker niet nalaten ook eens bij andere BMW dealers navraag te doen :-)

 

29-10-2023: Motor jubileum.

Ik was al vrij "oud" toen ik begon met motorrijden. Met 28 jaar nam ik mijn eerste rijles en toen ik 29 was (een eeuwigheid geleden) kocht ik mijn eerste motor, een Honda VF750C Magna. Smaken verschillen en veranderen ook in de loop van een mensenleven. In het dagelijks leven ben ik niet zo bezig met mijlpalen en jubilea maar toch realiseerde ik mij vandaag ineens dat het nu dus 30 jaar geleden is toen ik mijn eerste gemotoriseerde tweewieler kocht. In de loop van die 30 jaar is mijn liefde voor motoren en motorrijden alleen maar groter geworden. Ondanks dat ik komend jaar 60 wordt, moet ik er niet aan denken dat motorrijden niet meer verantwoord is en ik zonder motor door het leven moet. Voordat het zover is, hoop ik nog de nodige mooie ritten aan mijn herinneringen toe te voegen. 

 

28-10-2023: Aangenaam motorweertje.

Vandaag werd ik aangenaam verrast door het zonnetje dat scheen. Het zal geen verrassing meer zijn dat ik een mooi weer rijder ben. Mooi is voor mij, droog weer. De bonus van vandaag, in de vorm van het zonnetje, heb ik dus aangegrepen om een mooi najaarsritje te maken. Buiten het feit dat het opletten geblazen is met natte bladeren op de weg in bosrijk gebied, was het een groot feest op de motor. De herfstkleuren zijn altijd weer prachtig. Zuid-Limburg, waar ik in de zomermaanden niet te vinden ben omdat de wegen verstopt zitten met auto's, was rustig genoeg om er weer eens van te genieten. Bij Vaals even de grens over wippen naar de Belgische Voerstreek is ook geen straf. Het lijkt nog steeds een onontdekt stukje België te zijn. In plaatsen als Val-Dieu, Neufchâteau, Aubel en Moresnet lijk je toch steeds weer terug te gaan in de tijd. Voor mij persoonlijk is dat absoluut een pluspunt! Neem daar vooral ook eens de moeite om af te stappen en te genieten van bezienswaardigheden, die er echt wel zijn! Het was vandaag een ongeplande rit en de beslissing welke kant op gereden werd viel op elk kruispunt. Mijn motorverzekering kent geen winterstop. Ook gedurende de winter kan ik het niet laten om op een mooie dag de RT de garage uit te rollen en te genieten van een mooie motorrit. 

 

18-10-2023: BMW Navigator versus de ConnectedRide Navigator en de Zumo XT2

Diverse bezoekers van deze site stelden mij in de loop der tijd de vraag of er nog een opvolger verwacht kon worden van de BMW Navigator VI. Ook ik was nieuwsgierig naar en of er een opvolger zou verschijnen. Vaak was het zo dat er kort na de presentatie van een nieuwe Garmin Zumo ook een nieuwe BMW Navigator gepresenteerd werd. Garmin kwam met de Zumo XT op de markt maar bij BMW bleef het angstvallig stil. BMW bracht de ConnectedRide cradle op de markt die gebruikt maakte van een smartphone i.c.m. de ConnectedRide app. Garmin heeft intussen de Zumo XT2 op de markt gebracht. BMW heeft recent de ConnectedRide Navigator gepresenteerd, waarover je HIER meer kunt lezen en bekijken. Hiermee lijkt mij dat het antwoord op de initiële vraag is gegeven: de ConnectedRide Navigator is de opvolger van de BMW Navigator VI. Uiteraard werkt de nieuweling feilloos samen met de multicontroller die bij veel BMW motorrad modellen op de linker stuurhelft te vinden is. Kritisch als ik ben, stel ik me toch de vraag: is dit het systeem waar ik €689 voor wil neertellen of kies ik toch voor de XT2 van Garmin waarvan lovende kritieken op internet te lezen zijn en waarvoor je €599 mag aftikken? Kies je voor deze laatste dan is het nadeel dat je deze niet kunt bedienen met de eerder genoemde multicontroller. Vind ik dat een probleem? Nee dus! De controller is handig maar v.w.b. de navigatie bediening vind ik het geen enorm gemis als deze niet met elkaar samenwerken. Dan het prijsverschil. Ik kan niet in iemands beurs kijken maar zelf vind ik het prijsverschil niet heel erg wereldschokkend. Dat zal mijn keuze nauwelijks beïnvloeden. Toch spookt steeds weer een ding door mijn hoofd. De ConnectedRide app i.c.m. het grote onboard display van de R1250RT en de K1600 modellen. De kritieken waren zeker niet onverdeeld positief en dan druk ik mij vrij mild uit. Uiteraard is BMW motorrad niet blind en doof dus ook zij horen de kritieken en zijn volop bezig om de app en de werking ervan verder te optimaliseren. Zaken als connectie issues zijn na diverse updates al sterk verbeterd maar nog steeds niet optimaal. Zelf blijf ik voorlopig nog trouw aan mijn BMW Navigator VI i.c.m. mijn R1200RT LC. Je mag jezelf de vragen stellen of je voldoende vertrouwen erin hebt dat het ConnectedRide Navigator voor jou voldoet, je het geld ervoor over hebt of dat je toch de voorkeur geeft aan de meer traditionele apparaten als bijvoorbeeld de Zumo XT(2) of de BMW Navigator. Zelf denk ik dat BMW op de goede weg is maar dat er zeker nog stappen te maken zijn voordat ik van de ConnectedRide Navigator overtuigd ben.

 

08-10-2023: hoe gedraagt de Nolan N-Com B602 R zich in de praktijk?

Onderstaand heb ik gesproken over mijn eerste ervaringen met het Nolan N-com B602R communicatiesysteem. Nu, na enkele lange ritten met deze set, een korte update v.w.b. mijn ervaringen. Waarom kort? Simpelweg omdat ik weinig anders te melden heb dan de positieve eerste ervaringen. Zoals gezegd is het koppelen van de diverse hardware aan de N-com kinderspel. Is de koppeling eenmaal tot stand gebracht en ga je een rit maken met motor dan is de connectie (in mijn geval) met iPhone 13 pro en BMW Navigator VI sneller gemaakt dan dat ik in staat ben om mijn rechter been over het zadel van de RT te slingeren. Ga je eenmaal rijden dan doet het systeem keurig wat ik ervan verwacht. Praktijksituatie was als volgt. Nadat alles aan elkaar gekoppeld was, heb ik Spotify gestart en ben ik onder het genot van een muziekje vertrokken. Bij de eerste flitspaal werd de muziek iets gedempt en was een piepje te horen waarna de afstand tot het flitsende onding op het scherm van de Navigator af te lezen was. Het geluid van de muziek is ook tijdens het rijden mooi en helder. Niks op aan te merken! Het zal uiteraard te maken hebben met de leeftijd van mijn vorige N-com B1 dat de accu sneller leeg was en dus ook langer aan de lader moest liggen om weer volledig op te laden. Vandaag heb ik een rit van 3 uur en een kwartier gemaakt waarbij ik constant muziek geluisterd heb. Bij vertrek was de N-com 100% opgeladen. Na thuiskomst heb ik via de app de accu rest capaciteit gecontroleerd. Deze bleek nog 93% te zijn. Meer dan 3 uur muziek luisteren wat 7% van de lading verbruikt heeft, noem ik een keurige waarde! Ik ben mij ervan bewust dat, net als bij een telefoon, van 100% naar 90% verbruiken langer duurt dan van bijvoorbeeld 70% naar 60%. Desalniettemin verwacht ik dat de energieconsumptie dusdanig gunstig is dat je met gemak een lange dag op de motor kunt vertoeven, gebruik makend van de N-com, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je Nolan accu leeg is voordat je het contact uitschakelt.  Tot slot de oplaadtijd. Net als bij een GSM gaat ook bij deze het laden langzamer naarmate je korter bij de 100% komt. Voor het laden van 97 naar 100% waren 31 minuten nodig. Meestal is het opladen van accu's niet bepaald een spoed bezigheid (m.u.v. elektrische autootjes natuurlijk)  dus wat mij betreft is de laadtijd van iets minder belang. Tot zover deze lofzang.  Nolan heeft zijn (of haar) zaakjes keurig voor elkaar. Mijn eindconclusie is: prima prijs kwaliteit verhouding!! 

 

01-10-2023: Nolan N-Com B602 R ingebouwd en getest. Wat vind ik ervan??

Enkele dagen geleden heb ik het N-Com B602 setje voor mijn Nolan N100/5 binnen gekregen. Vandaag had ik dan eindelijk tijd om het pakketje te openen en het systeem in mijn helm te monteren. Wat viel gelijk op: in tegenstelling tot mijn vorige communicatie setje (N-Com B1) dat een compleet systeem was waarvan de componenten onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, bestaat de B602 uit losse onderdelen die via stekkertjes met elkaar verbonden dienen te worden. Dit heeft als voordeel dat als een onderdeel defect raakt dit los bijbesteld kan worden. Prima wat mij betreft! Wat ook opviel was dat er uitsluitend een quick guide wordt meegeleverd met het systeem. Niet echt een issue aangezien ikzelf nogal digitaal ben ingesteld en ik de complete handleiding snel online gevonden had. Het koppelen van mijn iPhone 13 Pro, met daarop de N-Com app en de BMW Navigator VI. Binnen enkele minuten had ik beide apparaten gekoppeld. Kind kan de was doen. Je zet het systeem in de pairing modus, kiest in het menu welk apparaat je wilt koppelen (selecteer door met de volume up toets door het menu te "scrollen") Zoek vervolgens op je telefoon of navigatie naar de B602 en koppel deze. Standaard staat de 602 in de "Complete Mode" wat betekend dat je eigenlijk alles met het apparaat kunt. Navigatieopdrachten horen, telefoneren en ook muziek luisteren. Dat laatste kun je niet als je de 602 in de "Simple Mode" gezet hebt. Het is een keuze. Ik vind het leuk als alles functioneert maar zelf bel ik bij voorkeur niet op de motor en ook muziek luisteren doe ik zelden. Om hier iets zinnigs te kunnen zeggen heb ik uiteraard alles uitgeprobeerd. Belangrijk: het geluid van het systeem is kraakhelder en boven gemiddeld goed!! Start je een willekeurige Radio of MP3 app op je telefoon dan wordt dit keurig opgepikt door de N-Com. Aangezien ik nog niet gereden heb ermee weet ik niet hoe goed het gaat als je muziek luistert of telefoneert en je tegelijk gebruik maakt van je navigatiesysteem. Wie van de drie krijgt voorrang. Dat zal ik op later als aanvulling op deze post communiceren. De 602 is universeel en kan dus met andere merken connecteren. Ook dit heb ik niet kunnen testen en volgt later. Voor nu: wat vind ik van de N-Com 602? Inbouwen is kinderspel in Nolan helmen, dus TOP. Koppelen van diverse  devices is TOP. Geluidskwaliteit is TOP. Vooralsnog voldoet het systeem aan al mijn eisen. Wat mij betreft is het voor de "Nolan helm rijders" onder ons een echte aanrader. 

 

25-09-2023: Nolan N-Com B602 R in bestelling

De Nolan N100-5 heb ik nu enkele weken in mijn bezit en de helm bevalt prima. Prima comfort en zoals reeds eerder op deze site gezegd, absoluut een verbetering ten opzichte van mijn voorgaande Nolan N104. Wat ik uiteraard wel mis is een communicatiesysteem in de helm om te koppelen met mijn iPhone en de BMW Navigator VI. Wie wilt er nu niet op flitspalen geattendeerd worden tijdens het rijden :-) Na het lezen van recensies en daarbij mijn eisen in ogenschouw genomen, heb ik gekozen voor de Nolan N-Com B602 R. Over mijn voorgaande N-Com, de B1, was ik uitermate tevreden en mede daardoor heb ik ook nu weer gekozen voor een Nolan communicatiesysteem dat uiteraard perfect in de helm kan worden geïntegreerd . Op internet las ik een nieuwtje waarvan ik niet op de hoogte was, namelijk dat het systeem door Sena ontwikkeld zou zijn. Dat lijkt me gezien de reputatie van deze fabrikant uiteraard een pre. Na inbouw en gebruik zal ik het systeem op deze site uitgebreid bespreken. 

 

Overzicht van de productkenmerken Nolan N-Com B602 R:

 •  Communicatie tussen motorrijder en bijrijder
 •  Full-duplex (intercom)
 •  Mobielverbinding
 •  Navigatieverbinding
 •  Software-update
 •  MP3-aansluiting (draadloos via A2DP)
 •  Stereogeluid (A2DP)
 •  Afstandsbediening mogelijk (AVRCP)
 •  Menu-statusmeldingen
 •  Bediening met optionele stuurafstandsbediening
 •  FM-radio-ontvanger
 •  Universele intercom met headsets van andere merken
 •  Verbinding met 2 mobieltjes tegelijk

22-09-2023: Ook gerenommeerde motorsites maken wel eens een foutje. 

Vanmorgen las ik op de site van nieuwsmotor.nl  (die ik zo ongeveer dagelijks bezoek) het bericht: vandaag presenteert BMW motorrad de nieuwe R1300GS. Net zoals waarschijnlijk vele anderen zit ook ik te wachten op de presentatie van deze intussen legendarische verkooptopper van BMW motorrad. Helaas zullen we met zijn allen toch nog 6 daagjes moeten wachten want de presentatie is toch echt pas op de 28e van deze maand. Voor de mede geïnteresseerden: HIER kun je de presentatie live volgen op 28 september om 17.00 uur. 

 

Update 23-09-2023: nieuwsmotor.nl heeft het artikel inmiddels gecorrigeerd. Lees het HIER.

 

08-09-2023: Eerste indruk van mijn REV'IT GT-R Air 3.

Vandaag is, na enige vertraging, mijn nieuwe doorwaai jas geleverd. Rijden met de nieuwe aanwinst is er nog niet van gekomen, maar na de jas gepast en gevoeld te hebben, heb ik uiteraard wel mijn eerste indruk gevormd. In vergelijking tot mijn oude REV'IT! doorwaai jas, voelt deze qua materiaal dunner minder stevig. Ook de protectie op schouders en ellebogen is gevoelsmatig van mindere kwaliteit. Qua maat en pasvorm heb ik niks te klagen. Zit goed en de bewegingsruimte is prima al lijkt deze jas nét iets kleiner uit te vallen als de oude. Het kan natuurlijk ook zijn dat de jas na veelvuldig gebruik iets ruimer wordt (dit is wat ik wel verwacht) De Air 3 heeft een binnenzak minder dan mijn eerdere model en ook dat vind ik jammer. Je kunt nooit teveel binnenzakken hebben in een jas. Voor wat betreft de ventilatie verwacht ik dat de Air 3 niet onder zal doen voor zijn voorganger maar dat kan ik pas tijdens een warme rit echt goed beoordelen. Kort samengevat: mijn eerste indruk is zeker niet onverdeeld positief. Het lijkt op minder jas voor hetzelfde geld. Uiteraard zullen meer uitgebreidere ervaringen met deze jas binnenkort op deze site te lezen zijn.

 

04-09-2023: Motornieuws 2024 van de diverse merken.

Ik heb het al eerder aangegeven op deze site: rondom BMW motorrad is het erg stil in 2023. Natuurlijk staat de opvolger van de huidige GS op het programma, de 1300 versie, die eind september gepresenteerd gaat worden maar verder is het heel, heel erg stil. 2023 gaat zeker niet de boeken in als het jaar van grote vernieuwingen v.w.b. BMW motorrad.  Andere merken daarentegen presenteren voor mijn gevoel het ene nieuwe model na het andere. Wellicht dat het mede daardoor haast onmogelijk lijkt dat BMW voor de 14e keer op rij marktleider gaat worden. Zelfs de welbekende eindspurt van BMW kan het huidige verschil in verkoopcijfers in mijn ogen haast niet meer ongedaan maken. Geen schande overigens. 13 keer op rij marktleider is niet bepaald een schande. Max Verstappen zit "pas" op 10 overwinningen op rij :-) Het kan niet altijd feest zijn. Als de 1300 GS dit jaar gepresenteerd wordt, verwacht ik in 2024 de 1300 versies van zowel de RT als de RS. Zo gaat het namelijk altijd. In een eerder stadium werd er ook gesproken van een 1400 versie, maar hiervan heb ik totaal niks meer gehoord. Misschien vond men 2 nieuwe modellen qua motorinhoud toch iets teveel van het goede. Hoe dan ook: nieuwsgierig als ik ben kan ik nauwelijks wachten op deze nieuwe modellen! Groot nieuws is altijd weer goed voor de bezoekersaantallen van motor4you.nl. Na een mini dipje in 2022 lijken deze ondanks het gebrek aan nieuws in 2023 toch weer in de lift te zitten.

 

27-08-2023: Ik ben toe aan een nieuwe helm, doorwaai jas met rugprotector.

Mijn huidige helm heeft wat mij betreft de houdbaarheidsdatum overschreden dus het werd weer tijd om een nieuw exemplaar uit te kiezen. Uiteraard zal niet iedereen het met mij eens zijn, maar voor mij persoonlijk zijn Nolan systeemhelmen de afgelopen jaren een goede keuze gebleken. Mijn eerste Nolan was de N102 die werd opgevolgd door de huidige N104. De pasvorm van een helm is heel erg persoonlijk. Wat voor de een perfect zit, zal voor de ander niet voldoen. Zoals gezegd zitten Nolan helmen mij als gegoten zonder dat ik ergens last heb van vervelende drukpunten, die ik wel bij een eerdere Shoei heb ervaren. Een geplande overstap naar een Schuberth ging na een uitgebreide pas sessie ook niet door. (wellicht een vreemd hoofd hoor ik je nu denken) Zo kwam ik uiteindelijk bij Nolan terecht. Beide Nolan helmen waren uitgerust met een N-com communicatiesysteem waar ik ook al erg over te spreken ben. Een keer koppelen die handel en verder nooit ook maar één issue ermee gehad. Iedereen kent wel de uitspraak "Never change a winning team" dus ook mijn nieuwe aanschaf is weer van Italiaanse makelij. Dit keer de Nolan N100-5. (zie foto) Aangezien mijn huidig N-com systeem (B 1.4) alles doet wat het moet doen en als ik goed geïnformeerd ben ook in de N100-5 zou moeten passen, ga ik dit ombouwen naar de nieuwe aanwinst. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is een nieuw systeem snel besteld. Om geen tijd te verliezen heb ik me ook hierop al georiënteerd en zal ik indien nodig de Nolan N-com B602 R series aanschaffen. De Nolan N100-5 is trouwens goedgekeurd als systeem- en jethelm. ECE 22.05 PJ waarbij de P staat voor Protected (op basis van het kinstuk) en de J staat voor Jethelm. Tot slot: uiteraard weet ik ook de nodige argumenten te verzinnen waarom een ander merk een beter keuze zou kunnen zijn. (los van de pasvorm) Gewicht, duurzaamheid, geluidsisolatie e.d. Mocht een ander merk bijvoorbeeld 150 gram lichter zijn dan weet ik niet eens of dat voor mij een dealbreaker  zou zijn. Geluid is ook een dingetje dat voor mij van minder belang is aangezien ik nooit op pad ga zonder mijn oordoppen. Duurzaamheid vind ik moeilijk te bepalen. Wanneer is een helm over zijn houdbaarheidsdatum heen? Ik zou het niet weten. De "geleerden" zeggen dat bij polycarbonaat helmen uitgegaan wordt van een levensduur van 3 tot 5 jaar en bij glasvezel helmen van een levensduur van 5 tot 7 jaar. Hoe veel gebruik je je helm en vooral ook onder welke omstandigheden? Hoe test je zoiets? het antwoord op deze vraag is beslist geen exacte wetenschap in mijn ogen. Dan is er ook nog de prijs. In vergelijking tot enkele andere premium merken (wat haat ik dat woord! Mensen die zichzelf graag op een voetstuk plaatsen, leggen erg de nadruk op het woord premium)  is de Nolan zonder meer gunstig geprijsd. Door dit prijsje kun je jezelf wellicht vaker trakteren op een nieuw exemplaar met een ander printje. Ook leuk.................toch?

 

Voor wat betreft motorkleding ben ik al geruime tijd gecharmeerd van het Nederlandse merk REV'IT! Net zoals ik qua helmen merktrouw ben aan Nolan, ben ik qua kleding trouw aan REV'IT! Mijn doorwaai jas was net als de helm aan vervanging toe. Mijn huidige jas was zilver/grijs en deze is in de loop der jaren op zijn zachts gezegd erg smerig geworden. Bij de keuze voor een nieuwe jas heb ik gekozen voor een iets minder besmettelijk exemplaar, dus deze is zwart geworden met groen reflecterende delen. (zie bovenstaande afbeeldingen) Veiligheid staat bij mij hoog in het vaandel vandaar dat ik ook een bijpassende rug protector besteld heb in de vorm van de REV'IT! Seesoft CE-level 2. Met deze aanschaf hoop ik weer een tijd, en de nodige kilometers vooruit te kunnen. 

 

26-08-2023: Olieverbruik van mijn R1200RT LC.

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel als een auto of motor na verloop van tijd een oliezuiper blijkt te zijn. Mijn RT is nu 9 jaar in mijn bezit. Als je een BMW boxer rijdt is het niet vanzelfsprekend dat het olieverbruik (vrijwel) nihil is. Om eerlijk te zijn denk ik dat olieverbruik vaak te wijten is aan de manier van inrijden van een motor en ook van je rijstijl. De RT werd door mij nieuw aangeschaft en gedurende de inrijperiode heb ik de motor nooit onnodig hoog in de toeren gejaagd, vooral als het blok niet warm gedraaid was. Ook nu rij ik de RT rustig warm voordat ik hoger de toeren in ga. Mijn laatste onderhoudsbeurt was 8000 kilometer geleden en bij het peilen van de olie blijkt het verbruik nog steeds nihil te zijn. Het blijkt dat als je de boxer bij hogere snelheid terug schakelt en hard op de motor afremt olie in de cilinders terecht komt en deze verbrand wordt. Afremmen doe ik daarom nooit extreem hard op de motor. Ik rem af en schakel terug zonder dat de RT hoog in de toeren schiet. De remblokken lijken hier niet echt onder te lijden te hebben want deze heb ik bij +40.000 km nog niet vervangen. Wat wellicht ook van invloed is, is dat ik mijn motor zelden gebruik voor korte ritjes. Zelden rij ik minder dan 150 kilometer. Voor minder haal ik de RT zelden uit de garage. Veel rijders zullen zeggen: wat maakt het uit als een motor olie verbruikt? In principe maakt dat inderdaad weinig uit. Maar als ik moet kiezen heb ik liever een motor die niks verbruikt en ik dus niet op pad hoef met reserve litertjes in mijn koffers. 

 

25-08-2023: Motorbandjes opgepompt en rijden maar!

Zojuist heb ik de banden van mijn RT op spanning gebracht. Voor mij is dat met de Michelin Pilot Road 4, 2,6 voor en 2,9 bar achter. Dit jaar worden we niet bepaald getrakteerd op geweldig motorweer dus als dan een keer het zonnetje schijnt en het daarbij droog blijft, wil ik daarvan profiteren. Vandaag hadden de regenbuien meer weg van een Tsunami dan van een buitje. De voorspellingen voor morgen zien er gelukkig rooskleuriger uit. De planning is dan ook om weer een paar honderd kilometer op de teller van mijn RT erbij te "fietsen".  De RT en ikzelf zijn er helemaal klaar voor. Banden en tank vol dus niks staat ons het grote genieten in de weg. 

 

12-08-2023: Geluids Informerende Displays in Amsterdam en Rotterdam.

Op motor.nl was in een artikel te lezen dat zowel Amsterdam als Rotterdam "Geluids Informerende Displays" gaan plaatsen. Het doel zal zijn om mensen bewust te maken van de herrie die ze veroorzaken. Persoonlijk kan ik me heel erg goed voorstellen dat bewoners van deze en andere steden de voortdurende herrie spuugzat zijn. Ook ik irriteer mij aan zaken. Één daarvan is dat geluidsoverlast wel heel erg vaak in de schoenen van motorrijders wordt geschoven. Uiteraard zijn er motorrijders die lak hebben aan alles en iedereen maar dit soort mensen zijn ook in auto's en op scooters te vinden. Wellicht ten overvloede: tot deze groep van mensen reken ik mijzelf zeker niet. Bij deze mensen zal de info die op de "Geluids Informerende Displays" wordt weergegeven waarschijnlijk geen invloed hebben op hun gedrag. Mijn conclusie: een eventuele positieve uitwerking van deze display's zal heel erg beperkt zijn. Positieve afsluiter: in het artikel is men zich in ieder geval ervan bewust dat er veel meer veroorzakers zijn van geluidsoverlast en wij motorrijders dus niet de enigen zijn hiervoor verantwoordelijk zijn. Chapeau! Goed begin wat mij betreft!!!

 

09-08-2023: BMW's 1300cc versies

Het zal niemand verbazen dat ik zeer regelmatig het internet door ploeg op zoek naar motornieuws dat ik de moeite waard vind om op deze site te plaatsen. Ook zal het niemand verbazen dat BMW in het bijzonder mijn belangstelling heeft. Deze site bevindt zich in haar 9e levensjaar en tot nu toe heb ik niet eerder meegemaakt dat er zo weinig (BMW) motornieuwtjes te melden zijn als in 2023. Dit zal in september enigszins recht getrokken worden als de 1300 versie van de GS gepresenteerd gaat worden. Als de upgrade van dit paradepaardje gelanceerd is, zullen in een later stadium naar alle waarschijnlijkheid ook voor zowel de RS als de RT nieuwe modellen gepresenteerd worden. Door een oplettende bezoeker van deze site werd ik geattendeerd op een artikel in het Duitse motorblad "Motorrad" waarin aandacht wordt besteed aan de aanstaande nieuwe modellen. (Klik HIER voor het betreffende artikel) Het geschreven artikel wordt opgeleukt met plaatjes die de verwachting weergeven hoe de nieuwe machines vormgegeven worden. Het is als kijken in een glazen bol maar zowel de RS als de RT mogen van mij in deze vorm op de markt komen. (zie bovenstaand plaatje)

 

02-07-2023: Tijd voor updates.

Naast motorrijden leef ik voor vakanties. Dat is precies wat ik de afgelopen twee weken dus ook weer heb gedaan. Dit keer na heel lange tijd terug geweest naar Tsjechië. Jaren geleden heb ik een stedentrip naar Praag gemaakt. Van die stad was ik vooral qua sfeer erg onder de indruk. Nu vond ik het tijd om de rest van het land te verkennen. Weer ben ik aangenaam verrast door dit land. Her en der is mooie natuur te vinden en ook veel meer mooie dorpen en steden dan ik verwacht had. Gedurende mijn vakantie heb ik deze website niet bijgewerkt. Deze week wordt dus het nieuws dat ik de afgelopen twee weken gemist heb alsnog op deze site geplaatst. 

 

12-05-2023: Poetsen? Dat werd tijd!

Je hebt een vervoermiddel en je hebt een hobbyvoertuig. Mijn vervoermiddel heeft 4 wielen en het andere 2. De een vind ik noodzakelijk en de ander vind ik gewoon leuk en geniet ik van. Dat is ook aan het uiterlijk te zien. De auto ziet er meestal niet bepaald schoon uit (om niet te zeggen ronduit smerig) De RT over het algemeen bovengemiddeld netjes, schoon en blinkend. Dat was nu dus even niet het geval. De geliefde RT zag eruit als een verwaarloosde fiets die net een rit van 8000 km achter de rug had door stoffig gebied met veel insecten. Niet mijn gewoonte, dus vandaag ben ik haar te lijf gegaan met poetsdoeken, zeemleren, afgedankte t-shirts verzadigd met was en de befaamde microvezeldoekjes. Resultaat: een blinkende RT die zich door de waslaag spiegelglad aanvoelt. Het lijkt erop dat het weer eindelijk begint te lijken op voorjaar met redelijk wat zon en aangename temperaturen. Morgen wordt ook zo'n dag als ik mijn weer app moet geloven. Een mooie rit lijkt dus onvermijdelijk. Met een bling bling RT ga ik dus morgen menigeen verblinden :-)

 

14-04-2023: Motorrit ná een vakantie zonder motor.

Gisteren ben ik terug gekomen van een korte vakantie van anderhalve week in Frankrijk. Helaas met de auto omdat mijn wederhelft geen fan is van motorrijden en dus ook niet achterop plaats wilt nemen.  Niet dat een vakantie met een auto per definitie niet leuk zou zijn, maar als ik over mooie Franse stuurwegen rijd met de vierwieler bekruipt mij toch steeds weer het gevoel dat het op de motor toch net iets leuker zou zijn geweest. Afzakken langs de westkust van Frankrijk is geen straf kan ik je vertellen. Een niet geheel onbelangrijk onderdeel van het grote genieten van een vakantie vind ik dat ik even verlost ben van een behoorlijke dosis nutteloze onzin die mijn werk met zich meebrengt. Ook moet ik toegeven dat ik verre van alle collega's die werkzaam zijn in dat bedrijf mis tijdens een vakantieperiode. Die moest er even uit :-) Gelukkig lijkt het erop dat ik vanuit Frankrijk een portie mooi weer mee terug heb genomen naar Limburg waar het vandaag erg aangenaam was. Dus wat doe je dan? Natuurlijk ........... je stapt op de motor om het gemis van de geliefde tweewieler tijdens de vakantie weg te rijden. Eerst even de voering uit de jas plukken want die vind ik met 15 graden redelijk overbodig. Daarna vertrokken vanuit mijn woonplaats en volop genoten van een rit, die voerde langs de nodige Limburgse en Brabantse dorpen, van om en nabij 175 kilometertjes. Onderweg nog even een conversatie gehad met een GS rijder die stopte toen ik even stond te genieten van het uitzicht aan de haven van Maasbracht. Geen kleine en kronkelige wegen maar gewoon een lekkere relaxte route

 

10-03-2023: Deze site op weg naar 10 jarig bestaan.

Eerder heb ik het al laten weten: ik ga motor4you.nl met 2 jaar verlengen en ben dan dus op aanbeland bij het 10 jarig bestaan van deze site. Het voelt alsof ik deze pas geleden heb gelanceerd maar zit toch echt al in het 9e levensjaar. Zolang mensen op de link blijven klikken en ik blijf motorrijden, ga ik stug door met updaten. Hopelijk blijft het aantal terugkerende bezoekers verder stijgen. Nu ligt het aantal mensen dat regelmatig terug komt op 12.000 per jaar. Dat is beslist meer dan ik bij de aftrap van de site had verwacht. Het jaarlijkse aantal bezoekers (terugkerend en nieuw) ligt op meer dan 30.000. Hopelijk mag ik jullie op weg naar het jubileum nog vaak begroeten. 

 

28-02-2023:  TFT scherm issues

Enige tijd geleden heb ik (met hulp ven bezoekers van deze site) geschreven op deze site over lopende issues met het grote TFT display op de R1250RT. Het onderwerp lijkt op internet enigszins te zijn doodgebloed. Kritisch als ik ben, vraag ik mij af waardoor dit komt. Zijn de besproken problemen "geaccepteerd", een soort van berusting omdat een oplossing niet meer verwacht wordt? Zoals wel vaker vraag ik naar jullie ervaringen en dan natuurlijk met name van de rijders van de RT's met dit (mooie) display. Hoe is jullie ervaring na de diverse software updates die dit scherm intussen heeft gekregen. Hoe is de connectie met je telefoon? Hoe lang duurt het voordat de connectie gemaakt is? Alle info m.b.t. de navigatie en overige werking van dit display is meer dan welkom! Leef je uit op je toetsenbord en laat de info, hoe onbeduidend deze ook lijkt, mijn kant op komen! Je inbreng wordt zéér gewaardeerd!

 

06-02-2023: Back on the bike (opfriscursus) Hoe zinvol is dat??

Zoals wel vaker, om niet te zeggen dagelijks, speur ik het grote boze internet af op zoek naar motornieuwtjes die ik de moeite waard vind om op deze site te vermelden of op zijn minst te bespreken. Vandaag kwam ik op motornieuws.nl (klikkerdeklik voor het artikel)  een artikel tegen over opfriscursussen voor motorrijders. Wat mij bij het lezen van de eerste alinea niet helemaal duidelijk was, is of deze cursus bedoeld is voor opstappen na de winterstop òf voor her-opstappers die het motorrijden een poos aan de wilgen hebben gehangen om wat voor rede dan ook. Het begin van het artikel suggereert dat de cursus gericht is op beide. Zelf rij ik ook in de wintermaanden als de staat van het wegdek dat toelaat. Vandaag heb ik overigens ook nog een ritje gemaakt. Gewoon omdat het kan en omdat ik het niet kon laten :-) De winters in Nederland zijn de laatste jaren niet bepaald wit en steenkoud te noemen. Dat is ook de rede dat ik geen winterstop in mijn motorverzekering heb opgenomen. Gevoelsmatig zeg ik dat de winterperiode steeds korter lijkt te worden wat ik als motorrijder zeer toejuich. (hopelijk krijg ik door deze opmerking geen doodsbedreigingen, die op internet vrij gangbaar zijn, van een kudde fanatieke klimaatactivisten) Zelf heb ik niet het gevoel dat je tijdens enkele frisse maanden het motorrijden dusdanig verleert dat je vervolgens in de buidel moet tasten om je rijvaardigheid op peil te brengen. Het probleem lijkt mij meer de overmoed en zelfoverschatting die zich van veel mensen meester maakt als het voorjaarszonnetje zich weer laat zien. Met een dosis gezond verstand lijkt mij geen vuiltje aan de lucht. Zou ikzelf een her-opstapper zijn, dan zou ik zeer zeker ervoor kiezen om een aantal lessen te volgen om mij vervolgens verantwoord in het Nederlandse verkeer te storten wat in mijn ogen niet bepaald het predicaat "sociaal" verdient! Het artikel spreekt over "incidentele motorrijders" wat 64% van de motorbezitters zou zijn. Ik lees dat als seizoen rijders. Hiervan zou 31% zeer geïnteresseerd zijn in een opfriscursus. Sceptisch als ik ben, vraag ik mij af of de uitslag van dit Bovag onderzoek bedoeld is om meer mensen over de streep te trekken om deze cursus te volgen (lees: geld uit de zak te kloppen) Wie zal het zeggen. Heb jij hierover een uitgesproken mening, dan hoor ik die uiteraard graag!

 

29-01-2023: Toch een twitter gekoppeld aan deze site.

Ondanks dat ik eerder aangegeven heb niet meer gebruik te willen maken van Social Media, heb ik vandaag toch een twitter account gekoppeld aan deze site. Het doel is simpel: deze website promoten! Twitter zal ook uitsluitend gebruikt worden om updates op deze site te tweeten. Op tweets zal niet gereageerd worden en als iemand contact wenst, kan dat via deze site. (email en / of contactformulier) Mochten er twitteraars zijn die deze site een warm hart toedragen dan wordt re-tweeten van mijn berichten zeer gewaardeerd!

 

16-01-2023: En alweer zomaar een stukje van mij.

Het nieuwe jaar is 16 dagen oud en het weer is nu niet bepaald uitnodigend om er met de motor op uit te trekken. Wat doe ik dan? YouTube van pageviews voorzien en zoeken naar nieuwtjes om op deze site te publiceren. Het eerste lukt altijd wel maar op het gebied van BMW motornieuws is het voorlopig nog vrij stil al verwacht ik dit jaar een knaller op nieuwsgebied met de nieuwe GS'sen (ervan uit gaande dat zowel een 1300 als 1400 cc versie de markt op geslingerd worden) Ondanks dat groot nieuws een golf aan extra bezoekers op mijn site teweeg brengt, gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de RT. Sorry GS rijders :-) Je zou dit kunnen zien als een tekortkoming van mijn kant, met de nadruk op kort. Ik ben namelijk met 1.75 meter te klein voor een GS. Wel moet ik toegeven dat dat aantal bezoekers iets is dat mij bezig houdt. Deze site gaat komende maand de 750.000 pageviews overstijgen. En nee, bij F5 (refresh van de pagina) gaat de teller niet met 1 omhoog. Ik streef er niet naar om records te breken maar om een reëel beeld te krijgen van zaken als: aantal bezoekers, hoeveel pagina's van deze site ze bezoeken, hoe lang ze op de site vertoeven en ook welke pagina's van deze website het best bezocht worden. Deze info gebruik ik om in te spelen op wat blijkbaar gezocht of verlangd wordt van deze site. Nu al ben ik benieuwd of in 2023 het aantal bezoekers en pageviews (dat afgelopen jaar heel licht daalde) in de lift gaat. We zullen het gaan zien. Klik en lees erop los en schroom niet te laten weten wat jullie er leuk of zeker ook niet leuk aan vinden. 

 

10-01-2023: Zomaar een stukje van mij.

Het nieuwe jaar is 10 dagen oud en van naderend winterweer lijkt absoluut geen sprake. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet sta te wachten op een mooi wit winterlandschap. Geen mij maar een voorjaarszonnetje, mooie droge wegen en, in mijn geval, een blauwe BMW R1200RT onder mijn kont. Daar word ik nu blij van! Pas geleden heb ik een winterritje gemaakt en dat was absoluut genieten maar ik ben simpelweg een “motor-mooi-weer-watje” dat toch het liefste rijdt met aangename temperaturen in een mooie omgeving èn een zonnetje op de blutsbal op mijn hoofd. Ik twijfel er niet aan dat er meer types zijn die daar zo over denken. Het mag duidelijk zijn dat ik niet kan wachten om een mooie voorjaarsrit te maken. Zoals elk jaar is het goede voornemen om meer, veel meer kilometers te maken dan voorgaand jaar op mijn grote liefde. Dit laatste kan ik zonder schroom hier typen omdat ik weet dat mijn ega weinig tot geen interesse heeft in het tot zich nemen van de proza op deze site. Helaas is in voorgaande jaren gebleken dat het streven om meer te rijden niet bepaald succesvol is geweest. Maar.....................……….hoop doet leven!!

 

Wat wel zeker is, is dat ik alle bezoekers van deze site een goed motorjaar wens met veel mooie en vooral veilige kilometers! Maak er wat moois van!

 

30-12-2022: Meerdere reacties op onderstaande vraag waarom de cardan van mijn R1200RT nog niet onderzocht is.

2 dagen geleden werd ik op een motorforum getriggerd door het onderwerp "terugroepactie BMW motorrad Cardan". Het verhaal was bekend bij mij maar ik heb er simpelweg niet bij stilgestaan dat ik daar nooit iets over gehoord heb van mijn dealer. Vandaag kreeg ik in korte tijd meerdere reacties van BMW RT rijders die op hun beurt weer getriggerd werden door mijn onderstaande post. Wat blijkt: van de personen die gereageerd hebben is helemaal niemand door zijn of haar BMW dealer op de hoogte gesteld van deze terugroep actie. Het vreemde vind ik ook dat het allemaal RT rijders betreft. Toch zouden ook RT's van bouwjaar 2014 tot heden ook binnen de modellijn vallen die gecheckt zou moeten worden. Blijkbaar is Herr BMW meer gefocust op GS rijders waarbij de controle blijkbaar wel in grote getale is uitgevoerd. Tot op zekere hoogte begrijp ik deze focus wel, aangezien de GS zoals iedereen weet, het grote verkoop succesnummer is van BMW motorrad. Toch kan ik het gevoel dat ik me enigszins in de kou gezet voel, niet onderdrukken. Voor zover ik weet hebben de RT's en de GSsen dezelfde cardan. Een gelijke behandeling lijkt mij dus ook op zijn plaats! Mijn dealer zal dus ook zeker de vraag krijgen hoe dit zit. Ik raad iedere RT rijder aan om zijn dealer te raadplegen om tot een bevredigende oplossing te komen of op zijn minst een bevredigend antwoord te krijgen! Verdere reacties worden zeer gewaardeerd! Alvast bedankt!!

 

28-12-2022: Hoe zit het nu met de cardan van de diverse RT modellen?

Laatst was ik zomaar wat aan het lezen op diverse motorfora. Hier kwam ik het bekende item tegen over de recall van BMW voor de cardan van diverse modellen. Veel GSsen lijken het interne onderzoek, waarbij een gaatje in de cardan wordt geboord, ondergaan te hebben. Nu denk ik te weten dat de cardan van de GS en de RT niet van elkaar verschillen. Ook werd in eerste instantie gezegd dat deze recall zou gelden voor zowel de GS als de RT (van bepaalde bouwjaren) Nu vraag ik mij af waarom ik nooit bericht heb gehad dat de cardan van mijn RT onderzocht dient te worden? Zou het zo zijn dat dit bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt uitgevoerd wordt en dat degenen die het onderhoud niet bij de BMW motorrad dealer laten doen buiten de boot vallen? Binnenkort ga ik met de motor naar de dealer voor haar jaarlijkse beurt en dan zal ik deze vraag daar zeker stellen. Als er iemand is die dit leest en het antwoord weet, drop me een mailtje! Bedankt.

 

27-12-2022: Laatste rit van het jaar.

De kerst heb ik dit jaar verlengd met een extra verlofdag en warempel scheen het zonnetje vandaag in het zuiden van ons landje.  Heel even getwijfeld maar al snel de voering in mijn motorjas geritst en ondanks een temperatuur van ongeveer 4 graden mijzelf verwend met, wat waarschijnlijk de laatste rit van dit jaar zal zijn geweest. En het was lekker om weer te rijden nadat de motor toch een week of 5 werkloos in de garage heeft gestaan. Altijd als het weer het toelaat en ik een winterritje maak, ben ik blij dat ik geen winterstop in mijn verzekering heb opgenomen. Al was het maar een ritje van net geen 100 kilometer, het was genieten!

 

24-12-2022: Fijne feestdagen allemaal!

Bij deze wil ik iedereen, en met name de bezoekers van deze site, hele fijne gezellige feestdagen wensen. Hopelijk mag ik velen van jullie ook in 2023 weer begroeten op mijn website. Geniet ervan!

 

18-12-2022: Ik kan het toch weer niet laten.

Afgelopen jaar heb ik een opmerking gemaakt v.w.b. het marktleiderschap van BMW motorrad, en dan vooral over de manier waarop dit werd binnengesleept. Op de valreep een reeks motoren op kenteken zetten alleen ten behoeve van deze titel noemde ik (als ik het mij goed herinner) onsportief en kinderachtig. Op nieuwsmotor.nl las ik dat de tussenstand op 15 december, 63 motoren in het voordeel van Yamaha is. Als ik kijk naar de voorgaande jaren ben ik bang dat BMW zich nogmaals gaat verlagen tot het trucje om massaal motoren op kenteken te zetten kort  voor de jaarwisseling. Net als afgelopen jaar heb ik hierover nog steeds mijn eigen mening. BMW motorrad heeft het marktleiderschap niet nodig om een super motormerk te zijn en dus ook geen kinderachtige gedrag om deze titel binnen te slepen. Ere wie ere toekomt!! Ik houd ook van BMW zonder de titel: marktleider :-)

 

03-12-2022: eindejaars-speech of zoiets :-)

Het jaar loopt op zijn eind en mijn motorseizoen staat ook op een heel laag pitje, al zal ik het op een koude maar droge dag niet nalaten om toch nog een winterritje te maken op de RT. Ook het aantal updates op deze site, dat de afgelopen maanden toch al niet gigantisch was, zal nòg verder afnemen de komende wintermaanden. Over 2 maanden moet het contract bij mijn webhoster weer verlengd worden. Ondanks dat, sinds de start van deze site in 2015, het aantal bezoekers en pageviews voor het eerst licht gedaald is, ga ik toch weer voor 2 jaar verlengen. Om en nabij 3000 mensen per maand komen via de een of andere weg op mijn site terecht. Samen klikken jullie 150.000 pageviews per jaar op de teller. Daarbij de positieve reacties opgeteld, maken het voor mij leuk genoeg om nog een paar jaartjes eraan vast te plakken. Dus…….tot ziens in 2023 op motor4you.nl. 

 

12-11-2022: gedwongen opschonen die handel!

Mijn dure maar toch wel prettige (mag ook gezegd worden) webhoster Jimdo heeft zo hier en daar wat beperkingen ingebouwd in de websites van hun klanten. Een van die beperkingen is dat het aantal "blokken" informatie niet te groot mag worden. Is het maximum bereikt dan kun je simpelweg niks meer toevoegen aan de desbetreffende pagina. Niet leuk en ook niet klantvriendelijk vind ik, maar het is nu eenmaal zo. Het dwingt mij om regelmatig deze site op te schonen. Dat heb ik vandaag dus weer eens gedaan voor meerdere pagina's op deze site. Met name de nieuwspagina: "Overig bmw motornieuws" moest eraan geloven. Niet echt dramatisch, maar alle nieuws van 6 jaar en ouder heb ik verwijderd. Iets wat al zo lang op deze site staat, mag eigenlijk ook geen nieuws meer heten.  Ondanks dat stoort het mij dat Jimdo een in mijn ogen forse prijs berekend en dan ook nog beperkingen oplegt aan zijn klanten. Het is niet anders. Er staat na 8 jaar online te zijn met motor4you.nl een enorme berg aan info op deze site en die kun je dus niet zomaar even verhuizen naar een andere webhoster. Ik neem dus mijn "verlies" en schik me v.w.b. de regeltjes van Jimdo in mijn lot. Mocht er iemand zijn die deze site een dusdanig warm hart toedraagt dat hij of zij bereid is een donatie te doen, dan kan deze barmhartige samaritaan contact met mij opnemen via Email of het contactformulier. 

 

01-11-2022: confronterend!

Vandaag ontving ik een email van Wim, waarmee ik via deze site regelmatig contact heb. Het was een mail die mij raakte. Hij vertelde dat vrienden van zijn motorclub in een ongeluk verwikkeld waren. Een 59 jarige vrouw op een Harley heeft waarschijnlijk een bocht verkeerd ingeschat en kwam op de weghelft van tegenliggers terecht, met nogal dramatische gevolgen. Diverse mensen zijn in meer of mindere mate gewond geraakt en het is nog maar afwachten hoe het met hen zal aflopen. Eerder bereikte mij ook het bericht dat een van de vaste bezoekers van deze site door een bestelbusje geschept werd. Gevolg: afgescheurde pees en met een beetje pech ook nog een schouder operatie in het vooruitzicht. Dit zijn de momenten waarop je als motorrijder geconfronteerd wordt met het feit dat je op onze geliefde tweewieler enorm kwetsbaar bent. In een fractie van een seconde kan het mis gaan met verstrekkende gevolgen. Zelf behoor ik tot de defensieve rijders en wellicht daardoor zijn ernstige motorongelukken aan mij voorbij gegaan. Hopelijk blijft dit zo. Laten we met zijn allen de lijfspreuk: "houdt het rubber aan de grond" in ere houden.  Mijn plan is om nog een groot aantal jaren van deze fantastische hobby te genieten!

 

29-10-2022: een kort teken van leven :-)

2022 vind ik persoonlijk geen topjaar voor wat betreft BMW motorrad nieuws. Voor mijn gevoel is het stiller rondom het merk dan voorgaande jaren. Wellicht is het ontbreken van spectaculair nieuws ook een van de redenen dat het merk dit jaar met grote waarschijnlijkheid het fel begeerde marktleiderschap niet binnen gaat sleuren. Geen schande om na alle gloriejaren ook eens naast de titel te grijpen. Ik ben realistisch en mijn simpele conclusie is dat met name Yamaha en Kawasaki aardig aan de weg timmeren. Maar ......... ook ik heb uiteraard mijn verwachtingen. En die zijn hoog gespannen voor 2023. Ondanks mijn voorliefde voor de RT kan ook ik niet om het feit heen dat de GS hèt paradepaardje van BMW is. In het begin van 2022 werden de 1300 èn 1400 GS voorzichtig aangekondigd. Recent werd een van deze modellen op de openbare weg gespot tijdens een testrit. Uiteraard was de machine dusdanig goed gecamoufleerd dat er weinig details prijs gegeven werden. Mijn voorspelling is dat een nieuwe GS ervoor gaat zorgen dat op BMW nieuwsgebied een klapper op komst is, die de kansen op een marktleiderschap zeker zullen vergroten. We gaan het zien. 

 

09-10-2022: Toch weer te weinig kilometers gereden op de RT!

Het was een uitzonderlijk mooie zomer met extreem veel zonnige dagen. Alle ingrediënten om een record aantal kilometers op de teller van de RT erbij te fietsen, zou je zeggen. In mijn geval is niks minder waar. Oké, met 30 graden een helm op je hoofd planten is niet het lekkerste in mijn ogen maar dat is nog steeds beter dan in de regen rijden. (vind ik) Ondanks de warmte en zonuren record ben ik niet verder gekomen dan 4000 km waarvan 160 vandaag gereden. Het is in mijn ogen bijna beschamend weinig. Te veel verplichtingen, ook in mijn vrije tijd. Een vrouw die niks heeft met motorrijden en dus ook niet achterop stapt. Vakantie kilometers worden dus steevast afgelegd in die vervelende vierwieler waar ik weinig tot niks mee heb. Gemiste kans in ogen. De RT gaat bij mij niet de winterstalling in. Op koude droge dagen wil ik zeker nog een toer maken, al zal ook dat niet extreem ver zijn. Zoals aan het einde van elk motorseizoen, zeg ik ook nu weer: "volgend jaar meer kilometers!" 

 

01-10-2022: Dalende interesse?

Deze site is op enkele maanden na 8 jaar online. Tot nu toe groeide elk jaar het aantal bezoekers en ook het gemiddelde aantal pageviews per bezoeker. Dit jaar lijkt daar voor het eerst verandering in te komen. Het zou raar moeten lopen wil ik de aantallen van afgelopen jaar evenaren. Uiteraard is het onderwerp voor een beperkte groep mensen interessant waardoor de voorgenoemde aantallen nooit gigantisch waren / worden. Het laatste jaar lag het gemiddeld aantal bezoekers op 100 per dag wat ik zeer acceptabel vind. Wellicht speelt mee dat er dit jaar niet bepaald spectaculaire onthullingen zijn gedaan bij BMW motorrad. De bestaande modellen zijn op nieuwe kleuren na niet significant gewijzigd. Hierdoor zijn de nieuwspagina's op deze site ook maar mondjesmaat ge-update. Om eerlijk te zijn hoop ik dat dit de verklaring is voor de afname van zowel bezoekers als pageviews in 2022. Volgend jaar verwacht ik, zeker op het gebied van de GS, grote updates qua motor en uiterlijk. Wellicht dat dat genoeg is om meer mensen naar motor4you.nl te lokken. Positief vind ik wel dat het aantal terugkerende bezoekers gestegen is. Een steeds groter percentage lijkt het toch de moeite waard te vinden om regelmatig binnen te klikken op deze site. Afgelopen jaren waren wij als BMW Motorrad liefhebbers natuurlijk verwend door de grote populariteit van het merk en de daaraan gekoppelde interesse. Ik denk dat niemand nog verwacht dat BMW in 2022 de titel marktleider gaat prolongeren.  Eerlijk is eerlijk, enkele andere merken doen het momenteel beter en dat zal zeker gevolgen hebben voor het aantal zoekopdrachten naar BMW motorfietsen.

 

05-09-2022: Nu niet en nooit niet (meer) op social media!

Recent werd ik weer door bezoekers van deze site goedbedoeld getipt over de mogelijkheden van de Motorfora, Twitters en Facebooks van deze wereld. Ze zijn mij niet vreemd. Sterker nog, op al deze media heb ik accounts gehad. Juist ja, GEHAD. Steeds meer gingen mij de uitlatingen op vooral Twitter en Facebook  irriteren. Veelal (Lees: uiteraard) anoniem wordt geen mogelijkheid onbenut gelaten om asociaal en onbeschoft te reageren. Regelmatig mocht ik ervaren dat op de meest normale posts totaal "over the top" werd gereageerd. Nadat ik mijzelf erop betrapte dat ik in plaats van te negeren begon te reageren, heb ik resoluut alle accounts verwijderd en heb ik mijzelf gezworen dat deze "sociale" media niet in mijn wereldje passen. Hoe goedbedoeld de tips dan ook zijn, voor mij is het niets. Via deze site mag iedereen mij benaderen met vragen en ik zal altijd helpen als ik kan en dat is voor mij sociaal genoeg :-)

 

07-08-2022: Eindelijk weer eens een motortripje gemaakt.

Na een paar weken niet meer te hebben gereden door gebrek aan tijd, zin en energie moest het vandaag ervan komen. Vanmorgen alle verplichtingen zonder al teveel enthousiasme afgeraffeld om daarna tijd over te hebben om eindelijk weer eens op de RT te kunnen klimmen. Warm was het wel maar de doorwaai jas van REV'IT! bood toch zoveel verlichting dat het uiteindelijk een meer dan aangename rit is geworden. Zoals ik wel vaker doe, laat ik kurviger.de een rondrit in elkaar knutselen. Vandaag werd het een trip van 197 km die noordwaarts door Duitsland ging om vervolgens in Noord-Limburg Nederland weer binnen te komen en zo met de optie extra bochtig naar huis te toeren. Het zal niet de meest spectaculaire rit zijn geweest voor de echte avonturiers onder jullie maar ik heb ervan genoten. Voor de geïnteresseerden is de route hieronder te downloaden.

 

Download
Motorroute Limburg Duitsland 197 km
Rondrit Limburg Duitsland Noord 197 km.z
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 268.2 KB

 

17-07-2022: Vergelijking K1600GT en R1250RT

Op motor. nl las ik een premium artikel (voor leden) met de naam: "Twijfeltest BMW R 1250 RT vs. BMW K 1600 GT". Als RT liefhebber was mijn interesse uiteraard snel gewekt. Ondanks dat ik de K1600 modellen fantastische motoren vind om te zien, zijn deze simpelweg te zwaar voor mij. Ik ben geen krachtpatser met mijn 1.76 meter en net iets teveel kilo's. Veel mensen zullen gelijk roepen: "je voelt het gewicht van de K niet als je eenmaal rolt". Klopt uiteraard maar er komen altijd momenten dat je moet manoeuvreren in de kleine ruimte en erger nog, vanuit stilstand het vehicle in beweging moet krijgen. Niet dat de RT een lichtgewicht is, maar voor mij voelt dat geheel net iets handelbaarder dan de K1600. Zoals altijd mag iedereen hierover een eigen mening hebben. Het zal geen verrassing zijn dat de K tijdens snelwegkilometers de meest comfortabele machine is. De RT reageert iets agressiever op het gas en is uiteraard niet geheel trillingsvrij. Op het gebied van comfort wint de 1600 het van de RT. Qua handling daarentegen wint de RT het met ruime voorsprong van de K. Door het verschil in wielbasis (1.485 mm voor de RT, 1.618 mm voor de K) en het verschil in kilo's (279 kg versus 343 kg) is de handling van de RT gemakkelijker en dus ook beter te noemen. Over de remmen van beide machines is het artikel lovend over het vertragende vermogen van zowel de RT als de K. Biede machines zijn met één vinger tot stilstand te brengen. Het verschil in PK's is 24 in het voordeel van de K1600 (136 vs 160) Toch is de RT de beter sprinter doordat hij, of zij ook beduidend minder gewicht moet meesleuren en ook feller op het gas reageert. Leuk detail vind ik dat de heren van motor.nl de prijs per PK berekend hebben. De RT kost €186,50 per PK. Voor de K moet je €197,80 per PK neertellen. De RT is €7100 goedkoper dan de K en dat is voor de gemiddelde hobbyrijder geen kattenpis zo gezegd. De prijs kwaliteitverhouding gaat naar de RT, waardoor deze als "winnaar" van de twijfeltest uit de bus komt. Stiekem vind ik dat toch wel leuk. Maar wat is deze titel waard? Eigenlijk helemaal niks! Zelf denk ik nog steeds dat het gaat om de funfactor. Motorrijden is een geweldige hobby en gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak en voorkeuren. Laat iedereen dus maar genieten van zijn eigen tweewieler.

 

11-07-2022: Terug van vakantie en op weg naar nieuwe updates

Na een welverdiende vakantie van dikke 2 weekjes in het noorden van Italië zijn de eerste updates op deze site weer een feit. Gelijk heb ik, naar aanleiding van het persbericht van BMW motorrad, de modellen update voor 2023 HIER geplaatst. Verrassend genoeg wordt er nog niet gesproken over de eerdere geruchten v.w.b. de nieuwe GS met een vernieuwd 1300 en/of 1400 cc blok. De verkopen van BMW motoren zijn de laatste tijd nogal ingekakt.  Als rede daarvoor wordt regelmatig genoemd dat mensen wachten op de nieuwe GS modellen. Hoe je het ook wend of keert, de GS is en blijft de grote verkooptopper van het Beierse motormerk. Zou de release dan toch over het jaar 2023 heen getild worden? We gaan het zien. Voor nu: houdt deze site in de gaten voor nieuwtjes op (hoofdzakelijk) BMW gebied.

 

Als RT liefhebber toch nog even een persoonlijke noot v.w.b. de R1250RT voor 2023 (leverbaar vanaf 08-2022) BMW motorrad slaagt er wat mij  betreft toch weer in om een vreselijke kleur voor de RT te introduceren, Meteoric Dust II metallic. In andere woorden foeilelijk en gruwelijk oubollig grijs. Uiteraard is niemand verplicht om dit met mij eens te zijn, dus bespaar me de hatemails :-) Onderstaand een plaatje. Oordeel zelf.

 

06-06-2022: Tis wat met die benzineprijzen

Heel Nederland lijkt te zoeken naar de goedkoopste benzine die op dit moment verkrijgbaar is. Niet raar natuurlijk. Bij de benzineboer om de hoek, kost een litertje van dit gouden vocht €2.379. En dat nadat onze overheid het gigantische belastingvoordeel heeft doorgevoerd, waar wij ze uiteraard allemaal enorm dankbaar voor zijn. Maar, laat ik nu 3,5 km van de Duitse grens wonen. Tsja, dan is de keuze vlug gemaakt als het voordeel intussen is opgelopen naar 40 eurocent per liter. Mijn vierwieler gaf aan dat mijn brandstofniveau laag was, wat in de praktijk betekend dat ik op reserve rijd. Dan maar even de grens over om bij te vullen. Dat idee hebben meer mensen gehad. Aangekomen bij de 2 benzinestations kort over de grens wordt ik geconfronteerd met briefjes (in Engels) op ALLE pompen: EMPTY! WTF?? In alle jaren dat ik hier woon en regelmatig over de grens ga tanken, heb ik dit dus nog nooit meegemaakt! Dan maar 49 litertjes tanken voor het schamele bedrag van €116. Het heeft mijn dag niet kunnen bederven :-) Rijden moeten we toch, zelfs al is het naar het werk. Ik moet toegeven dat ik het milieu liever verpest met plezierritten op mijn RT :-)

 

20-05-2022: nieuwe zomerhandschoenen REV'IT!

Nadat ik zo suf was om een motorrit te maken waarbij ik het topkoffer niet vergrendeld had en een van mijn zomerhandschoenen uit het koffer sprong, moest ik op zoek naar nieuwe exemplaren.  Uiteindelijk is mijn keuze op de REV'IT! Volcano zomerhandschoenen gevallen. Een soepele handschoen met voldoende ventilatie. (zie foto's beneden) Voor de buitenkant van deze dunne handschoenen is een combinatie van Kunstleer, Automan stretch, 3D Air Mesh en geleidend materiaal gebruikt. Het zachte kunstleer zorgt voor een slijtvaste handschoen met voldoende grip. Het 3D Air Mesh materiaal zorgt voor volledige ventilatie. De Automan stretch draagt bij aan een optimale pasvorm en het geleidende materiaal maakt het mogelijk je telefoon te bedienen met de vingertoppen van de handschoen. 

01-05-2022: Radiostilte BMW motorrad

Bijna dagelijks ben ik op zoek naar nieuws waarvan ik vind dat het de moeite is om hier te delen met jullie. De afgelopen weken heb ik niks kunnen vinden dat ik de moeite waard vind om op deze website te publiceren. Zelf verbaas ik mij dat er niet meer te vinden is na het laatste nieuws dat er een nieuwe GS op komst is. We weten allemaal dat de GS al sinds jaren de grote verkooptopper van BMW is. Komt er een nieuwe GS, dan is de verwachting dat de RT ook een opvolger krijgt. Iedereen die deze website regelmatig bezoekt, weet dat ik een RT fan ben. Niet alleen dat, ik ben eigenlijk een aanbidder van de BMW boxer motor. Ik verbaas me dus enorm erover dat er in mijn ogen sprake is van totale radiostilte m.b.t. de 1400 cc boxer. Uiteraard blijf ik zoeken naar nieuws over de nieuwe boxer. Is er iets te melden dat lees je het hier op motor4you.nl!

 

09-04-2022: Taunus gebergte ook al gedeeltelijk taboe voor motorrijders

Regeltjes, regeltjes en nog eens regeltjes. Op mijn werk heb ik er al meer mee te maken dan mij lief is. In de huidige maatschappij heb je er (steeds meer) mee te maken. De politiek is regeltjes-geil en in mijn ogen wordt het daardoor allemaal niet beter of leefbaarder. Maar dat terzijde. Nu lees ik ook nog eens dat in Duitsland het Taunus gebergte elk tweede weekeinde van de maand van april tot november gesloten wordt voor motorrijders. Dit bij wijze van proef, zo wordt er beweerd. De heksenjacht gaat dus onverminderd voort en binnen de grenzen van Europa verspreid dit fenomeen zich met dezelfde snelheid als het Corona virus dat doet (of hopelijk, deed) Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en iedereen die dit voorbeeld gaat volgen, maken zich niet bepaald geliefd bij motorrijders!! 

 

01-03-2022: Gratis naar het Mega Motortreffen in Rosmalen.

10 april wordt het Mega Motortreffen in Rosmalen georganiseerd. Zelf ben ik niet in de gelegenheid dit evenement  te bezoeken. Feit is wel dat ik via motor.nl 2 vouchers heb ontvangen die goed zijn voor 2 gratis toegangsbewijzen ter waarde van €10 per stuk.  Waarom zou ik deze verloren laten gaan als ik hier iemand een plezier mee zou kunnen doen? Gaat niet gebeuren dus. Stuur een mail of een bericht via het contactformulier waarin je je email adres vermeld als je interesse hebt in deze vouchers. Wie het eerst komt wie het eerst maalt! Weg is pech!

 

29-03-2022: Benzineprijzen Nederland na verlaging.

Op diverse plekken op internet praat men over spectaculaire prijsverlagingen van brandstof in Nederland. Tijd dus om ff te checken. Inderdaad is de prijs (ook bij mij in de grensstreek) omlaag gegaan. Gemiddeld kom de literprijs voor E10 uit op, tussen €2.05 en €2.10 terecht. Als ik het woord spectaculair gebruik dan is het zeker niet voor deze in mijn ogen enigszins belachelijke verlaging die eerder het predicaat "druppel op een gloeiende plaat" verdiend!. Het voor mij kleine sprongetje over de grens naar België levert mij nu nog steeds €0.30 per liter op. Dit verschil gun ik mijn eigen beurs graag. Gemakkelijke keuze dus. De, nog steeds exorbitante, accijnzen gun ik de Nederlandse staat niet!

 

29-03-2022: Batterij remote R1200RT LC

Mijn BMW R1200RT LC is van bouwjaar 2014. Voor mijn gevoel is zij jonger maar nee, ze is toch echt al bijna 8 jaar oud. Nu pas is de batterij van de remote van de RT leeg (of bijna leeg) Met mijn auto (Nissan) is dat toch echt anders. Hiervan is de batterij toch minimaal om de 2 jaar overleden. Mijn eerste gedachte was om langs de BMW dealer te rijden en de batterij te laten vervangen. Tenminste totdat ik aan de prijzen van mijn auto dealer dacht. Dan mag je toch al snel €25 neertellen voor 2 batterijtjes. BMW kennende is dat duurder of zelfs veel duurder. Dus online besteld voor €4,99, voor 2 stuks, inclusief verzendkosten. Vervangen binnen 17 seconden en we kunnen weer 8 jaar vooruit :-) 

 

21-03-2022: Heeft die R1250RT nu echt zoveel issues?

Sinds geruime tijd was ik geabonneerd op het YouTube kanaal van "Highland Rider",  een schot die in het bezit is van een R1250RT met het gigantische TFT display. Met regelmaat van de klok zet hij een filmpje online waarin hij alweer een probleem met zijn RT aan de kaak stelt. Het varieert van problemen met het TFT display, accu issues tot corrosie waardoor de "hillstart control" de remmen van zijn RT compleet blokkeert waardoor hij geen meter meer kan rijden met de Beemer. Ik kijk ernaar en denk: "is die machine nu echt zo slecht geworden?" Het is wellicht kinderachtig, maar blijkbaar gaat mijn liefde voor de RT zover, dat ik uiteindelijk het lidmaatschap op dit kanaal beëindigd heb. Ik vond de negatieviteit niet langer geloofwaardig en kon deze zelfs niet meer verdragen!  Zoals jullie weten rij ik op de R1200RT LC van bouwjaar 2014. Dat is het eerste jaar dat de gedeeltelijk vloeistof gekoelde versie op de markt kwam. Vaak wordt gezegd dat je even moet wachten met de aanschaf van een nieuw model tot de "kinderziektes" eruit zijn. Buiten het issue met de achterste veerpoot, waardoor de levering werd vertraagd, heb ik nog nooit enig probleem met deze motor ervaren. Sterker nog, tot op de dag van vandaag ben ik meer dan tevreden, of beter gezegd: onder de indruk van de rijeigenschappen  en ook de kwaliteit van deze BMW RT.  Mijn nieuwsgierigheid kent geen grenzen, dus nu mijn vraag: is er iemand die veel issues heeft met zijn R1250RT of, erger nog, spijt heeft van de aanschaf van deze dure motor? Laat het mij weten via het contactformulier of via email. Bedankt weer voor diegenen die hierop reageren!!

 

15-03-2022: Deze site een dag offline.

Door een tot nog toe onbekend issue bij mijn webhoster Jimdo is deze site een volle dag offline geweest van 14-03, 11.40 uur tot 15-03,  11.00 uur. De problemen lijken nu gelukkig verholpen te zijn. Er is door Jimdo een fix geïnstalleerd en het issue heeft momenteel de status: "Monitoring". Het kan dus zijn dat de site er nog eens uit gaat klappen. Wat ik benadrukken wil, is dat het niet aan mij ligt of dat ik de intentie zou hebben om te stoppen met deze site. Mocht je dus connectieproblemen ervaren, probeer het dan later gewoon nog eens.  Hopelijk hebben jullie meer geduld dan ik :-) Tot slot wil ik toch weer de trouwe bezoekers bedanken die mij erop attendeerden dat de site down was. 

 

01-03-2022: handschoen uit het topkoffer gesprongen

Soms gaan dingen toch echt op een onnozele manier mis. Zo ook vandaag. Begin maart, heerlijk weertje dus tijd voor een motorritje. Ik moet nog tanken en laat de handschoenen even voor wat ze zijn en prop ze in het topkoffer. Oordopjes in, jas aan, helm op, handvatverwarming op standje 3 en gaan met die banaan. Zoals altijd is haastige spoed zelden goed. Gevolg........ik vergeet het topkoffer te vergrendelen. (klep dicht maar niet vergrendeld) Temperatuur valt mee dus ik denk verder niet meer aan de handschoenen. Je voelt hem al komen. Hobbelige weg of een verkeersdrempel (denk ik), de klep maakt een sprongetje en een van mijn handschoenen ziet kans om het hazenpad te kiezen. Wat je noemt dom en onnodig! Dan REV'IT! maar weer gaan sponsoren. 

 

28-02-2022: mijn mening over de testvideo

De testvideo is gereed. Het gaat in deze video alleen om de kwaliteit van het beeld. Er is geen muziek onder de video geplaatst en aangezien de GoPro vol in de wind gemonteerd is, aan de zijkant van de helm is het geluid uitgesproken waardeloos. Het enige wat je hoort is een gigantisch windgeruis. Niet iedereen is het met mij eens maar het geluid van een motor in een video heeft niet mijn voorkeur. Geef mij maar een relaxed muziekje in combinatie met mooie beelden. Mijn GoPro Hero 5 Black kan maximaal in 4K / 30 fps en dan ook nog uitsluitend in "wide view", zonder beeldstabilisatie   opnemen. Met deze info in het achterhoofd, ben ik zeer tevreden met het resultaat van de testvideo. De GoPro is duidelijk de beperkende factor. Aan de software, Davinci Resolve 17, zal het niet liggen. Voor degene die wellicht ook op zoek is naar een geschikt softwarepakket: kijk HIER naar mijn testvideo. Als je de kwaliteit ervan goed genoeg vind dan kun je Davinci Resolve HIER downloaden.

 

27-02-2022: motorrit met test GoPro montage en bewerkingssoftware

Vandaag was, zoals voorspeld, een heerlijk zonnige dag. Redelijk frisjes maar dat was zeker geen belemmering om met de RT op pad te gaan. Al geruime tijd doe ik weinig met mijn GoPro hero 5 black en mijn YouTube kanaal is al heel erg lang niet voorzien van video's van eigen hand. Zelf mag ik graag op YT kijken naar (motor) video's. De kwaliteit van met name de GoPro Hero 9 en vooral de Hero 10 black heeft mij toch weer weten te stimuleren. Ik betrap mijzelf erop dat ik motorvideo's die opgenomen zijn met een camera gemonteerd aan de helm het mooiste vind. Goede hoogte, niet te statisch (zoals bij mijn montage voor op het windscherm) dus naar mijn mening precies zoals je van een actioncam mag verwachten. Vooraf aan de rit van vandaag ben ik dus maar eens gaan knutselen met alle GoPro mounts die ik in de loop der jaren verzameld heb. Zo kwam ik tot de montage van de cam aan de zijkant van mijn helm. Buiten de omgeving komt bij deze montage van de camera ook het dashboard van de RT in beeld en een klein stukje helm. De beelden heb ik na thuiskomst uiteraard gelijk bekeken en ik ben alles behalve ontevreden met het resultaat. Nu nog even de bestanden bewerken met Davinci Resolve videobewerkingssoftware en kijken of dat resultaat ook aan mijn verwachtingen voldoet. Uiteraard is mijn GoPro Hero 5 black redelijk gedateerd en dus ook beperkt qua stabilisatie en resolutie. Mocht alle moeite niet het gewenste resultaat opleveren dan heb ik in ieder geval een goede rede om te investeren in een hero 10 black  :-) Mocht het zo zijn dat ik vandaag niks van de video's heb weten te bakken dan heb ik in ieder geval wèl genoten van een heerlijke motorrit. En laat ik net dàt het allerbelangrijkste vinden! As we speak ben ik een video naar YouTube aan het uploaden. Over een half uurtje weet ik dus meer. Wordt vervolgt..............................

 

23-02-2022: en er komt weer een lekker lang weekend aan met veel zon

Komend weekend is carnaval waarvoor hier in het zuiden van ons landje nog steeds veel interesse is. Zo fanatiek als ik vroeger was v.w.b. carnaval vieren, zo weinig interesse heb ik nu voor dit feestje. Wat wel weer leuk is, is het feit dat carnavals maandag en -dinsdag door mijn werkgever nog steeds gezien wordt als feestdagen. Dus......komend weekend 4 dagen op rij geen werkissues maar lekker vrije tijd met, zoals het tot nu voorspeld wordt, veel zon. Voorjaar en zonneschijn staat voor mij synoniem met motorrijden. Mijn voorspelling is dus dat er weer de nodige kilometers op de teller van mijn RT opgeteld kunnen worden :-) Ruwe schatting: om en nabij de 500 kilometer.

 

21-02-2022: de "gouden" schroefjes van Wunderlich zijn binnen

Zoals eerder vermeld ben ik, op een onbekend tijdstip, 2 van de 3 schroeven van mijn Wunderlich  zijstandaard verbreder kwijt geraakt. Voor net geen €15 heb ik 4 nieuwe exemplaartjes gekocht die vandaag gearriveerd zijn. Mooi was dat er dit keer "Schrauben Sicherung" bijgeleverd werd. Het blauwe goedje dat je op de schroefdraad doet om te voorkomen dat je je schroeven (opnieuw) verliest zat niet bij de oorspronkelijke bestelling van dit, overigens veel te dure, onderdeel. (think Ali Express) dus ik heb het vermoeden dat meer mensen geklaagd hebben over het feit dat de schroeven snel los trillen. Hoe dan ook, de nieuwe schroefjes zitten erop en ik heb nu 2 reserve torx exemplaren (zoals de rest van de BMW RT ook heeft). Heb jij ook dit Wunderlich onderdeel, controleer dan of je schroefjes nog vast zitten!

20-02-2022: en dan is daar de Honda NT1100.......... (of de Kawasaki Versys 1000 Tourer)

Veel BMW motorliefhebbers, waar ikzelf natuurlijk ook toe behoor, zullen mij dit stukje niet in dank afnemen. Toch doe ik het. Meerdere malen heb ik het al her en der op deze site getypt: ik ben nog steeds uitermate tevreden met mijn R1200RT LC en overstappen naar een nieuwer model RT vind ik het aantal Euries dat ik daarvoor moet bijlappen, niet de moeite waard. Dit mede doordat er uiterlijk niks of in ieder geval nauwelijks iets veranderd is. Natuurlijk speelt ook de prijs een rol. Koop je een RT of GS met alle opties, die natuurlijk iedereen hebben wilt, dan moet je nu toch al snel tegen de €30.000 lappen. Uiteraard zie ik op "Interpret" ook de diverse modellen van andere merken. De Kawasaki Versys Tourer en ineens komt Honda met de NT1100 op de markt. Beide voorgenoemde modellen hebben helaas een ketting i.p.v. een cardan aandrijving en dat is voor mij een significant nadeel. Japanse motorfietsen staan, net als Japanse auto's, bekend om hun betrouwbaarheid die, laten we eerlijk zijn, door Europese fabrikanten niet gehaald worden. Wellicht maakt dat het ontbreken van een cardan aandrijving goed. Realistisch en eerlijk als ik ben (ja dat durf ik echt van mijzelf te beweren), moet ik ook vermelden dat ik met mijn RT van bouwjaar 2014 nog nooit enig probleem gehad heb. Geen olieverbruik, geen mankementen op een paar minuscule kleinigheidjes na die mijn dealer (Keram Motorrad) keurig heeft opgelost! Maar toch vraag ik mij af waarom een BMW RT of GS zoveel duurder moet zijn dan de hiervoor genoemde Japanse motoren. Aan de prestaties zal het niet liggen. Betrouwbaarheid? No way! Laat ik er niet omheen draaien............ik heb geen idee waar een prijsverschil van (meer dan) €10.000 in zou moeten zitten. Of zou het zijn dat BMW zo langzamerhand een echt elitemerk aan het worden is? Laat een ieder zichzelf afvragen wat een hobby, ervan uitgaande dat je motor niet je primaire vervoermiddel is,  mag kosten. Wat ik wel weet is dat ik mijzelf voorgaande vragen steeds vaker stel en ik niet met zekerheid in het voordeel van BMW zal beslissen. Niet dat het BMW Motorrad zal interesseren maar ik wilde toch ff brainstormen hierover op deze site. Mocht je hierover een uitgesproken mening hebben, dan hoor ik die HEEL ERG GRAAG! Mail me of stuur een bericht via "Contact Luc".

 

16-02-2022: een hobby mag wat kosten.....

Tijdens mijn laatste rit afgelopen weekend zag ik tot mijn verbazing dat 2 van de 3 schroeven van mijn Wunderlich zijstandaard voet verbreder verdwenen zijn. Vreemd, aangezien schroef nummer 3 muurvast zit en ik de motor zelden of nooit onbeheerd achterlaat. En wie zou nu 2 schroeven willen jatten ? :-) Gelijk maar even de site van Onkel Wunderlich geraadpleegd om 2 nieuwe schroefjes aan te schaffen. Ze zijn inderdaad te koop per 4 stuks voor de prijs van €3.90. Mooi, zou je zeggen. Wilt U wel even €10.90 verzendkosten aftikken? Zo kom je toch op €14,80 uit en betaal je dus €3,70 voor een schroefje. Ik kan zeggen dat ze niet van goud zijn maar gewoon van huis tuin en keuken metaal. De zijstandaard verbreder kost €49,90, dus als ik die verlies is de schade nog groter. (ik had die natuurlijk ook voor een fractie van die prijs bij Ali Express kunnen kopen) Maar ach ja, ik ben steeds weer aanhanger van het gezegde: "Een hobby mag wat kosten". Tot zover deze kosten baten analyse. Dus....toch maar bestellen die schroefjes :-)

 

12-02-2022: De eerste rit van 2022 zit erop.

Stralend blauwe hemel, 6 graden en een blauwe R1200RT LC onder mijn kont. Kopje erbij en toch weer heel even wennen na een paar maanden niet te hebben gereden. Ik ben geen jonge hond meer die zo nodig helemaal los moet gaan als de motor na de wintermaanden weer van stal wordt gehaald. Verstand komt met de jaren, luid het gezegde. Laat ik dat dan maar demonstreren met mijn bijna 58 levensjaren. Aangezien de daken en mijn gazon nog wit waren van de nachtvorst toen ik vertrok, heb ik de  kleine binnenwegen gemeden. Hoe gigantisch zou de anticlimax zijn als ik tijdens rit nummer 1 van 2022 al op mijn postzegel zou gaan? Het plezier was er niet minder om. 120 kilometer lang heb ik genoten van deze aftrap van seizoen 2022. De tocht ging (grofweg) van mijn woonplaats Sittard - Nieuwstadt - Susteren - (via de A2) Nederweert - Someren - Meijel - Roggel - Heythuysen - Maasbracht en via Echt  weer terug naar Sittard. Op naar de volgende rit, die misschien morgen al gaat plaatsvinden. 

 

En inderdaad. Het is nu een dag later en ook vandaag weer 150 kilometer op de teller van de RT erbij gefietst. Ik was overigens niet de enige die zich door het zonnetje heeft laten verleiden om een motorrit te maken. Het linker handje is weer de nodige keren de lucht in gegaan om collega motorrijders te begroeten.

 

11-02-2022: aftrap van het motorseizoen 2022

Het is erg stil in BMW motorland. Weinig nieuws te melden vanuit BMW's thuisland, Duitsland. Het is zowat half februari en dat betekend bij mij steevast dat het begint te kriebelen en ik niet kan wachten om de RT de garage uit te rollen voor de aftrap van het nieuwe motorseizoen. Ondanks dat er meerdere mooie dagen waren, heb ik de afgelopen wintermaanden niet gereden wat voor mij toch vrij ongebruikelijk is. Kou is voor mij geen rede om niet te rijden. Sneeuw wel, maar die hebben we in Nederland niet of nauwelijks gezien tot nu toe. Zojuist het weerkaartje voor komend weekend bekeken en mijn voornemen staat nu al vast. Morgen staat de eerste rit van 2022 op het programma! De nieuwe Michelin banden hebben pas een kilometertje of 100 over het asfalt gerold en daar moet verandering in komen, en wel zo snel mogelijk. Morgen begint dus het grote genieten!

 

29-01-2022: een totaal off topic stukje uit eigen werk. 

Na de versoepeling van de Corona maatregelen, die wat mij betreft meer dan welkom zijn, voel ik ook een verlangen naar een stralend voorjaar om de RT de garage uit te rollen en zoveel mogelijk kilometers te maken. Wat ben ik toe aan een ontspannen en onbezorgd jaar! 2021 gaat wat mij betreft echt niet de boeken in als een topjaar. Overlijden van mijn moeder, Corona maatregelen en een daarop volgende burn-out hebben eraan bijgedragen dat ik 2021 het allerliefste zo snel mogelijk vergeet! Vandaag werd ik toch helaas weer met de neus op de feiten gedrukt toen ik in het verzorgingshuis was, waar mijn vader zijn tijd alleen moet zien te doden na de dood van zijn echtgenote (mijn moeder) in mei 2021. Sinds 2 weken is hij bedlegerig en totaal van de wereld, en is het eigenlijk gewoon wachten op zijn einde. Ik sta naast zijn bed en denk terug aan zijn leven waarin hij net als (bijna) iedereen, spullen om zich heen heeft verzameld. Het gebruikelijke huisje boompje beestje die het leven aangenaam moeten maken. Als ik nu naar hem kijk, kan ik het niet helpen dat ik denk: "waar was dat goed voor"? Zijn spullen zijn grotendeels weg en het enige wat hij nog heeft zijn herinneringen. Herinneringen moet je zelf maken, vooral gedurende je actieve leven. Lig je in bed en kun je verder niks meer dan zijn die herinneringen zonder twijfel je kostbaarste bezit!! Mocht ik zo komen te liggen dan zal ik nog veel motorritten in mijn hoofd maken!

 

21-01-2022: een stukje over mijn favoriete motorbanden (merk)

Deze post is gewoon omdat ik er zin in heb en misschien ook omdat ik mensen probeer te overtuigen dat Michelin fantastische motorbanden weet te produceren èn natuurlijk ook: weet te bedenken, want daar begint het hele proces mee. Verder naar beneden in dit dagboek kun je zien dat ik eind 2021 weer een set Michelin PR4GT heb laten monteren. Toegegeven, dit was min of meer gedwongen omdat op het afgesproken tijdstip de door mij gewenste Michelin Road 5 helaas niet leverbaar was. What the hell, dacht ik op het moment dat de dealer mij belde om te melden dat de 5 niet op tijd geleverd kon worden. Ik heb met de huidige set PR4GT, 19000 km gereden! Ik ben uitermate tevreden met deze band dus waarom niet nog een setje verslijten? 19000 kilometer is inderdaad een beetje "over the top". Wisselen bij 15000 was beter geweest (lees: dan waren ze een stukje minder vierkant geweest :-) Genoeg over de PR4GT. Waarom had ik toch liever de Road5 laten monteren? Buiten dat ik nieuwsgierig van aard ben en graag zelf zou willen testen of deze band (NOG) beter is dat de PR4GT, vind ik het idee achter het profiel van de 5 even simpel als geniaal! Nu ik dit schrijf is overigens de Road 6 al op de markt. Voor deze opvolger geldt overigens hetzelfde qua profiel als voor de Road 5 t.o.v. de PR4GT. Wat vind ik nu zo geniaal aan het profiel van de Road5GT? Je zou het kunnen omschrijven als: de band heeft een stuk minder last van slijtage. Dit klinkt alsof je met deze band tot in de eeuwen der eeuwen kunt doorrijden, maar zo geniaal is helaas echt niet. Wat vind ik dan toch zo geniaal aan het profiel van de Road 5 & 6? Bij een "normale" motorband" wordt het vermogen om water af te voeren naarmate de band slijt, steeds minder. Logisch! De profieldiepte wordt minder dus ook de hoeveelheid water die afgevoerd kan worden, zal afnemen. Wat heeft Michelin met de laatste 2 versies van de Road erop verzonnen om dit te voorkomen? Je zou het het ei van Columbus kunnen noemen.  Michelin heeft de (standaard) vorm van het profiel aangepast. Ik zal proberen uit te leggen wat ik hiermee bedoel. Standaard profiel, dat slijt en dus minder diep wordt, gaat qua volume achteruit. Wat heeft Michelin hierop bedacht? Simpelweg maken zij het profiel van het oppervlakte van de band naar binnen toe, steeds iets breder. Daarmee blijft, als de band slijt, het volume van het profiel gelijk doordat het breder wordt. Logisch gevolg is uiteraard dat dezelfde hoeveelheid water kan worden afgevoerd na bijvoorbeeld 4000 km rijden als toen de band nog nieuw was. Natuurlijk weet ieder weldenkend mens dat dit een grens heeft. Hoe verder je de bodem van je profiel bereikt, des te minder wordt het volume en des te minder wordt de afvoer van water.  Wat wel een feit is, is dat de afvoer van water door dit principe langer behouden wordt als bij een traditioneel profiel. En net DAT is wat ik net zo simpel als geniaal vind!! Dit is mijn mening, en daarover kunnen we uiteraard van mening verschillen. So be it :-) Niet overbodig om te vermelden is dat deze banden niet alleen op levensduur maar ook op het gebied van grip bij zowel droog als nat wegdek zeer positief beoordeeld worden. Wat zou ik nog meer kunnen zeggen? Ow ja.....dit: Michelin claimt dat de Road 6, 15% meer grip heeft bij nat wegdek als de Road 5. En dat niet alleen! ook claimt het merk een 10% langere levensduur van de 6 t.o.v. de 5.  Uiteraard is er verschil tussen wat een merk claimt en wat de testen uitwijzen, maar dat is van later zorg.  Wat zeker is, is dat je op deze site kunt lezen als er voortschrijdende inzichten zijn. Dus, op moto4you.nl, geen bullshit maar feiten!!

 

19-01-2022: het is uiteindelijk goed gekomen met de schadeafhandeling

Na 3,5 maand kreeg ik vandaag dan toch het verlossende telefoontje dat er schot is gekomen in de schadeafhandeling van het ongelukje van 10 oktober afgelopen jaar.  Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat Allianz de ergernis n.a.v. de stroeve afhandeling een beetje heeft weten weg te nemen. Buiten vergoeding van het schadebedrag werd mij namelijk nog een extra schadevergoeding toegekend vanwege het ongemak dat ik gehad heb door de gekneusde voet. Hier had ik niet op gerekend dus dat gaat dan bij mij de boeken in als een extra meevallertje. Met een beetje geduld, een eigenschap waar ik niet in uitblink, komt dan toch weer alles goed.

 

17-01-2022: gewoon een persoonlijk stukje in dit dagboek.

Geen idee of het nu ligt aan de feestdagen in December of aan het winterse weer, dat net iets minder geschikt is om op een motor te kruipen. Sinds de teller weer gereset is naar het nieuwe jaar, neemt ook het aantal bezoekers op deze site weer toe. Het is vast een overbodige opmerking als ik zeg dat ik het een buitengewoon prettige constatering vind dat het aantal bezoekers weer omhoog kruipt :-) Zo rijden we samen het achtste levensjaar van deze site binnen. Gezellig! Liever samen met jullie dan dat ik deze reis alleen moet maken. De afgelopen paar maanden heb ik weer de nodige Youtube filmpjes bekeken van motorritten over mooie passen en andere mooie streken, waaronder Noorwegen en de andere Scandinavische landen die hoog op mijn favorietenlijstje staan! Ondanks dat ik dit een aardig tijdverdrijf vind, duurt het mij te lang voordat ik mijn herinneringen kan gaan opwaarderen met eigen motorritten. Ook voor mij staat het motorrijden namelijk op een veel lager pitje in de wintermaanden. Dit kalenderjaar wordt ik 58 en ik krijg steeds meer het gevoel dat de tijd tussen mijn vingers weg glipt en ik haast moet maken met het creëren van herinneringen waarop ik kan teren als ik mijn grootste hobby aan de wilgen heb moeten hangen. Serieus...........dat laatste moet ik niet aan denken!! Wat is een leven zonder motorrijden? Vraag het mij niet, want ik heb er geen zinnig antwoord op.  Of ik wil er gewoon niet aan denken. Dan maar de standaard uitspraak: CARPE DIEM!! (Voor de cultuurbarbaren onder ons, de vertaling is: pluk de dag!) Het is en lijkt standaard, maar het is toch echt zo. Geniet van elke dag want je weet nooit wat de dag van morgen brengt! 

 

12-01-2022: de verzekeraar die er een zootje van maakt.

Zoals in dit motordagboek te lezen viel is er op 10 oktober afgelopen jaar een (klein) ongelukje gebeurd met gelukkig, beperkte schade. Het was in mijn ogen, en ook die van de tegenpartij duidelijke zaak wiens schuld dit was. Vol vertrouwen werd na de schadetaxatie het bedrag van €379 gedeclareerd bij Allianz, de maatschappij van de tegenpartij. Na 7 weken werd ik tot mijn verrassing door Allianz benaderd. Ik kreeg een vragenlijst waarin alle vragen die op het schadeformulier waren beantwoord nog eens gesteld werden. Ook wie de schuldige aan het voorval was. Tsja, wie zou dat al zijn als een bedrag bij je geclaimd wordt? Na contact met Allianz bleek de vragenlijst niet voor mij bestemd te zijn maar voor hun eigen klant. Ook weer vreemd want die had het schadeformulier samen met mij ingevuld en ondertekend. Groot was mijn verbazing vervolgens toen Allianz aangaf dat ze niet bekend waren met dit schadegeval. De afgelopen 7 weken hebben ze waarschijnlijk een winterslaapje gehouden. De (uiterst correcte) tegenpartij gaf aan het formulier op de dag van het incident te hebben verstuurd. Hij heeft nogmaals contact opgenomen met Allianz om een en ander duidelijk te maken. Dat is intussen weer 3 weken geleden maar Allianz is er nog steeds niet in geslaagd deze zaak af te handelen. Een prijs voor snelheid en efficiëntie zullen ze daar wat mij betreft nooit gaan winnen, tenzij ze hiervan leren en hun handelswijze gaan bijschaven. Wordt vervolgt! Zzzzzzzz.......

 

01-01-2022: de statistieken over 2021.

Het nieuwe jaar is begonnen en de balans kan weer worden opgemaakt. Vanaf de lancering van deze site houd ik op neurotische wijze het aantal bezoekers en pageviews bij. Ook in 2021 waren zowel het aantal bezoekers als het aantal pageviews weer hoger dan in alle voorgaande jaren. 34094 mensen klikten binnen en die waren verantwoordelijk voor het totale aantal van 151733 pageviews. In de praktijk komt dit neer op een stijging van 343 bezoekers. Niet wereldschokkend maar toch een lichte vooruitgang. Het aantal pageviews steeg harder. Om precies te zijn waren dit er 16.560 meer dan in 2020. En nu maar eens kijken wat 2022 brengt qua statistieken. Rest mij niks anders dan jullie een goed, gezond en veilig 2022 te wensen. Zoals altijd: houdt het rubber op de weg!

 

11-12-2021: winterdip motor4you.nl.

Het is weer half december en voor veel motorrijders is het seizoen afgelopen en is de motor aan een winterslaapje begonnen. Ook ikzelf rij in de winter beduidend minder al zal ik het niet laten om een rit te maken als het weer het toelaat. Sneeuw en vooral ijzel wordt door mij gemeden maar temperatuur vormt geen beperking. Gedurende de winterperiode is er minder nieuws te melden en staat het updaten van deze site op een lager pitje. De bezoekersaantallen lopen dan uiteraard ook iets terug. Mocht er toch iets nieuws te melden zijn dan zal ik dat uiteraard niet nalaten. Hopelijk zie ik vele van jullie ook in 2022 weer terug op motor4you.nl!

 

29-10-2021: afloop van de beurt en meer.

Duidelijk merkbaar dat er nieuwe banden gemonteerd zijn! De RT rolt weer een stuk soepeler door met name de bochten. Volgende keer het rubber toch maar iets eerder vervangen! Verder werden en geen onrechtmatigheden ontdekt tijdens het standaard onderhoud. Het schadebedrag heb ik blijkbaar ook tot een minimum weten te beperken. €379 is niet bepaald een schokkend bedrag. Met het gevoelige pootje gaat het ook al beter dus het ergste leed lijkt gelukkig weer te zijn geleden.

 

27-10-2021: toch geen Michelin road 5 voor mijn RT.

Vandaag kreeg ik een telefoontje van KERAM motorrad met de mededeling dat de Michelin Road 5 niet leverbaar is vóór de afgesproken datum van 30-10 waarop mijn RT zijn beurt gaat krijgen. Ondanks dat ik deze band graag getest zou hebben als opvolger van mijn huidige Pilot Road 4 GT vind ik het geen drama. De 4 GT vind ik een prima band en deze zal dus nu ook weer gemonteerd worden. Volgende keer wordt de sprong dus waarschijnlijk iets groter (van de PR4GT naar de Road 6 GT die op stapel staat om zijn intrede in motorland te maken)

 

17-10-2021: een beurtje en meer.

Vandaag mijn dealer gebeld om een afspraak te maken voor een beurt, het vaststellen van het schadebedrag en een paar nieuwe sloffen voor mijn RT. Het is wel duidelijk dat vooral de nieuwe sloffen hard nodig zijn. De RT valt nogal de bocht in gezien het feit dat de Michelins intussen vierkante vormen hebben aangenomen. Niet raar na het extreme aantal van bijna 19000 km erop te hebben afgelegd.

 

13-10-2021: update over mijn pijnlijke voet.

Vandaag toch maar een bezoekje gebracht aan de huisarts aangezien lopen op mijn rechter voet een enorm pijnlijke bezigheid is. Mooi blauw is niet lelijk maar deed de huisarts toch besluiten mij naar de röntgen afdeling te sturen voor een pasfoto van het pootje. Gelukkig bleek deze alleen gekneusd te zijn en niet gebroken. Ondanks de pijn vond ik dat toch een meevaller.

 

11-10-2021: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Mooi weer en dringend behoefte aan ontspanning werd niet het vertier waarop ik gehoopt had. Nog geen 500 meter van mijn vertrekpunt kwam een abrupt einde aan het geplande ritje. Aangekomen op het eerste grote kruispunt wilde ik rechtdoor. Een auto voor mij sorteerde voor om linksaf te slaan maar bedacht zich op het allerlaatste moment. De automobilist gooide zijn stuur om en kwam over de doorgetrokken streep dwars voor mij te staan terwijl ik  net de bocht uitkwam. Met het nodige kunst en vliegwerk wist ik te voorkomen dat ik in zijn flank reed maar kon niet voorkomen dat ik de motor niet meer rechtop wist te houden. Een valpartij was het gevolg waarbij ook nog eens de de cylinder van mijn RT precies op mijn rechter voet belandde. Dat was een auw momentje. Gevolg was: schade aan de cylinderbeschermer van de RT, een kras op een van de zijkoffers en een blauwe voet. Schadeformulier werd diezelfde dag samen ingevuld. Nu maar wachten op de verdere afhandeling en een genezen voet.

 

24-09-2021: KNMV wil bijscholing motorrijders verplicht maken.

 

De KNMV wil periodieke bijscholing voor motorrijders verplicht stellen om de veiligheid en het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders te verminderen. De statistieken laten zien dat het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders al jaren achtereen een duidelijke daling laten zien. Zie onderstaande tabel. Laten we eerlijk zijn: iedereen wilt dit aantal zo laag mogelijk zien. Met dit voorstel suggereert de KNMV dat ongevallen veelal gezocht moeten worden bij motorrijders en hun eventuele onkunde. Ik reken mijzelf tot de meer ervaren motorrijders en ben ervan overtuigd dat veel ongevallen voortkomen uit fouten van automobilisten die niet of niet goed genoeg uitkijken en o.a. de snelheid van motorrijdend Nederland verkeerd inschatten. Wellicht moet er meer aandacht aan motorrijders besteed worden tijdens autorijlessen. Naar mijn mening is hiermee een grotere winst te behalen. 

 

 

10-09-2021: het is stil op BMW motor gebied 

Nog steeds zoek ik dagelijks op het grote boze internet naar met name BMW motornieuwtjes. Ik denk dat het niet alleen mij opvalt dat er weinig nieuws te vinden en te melden valt. Het is dus niet zo dat deze site verwaarloosd wordt maar er is simpelweg weinig nieuws te melden dat ik de moeite waard vind om te vermelden. Helaas heb ik de laatste tijd weinig kilometers kunnen maken op de RT. Dit doordat ik een langdurige ontsteking in mijn schouder heb die ondanks regelmatige behandeling niet wilt overgaan. Dit, samen met mijn enkele maanden durende burn-out, zorgt ervoor dat ik niet alleen weinig kilometers maak maar ook dat deze site op een iets lager pitje draait dan jullie gewend zijn. Tsja....wat moet ik erover zeggen. Ik zie aan het aantal bezoekers dat mensen snel afhaken als er niet regelmatig ge-update wordt. Gelukkig is 1/3 van het aantal bezoekers die op deze site binnen klikken, mensen die regelmatig terug keren.  Met name deze mensen wil ik bedanken! Ook dit jaar ga ik weer een record aantal bezoekers verwelkomen op mijn site en ook het aantal pageviews is weer stijgende, en daar ben ik blij mee. Moraal van dit verhaal: hopelijk blijven jullie regelmatig binnen wippen.  Het aantal bezoekers en alle reacties die ik krijg is waarvoor ik mijn tijd en moeite in deze site steek!

 

28-08-2021: motor4you.nl niet bereikbaar 

Vandaag kreeg ik diverse e-mails van bezoekers dat deze site niet bereikbaar was gedurende een groot deel van de dag. Inderdaad bleek dit het geval te zijn. Het probleem lag bij de webhoster. Er bleek een SSL probleem te zijn waardoor geen secure connectie naar de server gemaakt kon worden en de site dus niet geladen kon worden. Dank aan degenen die mij op het issue attendeerden. Helaas was het een probleem waarop ik geen invloed had en werd ook mijn geduld op de proef gesteld. Inmiddels lijken de problemen gelukkig weer verholpen.

 

25-08-2021: Aangehouden door zeer oplettende motoragent!

Er wordt vaak gezegd dat de wereld klein is, en vandaag werd mij dat weer eens duidelijk gemaakt. Lekker weertje in Zuid-Limburg. Momenteel zit ik in de uitermate vervelende fase van een burn-out. Gelukkig hoef ik hiermee niet binnen te blijven en ben ik ondanks (ook nog eens) een uitermate pijnlijke ontsteking in mijn schouder vandaag toch weer eens op de RT gestapt om mijn hoofd leeg te maken.  Tank vol gegooid en richting noord-Limburg vertrokken. Na enkele kilometers komt een motoragent tegenmoet rijden. Hij keert om en volgt mij. Vervolgens haalt mij mij in en kijk ik naar het display achterop de motor waarop ik lees: "politie, volgen". Aangezien ik mij niet bewust ben van een overtreding volg ik met een gerust hart. "Deze kleur zie ik niet vaak" krijg ik te horen. Inderdaad is mijn RT overgespoten en als het goed is zou er dus slechts één RT in deze kleur moeten rijden. Om een lang verhaal kort te maken: de agent, met deze benijdenswaardige baan, herkende mijn motor aan de kleur (wat ik dus zeer oplettend en bijzonder vind) doordat hij bekend is met deze website. Daarnaast is hij ook nog de echtgenoot van een collega van mij. Tsja, inderdaad een klein wereldje.

 

18-06-2021: Belangstelling voor deze site.

Vandaag heb ik de statistieken, die ik vanaf de start van deze site bijhoud, bijgewerkt. Ik blijf het een apart fenomeen vinden dat de bezoekersaantallen afhankelijk zijn van de meest uiteenlopende factoren. In het voorjaar lopen de aantallen snel op op het moment dat het weer beter wordt. Gaat de zon schijnen, dan nemen de aantallen bezoekers  in rap tempo toe. Afgelopen maanden waren er diverse sportevenementen. EK voetbal, tour de France en de Olympische spelen. Resultaat: een beduidende afname van het aantal pageviews. Mensen zitten dan blijkbaar liever voor de TV om sportprestaties tot zich te nemen dan achter de PC (of welk medium dan ook) om een website te bezoeken.  Vreemd trouwens dat je vóór de TV zit en achter een pc :-) Hoe dan ook, de evenementen zijn voorbij en ik, of beter gezegd mijn site,  genieten weer van het gebruikelijke / gemiddelde aantal van 120 geïnteresseerden per dag.  Ook het aantal e-mails neemt weer toe. Hoe dan ook: ik ben blij dat deze site blijkbaar nog steeds niet verveeld.

 

18-06-2021: Advies gevraagd!

Mijn motorritten zijn minimaal 150 km of meer. Wat mij steeds meer dwars zit is het feit dat ik tijdens deze ritten vaak last heb van zadelpijn en pijn in mijn rug. Mijn rug is niet geweldig en ook mijn kont lijkt niet echt bestand te zijn tegen ritten van deze afstand. Wat doe je dan? Inderdaad, je gaat onze vriend Google raadplegen of er oplossingen bestaan voor dit probleem. Er lijken meerdere oplossingen te zijn waaronder de AirHawk R. Na een aantal YouTube video's te hebben bekeken lijkt deze een goede oplossing te bieden. Met 100+ euri's niet de goedkoopste oplossing maar als het werkt maal ik daar niet om. Nu ben ik wel het type die eerst wil weten of het voor mij de juiste oplossing is voordat ik tot een miskoop over ga. Jullie voelen het al aankomen (ook gezien te titel van deze post) wie heeft net als ik het probleem van zadelpijn? Wie heeft dat weten op te lossen? En, last but not least: op welke manier? Wie heeft ervaring met de AirHawk en is bereid om deze met mij en de bezoekers van deze site te delen?? Alvast bedankt!!

 

17-06-2021: Benelli Presenteert de 1200GT.

Misschien ben ik wel erg BMW en met name RT minded en zie ik daardoor overal een vleugje van deze fiets in terug. Kijk ik naar de hiernaast afgebeelde nieuwe Benelli 1200GT, ook dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de Chinezen bij het ontwerp van deze motor de RT als uitgangspunt hebben genomen. De neus en vooral de koplamp en nog meer details zoals de radiobediening lijken wel heel erg veel op een RT, al vind ik het geheel iets rommeliger ogen dan de Beemer. In mijn ogen is het geen schande om op een BMW RT te willen lijken. Het geeft maar weer eens aan dat de RT en daarmee het toursegment zeker nog toekomst heeft ondanks dat veel merken dit type motoren uit hun assortiment geschrapt hebben. Op motokicx.com wordt de term RT-killer gehanteerd voor deze Benelli 1200GT. Dat zal in mijn ogen best meevallen. De Benelli zal nauwelijks paniek veroorzaken bij de "Bayerische Motoren Werke" . Triumph heeft in het verleden de "aanval" ingezet met de Trophy, maar die is ook weinig succesvol gebleken. Ieder zijn ding, maar ik blijf voorlopig nog bij mijn RT.  Maar...............zeg nooit nooit!

 

15-06-2021: De grens van 500.000 pageviews is gepasseerd.

Vandaag is deze site de grens van 500.000 pageviews gepasseerd. Vanavond toch maar een flesje wijn open trekken om dit te vieren. (niet dat ik dat flesje niet open getrokken zou hebben als deze grens niet bereikt was :-) Afgelopen paar dagen gebruikt om wat schade in te halen v.w.b. de schaarse kilometers die ik tot nu toe gereden heb dit seizoen. 700 km erbij gefietst op de teller van mijn RT'tje. Eindelijk eens tijd om te genieten! Wat was ik eraan toe!

 

05-06-2021: Even een linkje voor leesplezier.

Vandaag kreeg ik een mail van Wim, een vaste bezoeker van deze site, die mij attendeerde op een artikel in de nieuwsbrief van "Motoren & Toerisme". Voor diegenen die hiermee niet bekend zijn: het is een site, die ook het gelijknamige tijdschrift op de markt brengt en gelokaliseerd is in België. Het genoemde artikel is genaamd: Retro-test: BMW R 1200 RT (2005). Klik HIER om de test te lezen. Veel leesplezier!

 

24-05-2021: Alweer niet op de RT gereden.

Ik dacht altijd dat ik erin slaagde om alleen verplichtingen te hebben op het moment dat ik op mijn werk ben. Mijn streven is om in mijn vrije tijd niks te plannen zodat ik volledige vrijheid heb. Helaas lukt mij dat de laatste tijd (lees: laatste paar jaar) steeds minder. Daarnaast is het begin van 2021 nu niet bepaald een topjaar qua weer. Het gevolg is dat ik dit jaar pas 1000 km op de teller van mijn RT erbij gefietst heb. Het is niet anders. Hoezeer ik ook ernaar verlang, het komt er simpelweg niet van om de hoeveelheid kilometers te maken die ik zou willen. Vandaag heb ik mijn spaarzame tijd gebruikt om op YouTube te kijken naar motorreizen van anderen die er wel in slagen om asfalt te vreten. Dit afgewisseld met huiselijke plichten die ik eigenlijk liever zou uitbesteden. Dit dagboek, deze site en ikzelf willen zo positief mogelijk overkomen, maar ik kon me echt niet langer beheersen en deze klaagzang moest me toch even van het hart. 

 

15-05-2021: Motorweer, wanneer???

Het is al vaker gezegd door mij op deze site. Ik kruip echt niet voor mijn lol in de stromende regen op mijn RT. Zou dat de rede zijn dat ik dit jaar pas 1000 km gereden heb? Het weer is niet bepaald wat ik ervan gehoopt had. Het lijkt alsof het voorjaar niet op gang wilt komen. Om toch met de motor bezig te zijn, heb ik deze vandaag een poetsbeurt gegeven. De vliegen lijkjes verwijderd en daarna ging het poetsen nog een dimensie verder. De Turtle wax werd ter hand genomen en de RT blinkt als een spiegel en voelt bovendien, zoals onze oosterburen zeggen: "glatt wie ein Babypopo". Tsja, je moet wat. De RT ziet in ieder geval een stuk beter uit dan mijn vierwieler. Vanmorgen zag ik dat mos geen probleem ermee heeft om op zelfs op een auto te groeien. Whatever, ik heb helemaal niks met auto's.

 

08-05-2021: Nieuwe updates op deze site.

Het is een tijdje rustig geweest op mijn site. Weinig tot geen updates de laatste weken. Dit heeft twee oorzaken. Buiten het feit dat er vrij weinig motornieuws te melden was, heb ik ook nog te maken gehad met een sterfgeval binnen onze familie. Aangezien dit veel regelwerk met zich mee brengt, was deze site ineens iets minder belangrijk voor mij. Vanaf nu kan ik weer meer tijd besteden aan motor4you.nl 

 

02-04-2021: Zomaar een persoonlijke noot

Afgelopen week ben ik ontsnapt aan het gebruikelijke drukke werkende leven. Lucky shot! Het weer was zomers en zo heb ik ondanks alle Corona shit toch kunnen bijtanken in een watervilla in Zeeland aan het Veerse meer. Niet op de RT maar met het voertuig dat eigenlijk 2 wielen teveel heeft.  Ach ja, ik kan ermee leven (al was ik veel liever met de RT op pad geweest) Maar.........ik heb nog 5 dagen vrij dus ik ga de komende dagen absoluut nog veel meer kilometers erbij fietsen op de teller van mijn RT'tje. 

 

09-03-2021: Contract van deze site verlengd met 2 jaar.

Vandaag heb ik het contract en de bijbehorende domeinnamen, gekoppeld aan deze site, verlengd voor de duur van 2 jaar. Met deze contractverlenging gaat motor4you.nl zijn 6e jaargang in. Zolang de bezoekersaantallen blijven zoals ze momenteel zijn (>120/dag)  of (naar verwachting) nog verder stijgen, is het dat voor mij voldoende om gestaag verder te knutselen aan mijn site. We gaan het zien!

 

02-03-2021: Toch ff een artikel van nieuwsmotor.nl corrigeren!

Op nieuwsmotor.nl (wat ik overigens een fantastische motor gerelateerde nieuws site vind!) stond een artikel dat als volgt begon: "Het Treiler-assortiment van Eiler biedt de eerste geremde, neerlaatbare en opvouwbare motoraanhangwagen ter wereld aan".  Nu heb ik ze toch betrapt op een foutje! Airtrailer.nl, een Nederlands bedrijf, levert namelijk al langer een geremde motoraanhanger (versie voor 2 motoren) Ook deze is inklapbaar en zoals gezegd geremd èn neerlaatbaar  zodat je de motor gemakkelijk erop kunt rijden. Treiler is dus wat mij betreft het TWEEDE bedrijf dat een geremde en neerlaatbare motoraanhanger op de markt brengt. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat Airtrailer geen aanhanger voor één motor verkoopt die geremd is. Hoe dan ook, ik wilde het maar even zeggen :-)

 

28-02-2021: Waar blijven de verkeersboetes op kenteken van mijn RT?

Gisteren kreeg ik weer zo'n verkeersboete binnen waarvan ik zeg: tsja, niet echt wereldschokkend! 6 Km te hard gereden binnen de bebouwde kom met de SUV'fe vierwieler (inderdaad, ik ben absoluut geen liefhebber van auto's) Dit tot groot vermaak van mijn vrouw die erop reageerde met de opmerking: "nu heb ik er nog een tegoed", waarmee ze bedoeld dat ik niet moet zeiken als zij ook weer eens een prent krijgt :-) Ik ben niet echt een woest scheurkonijn op de motor, maar zeker ook geen escargot. De boete, van 52 euries,  zette mij aan het denken. Wanneer heb ik ooit een boete gekregen voor een of ander vergrijp op de RT?? Ik herinner mij slechts één keer. Het was een snelheidsovertreding èn het negeren van een inhaalverbod in de Eiffel. De boetes in Duitsland zijn milder dan in ons eigen kikkerlandje. Het totaalbedrag lag ergens tussen 70 en 80 euries. Leuk detail: er werd een enorme papierwinkel ingevuld, maar de boete heeft nooit mijn deurmat bereikt. Aangezien dit al een jaar of 10 geleden is verwacht ik deze ook niet meer :-) Dit gezegd hebbende zal ik komende week vast op een stevige prent getrakteerd worden.

 

23-02-2021: Met terugwerkende kracht :-)

Als ik A zeg moet ik uiteraard ook B zeggen. Ik gooide een balletje op over mijn aftrap van het motorseizoen afgelopen weekend en ben er verder niet meer op ingegaan. Dus vandaar even met terugwerkende kracht een terugblik. Het weer was zoals beloofd in het zuiden van Nederland. Heerlijke 19 graden en volop zon. Dat beloofde niet alleen veel goeds, dat voelde ook goed!! Wat zeg ik? Het voelde fantastisch! Aangezien mijn acculader het begeven had heeft de RT meerdere weken zonder voeding moeten doorbrengen. Geen probleem voor haar. Met een druk op de knop kwam het gevaarte gelijk zonder morren tot leven. Mooi. Aangezien ik eigenlijk wel vertrouwen had in het starten van de RT na een fris wintertje, had ik mijzelf al in de motorkleding getakeld en was dus startklaar om te vertrekken. Helm op, helm af, oordoppen in, helm op, mijn rechterbeen over het zadel gooien en gaan met die banaan! Het grote genieten kon beginnen. Daarin werd ik niet teleurgesteld!! Wat was ik blij om een rit te kunnen maken na enkele wintermaanden die voor een groot deel ook nog eens in het teken stonden van beperkende Corona maatregelen. Het is een rit geworden van midden Limburg via noord Limburg naar Brabant en weer terug naar huis. In totaal een rit van om en nabij 175 heerlijke kilometertjes. Waarom deze route? Het is een traject waarvan ik weet dat het vrij rustig is (in tegenstelling tot zuid Limburg dat nu al totaal verstopt zat) en dus in mijn ogen een ideale route om het motorseizoen te starten en weer ff te wennen aan de motor en het motorrijden. Ben ik nu een ouwe zak of gewoon verstandig? Dat mag iedereen voor zich uitmaken :-) Zelf denk ik dat beide wel een beetje het geval is. Hoe dan ook, het was genieten en ik was absoluut niet de enige die op het idee was gekomen om de motor uit het stof te halen. Het zwaaien naar collega motorrijders was bijna niet vol te houden. Met losse handen rijden op een motor is namelijk niet de veiligste manier van voortbewegen. Veel, maar dan ook ECHT VEEL motoren waren op pad.  Met of zonder Corona, voor mij blijft dit de mooiste vorm van ontspanning die er is!! Nog een slotopmerking: sinds de zon is doorgebroken, is het aantal bezoekers van deze site gelijk weer gestegen naar een heel mooi aantal van rond de 150 motorliefhebbers per dag :-) Dus, alweer, bedankt voor het binnenwippen. Of is het binnenklikken? Whatever....................

 

19-02-2021: Mijn aftrap van het motorseizoen

Na het weer van de afgelopen weken is het nauwelijks voorstelbaar dat de temperaturen komend weekend gaan oplopen tot ongeveer 18 graden hier in het zuiden van ons landje. Toch is het zo en dat betekend met zekerheid één ding: de RT wordt uit de garage gerold om de eerste kilometers van dit jaar op de teller erbij te fietsen. En wat heb ik er zin in. Nadat ik, vooral de laatste weken, het gevoel heb gehad dat mijn leven on hold stond door Corona en de bijbehorende maatregelen ben ik enorm toe aan de voor mij ultieme ontspanning: motorrijden! Ik verwacht niet de enige te zijn die komend weekend gaat gebruiken om het blok onder de motor weer eens lekker op te warmen. De tank is vol. De bluetooth in de helm is opgeladen. De BMW navigator staat vol met routes voor het seizoen. Er is niks wat het grote genieten komend weekend (en ook de rest van het motorseizoen)  zou kunnen verstoren!! Voor degenen met hetzelfde voornemen: have fun en houdt het rubber beneden!

 

17-02-2021: Piekjes die ik zie.

Ik heb al vaker aangegeven dat deze site qua aantal bezoekers nogal voorspelbaar is per maand. Tijdens de zomermaanden wordt deze site veel drukker bezocht dan tijdens de wintermaanden. Motorrijden is simpelweg voor heel veel mensen een "mooi weer aangelegenheid".  Toch heb je van die momenten dat het even afwijkt van het "normale".  Vandaag is zo'n moment. Ineens zie ik een enorme piek qua aantal bezoekers uit België. Uiteraard ben ik dan heel erg nieuwsgierig waar dit vandaan komt. Heeft iemand de link naar mijn site op een of ander Belgisch forum of via social media gedeeld? Ik heb geen enkel idee. Wellicht ben jij degene die de link naar mij site gedeeld heeft :-)

 

14-02-2021: Hoe zit dat nu met het display op de R1250RT modeljaar 2021?

Zoals wel vaker browse ik op het internet op zoek naar nieuws op motorgebied en dan natuurlijk hoofdzakelijk BMW motoren en dan nog hoofdzakelijker, de RT's :-) Ik lees alles wat ik maar vinden kan en soms levert dat meer vragen dan antwoorden op. Zo wordt ik steeds nieuwsgieriger naar het 10.25 inch TFT scherm op de nieuwe R1250RT die dit jaar in de showroom gaat komen. Hoe langer ik erover nadenk des te meer vragen heb ik. Waar ik vrij zeker van ben, is dat de afleesbaarheid in direct zonlicht prima zal zijn. Dat is al het geval op de BMW Navigator VI en je hebt natuurlijk niks aan een scherm als bijvoorbeeld op de Navigator V dat in de zon redelijk tot slecht afleesbaar is (tenminste in vergelijking tot de opvolger) Welke vragen heb ik nog meer:

 • Ik maak een route met Kurviger.de op mijn laptop. Hoe kan ik deze route uploaden naar de motor?
 • Zou het Navigatiesysteem eindelijk een goed werkende optie: "kronkelroutes" hebben? (t/m Navigator VI niet!)?
 • Welk prijskaartje komt te hangen aan het updaten van de kaarten?

Wie het weet mag het zeggen. Anders gaat het antwoord op zich laten wachten tot deze RT in de showroom staat en de verkopers mij antwoord kunnen geven. 

 

02-02-2021:  Motorrijdend Nederland en België wordt weer wakker :-)

Aangezien deze site volledig in het Nederlands is opgesteld zal het niemand verbazen dat het overgrote deel van mijn bezoekers uit Nederland en België komen. Zaken als Google translate dat een site on the fly vertaald, lijkt slechts marginale invloed te hebben. Geen probleem. Ik heb al eerder aangegeven dat ik tevreden ben met het huidige aantal bezoekers dat ook nog eens jaarlijks stijgt. Wat wel duidelijk lijkt te zijn is het feit dat motorrijden voor een heel groot deel van de bezoekers een seizoensgebonden hobby is. De maanden november, december, januari en februari trekken beduidend minder bezoekers. Eigenlijk kan ik het aantal bezoekers voorspellen aan de hand van de weersverwachting. Zelf ben ik hierop geen uitzondering. Ook in de wintermaanden rij ik op mijn RT maar dan wel uitsluitend op dagen dat het wegdek droog en vooral niet glad is. Het is nu begin februari en het weer is nog grillig qua temperatuur. Er zijn redelijk veel zachte dagen en het aantal bezoekers neemt weer duidelijk toe. Uiteraard tot mijn grote vreugde. De tijd en moeite die ik in het updaten van deze site steek zal zich moeten vertalen in aantallen bezoekers. Mijn voorspelling voor 2021: tussen 35.000 en 40.000 unieke bezoekers die vervolgens tussen de 150.000 en 160.000 pagina's aanklikken. We gaan het zien. 

 

30-01-2021:  Verzekeraars doen moeilijk over keyless motorfietsen.

Eerder deed ik al melding op deze site dat verzekeraars extra voorwaarden stellen aan keyless motorfietsen. Dit i.v.m. de mogelijkheid tot het versterken van het continue signaal dat een sleutel  uitzend waardoor de kans op diefstal toeneemt. Ook bij auto's is het een bekend verhaal dat het signaal van sleutels opgepikt kan worden met de juiste apparatuur. Mijn RT van 2014 heeft geen keyless ride en dat vind ik prima. Waarom dit verhaal? Verzekeraars staan helaas niet bovenaan aan mijn lijst van betrouwbaarste partners. Lees je de voorwaarden m.b.t. bijvoorbeeld beveiligingseisen van je verzekeraar niet goed, dan zou je zeker niet de eerste zijn die geen cent vergoed krijgt als je geliefde tweewieler gejat wordt. Verzekeraars zullen het beslist niet nalaten om een rede te vinden om niet uit te keren. Informeer je dus goed naar de gevolgen van keyless ride voor je verzekering. De verscherpte voorwaarden gelden namelijk al vanaf 01-01-2021! Better safe than sorry!!

 

01-01-2021: Statistieken 2020 motor4you.nl

In 2020 heeft deze site de stijgende lijn qua bezoekers èn pageviews van de afgelopen 5 jaar voortgezet. 33751 bezoekers vonden het de moeite waard om "binnen te wippen". Deze mensen hebben 135173 pageviews op de teller gezet. Dit is een stijging van rond de 10%. Zoals eerder aangegeven is dit voor mij voldoende om het contract te verlengen en nog minimaal 2 jaar door te gaan met het in de lucht houden van deze site. Bedankt iedereen voor de leuke reacties die ik ook in 2020r weer ontvangen heb. 

 

31-12-2020: Uitzonderlijk aantal updates op deze site

Ondanks mijn eerdere post van 22-12-2020 waarin ik schreef dat het motorseizoen in december on hold staat en ik dit goed merk aan het aantal bezoekers en pageviews, heb ik toch (voor deze tijd van het jaar) uitzonderlijk veel updates weten te realiseren. Houdt dus vooral het blog in de gaten waarin ik elke update vermeld met de link naar het desbetreffende artikel. Ik hoop jullie allemaal in 2021 weer te mogen verwelkomen op deze site!!

 

22-12-2020: Mijn jaarlijkse wensen

Over 9 dagen is het jaar alweer voorbij. Zat ik niet pas nog aan het kerstdiner van 2019?? 2020, wat mij betreft had dit jaar overgeslagen mogen worden. Ik ben heel erg gesteld op mijn vrijheid (zoals wel meer motorrijders stel ik me zo voor) dus dit jaar staat niet op mijn lijstje van topjaren. Woorden als "beperkingen" en "Corona" behoren tot de categorie "hele vieze woorden"! Aangezien ik behoor tot een risicogroep omdat ik enkele jaren geleden problemen kreeg met mijn rikketik heb ik mij steeds gehouden aan de regeltjes. De Corona verschijnselen zijn grillig en ik wil geen risico nemen met mijn gezondheid. Ik weet als geen ander dat dit het belangrijkste is wat je bezit (op de RT na?? :-) Ik ga hier absoluut geen discussie starten over de voor en tegens van de Corona maatregelen en al helemaal niet over de tegenstanders, ondanks dat ik er een uitgesproken mening over heb. Mijn streven blijft om positief in het leven te staan. Dit lukt niet of nauwelijks op mijn werk maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd in mijn privé leven. December is de maand waarin ik de minste bezoekers mag verwelkomen en verreweg de minste pageviews heb op mijn site. Er is weinig nieuws te melden en het motorseizoen staat eigenlijk on hold. (klopt dit wel? Ik heb de laatste tijd ondanks het jaargetijde heel erg veel ge-update! Kijk maar HIER!) Ook bij mij is dat het geval al moet ik zeggen dat ik ook in de wintermaanden op de RT kruip als het weer het toelaat. Ieder zijn ding. Genoeg over mijzelf. De opzet van deze post is om aan het einde van 2020 weer iedereen te bedanken die de moeite genomen heeft om mijn site te bezoeken, het gastenboek te tekenen of een bericht of email te sturen. Voor jullie allemaal: hele fijne feestdagen, goede gezondheid en een 2021 gewenst waarin we weer allemaal mogen genieten van volledige vrijheid!! Ook hoop ik jullie weer te mogen begroeten op mijn site in 2021!

 

 09-12-2020: Vreemde emails van mijn eigen adres website.r1200rt@gmail.com

Sinds ongeveer een week krijg ik emails met Russische teksten die afkomstig lijken te zijn van mijn eigen gmail account website.r1200rt@gmail.com. Uiteraard baal ik hiervan. Het wachtwoord heb ik inmiddels gewijzigd maar ondanks deze actie kreeg ik vandaag weer een van dit soort mails binnen. Ik zou het erg vervelend vinden als bezoekers van mijn site hier ook mee lastig gevallen worden. Daarom wil ik jullie vragen mij te informeren als jullie ook mails in de Russische taal ontvangen met als afzender website.r1200rt@gmail.com. Mocht dit het geval zijn dan zal ik dit adres helaas moeten verwijderen en een ander hoofd adres aanmaken. Alvast bedankt voor jullie reacties. 

 

05-12-2020: Winterstop (min of meer)

Veel mensen doen op deze dag hun best om hun kinderen om de tuin te lijden in een poging om ze in Sinterklaas en zwarte Piet (fuck die suffe discussie) te laten geloven. Ik herinner me nog als gisteren hoe spannend de pakjes avond was. Uiteraard had ik, en mijn broer, niet in de gaten dat er een samenhang was tussen de jaarlijkse plaspauze om 19.00 uur van mijn vader en het gebonk op de muren, waarna een doos vol pakjes in de gang stond. Maar dat ter zijde.

 

Het motorseizoen is eigenlijk voorbij en er is steeds minder nieuws te melden. Ik moet zeggen dat ik bij droge weg zonder vorst en ijzel gewoon op de RT kruip en een rit maak in de winter. Genieten is niet seizoensgebonden is mijn motto! Ondanks dat zal het updaten van deze site de komende maanden op een lager pitje komen te staan. Er zal weinig nieuws te melden zijn (voornamelijk in de maand december) Uiteraard houd ik het (BMW) motornieuws wel in de gaten en zal deze site updaten op het moment dat er iets te melden valt dat ik de moeite waard vind. 

 

 20-09-2020: Nog even lekker genieten van de mooie nazomer.

Eind september, een mooi zonnig weertje, bijna 25 graden en een motor in de garage. Niet moeilijk te verzinnen wat je op een dag als deze wilt doen. Om 10 uur de RT uit de garage gerold en genoeg benzine in de tank om een mooie rit te maken. De Eifel lonkt. Even snel een route uitzetten met mijn favoriete planner: kurviger.de.  En ja, geloof me, dat gaat echt snel en eenvoudig! Het is een mooie route geworden van 233 km. De kaart en de route zelf kun je HIER bekijken en downloaden.

 

10-09-2020: Help mij met deze site!

Vandaag kreeg ik een vraag via het gastenboek op deze site. Dit gebeurd wel vaker (al is dat meestal via het contactformulier of via Email) en telkens als ik iemand kan helpen met zijn of haar probleem dat word ik daar toch wel blij van. Op deze laatste vraag m.b.t. het koppelen van de Zumo XT op de RT weet ik het antwoord niet. Ik ben niet te beroerd om hulp te vragen. Het is niet belangrijk wie het antwoord geeft, maar wel dàt er een antwoord komt. In het kader van: "we zijn toch een grote happy BMW Motorrad RT family" wil ik dus iedereen oproepen mij te helpen om de vragen van bezoekers te beantwoorden. Mocht je overigens zelf een vraag hebben dat ben je meer dan welkom om deze hier te stellen. Dat maakt deze site interessanter, leuker en interactiever. En dat is wat ik heel erg zou waarderen!

 

 06-09-2020: Lekker nazomer ritje van mij en mijn RT!

Vanmorgen scheen het zonnetje uitnodigend naar binnen. Tijd om een weer-app te starten en te kijken of de zon zich vergist heeft of dat het geheel volgens planning van de weergoden is. Dat laatste blijkt dus het geval te zijn hier in het zuiden van ons landje. Het vrouwtje ingelicht dat zij de komende uren zichzelf moet zien te vermaken omdat de RT staat te trappelen in de garage en hoognodig op pad moet. Dat krijg je als je niet achterop een motor wilt kruipen. Na het nuttigen van een lekker ontbijtje heb ik mijn lijf in de motorkleding gehesen en om half 10 zwaaide ik mijn rechterbeen over het zadel van de RT. Genoeg benzine in de tank om nog 300 km asfalt te kunnen vreten. Normaal gesproken vermijd ik Zuid-Limburg omdat het te druk is en je de meeste tijd achter veel te trage auto's aan moet sukkelen.  Vandaag heb ik het toch gewaagd omdat het geen vakantie seizoen is èn het vroeg in de morgen is. Het bleek een goede beslissing te zijn. Het is een rit geworden van 170 kilometer door Zuid-Limburg, een deel van de mooie Belgische Voerstreek en nog een stukje Noord-Limburg dat ik als toegift eraan geplakt heb. De grijns op mijn gezicht krijgt, met de beste wil van de wereld, niemand van mijn snuit af gemept. Kortom het was genieten!! De hele rit was overigens niet volgens een vooraf geplande route. Bij elke straathoek of kruising werd ad hoc de beslissing genomen welke richting gekozen zou worden. Natuurlijk heb ik het voordeel dat ik deze omgeving goed ken en de mooie plekjes dus wel weet te vinden. Helaas heb ik vergeten in te stellen om de route te laten registreren door mijn BMW Navigator VI, zodat ik de exacte route met jullie had kunnen delen. Dat is dus een wijze les voor de toekomst :-)

 

22-08-2020: Welke rit staat morgen op het programma.

 

Morgen wordt het weer de hoogste tijd om een mooie rit op de RT te maken.  Onzin opmerking natuurlijk.....het is altijd tijd om een mooie rit te maken. Zoals eerder vermeld op deze site heb ik vrij recent bij MrGPS de "Vakantie Toerstick Europa", samengesteld door Tom Boudewijns, gekocht.  1226 vakanties in 20 Europese landen. Keuze genoeg dus. In de map Nederland heb ik de volgende route gekozen: "Heerlen 6 Rondrit" Deze gaat van Heerlen tot aan Monschau in de Eiffel en via Zuid-Limburg terug. Voor de geïnteresseerden heb ik de route hier beneden bijgevoegd.

 

Download
Heerlen - Monschau
A054 Heerlen Rondrit Track.gpx
XML document 177.8 KB

 

10-08-2020: Maak ik deze site algemener of blijf ik mij beperken tot de RT??

Na mijn voorgaande bericht m.b.t. het lonken naar de GS stel ik mijzelf vaker de vraag hoe ik deze site in de toekomst vorm moet geven. Houd ik eraan vast dat deze site dedicated voor de RT en zijn (of haar) liefhebbers is? Ik vind er iets voor te zeggen om het zo kleinschalig mogelijk te houden. Op dit moment trekt deze site tussen de 120 en 150 bezoekers per dag. Dat vind ik een prima aantal. Wellicht kan dit aantal toenemen als ik ook de GS op deze site meer aandacht geef. Laten we eerlijk zijn: de GS is veel populairder dan de RT en dat zie je terug in de verkoopaantallen. Maar, om eerlijk te zijn vind ik de aantallen minder belangrijk dan het gevoel van de kleinschaligere RT familie :-) Het zal ook afhangen van mijn toekomstige motor. Mocht dit een GS worden, dan wordt deze site iets algemener. So be it. Na alle tijd die ik hierin gestopt heb, zou ik het zonde vinden om een compleet nieuwe site te starten over de GS en deze site te beëindigen. Laat ik eerlijk zijn: meerdere sites erop na houden met meerdere domeinnamen heb ik er niet voor over. Hosting bedrijven weten tegenwoordig ook wat ze ervoor vragen. Dan zou ik waarschijnlijk liever de GS toevoegen aan mijn RT site.  Of er zouden ineens uit alle hoeken en gaten sponsors tevoorschijn moeten komen (wat ik overigens niet verwacht :-) We gaan het zien.

 

09-08-2020: Steeds vaker lonk ik naar de R1250GS

De laatste tijd betrap ik mijzelf erop dat ik steeds vaker op de site van BMW motorrad zit te gluren naar de BMW R1250GS. En hoe vaker ik kijk, des te mooier begin ik deze motor te vinden. Zou dit nu echt betekenen dat het RT tijdperk voor mij op zijn laatste benen loopt? 10 jaar ben ik in het bezit van een R1200RT. Eerst het 2009 model en sinds 2014 de LC versie. Het is geen nieuws dat ik nog steeds enorm geniet en ook onder de indruk ben van de R1200RT en haar rij eigenschappen. Toch wil een mens ook wel eens iets anders. Een R1250RT kopen vind ik geen optie. Dan zou ik het gevoel hebben dat ik dezelfde motor koop als ik nu al heb doordat deze qua uiterlijk niet of nauwelijks gewijzigd is. Wat ook meespeelt, is dat ik droom van een motorreis door Noorwegen. Dit is met afstand mijn favoriete vakantieland. Ik ben er 2 keer eerder geweest en dat heeft echt indruk op mij gemaakt! Maak je dit soort reizen dan is de GS natuurlijk een geschiktere motor om dit te doen dan de RT.  Aan de ene kant denk ik: "Never change a winning team". Aan de andere kant denk ik: "Pluk de dag en volg je gevoel en je dromen".  Ik ga het zien. Mocht ik een beslissing nemen dan is dit uiteraard op deze site te lezen. Een tijd geleden heb ik een extra domeinnaam aangemaakt: "motor4you.nl" Dit was al met het oog op een eventuele overstap op een andere merk of type motor. Welke motor ik ook kies, deze site blijf ik met dezelfde passie als altijd onderhouden.  Trouwens................de kans dat ik overstap op een ander merk als BMW Motorrad is bijzonder klein. Het mag duidelijk zijn dat ik dit merk een zeer warm hart toedraag! (ondanks dat zelfs BMW als merk zijn minpuntjes heeft :-)

 

03-08-2020: Nieuw pageview record voor deze site.

In juli 2020 heeft deze site 14717 pageviews gehad. Afgelopen maand was het record nog 14322 views. Een lichte stijging dus. Het bezoekersaantal is stabiel en schommelt rond de 3700 per maand. Niet slecht voor een persoonlijke site die voornamelijk over één type motor gaat: de BMW R1200RT (LC).  Voor mij niet onbelangrijk: ongeveer 35% van deze aantallen zijn regelmatig terugkerende bezoekers. Bedankt aan iedereen die deze site bezocht heeft en vooral degenen die tips, suggesties en kritiek hebben gegeven!!

 

02-08-2020: Gastenboek misbruik

Vrij regelmatig wordt ik ermee geconfronteerd dat mensen het gastenboek misbruiken voor het plaatsen van links naar malafide sites en mobiele nummers met het verzoek contact op te nemen via Whatsapp. Het zal niemand verbazen dat dit waarschijnlijk niet met de beste bedoelingen gebeurd :-) Voor mij is het één muisklik en het bericht is verwijderd. Doe dus geen moeite mensen om het gastenboek te misbruiken voor dit soort onzin. Ik krijg een mail als het gastenboek getekend wordt en deze eerder genoemde berichten zijn dus binnen enkele minuten alweer verwijderd. Mocht het aantal verder toenemen dat activeer ik de moderator functie van het Gastenboek. D.W.Z dat berichten pas zichtbaar zijn voor anderen nadat ik ze heb goedgekeurd. Dus ............. ieder zijn hobby, maar het proberen te verzieken van deze site is een nutteloze bezigheid die je tijd kost maar verder niks zal opleveren.

 

25-07-2020: Corona maatregelen per land

Ik zal niet de enige zijn die Corona moe is. Maar helaas zullen we ermee moeten dealen. Wellicht ben ik iets pessimistisch in deze maar ik verwacht niet dat dit issue in 2020 opgelost zal zijn. Mijn verwachting is dat we ook in 2021 met overheidsmaatregelen rekening moeten houden. Gelukkig hoort een motorverbod daar (nog) niet bij. Corona is een extra punt waar we rekening mee moeten houden als we op pad gaan. Vooral als je naar het buitenland gaat is het aan te raden dat je bekend bent met de corona regels in het desbetreffende land. Daarom deel ik hier een link naar een pagina van de Nederlandse overheid waar je per land met een klik kunt zien welke maatregelen er gelden: "Vragen, Antwoorden en Reisadviezen Corona Virus" Doe er je voordeel mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan in het land van bestemming. (al kan er natuurlijk altijd iets wijzigen op het moment van je verblijf)

 

24-07-2020: Motorkleding

Afgelopen week ben ik niet in de gelegenheid geweest om op de RT te rijden. Op deze site heb ik al eerder toegegeven dat ik over het algemeen een mooi weer rijder ben. Voordat ik een rit maak, wordt eerst even de weer app geraadpleegd. Aan de hand daarvan kies ik een van mijn twee motorpakken. Voor de echte warme dagen takel ik mijn lijf in het REV'IT! doorwaaipak. Voor het iets koelere weer en als er kans is op regen trek ik de waterdichte variant van REV'IT! aan. Welk weer dan ook, ik durf het niet aan om zonder motorkleding (met goede protectie) op de motor te stappen. Ik moet bekennen dat dit niet altijd zo geweest is. Mijn eerste motoren waren choppers en in mijn jonge jaren kwam het voor dat ik op warme dagen in spijkerbroek en t-shirt een rit maakte. Het feit dat ik wellicht langzamer reed op een chopper dan ik nu doe op de RT is natuurlijk geen excuus om zonder beschermende kleding op pad te gaan. Als je op je postzegel gaat met 40 kilometer per uur is dat ruim voldoende om je vlees tot op het bot weg te schuren. Tijdens elke rit kom ik motorrijders tegen die met t-shirt en korte broek onderweg zijn. Het meest "vergeten" kledingstuk is volgens mij de handschoen. Volgens mij is het toch echt een reflex om je handen uit te steken om een val te breken. Ik moet er niet aan denken hoe handen eruit zien als je, na de nodige meters over asfalt te hebben gegleden, tot stilstand komt. Doordat ik me dit realiseer, behoren ook handschoenen tot mijn standaard uitrusting. Om eerlijk te zijn vind ik het totaal onbegrijpelijk dat motorkleding nog steeds niet verplicht is in Nederland!! Er zijn genoeg onzin regeltjes in onze maatschappij die het verdienen om ingeruild te worden voor die ene logische regel: het verplichten van goede motorkleding.

 

16-07-2020: ik ben er gecharmeerd van!

Ik ben enorm tevreden met mijn BMW R1200RT LC en geniet nog steeds van elke rit. Maar toch............het bloed kruipt altijd weer waar het niet gaan kan en dus kijk ik ook met een schuin oog naar een GS. Uiteraard vind ik de R1250GS een fantastische motor, maar ook de nieuwe 850cc versie vind ik niet te versmaden! De nieuw gepresenteerde versie laat mij watertanden en wordt steeds volwassener. Het enige minpunt vind ik het ontbreken van een cardanas. Een pre van deze versie vind ik het gewicht. Dat scheelt weer een aantal kilootjes t.o.v. de 1250 versie. Zou het mij lukken om mijn vrouw te overtuigen dat er een tweede motor moet komen? Neuhhh, ik denk het niet :-)

 

05-07-2020: Dan maar poetsen :-(

Na veel teveel verplichtingen is het motorrijden de laatste weken op een laag pitje komen te staan. 3 weken vakantie achter de rug en geen meter gereden. Balen!! Daarnaast is in het Zuid-Limburgse het weer de laatste week verre van optimaal. Om de RT niet helemaal te verwaarlozen heb ik vandaag mijn tijd naar de knoppen geholpen met het poetsen van de dierbare tweewieler. Een beetje dubbel. Ik heb een hekel aan poetsen maar vind wel dat mijn Bee-M-Weetje er altijd onberispelijk uit hoort te zien. Het is per slot van rekening een hobby en daar hoor je wat liefdein te steken. Dit in tegenstelling tot het vervoermiddel met 4 wielen, waar ik een uitgesproken hekel aan heb. Resultaat is wel dat de RT staat te glimmen in de garage en zijn neusje super glad aanvoelt. Dat laatste is een beetje uit eigenbelang. Door de voorkant in de was te zetten is het verwijderen van de vliegenlijken een stuk gemakkelijker. Hopelijk ben ik snel weer in de gelegenheid om een hele serie van deze vliegende misbaksels te pletter te rijden :-)

 

28-06-2020: zijn de regels echt nodig of is het een hetze jegens motorrijders?

Na de maatregelen die diverse landen, waaronder intussen ook Nederland, nemen tegen geluidsoverlast van motoren doen de Fransen er nog een schepje bovenop. In diverse landen worden de geluidsnormen dusdanig scherp gesteld dat ze zelfs voor motoren die volledig origineel zijn, nauwelijks haalbaar zijn. Op deze site heb ik al aangegeven dat ik maatregelen tegen de echte herrie pijpen terecht vind. Maar je als je moedwillig de grenzen overdreven scherp gaat stellen noem ik het een hetze tegen motorrijders. Genoeg hierover. Vandaag las ik een artikel op motor.nl over het volgen van de ideale lijn met je motor. Iedereen gaat daarbij vast wel eens over de middenlijn van de weg heen. Zelf maak ik me daar ook schuldig aan, maar dan wel op momenten waarbij ik genoeg zicht heb en weet dat ik niet onverwacht eventuele tegenliggers de stuipen op het lijf jaag. De Fransen maken het in mijn ogen wel erg bond. Ga je met je rubber een stukje over de doorgetrokken middellijn, dan wordt je van de weg geplukt en wordt je getrakteerd op een prent van 90€. Het begint erop te lijken dat er een Europees ontmoedigingsbeleid is gestart met als doel de lol van het motorrijden zoveel mogelijk te verpesten.  Bekijk de bijbehorende video op motor.nl

 

11-06-2020: :-(

Morgen de begrafenis van mijn motormaat en vriend, Freddy. RIP maat!! Je hebt je rust gevonden en verdiend. Ik zal je nooit vergeten.

 

24-05-2020 Touratech zadels verkocht!

Een bezoeker van deze site heeft zijn Touratech zadels voor zowel bestuurder als passagier te koop aangeboden.  Beide delen zijn NIET verwarmd maar verder in perfecte staat.  VERKOCHT! 

 

10-05-2020: Nieuwsgierig!!

Zojuist kreeg ik een email dat er nieuw commentaar in het gastenboek geschreven is.  Altijd leuk om te lezen wat mensen van mijn site vinden en wat ze zelf op motorgebied allemaal ondernemen en of meemaken. Nu heeft een zekere Sjaak geschreven dat hij de vering van zijn 2016 R1200RT onder handen heeft laten nemen bij JJ Suspension in Mill. Laat ik daar nu in geïnteresseerd zijn! Ik zou dus graag weten waarom? Wat is er gedaan? Wat zijn de ervaringen met de modificaties? Etc. Etc.  Nu dus hopen dat Sjaak dit leest en bereid is contact met mij op te nemen via mail of het contactformulier.  Update: Bedankt Sjaak voor je uitleg en tip! 

 

10-05-2020: Steeds weer genieten!

Op mijn iPhone heb ik de app van weeronline geïnstalleerd om nauwlettend in de gaten te houden hoe de motor-weer-goden ons gezind zijn. Iedereen zal het met mij eens zijn dat ze ons dit jaar (tot nu toe tenminste) wel heel erg gunstig gezind zijn. Ik zal niet ontkennen dat ik graag op de RT kruip als het zonnetje schijnt. Een RT beschermt je buitengewoon goed tegen weer en wind, maar toch......geef mij maar een lekker zonnetje. Zo ook vandaag. Zonder na te denken mijn motorjas aangetrokken, opgestapt en een rit gaan maken. Ik heb 2 motorpakken: een voor het echte warme weer (het zgn zomer of doorwaaipak) en het normale pak voor de koelere dagen. Dat laatste werd van de kleerhanger gegrist en weg was ik. Was dat even warmer dan ik verwacht had :-| Het doorwaaipak was vandaag een betere keuze geweest. Scherm van de RT in de laagste stand, jas een stukje open geritst en rijden maar. Godsamme, ik was echt niet de enige die op het idee kwam om motor te rijden. Als je echt naar alle motorrijders gaat zwaaien op dagen als deze, dan kun je bijna je linker stuurhelft op Marktplaats zetten. Uiteindelijk is het vandaag een vlug ritje geworden van een kilometertje of 125. Net iets korter dan gewoonlijk, maar toch. Nagenietend met een glaasje frisse rosé, is de grijns nog steeds niet van mijn gezicht af te slaan. De teller staat voor dit jaar op 2250 km (net zoveel als het complete afgelopen jaar) en hopelijk wordt dat nog veel meer om dat afgelopen drama jaar te compenseren!! O ja, toen ik thuis kwam heb ik nog een paar vragen van bezoekers van deze site beantwoord en nog een paar kleine updates toegevoegd. Het Blog moet natuurlijk in beweging blijven zodat Google weet dat er iets gebeurd op deze site.

 

02-05-2020 : En toen had ik copyright regels geschonden

Ik kreeg een email van Iwan van der Valk. Insiders zoals ikzelf kennen deze naam natuurlijk. Hij is eigenaar van het bedrijf "Mototaal" en heeft diverse websites opgezet, waaronder o.a. testmotor.nl en het alom bekende nieuwsmotor.nl waarvan hij ook de hoofdredacteur is. Het nieuws dat ik hier verzamel komt o.a. van zijn sites. Nu dacht ik in mijn onschuld dat het vermelden van de bron bij de gekopieerde artikelen voldoende zou zijn. Hier heb ik blijkbaar de plank mis geslagen. Op verzoek van Iwan heb ik 2 acties gedaan: Ik heb veel ouder nieuws verwijderd en dingen die ik graag op deze site wil laten staan, heb ik aangepast. Vanaf nu publiceer ik de eerste paar regels van het nieuws, gevolgd door de link naar het desbetreffende artikel op de "externe" site. Op deze manier verzamel ik nieuws dat ik relevant vind voor hoofdzakelijk BMW (RT) liefhebbers maar ga ik zogezegd niet met de eer strijken en zul je het volledige artikel elders lezen. Het heeft mij de nodige uren werk gekost maar ik volg nu wel de regels, wat ik persoonlijk belangrijk vind. Iwan van der Valk reageerde overigens erg coulant op het feit dat ik zijn info gebruik. Ik citeer: " Maar, we willen tegen liefhebbers als jij niet heel vervelend gaan doen, het gaat er toch om dat we motorrijden allemaal tof vinden".  Top reactie!

 

26-04-2020: Zuid Limburg nog steeds op slot? Wie? Wat? Hoe? Waar?

Wim is een frequent bezoeker van mijn website en we mailen regelmatig over van alles en nog wat. We wonen beide in Limburg. (hij iets zuidelijker dan ik) Gedurende het paasweekeinde ging de regio Zuid-Limburg op slot voor dagtoeristen. Dit werd breed gecommuniceerd in de pers en het was bijna onmogelijk om hiervan niet op de hoogte te zijn. Wat gebeurde Wim vandaag....................? Mooi weer, motorrijden is je passie, dus, wat doe je dan? Juist, je klimt op je RT, vrouw achterop en rijdt richting het Limburgse Heuvelland. Leuk, totdat je staande wordt gehouden door een motoragent die je mededeelt dat de boete 2 x 390 euries bedraagt. Kan ik ff vangen? €780 alstublieft. Wim was niet voor een gat te vangen en toonde de agent de website van van de veiligheidsraad Zuid-Limburg waarop stond dat de maatregel tot afgelopen week zou duren. Maar, er stond ook ergens op de site dat de maatregel verlengd was. Laten we het onduidelijk noemen of gewoon de gebruikelijke kleine lettertjes. Gelukkig voor Wim en zijn vrouw vond meneer agent ook dat het niet echt duidelijk op de site stond en bleef het bij een waarschuwing. Hulde aan deze wetsdienaar! Moraal van het verhaal: informeer vooraf goed wat mag en wat niet mag!

 

25-04-2020: And now, for something completely different....

Het heeft niks te maken met mij en / of mijn RT maar toch ga ik er een stukje aan wijden in dit dagboek. Als ik na een drukke werkdag of week mijn hoofd leeg wil maken dan is de beste manier op de motor te stappen en een mooie rit te maken. Maar er zijn momenten dat ik niet kan rijden om wat voor rede dan ook. Op die momenten kijk ik ook graag naar de motor avonturen van anderen op YouTube. Zo kwam ik na een zoekopdracht terecht op het kanaal van Noraly (onder de naam: "Itchy Boots") Zij is net de 30 gepasseerd en reist solo over de wereld. Baan opzeggen, je bezittingen verkopen en gaan. Dat is eigenlijk wat zij gedaan heeft. Alles wat ze heeft past op de motor. Buiten dat ik haar bewonder voor haar lef om dit avontuur aan te gaan, zijn haar video's op zijn zachts gezegd, mooi en vermakelijk. Asfalt, offroad, van drukke steden tot totaal verlaten landschappen. Alles komt aan bod. De contacten met inwoners van bijv. Iran (en teveel andere landen om op te noemen) zijn hartverwarmend. Zo zie je ook eens de andere kant van landen die vaker negatief in het nieuws komen. Noraly's kanaal is een absolute aanrader wat mij betreft. Niet voor niks heeft ze meer dan 400.000 abonnees. Voor de geïnteresseerden: Klik HIER voor haar Youtube kanaal. Mocht je er na een bezoek aan dit kanaal nog niet genoeg van hebben dan is er ook nog een Blog / Website: https://www.itchyboots.com/

 

23-04-2020: Onderhoudsbeurt

Vandaag, iets later dan anders de RT naar de dealer gebracht voor het jaarlijkse onderhoud. Aangezien ik helaas minder rij dan ik zou willen, is ook het onderhoud daaraan aangepast. Naast de jaarlijkse olie en oliefilter wissel, was het daarnaast ook tijd voor het verversen van de cardan olie en de remvloeistof voor en achter. Ook laat ik jaarlijks het alarm keuren, waarvoor je dan ook een certificaat krijgt als bewijs voor de verzekering. Na 3 jaar dien je dit jaarlijks te laten doen. Voor de prijs van nog geen 2 tientjes hoef je het niet te laten en ik zou het niet willen meemaken dat een verzekeraar niet uitkeert omdat je de beveiligingsregels niet hebt nageleefd. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat dit gebeurd. Nu dat gebeurd is kan ik verder gaan met het grote genieten en het nodige asfalt verslinden.

 

14-04-2020: Gemiddeld verbruik van de RT (benzine en olie)

Heel af en toe als ik aan de pomp sta reken ik uit hoe het gesteld is met het benzineverbruik van de RT. Gisteren was dat 1 op 22,4. De boordcomputer geeft een gemiddeld verbruik aan van 4,7 liter op 100 kilometer. Dat vind ik een keurige waarde van 21,3 kilometer per liter benzine. Ik ben geen scheurkonijn maar ook zeker geen trage rijder. Ook jaag ik de RT niet snel heel hoog in de toeren. Hooguit 5000 tot 6000 toeren en daarmee houd het wel op. Om eerlijk te zijn heb ik nooit het nut ingezien van het op toeren jagen van deze toerbuffel, al kan hij het wel hebben. Eenmaal op snelheid zit ik meestal rond 3500 toeren gemiddeld. Regelmatig lees ik in een test van deze machine (of de R1250RT LC) over een gemiddeld verbruik van 1:18 of zelfs nog meer. Testmotor.nl noemde het verbruik van de R1250RT (terwijl deze zuiniger zou moeten zijn als de R1200RT) zelfs een respectabele 1:16.  Dit verbaasd mij steeds weer omdat het zeker niet strookt met mijn eigen ervaring. Wat het olieverbruik betreft, bijvullen tussen de beurten in is nog nooit noodzakelijk geweest bij zowel deze RT LC als het vorige 2009 model. Sinds de laatste beurt heb ik dik 5000 kilometer gereden waarbij ongeveer 15% uit het kijkglaasje verdwenen is. Kortom; ik ben met zowel olie als benzineverbruik erg tevreden! Zelf ben ik ervan overtuigd dat het gunstige verbruik van zowel benzine als olie te maken heeft met meerdere zaken. Ten eerste heb ik de motor nadat ik deze nieuw gekocht had, geheel volgens het boekje ingereden. Ook zal ik de RT nooit afraggen als deze niet volledig op bedrijfstemperatuur is. Uiteraard ben ik ook nieuwsgierig naar jullie ervaringen met benzine- en olieverbruik. Laat het weten via: Contact Luc.

 

13-04-2020: Onverwacht veel kilometers in 2020 tot nu toe.

Na het dramajaar 2019, waarin ik niet meer dan 2500 kilometers op de teller van de RT erbij gefietst heb, is 2020 mij tot nu toe een stuk beter gezind. Ondanks de beperkingen die ons opgelegd zijn in de samenleving door het Corona virus, worden we gecompenseerd door uitzonderlijk goed voorjaarsweer. En dit heeft tot gevolg dat ik nu al 1600 kilometers meer op de teller heb staan dan het geval was aan het einde van 2019. Doordat de ons omringende landen hun grenzen dicht gegooid hebben, is de richting die ik rij voor mij vastgelegd. Zuid-Limburg is momenteel op slot dus ik kan alleen in noordelijke richting rijden vanuit het smalste stukje Nederlands Limburg. Na een dramajaar is de fun er zeker niet minder om! Hopelijk blijven de weergoden ons voorlopig nog gunstig gezind. Van dit soort dagen krijg ik geen genoeg.

 

12-04-2020: Bandjes van lucht voorzien.

Van een collega RT rijder kreeg ik de opmerking via mail dat hij steeds weer worstelt met het op de juiste spanning brengen van de banden van zijn RT. Zelf heb ik hier ook problemen mee gehad. Elders op deze site heb ik dit al vermeld. Kort samengevat: ik probeerde mij een tankstation mijn banden op te pompen. Doordat het ventiel te kort bleek te zijn was het resultaat dat ik geen lucht in de banden pompte, maar dat ik de banden verder leeg liet lopen. Toen heb ik een voetpomp aangeschaft voor nog geen 2 tientjes. (zie foto) De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de luchtdrukmeter vreselijk onnauwkeurig is. Dat wil zeggen dat je er helemaal niks aan hebt en er nog veel minder op kunt vertrouwen. Ik had 2 keuzes: de pomp terug sturen naar de bolle webshop, of een nauwkeurige bandenspanningsmeter kopen. Ik heb voor de laatste optie gekozen. Als de boordcomputer van de RT aangeeft dat de bandenspanning te laag is dan tover ik beide accessoires uit de kast. Nu ik iets meer ervaring heb, is het pompen tot de juiste spanning bijna een gevoelsmatige kwestie geworden. Voor mij is het werkbaar. Onderstaand de foto van de digitale bandenspanningsmeter.

 

10-04-2020: 100.000 bezoekers!! Deze magische grens is bereikt :-)

Dagelijks houd ik bij hoeveel mensen deze site bezoeken en hoeveel verschillende pagina's zij aanklikken. Ik keek er al naar uit: het magische aantal van 100.000 bezoekers. Deze grens is nu dus bereikt. FF de statistieken: 32% van de bezoekers van deze site zijn terugkerende liefhebbers. De nieuwelingen wil ik niet tekort doen, maar terugkerende bezoekers vind ik belangrijk. Zij zijn degenen die deze site blijkbaar dusdanig de moeite waard vinden dat zij terug komen. Ik maak mijzelf graag wijs dat dat een teken is dat ik het goed doe :-) Deze site is vanaf maart 2015 online (zoals de insiders vast wel weten) De aanloop periode is lang. Het aantal bezoekers in de eerste paar jaren is relatief klein maar loopt ook jaarlijks op. Privacy is tegenwoordig een hot item. "Helaas" (voor mij) zijn er steeds meer browsers die tracking onmogelijk maken. Hierdoor liggen de bezoekersaantallen waarschijnlijk hoger dan voor mij zichtbaar zijn. Er zijn overigens veel sites die pretenderen ontzettend veel bezoekers te hebben maar er is in mijn ogen een groot verschil tussen bezoekers en pageviews. Er zijn namelijk tellers die bij het bezoek van elke pagina op een site een "bezoeker" tellen. In dat geval zou ik nu meer dan 400.000 bezoekers hebben gehad. Tsja, dit is ook een manier om jezelf iets wijs te maken. Nee, geef mij dan maar de realiteit. Rest mij alleen nog om iedereen te bedanken die deze site bezocht heeft en vooral degenen die het de moeite waard vinden om de link naar deze site nogmaals aan te klikken. Vergeet vooral niet om kritiek te leveren op deze site of suggesties te sturen naar mij, via mail of het contactformulier. Dank, dank en nogmaals dank!!

 

08-04-2020: Wegen in paasweekeinde gesloten voor motorrijders

Komend weekeinde wordt het mooi weer. Corona is een hot item en dit wordt misbruikt om wegen te sluiten voor motorrijders. Te druk. De 1.5 meter maatregel kan niet worden nageleefd, en motorrijders worden het kind van de rekening. Elk voorjaar als het motorseizoen van start gaat, volgt de onvermijdelijke discussie over het gedrag van motorrijdend Nederland. Ook dit jaar is hierop geen uitzondering. Ik zal de laatste zijn die ontkend dat er onder motorrijders een zeker aantal is dat het niet zo nauw neemt met regels en fatsoensnormen. Als motorrijder kan ik het niet nalaten om ook groepen wielrenners als vervelend aan te merken, al kan deze groep geluidsoverlast niet verweten worden. Regels aan de laars lappen kunnen ook zij als de besten. Dat er regels en adviezen zijn om Corona in te perken vind ik perfect. Wat ik niet perfect vind is dat Corona wordt aangegrepen om maatregelen te nemen tegen motorrijders die weinig met het virus zelf te maken hebben maar veel meer met die jaarlijks terugkerende discussie die door een relatief kleine groep mensen gestart wordt die zich om diverse redenen stoort aan motorrijders. Zo worden wij toch steeds vaker in het verdomhoekje geduwd samen met zwarte piet. Langzamerhand lijkt het erop dat dat de tolerantie waar we in ons landje altijd zo trots op waren, steeds verder afbrokkelt. Jammerrrrrr!

 

Kijk op onderstaande kaart welk deel van Zuid-Limburg op slot gaat gedurende het paasweekeinde.

10-04-2020: Zouden de autoriteiten mijn bovenstaande kritiek gelezen hebben???

Zie hier beneden de update van de veiligheidsraad m.b.t. het afsluiten van diverse gebieden gedurende de paasdagen.

 

Nadat gisteren het nieuws naar buiten kwam dat in het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's was besloten dat er een aantal wegen afgesloten zouden worden voor motorrijders, komt er vandaag duidelijkheid over de achtergrond en invulling hiervan. Marleen Oldenhave, woordvoerder namens het Veiligheidsberaad: "Voor alle duidelijkheid: er zijn gisteren géén landelijke maatregelen genomen rondom motorrijders of wielrenners. Wel is er gesproken over overlast die er werd gemeld, maar dat heeft niks met het coronabeleid te maken. Gisteren is er besproken dat burgemeesters of veiligheidsregio's plaatselijk kunnen optreden bij overlast door motorrijders, maar dat zou zonder corona ook gebeurd kunnen zijn."

 

Oldenhave verbaasde zich ook wat over de manier waarop het nieuws gisteren naar buiten kwam. "Er is gesproken over maatwerk op locaties waar teveel motorrijders zouden zijn, of waar het door drukte niet mogelijk zou zijn om elkaar op 1,5 meter te passeren, maar dat was zeker geen big issue. Er zal nu al gekeken worden naar de drukte en de verwachtingen voor het paasweekend, maar daarbij wordt gewoon gewerkt met de bestaande regels en bevoegdheden die burgemeesters en regio's al hebben aan de hand van gemeentelijke wetten en de Wet veiligheidsregio's. Mogelijk zal er alleen naar groepsvorming gekeken worden qua coronaregels, waar de noodverordening tegen samenkomsten  of grote groepen kan gelden." 

 

04-04-2020: Suggesties voor deze site?

Sinds maart 2015 is deze website online. Sinds die tijd heb ik hier ongelofelijk veel tijd in gestopt mag wil ik wel zeggen. Er zijn pagina's toegevoegd maar er zijn ook pagina's verwijderd waarvan gebleken is dat deze geen of nauwelijks bezoekers trekken. (lang leve de tooling die dit allemaal weet te monitoren) Zo had ik de hoop dat de pagina: "Verhalen van bezoekers" veel respons zou opleveren. Uiteindelijk kwam ik niet verder dan 1 bezoeker die zijn verhaal mailde om op deze site te publiceren. De pagina is dus helaas weer verwijderd. Bij deze toch nog eens een oproep: mocht je een suggestie hebben voor deze site, mail me dan of vul het contactformulier in! Zelf zou ik het jammer vinden met deze site op een dood spoor te raken. Het blijft toch voor mij een deel van de hobby motorrijden.

 

01-04-2020: De jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Veel kilometers gereden of niet, elk voorjaar krijgt mijn RT een onderhoudsbeurt. Al is het alleen maar om olie en filter te vervangen. Afgelopen jaar heb ik door eerder besproken omstandigheden ontzettend weinig gereden. Sommige zaken hebben niet alleen te lijden onder gereden afstand maar ook tijd. Daardoor kom ik dit jaar waarschijnlijk redelijk goedkoop weg met alleen, cardanolie, motorolie, oliefilter en remolie vervangen. Daarnaast is de snelheid niet meer zichtbaar op het digitale deel van mijn display nadat de accu recent vervangen is. We gaan het zien. Door de Corona crisis is bij mijn dealer het team opgedeeld in 2, waardoor de wachttijden wat langer zijn dan ik van KERAM motorrad gewend ben. 23 april staat de RT ingepland voor bovengenoemde zaken. Voor die tijd verwacht ik, gezien de weersvoorspelling, nog behoorlijk wat kilometers te rijden. Per slot van rekening heb ik wat goed te maken qua kilometers ten opzichte van afgelopen motorseizoen. 

 

29-03-2020: Deze site is echt Corona vrij.

Zoals eerder vermeld op deze site, worden we overladen met nieuws over het Corona virus. Het is intussen dusdanig erg dat ik nauwelijks meer  TV kijk. De zogenaamde experts vallen over elkaar heen en het aantal experts is ongeveer gelijk aan het aantal verschillende meningen. Er zijn twee zaken waar ik absoluut zeker van ben: Als je maar snel genoeg rijdt op je motor, haalt het virus je niet in en deze site is absoluut 100% Corona Virus vrij. Mocht je dus de deur niet uit willen of mogen, dan kun je nog altijd lekker je tijd verdrijven op deze site :-)

 

28-03-2020: 200 km gereden...........nu het nog kan.

Vandaag was het weer een mooie zonovergoten dag. Gelukkig had ik geen verplichtingen. De laatste 2 jaar is het voor mij niet bepaald vanzelfsprekend dat ik vrije tijd heb. Hoe dan ook: mooi weer in combinatie met vrije tijd betekend voor mij dat ik eindelijk weer tijd heb om op de motor te kruipen. Zo gedacht, zo gedaan. Verstand op 0 en genieten. Op kurviger.de heb ik de richting en de afstand ingevoerd en het resultaat was een mooie route van bijna 200 km door Limburg en Brabant. Brabant is momenteel natuurlijk het episch centrum van het Corona virus maar met een helm op en voldoende snelheid ga ik ervan uit dat het virus mij niet inhaalt :-) Sinds ik kurviger.de ontdekt heb, gebruik ik deze site steeds vaker om een "verrassingsroute" te laten genereren. Dit kan ik iedereen aanbevelen! Sinds ik dit doe kom ik op plekken waar ik het bestaan niet eens van wist. Afgelopen jaar heb ik door omstandigheden niet eens 3000 km gereden. Dat is veeeeel minder dan ik had gewild! Nu, eind maart 2020, zit ik al op de helft van deze afstand, dus ik prijs mijzelf gelukkig. Het was een heerlijke dag.

 

23-03-2020: Op de site van MrGPS besteld: "Europese Toertochten Stick" 

Op het YouTube kanaal van MrGPS zag ik een filmpje over de "Europese Toertochten Stick" Deze is in 25 jaar samengesteld door Tom Boudewijns. Hij is schrijver van talloze boeken over motor toertochten. Op de stick staan bijna 2000 toertochten in diverse Europese landen. Detail: hij heeft al deze routes zelf gereden!! Het betreft zowel dagtochten als meerdaagse tochten. Ik hoor je al denken: 25 jaar geleden? Dan kloppen de meeste bestanden niet meer. Het wegennet is sinds die tijd enorm veranderd. Klopt, dat was mijn gedachte ook. Maar waar nodig zijn de routes aangepast aan het kaartmateriaal van 2018 - 2019. Dit heeft mij over de streep getrokken. Toch maar bestellen die stick. O ja, de routes zijn voor zowel TomTom als Garmin. Ik kan in ieder geval vooruit............tenminste........als ik niet de pijp uit ga aan het Corona virus. Na een hartinfarct behoor ik per slot van rekening tot een risicogroep. 

 

22-03-2020: Gelukkig leef ik nu niet in België!

Wat zullen onze zuiderburen in Belgenland balen op dit moment!! Ik doel in dit geval op motorrijdend België uiteraard. Heel erg begrijpelijk dat zij momenteel de smoor in hebben!! Het weer is geweldig en wordt komende week al net zo geweldig. Ideaal weer om op de gemotoriseerde tweewieler van landschap en asfalt te genieten. Ik zal dus ook niemand hoeven uitleggen wat mijn plannen voor morgen zijn. Nu het nog kan, vermoed ik. Ik ben voorbereid op een lockdown in Nederland en dus dezelfde lijdensweg als mijn collega motorrijders uit België. Kon dat verdomde virus zijn kop niet opsteken in november, als voor velen onder ons het motorseizoen voor een paar maandjes aan de wilgen wordt gehangen? Blijkbaar niet dus. Morgen dan maar dubbel genieten. 

 

Het is intussen "morgen" en ik heb een heerlijke rit op eigen bodem gemaakt. Kleine 200 km onder het rubber door laten glijden. Het was fris maar zonnig en op de weg leek het alsof de lockdown in Nederland ook al van kracht was. Heerlijk rustig op de weg. Niet onnodig achter trage vierwielers aan hoeven hobbelen. Kortom het was inderdaad, zoals verwacht,  genieten!

 

12-03-2020: Corona virus

We worden de laatste weken overspoeld met berichten over het Corona virus. Vandaag realiseerde ik mij dat het allemaal erg dichtbij komt. Ik kreeg namelijk een mail van Keram Motorrad (mijn dealer in Zuid-Limburg) met het nieuws dat de BMW seizoensopening komende zaterdag afgelast wordt in verband met het Corona virus.  Ik troost mijzelf met de gedachte dat het mooi weer wordt de komende tijd en dat je het virus niet vangt tijdens motorrijden. Dus, het wordt hoe dan ook genieten. Vandaag heb ik kurviger.de, mijn favouriete routeplanner, (ja, ook in het Nederlands) een route laten samenstellen van 150 kilometer. Deze staat nu geduldig te wachten in mijn Navigator VI tot hij opgestart wordt. Morgen is het zover. Nadat ik mijn huiselijke plichten vandaag allemaal afgerond heb rol ik morgen de RT uit de garage met een glimlach op  mijn gezicht en kan het grote genieten beginnen :-)

 

10-03-2020: gratis toegangskaart voor MEGA MOTOTREFFEN

Bij de Promotor van maart kreeg ik een toegangsticket voor het Mega Motortreffen in Den Bosch dat gehouden wordt op zaterdag 16 en zondag 17 mei in het Autotron. Aangezien ik er zelf niet heen zal gaan wil ik graag iemand een plezier doen met dit toegangsbewijs. Wil jij het gratis en voor niks van mij krijgen? Stuur dan een bericht met je gegevens naar luc@r1200rt.nl of via het contactformulier. 

 

02-03-2020: Keram? Proefrit? Review op deze site? Leuk!

Laatst was ik bij mijn BMW dealer, Keram Motorrad (Maastricht Aachen Airport) , om het RTeetje van een nieuwe accu te laten voorzien. Wachtend tot de monteur het ding erin gepropt had, raakte ik aan de praat met L.R. , de teamleider van bij Keram Motorrad. Er heerst bij deze dealer altijd een zeer prettig sfeertje. Je gaat er met plezier heen, al kost een bezoek je meestal wel de nodige eurie's :-) Wat mij best verraste was dat hij vertelde dat mijn website nogal eens genoemd wordt door klanten en ook bij henzelf zelf is de domeinnaam r1200rt.nl niet onbekend. De R1250RT kwam uiteraard ook ter sprake. Ze willen natuurlijk wel verkopen daar bij Keram. Dat zal niemand ze kwalijk nemen. Wat goed aangevoeld werd, is waarom ik niet overstap op de 1250. Omdat het uiterlijk van dit model niet (of nauwelijks) gewijzigd is t.o.v. mijn 1200, zou ik een beetje het gevoel hebben dat ik dezelfde motor koop. En, tja, je wilt toch ook wel eens wat nieuws. Ondanks het feit dat ik niet van plan ben om over te stappen kreeg ik van L.R. te horen dat ik eens een proefrit moest maken. Hij zou graag eens een R1250RT voor me reserveren, al was het maar om een review voor mijn site te schrijven.  Je zou natuurlijk kunnen redeneren: ze hebben er zelf ook baat bij (en dat is ook wel zo) Toch vind ik het een leuk aanbod en ik ga er binnenkort ook gebruik van maken. Houdt dus deze site in de gaten! Wellicht volgen er naast de R1250RT nog meer reviews. 

 

01-03-2020: Bouwkwaliteit van de R1200RT / R1250RT

Bij een poets- en onderhoudsbeurt of andere aanpassingen van de RT (bijvoorbeeld de montage van de USB poorten) worden de kuipdelen door mij soms gedemonteerd. Wat mij vaker opvalt is de kwaliteit van de bevestiging van de kuipdelen. Met name de lipjes waarmee de zij kuipdelen "ingehangen" worden. Wat zijn deze enorm fragiel en kwetsbaar. Bij mij zijn er ook al verdwenen (en nooit terug gevonden) Ik overweeg nu om met 3 componentenlijm aluminium haakjes als vervanging van dat waardeloze stukje plastic aan te brengen. Ik denk er natuurlijk niet elke dag over na, maar als ik het zie stoort het mij telkens weer. We praten hier over een motor van rond de 25 mille. Daarvan verwacht ik toch iets meer kwaliteit op het gebied van het plaatwerk en de bevestiging. Ben ik de enige die dit geconstateerd heeft of die zich eraan stoort? Ik hoor het graag via "Contact Luc" of via luc@motor4you.nl

 

29-02-2020: Dan maar poetsen

Vanmorgen zag het weer er veelbelovend uit in het zuiden van ons landje. Helaas was dat maar van korte duur. Om toch bezig te zijn met mijn RT besloot ik deze maar eens grondig te gaan poetsen. Niet dat ik dit leuk vind maar als het eenmaal klaar is geeft het toch voldoening als ze staat te glimmen. De tussenstand is dat alle blauwe delen van mijn RT gewassen zijn en ik kon het zelfs opbrengen om deze ook nog in de Turtle Wax te zetten! Het resultaat is een glanzende super glad aanvoelende RT die graag de garage uit zou rollen om asfalt te verslinden. Dadelijk het blok en de wielen onder handen nemen en dan hopen dat de wind en regen plaats maken voor een lekker voorjaarszonnetje.

 

26-02-2020: Een deel van mijn dagboek verdwenen

Zojuist zag ik tot mijn grote verbijstering dat alle stukken die ik in dit dagboek geschreven heb tussen 06-10-2019 en nu, als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Geen idee waar deze miraculeuze verdwijning aan te wijten is. Het is niet anders. 

 

16-02-2020: Verzekeraars en de kleine lettertjes

Al eerder heb ik hierover geschreven maar ik ga het toch weer een keer vermelden. Recent ben ik overgestapt naar een andere verzekering voor de motor. Gelukkig heb ik nooit aanspraak hoeven maken op de verzekering, dus over de kwaliteit van mijn huidige verzekeraar kan ik niks zeggen. Het was de prijs van bijna €75 per maand voor een all risk verzekering die ik nogal aan de stevige kant vond. Na een zoektocht online en een hele reeks premieberekeningen heb ik uiteindelijk gekozen voor de online verzekering van MotorNL (die dus wordt aangeboden op Motor.nl) Voor €33 euro minder per maand dan ik nu betaal aan mijn huidige verzekeraar voor een all risk verzekering vond ik het overstappen zeer de moeite waard. Duidelijke voorwaarden en ik werd telefonisch nog eens duidelijk gewezen op de eisen voor beveiliging. De indruk is dat het open en eerlijk is. Wellicht dat MotorNL echt een produkt voor motorrijders wil leveren. Aangezien mijn motor bijna altijd gebruikt wordt voor ritten waarbij de motor zelden uit het zicht is en bij thuiskomst meteen in in de garage gestald wordt, is het risico dat hij gestolen wordt redelijk klein. Toch blijft het altijd zaak om de beveiligingseisen van verzekeraars op te volgen. Neem maar aan dat er, bij bijvoorbeeld diefstal, gekeken wordt of je alles volgens de regels hebt gedaan. Je zou niet de eerste zijn die niks uitgekeerd krijgt. Heb je een ART4 of ART5 slot nodig? Controleer of je slot nog gecertificeerd is op https://www.stichtingart.nl/ Nu ART4 wil namelijk niet zeggen dat ditzelfde slot over 2 jaar ook nog ART4 gecertificeerd is! Ben je verplicht alarm op je motor te hebben (wat niet ongebruikelijk is voor duurdere toermachines) Heb je een alarm, dat dient dit jaarlijks gekeurd te worden. Ook dit doe ik trouw bij elke jaarlijkse onderhoudsbeurt. Zelf heb ik de motor (ook in de garage) op slot met een ART5 slot. Better safe than sorry!

 

06-10-2019: 100.000 pageviews in 2019 tot nu toe :-)

Zojuist heb ik de statistieken van deze site bijgewerkt en het bleef niet onopgemerkt dat ik vandaag de magische grens van 100.000 pageviews in 2019 ga passeren. Ook het bezoekersaantal is met bijna 30.000 weer hoger dan afgelopen jaar toen de teller bleef steken op 27.705. Dat het motorseizoen op zijn einde loopt zie ik terug aan het dagelijks aantal bezoekers dat terug gelopen is naar ongeveer 90 per dag. Het mag de pret niet drukken: tot ziens in 2020! 

14-09-2019: Toch overgestapt naar BMW Navigator VI

Zoals wel vaker, kijk ik op Marktplaats om te zien of ik iets leuks voor mij of mijn R1200RT LC op de kop kan tikken. Zo liep ik tegen een BMW Navigator VI aan van een paar maanden oud, die nauwelijks het daglicht gezien had. Uiteraard met de originele factuur voor eventuele onvoorziene ellende in de toekomst. Dat de verkoper voor een zowat gloednieuw apparaat akkoord ging met een prijs die bijna 250 euro onder de nieuwprijs lag wekte mijn achterdocht. Aangezien het slechts 8 kilometer bij mij vandaan was, ben ik gaan kijken en testen. Met de beste wil van de wereld kon ik niks ontdekken wat niet in de haak was. De overeengekomen prijs werd door mij betaald en intussen heeft de Navigator VI de nodige kilometers op de RT meegereisd. Het blijkt gewoon een goede koop te zijn geweest. Meestal wordt gezegd: als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. Inderdaad meestal.........maar in dit geval dus niet :-)

 

Lees hier mijn eerste bevindingen m.b.t. de BMW Navigator VI

 

04-09-2019: Andere R1200RT LC met kinderziektes?

Zojuist kreeg ik een mail van een bezoeker van deze site die op de terugweg van zijn motor trip vanuit Frankrijk de pech had dat zijn cardan het begaf. Hij is nu op het punt dat hij zich afvraagt of de reparatie van zijn RT 2010 model zich loont, of dat hij beter voor een andere RT kan kiezen. Mijn mening: Als je naar een BMW dealer gaat dan wordt je cardan vervangen door een nieuwe en kun je weer vooruit. Nadeel is uiteraard wel dat je de hoofdprijs betaald. Mijn tip: ga naar een bedrijf dat een cardan reviseerd.  Geloof het of niet, maar een gereviseerde cardan is vaak beter dan een nieuwe. Simpelweg omdat er betere (sterkere) materialen gebruikt worden. Daarnaast is dit meestal een veel goedkopere oplossing. Voorbeeld van een bedrijf waar ik persoonlijk hele goede ervaringen mee heb is: BMW Notten in Brunssum. Zij reviseren liever dan je met dure nieuwe onderdelen op te zadelen. Die zaak heeft een BMW hart! Zij noemen huidige BMW dealers: vervangers. Ze hebben hierin volledig gelijk! BMW dealers kiezen de eenvoudigste oplossing: kapot? Vervangen voor nieuw. De voorgenoemde bezoeker van deze site vroeg zich af of het 2014 model inclusief kinderziektes is (voor het geval hij zou beslissen een andere RT te kopen) Zelf rij ik op een R1200RT LC van bouwjaar 2014 en tot nu toe heb ik 0,0 problemen met deze motor gehad. Wat de kinderziektes betreft valt het dus wel mee. Ik ben na 5 jaar nog steeds enorm tevreden met mijn RT LC. Heerlijke motor!!

 

11-08-2019: r1200rt.nl / r1250rt.nl / motor4you.nl statistieken

Mij interesseert het vast meer als de bezoekers van deze site, maar toch wil ik het volgende met jullie delen.

Vanaf dag 1 van de lancering van deze site houd ik het dagelijkse aantal bezoekers en pageviews bij. Hier de tussenstand:

 • Bezoekersaantal vanaf de lancering van deze site in 2015: 79.669
 • Aantal pageviews  vanaf de lancering van deze site in 2015: 250.234
 • Gemiddeld aantal bezochte pagina's per bezoeker: 3,14
 • Totaal aantal pageviews 2015: 10652
 • Totaal aantal pageviews 2016: 29409
 • Totaal aantal pageviews 2017: 48158
 • Totaal aantal pageviews 2018: 84406
 • Pageviews 2019 (tussenstand): 77609
 • Totaal aantal bezoekers 2015: 2398
 • Totaal aantal bezoekers 2016: 8636
 • Totaal aantal bezoekers 2017: 18430
 • Totaal aantal bezoekers 2018: 27705
 • Totaal aantal bezoekers 2019 (tussenstand) : 22500

De interesse in deze site neemt dus nog steeds toe. Wat mij nog het meeste verheugd, is dat het aantal terugkerende bezoekers steeds verder toeneemt. Vooral de terugkerende bezoekers zijn voor mij een teken dat ze deze site de moeite waard vinden. Dus.......een welgemeend dankjewel aan alle bezoekers van deze site!

 

 

10-08-2019: BMW Navigator

 

Toen ik samen met mijn R1200RT LC de BMW Navigator V kocht had ik gezien de stuurbediening de ideale combinatie gekocht. Daar denk ik nu, 4 jaar later niet anders over. Helaas heb ik in mijn haast niet goed gekeken toen ik de accu wilde verwijderen. Het lipje dat aan het stekkertje zit, heb ik niet ver genoeg geopend waardoor ik de connector van het moederbordje trok. Balen!! Een instrumentatietechnicus die dezelfde werkgever heeft als ik, wist de accu vast te solderen waardoor het apparaat bleef functioneren. Toch zat het mij dwars. Vandaar de Navigator verkocht voor de schappelijke prijs van 200€ (met vermelding van het "mankement" uiteraard) Voor 150€ meer wist ik hetzelfde type Navigator op de kop te tikken. Steeds weer bekruipt mij een gevoel van ergernis als ik de prijzen van deze apparaten zie. Graag zou ik de BMW Navigator VI hebben gekocht, maar de prijs van 800+ € vind ik haast aanstootgevend. Hoe kan het zijn dat een TomTom ongeveer de helft kost??? Ja ja, ik weet het, daar staan niet de magische 3 letters BMW op. Daarnaast vind ik de software van de TomTom logischer opgebouwd en daardoor intuïtiever te bedienen. Dat laatste is mijn mening en iedereen mag daarover zijn eigen idee vormen. De prijs van het BMW apparaatje daarentegen is gewoon niet uit te leggen. Misschien betalen we gewoon 400€ voor de stuurbediening. 

 

05-08-2019: Je moet wat..........

Dagelijks zoek ik op het grote boze internet of er nieuws is op (BMW) motorgebied dat ik de moeite waard vind om hier te publiceren. Momenteel lijkt het erop dat er een zomerstop gaande is. Ik kan mij niet herinneren dat er een tijd geweest is waarin ik mijn site zo weinig ge-update heb als de laatste weken. Vandaar de titel van deze post: "Je moet wat.....". Als er geen nieuws is, dan maar gewoon een persoonlijk stukje schrijven. Gisteren heb ik na weken van "onthouding" eindelijk weer eens een rit van 200 km gemaakt. O, wat voelde dat heerlijk!! De afgelopen maanden heb ik hoofdzakelijk mijn vrije tijd ingevuld als mantelzorger, wat verre van gemakkelijk is. Hierdoor is mijn grote liefde, mijn R1200RT (laat het mijn vrouw niet horen)  op een laag pitje komen te staan.  Te moe en te gestrest zijn voor mij redenen om niet op de motor te stappen.  2700 km heb ik dit jaar op de teller erbij gefietst en dat ligt beneden mijn gemiddelde.  Ik heb 2 opties. Of ik laat mijn ouders verrekken en doe mijn ding (zoals vakanties en motorrijden) of ik offer mijzelf voor the time being op en hoop dat de situatie snel verbeterd. Optie 1 is eigenlijk geen optie voor mij. Daar is simpelweg mijn empathische kant teveel voor ontwikkeld. Het is maar dat jullie het weten. 

 

20-07-2019: Nieuwe zomer doorwaai handschoenen van REV'IT! Na jaren vond ik het dan toch weer eens tijd om te investeren in nieuwe zomerhandschoenen. Om precies te zijn: doorwaai handschoenen. Als doorgewinterde REV'IT! fan is mijn zoektocht begonnen ( en ook geëindigd ) bij dit merk. De keuze is gevallen op de REV'IT! Arch. Een soepele lederen handschoen met diverse mesh delen op vingers en pols voor optimale ventilatie tijdens de warme dagen (waarvan er de komende week weer enkele extreme zijn voorspeld) De knokkels zijn beschermd door een harde schaal die niet of nauwelijks voelbaar is tijdens het dragen van de handschoen.  Het draagcomfort is van hoog niveau.

 

29-05-2019: Opschonen van deze site

Recent kreeg ik via het contactformulier de vraag waarom ik deze site niet opschoon. Er zou teveel informatie en vooral downloads beschikbaar zijn, waardoor het geheel onoverzichtelijk wordt.  Mijn argument hiervoor is dat niet iedereen meteen overstapt op de nieuwste modellen BMW. De R1100RT, en de R1150RT zijn nog steeds erg populair. Hetzelfde geldt ook voor apparatuur als bijvoorbeeld actioncams en navigatiesystemen.  Om met de eerste te beginnen: als een nieuwe firmware versie wordt uitgebracht wordt de eerdere versie verwijderd. Met de GoPro hero 3+ black heb ik eens problemen gekregen na een upgrade van de firmware. Het apparaat bleef vaak hangen waardoor ik besloten heb de firmware te downgraden. (wat in tegenstelling tot veel berichten gewoon kan) Op dat moment was het bijzonder prettig dat ik de oudere firmware bewaard had. Wat is het eerste dat je kwijt raakt van bijv een navigatiesysteem? Het instructieboekje. Met name deze downloads zijn dan ook erg populair.  Dit zijn dus een paar redenen waarom ik bewust deze site niet opschoon.

 

25-04-2019: Ervaringen van gebruikers met de R1250 Modellen

Als je een website bouwt en het daarbij kan opbrengen om deze meerdere jaren in de lucht te houden en veel te updaten dan is een van de leuke bijkomstigheden dat je contacten opbouwt met bezoekers. Dat is niet alleen leuk maar ook handig om informatie te verkrijgen en andermans mening te horen.  De R1250 modellen zijn nu meerdere maanden op de markt en diverse bezoekers van deze site hebben inmiddels hun 1200 cc machine ingeruild voor een R1250. Zoals verwacht, zijn ook nu weer de GS en in mindere mate de RT de succesnummers.  Als het mij ter oren komt dat iemand een 1250 heeft aangeschaft dan kan ik uiteraard mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en begin ik met vissen naar ervaringen en bevindingen. Zo heb ik nu een klein aantal mensen kunnen aanschrijven en de reacties zijn absoluut anoniem. Het 1250 cc blok is volgens deze insiders een absolute verbetering! Merkbaar krachtiger in elk toerengebied, stiller met minder bijgeluiden en soepeler zijn opmerkingen die altijd weer te horen zijn.  Zoals ik eerder aangegeven heb, vind ik het vreemd dat er buiten het motorblok niet meer optische wijzigingen aan de RT zijn aangebracht. Ik ben ervan overtuigd dat het blok beter is, maar ik zou toch het gevoel hebben dat ik dezelfde motor heb gekocht omdat het uiterlijk ongewijzigd is gebleven. Was er meer veranderd dan denk ik dat de verkoopcijfers daar wel bij zouden varen. Nu al ben ik benieuwd wanneer BMW Motorrad haar designers aan het werk gaat zetten om een compleet nieuwe machine te ontwerpen.  

 

 

04-2019: Paasrit

Zo ziet een zonovergoten paasrit eruit als je even de tijd neemt om je kont te ontlasten en gelijk van de gelegenheid gebruik maakt om een plaatje van je motor te schieten. Eerste paasdag werd benut om de familiebanden te onderhouden. Ik moet bekennen dat ik liever ook die dag op mijn R1200RT LC had gezeten. Het plezier was des te groter toen ik vandaag (2e paasdag) de RT uit de garage rolde om weer eens wat kilometers te vreten. De rit ging van Zuid-Limburg via Midden-Limburg richting noorden. Daar ben ik de grens overgestoken om onze oosterburen te vereren met een bezoekje. Blijkbaar was ik niet de enige die had zitten popelen om op de motor te rijden. De collega rijders kwamen uit alle hoeken en gaten en de handjes gingen weer als vanouds de lucht in om te groeten. Uiteraard met uitzondering van bepaalde merken en typen motoren. Tsja dan laten ze het maar :-)

 

17-04-2019: Ik voorzie een dip in het bezoekersaantal van deze site.

Komend weekend is Pasen. Ik behoor tot de gelukkigen die ook op goede vrijdag vrij hebben. Dus wat doe je dan? Je klimt in je mobiele telefoon en start de weer-app. In dit geval zie ik een uitsluitend zonovergoten weekend met temperaturen van 22 a 23 graden. De standaard bezoekers van mijn site die op deze dagen geen eieren naar binnen zitten te werken, kruipen, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, op de motor.  Ook bij mij kriebelt het behoorlijk, dus ook ik zal een groot deel van het paasweekend op de RT doorbrengen. Een prima vooruitzicht dus! Het enige nadeel is dat mensen die op een motor rijden doorgaans niet tegelijkertijd op het internet browsen. Vandaar de titel van deze post: "Ik zie een dip in het bezoekersaantal van deze site aankomen".  Dat neemt niet weg dat ik alle bezoekers van deze site een fantastisch paasweekend wens (hoe je het ook gaat doorbrengen!) Voor diegenen die op hun tweewieler kruipen: fijne en vooral ook veilige kilometers!!

 

12-04-2019: Op zoek naar BMW rijders met een verhaal

Als je een website maakt en je wilt bezoekers trekken dan zul je er tijd in moeten steken, veel tijd! Deze site is nu 4 jaar in de lucht en zoals je in onderstaand stuk kunt lezen neemt het aantal bezoekers en pageviews elk jaar behoorlijk toe. Daar ben ik blij mee. Dagelijks denk ik na hoe ik r1200rt.nl interessant genoeg kan houden en zo mensen kan lokken die op de link naar mijn site willen klikken. Onder het kopje "Afbeeldingen" vind je de pagina: "Motoren van Bezoekers". Mede dit bracht mij op het idee om niet alleen foto's van motoren van bezoekers op deze site te publiceren. Tot nu toe ben ik degene die alle teksten op deze site schrijft. Niet dat ik lui ben, maar waarom zou ik alle teksten zelf schrijven? Er zijn vast mensen te vinden die een mooi persoonlijk verhaal te vertellen hebben. Waarom rij je motor? Welk merk rij je? Wanneer ben je begonnen met motorrijden? Wat was je mooiste motorreis? etc. etc. etc. De vraag mag duidelijk zijn: Ik ben op zoek naar motorverhalen van bezoekers om te publiceren op deze site. Wie o wie is het eerste schaap dat over de dam gaat?? :-) Iedereen heeft iets te vertellen. Mail me!!! luc@r1200rt.nl 

 

15-04-2019: Het eerste "Verhaal van een bezoeker" is een feit en dus te lezen op deze pagina. Nu er een schaap over de dam is hoop ik dat er meerdere zullen volgen.

 

06-04-2019: Statistieken van deze website

De statistieken van deze website worden door mij nauwkeurig bijgehouden vanaf de lancering in maart 2015. Mooi om te zien is hoe het aantal bezoekers en het aantal pageviews per jaar groeit. Uiteraard heeft een nieuwe website een soort van incubatietijd. Het bezoekersaantal stijgt tot nu toe met 9000 per jaar. Het aantal pageviews neemt toe met 20.000 in de eerste 2 jaar, 28.000 in het derde jaar, tot 35.000 in 2018. Het totale aantal pageviews is terecht gekomen op het mooie ronde getal van 200.000. Het totale aantal bezoekers op 65.000. Wie goed kan rekenen weet dat een bezoeker dus gemiddeld iets meer dan 3 pagina's van deze site aanklikt per bezoek. Gezien de aantallen tot nu toe in 2019, verwacht ik weer een toename van rond de 9000 bezoekers en 35.000 pageviews t.o.v. afgelopen jaar. 

 

01-04-2019: De eerste 1000 km asfalt in 2019 zijn verslonden

De laatste dag van maart is aangebroken en over het weer hoort niemand mij klagen. Februari en maart kenden een aantal heerlijk zonnige dagen en die heb ik dan ook misbruikt om de eerste kilometers van 2019 op de teller van mijn BMW RT erbij te fietsen. Zo brengt de rit van vandaag de tussenstand op 1000. En dat op de dag dat de zomertijd is ingegaan. Zowaar niet verkeerd voor de mooi weer rijder die ik ben. 

Foto: pauze aan de jachthaven in Maasbracht

 

17-03-2019: Recent toegevoegde pagina's en het karakter van deze site

Mijn site is in eerste instantie toegespitst op de BMW R1200RT. Dit is de motor die ik momenteel nog steeds rijd. In de loop der tijd zijn diverse onderwerpen aan deze site toegevoegd. Met name actioncams e.d. Nu de R1200RT een opvolger heeft gekregen in de vorm van de R1250RT, is ook deze uiteraard als onderwerp hier terecht gekomen. Zo blijft de RT nog steeds het belangrijkste onderwerp en komen de overige BMW modellen slechts zijdelings ter sprake. Recent heb ik enkele pagina's toegevoegd die het karakter van deze site toch weer wat algemener maken. Zo kun je op de pagina: "BMW Motoren Brochure Download" de brochures van alle leverbare BMW motoren (vanaf 2019) downloaden. Hierin vind je zowel de specificaties van de desbetreffende motor als ook de leverbare accessoires. Daarnaast is de nieuwkomer: "Motorbanden" toegevoegd. Hier verzamel ik online testen van hoofdzakelijk Sport Tour banden. De domeinnaam motor4you.nl geeft een meer algemeen karakter aan dan r1200rt.nl en r1250rt.nl Ondanks dat ik van de BMW tourmachines onder de indruk ben, kan het ook zomaar gebeuren dat ik in de toekomst op een ander motormerk overstap. Wie zal het zeggen. Met motor4you.nl ben ik dus net iets toekomstbestendiger :-)

 

04-03-2019: Deze website

Ik heb al eerder aangegeven dat ik beslist heb om deze website en de bijbehorende domeinnamen te verlengen. Niet in de laatste plaats door de vele emails die ik heb mogen ontvangen van bezoekers van deze site die aangaven het jammer te vinden als ik met deze site zou stoppen. Belofte maakt schuld, dus ik heb het contract voor de maximale duur van 2 jaar verlengd. Daarna zie ik wel weer of de belangstelling voor mijn site nog steeds dusdanig is dat ik het de moeite waard vind om te verlengen. Vanaf maart 2015, toen ik deze site online heb gebracht, zie ik het bezoekersaantal alleen maar stijgen. Daarbij behoort ook de jaarlijkse winterdip, waaruit blijkt dat voor veel mensen het motorrijden een seizoensgebonden hobby is. Sinds het goede weer van de afgelopen weken zie ik het aantal bezoekers weer stijgen en zit ik nu weer op een gemiddelde van 110 bezoekers per dag. Voor een website die dedicated gaat over de BMW R1200RT, vind ik dit steeds weer een buitengewoon aantal bezoekers. Uiteraard zijn de onderwerpen op deze site in de loop der jaren uitgebreid en is het niet alleen de R1200RT die centraal staat. Routes, actioncams, de nieuwe R1250RT en nog meer zijn in de loop der tijd toegevoegd. Zonder mijzelf teveel op de borst te willen kloppen, denk ik dat deze toevoegingen r1200rt.nl alleen maar beter heeft gemaakt. Vooral de terugkerende "fans" van deze site wil ik bedanken!!  Uit mijn statistieken blijkt dat 25 tot 30 % van de bezoekers regelmatig terugkeert! Dan zal ik toch iets goed doen :-) Aangezien ik een perfectionist ben, zal ik dus ook de komende 2 jaar met dezelfde passie en inzet proberen om deze site op een dusdanige manier te updaten dat er voor ieder wat wils is!! Ik wens jullie allemaal een mooi (aankomend) motorseizoen met veel mooie en vooral veilige ritten!! Dank voor jullie kliks op de links van deze site!!

 

27-02-2019: Motorrit

Vandaag was het voorjaar. Hier in zuid-Limburg was de temperatuur om en nabij de 20 graden!! Ja, je leest het goed, en het is nog niet eens maart! Deze afgelopen week heb ik dan ook bijna 700 kilometer asfalt onder het rubber door laten rollen. Uit onderstaand stuk tekst blijkt dat ik mijzelf (en ook de medici) niet in staat achtte om te werken. Ontspanning is het sleutelwoord, en wat is er beter om te ontspannen dan een (of meerdere) motorritten. Ik kan eigenlijk niks anders verzinnen. Het zag ernaar uit dat dit voorlopig de laatste mooie zonnige dag zou worden, dus heb ik mijn kans gegrepen en een rit gemaakt van meer dan 200 kilometer. Tijdens de vakantieperiode is het verre van raadzaam om in het heuvelland van zuid-Limburg te toeren met een motor, tenzij je het fijn vind om achter 4 wielers aan te hobbelen. Vandaag was een ander verhaal. Het was heerlijk rustig op de weg en de remmen van mijn RT werden gespaard. Van mijn thuisbasis in midden-Limburg ging de rit richting zuid-Limburg. Via Simpelveld richting Vijlen, Slenaken richting Noorbeek. Afgebogen richting Reymerstok, Gulpen, Wijlre, Valkenburg (en zelfs daar was het rustig!) Klimmen, Voerendaal richting Heerlen. Daar de snelweg genomen richting Eindhoven tot de afslag Wessem. Via het witte stadje Thorn naar Weert gereden. Via Nederweert langs het kanaal richting Meijel. Via Roggel, Heythuysen en Horn de snelweg genomen richting Sittard. Met een glimlach op  mijn gezicht die er tot op dit moment niet af te meppen is, ben ik weer veilig thuis aanbeland.

 

 

18-02-2019: Gezondheid

De afgelopen maand ben ik weer op brute wijze erop geattendeerd dan mijn gezondheid  niet is zoals ik graag zou willen. Heb je een keer een hartinfarct gehad dan ben je voor je leven gebombardeerd tot hartpatiënt. Het is nu bijna 5 jaar geleden dat dit noodlot onverwacht toesloeg. Nog steeds ben ik niet gewend aan mijn dagelijkse portie pillen die moet voorkomen dat ik dit "feest" nog eens moet doormaken. Twee weken gelden werd ik weer getrakteerd op een ambulanceritje naar het lokale ziekenhuis van Sittard. Maar ach, ik ben weer thuis en we gaan vrolijk verder. Dit is een motorsite en geen medisch forum :-) Hoe blij was ik dan ook vandaag dat het weer zo mooi was dat ik weer op de RT kon kruipen. Het is en blijft voor mij dè manier om mijn hoofd leeg te maken en stress over gezondheid en ook werk uit te bannen. Zo heb ik de eerste 500 km asfalt onder de wielen van de RT laten rollen en prijs ik mezelf toch gelukkig dat ik deze fantastische hobby bijna 27 jaar geleden ontdekt heb èn dat ik de middelen heb om een machine als de R1200RT te kunnen rijden. Deze persoonlijk noot is dus zeker geen klaagzang maar eerder een simpele constatering van een gelukkig mens! Onder het kiekje dat ik gemaakt heb tijdens een korte tussenstop.

 

18-02-2019: Kale kont

Op het moment van dit schrijven staat mijn RT bij de dealer voor een grote onderhoudsbeurt. Als ik de RT voor onderhoud weg breng (of op laat ophalen) dan haal ik de koffers eraf. Toch vind ik het beeld van een RT zonder koffers steeds weer wennen. Ben ik de enige die vind dat een RT een kale kont heeft op het moment dat de koffers eraf gehaald worden? Ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

 

18-02-2019 Bezoekersexplosie :-)

Deze website heeft (zoals ook veel mensen hebben) last van de winterdip. Het zomerse aantal van 85 bezoekers per dag neemt in de wintermaanden (december t/m februari) af naar een "schamele" 50 bezoekers per dag. Voor een website die qua onderwerp vrij beperkt is, (het beperkt zich eigenlijk tot één type motor) vind ik dat nog steeds een zeer acceptabel aantal. Voor mij in ieder geval rede genoeg om deze site in de lucht te houden. Dan ineens gebeurd het: het aantal bezoekers neemt in een paar dagen tijd enorm toe. Waar dit aan ligt? Ik heb geen flauw idee! Dit is dus ook de laatste paar dagen het geval. Ineens is het gemiddelde gestegen naar 120 bezoekers per dag. Uiteraard ben ik blij met deze aandacht, maar de vraag blijft: hoe kan dit? (of moet ik het maar gewoon accepteren zonder te weten waardoor dit aantal explosief stijgt?) Wellicht heeft iemand de link naar mijn site gedeeld op social media. Mocht dit de aanleiding zijn tot dit soort stijgingen van het bezoekersaantal van mijn site, dan zou ik iedereen willen verzoeken de link te delen :-) Hoe dan ook, ik wens jullie allemaal een super mooi en vooral veilig motorseizoen! Welk merk of type motor je ook rijdt! 

 

27-12-2018 Fijne feestdagen en een heerlijk (motor) jaar 2019 gewenst!

Via deze weg wil ik alle bezoekers van deze site fijne feestdagen, een mooi, gezond en vooral ook veilig 2019 wensen!

 

26-12-2018 Mijn domeinnamen R1200RT, R1250RT en motor4you.nl worden toch weer 2 jaar verlengd

Recent heb ik, na een periode van twijffel, toch besloten mijn domeinnamen R1200RT, R1250RT en MOTOR4YOU.NL te verlengen voor minimaal twee jaar. Na alle werk dat ik de afgelopen 4 jaren in deze site heb gestoken zou ik het toch jammer vinden om de stekker eruit te trekken en de site offline te halen. Leuk vond ik ook dat meerdere bezoekers de moeite hebben genomen om mij een mail te sturen om mij te overtuigen dat de site de moeite waard is en zij het jammer zouden vinden als ik ermee zou stoppen.  Tot en met maart 2021 zal ik de site dus blijven onderhouden, updaten en misschien zelfs uitbreiden. 

 

18-11-2018 Verlenging domeinnamen R1200RT, R1250RT en motor4you.nl

Alle bovenstaande domeinnamen  verwijzen naar dezelfde (mijn) website. Over 4 maanden verlopen deze domeinnamen en dus ook mijn website. Om eerlijk te zijn, stel ik mijzelf telkens weer dezelfde vraag aan het einde van deze termijn. Loont het de moeite om verder te gaan met de site? Wil je bezoekers trekken, dan zul je regelmatig moeten updaten. Doe je dat niet dan zie je het aantal bezoekers snel afnemen. Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken: het is veel werk om een site op te zetten, bezoekers te trekken en vooral ook, deze te houden. Nog steeds krijg ik regelmatig positieve respons van bezoekers (gastenboek en persoonlijke mail en berichten) Ook krijg ik  veel vragen van welke aard dan ook. Dit zijn de dingen die mij motiveren om door te gaan met het onderhoud en updaten van mijn site. Komende tijd zal uitwijzen of dit voldoende is om mij te motiveren om ook na 4 jaar door te gaan met het onderhoud van deze site. 

 

18-11-2018 Najaarsrit

Vandaag was het zover. Ondanks dat weersvoorspellingen niet uitblinken in betrouwbaarheid, keek ik toch vooruit naar het einde van de week en het daaropvolgende weekend. Dit weekend dus! Zonder uitzondering werd op alle sites voorspeld dat de zon volop zou gaan schijnen. Hoe blij was ik toen dit ook nog waar bleek te zijn :-) Volgens mijn Apple Watch 4 zou de temperatuur hier in het zuiden van het land niet boven de 5 graden Celsius uitstijgen. Maar........inderdaad, de zon schijnt volop!! De voering wordt in mijn REV'IT! jas geritst, de oordoppen in, de zonnebril op net als de helm, de sleutel in het contact van de RT LC, een druk op de startknop en wat gas erbij. De RT komt met een brul (die als muziek in mijn oren klinkt) tot leven. Ik stap op en begin aan de rit die wellicht de laatste van dit jaar zal zijn. (al laat ik geen mogelijkheid onbenut om met de tweewieler op pad te gaan!) Het is geen lange rit geworden, maar de 120 kilometers asfalt die onder de Michelin Pilot Road's 4 door gerold zijn, zijn genoeg om een grijns op mijn gezicht te krijgen, die ik nu (4 uur later) nog steeds niet van mijn gezicht heb weten te krijgen. Ben ik even blij dat er geen winterstop in mijn verzekering is opgenomen :-)

 

11-11-2018 Bestaat er een motorseizoen?

Het is weer november en nu ik dit typ komt de regen hier in het zuiden van het land met bakken uit de lucht. Mijn RT kent geen motorseizoen maar het rijden tijdens deze, en ook komende paar maanden, zal op een beduidend lager pitje staan dat tijdens de afgelopen maanden waarin we getrakteerd werden op een buitengewoon hoog aantal zonuren. Volgens de weersvoorspellingen zou het zomaar kunnen zijn dat vanaf volgende week een mooie "maak-nog-maar-een-paar-leuke-najaarsritten" periode aanbreekt. Laten we het hopen. Een RT is niet gebouwd om stil te staan in een garage maar om asfalt te vreten. Maar om dat nu te doen in de stromende regen zie ik ook niet zo zitten. Dit weekend zal mijn RT niet verder komen dan een bemoedigend klopje van mij op de tank met de woorden: houdt moed, er komen betere tijden!

 

30-09-2018: Distinguist Gentlemans Ride

Vandaag was het weer zover: "the Distinguist Gentlemans Ride" werd weer wereldwijd gereden. Mannen (en ook vrouwen trouwens) in strakke pakken die op klassieke en vintage motoren een rit maken met als doel geld ophalen voor in dit geval: prostaatkanker en geestelijke gezondheidszorg die de "Movember Foundation" ondersteunen. Het blijft een bijzonder gezicht waarvan ik voor het eerst getuige was in Porto (Portugal) tijdens een stedentrip. Toen had ik nog geen enkel idee dat dit een wereldwijde actie was om goede doelen te steunen. Intussen weet ik wel beter.

 

19-09-2018 - Wat valt op aan de nieuwe R1250RT

Eindelijk is het dan zover. De nieuwe boxer van BMW is gepresenteerd in Portugal. De GS en de RT zijn de eerste modellen die met dit nieuwe blok worden uitgerust. Uiteraard zullen ook de R1250R en de R1250RS volgen. Het zal niemand verbazen dat ik naar deze introductie heb uitgekeken en vervolgens zoveel mogelijk details heb pogen te verzamelen om deze vervolgens op deze site te publiceren. Kijkend naar vooral de R1250RT valt mij toch wel een en ander op. Aangezien de R1200GS verkrijgbaar was met een kleuren TFT scherm, en dit ook te zien was op de spy shots van de R1250RT had ik verwacht dat dit standaard zou worden geplaatst op alle nieuwe modellen. Ik was dan ook verbaasd dat de R1250RT nog steeds uitgerust is met hetzelfde display dat ook op de 1200 versie gebruikt wordt, al lijken er wel wat kleuren te zijn gewijzigd. Ook was de koplamp op het "spy shot model" iets anders. De uitlopers van de lamp naar de zijkant (waar de angel eyes zitten) was iets smaller. Ook dat zie ik niet terug op de definitieve foto's.  Beide zaken vind ik jammer. Waarom? Ik heb nu het gevoel dat ik kijk naar een R1200RT LC met alleen een ander motorblok. Voor mij is dit, naast het financiële aspect, toch mede een rede om niet direct over te stappen. Zou ik een R1250RT LC aanschaffen, dan zou ik het gevoel hebben niet echt een andere motor te hebben. Je ziet namelijk veel van hetzelfde en dat vind ik toch een gemiste kans. Op dit moment vraag ik mij af of BMW hierdoor de verkoopcijfers van dit nieuwe model niet onbewust enigszins naar beneden haalt. Zoals elders op deze site geschreven zijn de verkoopcijfers van BMW motoren de eerste helft van 2018 iets terug gelopen. Dit is volgens mij te wijten aan de verwachte komst van de R1250 modellen. Even afwachten wat het nieuwe model brengt voordat je een gat in je bankrekening slaat. We zullen zien of de komst van de nieuweling de verkoop van nieuwe BMW motoren weer een boost gaat geven. Ik ben benieuwd!

 

12-09-2018 - Vraagbaak

De laatste tijd gebeurd het steeds vaker dat ik technische vragen krijg over kleine en ook grote issues m.b.t. de R1200RT (LC) Soms verbaas ik mijzelf (en wellicht anderen) door vaak erin te slagen mensen te helpen. Het zal vast komen door deze website dat mensen denken: "die gast weet vast alle ins & outs van de BMW R1200RT". Nou mensen, niks is minder waar. Ik ben geen sleutelaar of begenadigd techneut maar vind het gewoon leuk dingen uit te zoeken voor anderen die dezelfde hobby als ik hebben. Bovendien steek ik er zelf ook steeds weer wat van op, en ook dat is mooi meegenomen (op mijn leeftijd :-) Dus.......aan iedereen die een vraag heeft over "onze fiets", stel hem gewoon via het contactformulier of via mail. Nee heb je en ja kun je krijgen! 

 

31-08-2018 - BMW Navigator kaartupdate 2019.20

De kaartupdate 2019.20 voor de BMW Navigator is vanaf vandaag beschikbaar! Deze heb ik vandaag dus gelijk geïnstalleerd. 

 

30-08-2018 - BMW motorforum via deze site??

Is er naast de gigant Facebook nog wel behoefte aan een BMW motorforum?? Geen idee. Er zijn enkele grote fora die zeker geen gebrek aan belangstelling hebben. Toch wil ik proberen of er belangstelling is om een forum te starten voor de BMW motorrad rijders onder ons. Wellicht heeft de een of andere wakkere geest al opgemerkt dat er in het menu een nieuw knopje is verschenen met het opschrift: "Forum". Op het moment van dit schrijven heeft het "BMWmotorforum"zegge en schrijve één lid. Uiteraard ben ik dit zelf. Enthousiast als ik ben heb ik zelfs al 5 berichten op het forum gepost, die door niemand gelezen zijn :-) Wellicht kan ik via dit stukje, enkelen van jullie bewegen tot het zetten van de gigantische stap om lid te worden van het forum. Rechtsboven op deze site is de knop te vinden die leidt naar wat misschien ooit dè ontmoetingsplek wordt voor BMW rijders. (al geloof ik daar zelf geen reet van :-) Om de drempel nòg lager te maken, hoef je niet te zoeken naar de Forum-knop maar kun je ook gewoon HIER klikken. Tot ziens op het forum?!?!

 

 

20-08-2018 - Intermot beurs Keulen

Van 3 t/m 7 oktober kun je in Keulen de Intermot 2018 bezoeken. Dè beurs voor motorliefhebbers. Koop je kaarten hier.

16-08-2018 - Hoe lang nog voor het verlossende bericht??

Bijna dagelijks speur ik het grote boze internet af op zoek naar nieuws over de nieuwe modellen: de RT, GS en waarschijnlijk ook de RS. De 1250 versies bedoel ik dan uiteraard. Vooralsnog weet BMW het grote geheim goed bewaard te houden. Na de in het eerste kwartaal van 2018 uitgelekte spy shots en de bijbehorende grote onthulling dat de watergekoelde boxer een opvolger krijgt, is het akelig stil gebleven. Mijn nieuwsgierigheid neemt intussen ongekende vormen aan. Binnen nu en één of maximaal twee maanden moet het verlossende persbericht toch de wereld in geslingerd worden. Wat ik nu wel weet is dat ik niet gelijk naar de dealer zal rijden om mijn huidige RT in te ruilen. Dat heeft twee redenen: buiten de stapel duiten die je voor deze hobby moet neertellen ben ik nog steeds heel erg blij met mijn R1200RT LC. Na elke rit kost het weer moeite om de grijns van mijn gezicht te beitelen. Zolang dat het geval is, zit het wel goed met de buitenechtelijke relatie die ik heb met de RT LC. Bovendien tolereert mijn vrouw deze relatie, en dat is toch mooi meegenomen :-) Mocht ik nieuwtjes over het hoofd zien en weet iemand iets nieuws op het gebied van de 1250 te melden, dan houd ik mij uiteraard aanbevolen. Klim in het toetsenbord en stuur me een bericht via mail of het contactformulier. Mijn dank zal groot zijn! :-)

 

14-08-2018 - Boek voor de liefhebbers.

Download
Voor de liefhebbers, het boek: "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance" (Engelstalig)
Zen and the art of Motor maintanance.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB

10-07-2018: Tijd voor nieuwe motorlaarzen.

Na jaren van trouwe dienst is het toch tijd geworden afscheid te nemen van mijn Sidi motorlaarzen en een nieuw paar te kopen. Nu ben ik fan van REV'IT! motorkleding waarvan ik 2 complete outfits gekocht heb. Naar mijn mening goed spul voor een redelijke prijs. Dit seizoen heb ik al veel plezier gehad van het doorwaaipak.  En je raad het al. Na een speurtocht op internet ben ik ook voor de laarzen gevallen voor REV'IT!, en wel de Trail H2O. Toegegeven dat voor mij, naast de specificaties en de reviews, zeker ook de looks van de laars tellen. Deze zijn van leder, volledig waterdicht en ademend. De REV'IT's zijn mijn smaak met de juiste specificaties en ik  verwacht hiermee weer jaren vooruit te kunnen.

 

13-07-2018: Eerste indruk REV'IT! Trail H2O

De REV'IT! Trial H2O laarzen zijn binnen en de eerste indruk is bijzonder goed! De rits is zoals door REV'IT! beschreven robuuster en door de beschermrand direct erachter gaat deze soepel open en dicht zonder zich vast te bijten in de gusset die water en wind buiten houdt. De laars heeft een prima voetbed en lopen gaat prima! De hiel, tenen en enkels lijken goed beschermd en extra stevig (al hoop ik dit in de praktijk niet te testen)  Bij het dragen voel je geen drukpunten op de plaats van deze verstevigde delen. De laars is mooi afgewerkt met een combinatie van leer, rubber en suède. Er wordt gegarandeerd dat de laars volledig waterdicht is door het hydratex membraan maar dit kan ik, gezien de lange periode van droogte, niet bevestigen. De zool is volledig van rubber en heeft een prima grip. Mocht ik tijdens het gebruik tot afwijkende conclusies komen dan zal ik dit hier vermelden.

 

22-07-2018: Mijn conclusie: "beste koop"

Na de nodige kilometers op de motor gereden te hebben met deze laarzen en ook regelmatig ermee gelopen te hebben kan ik met grote zekerheid zeggen dat dit een hele goede aankoop is geweest. Heerlijke comfortabele motorlaars van REV'IT! Dit is zo langzamerhand mijn merk geworden. Van zowel de laarzen als beide motorpakken van REV'IT! heb ik geen moment spijt gehad.

 

10-07-2018 - De nieuwe R1250RT echt in aantocht??

Het zoeken naar BMW motorrad en met name R1200RT nieuwtjes is een steeds terugkerende bezigheid. Hieruit filter ik het nieuws dat ik spannend genoeg vind om met jullie te delen. Zo kwam ik de door bmw gepresenteerde nieuwe opties en kleuren tegen voor 2019. Deze zijn toegevoegd aan de pagina; "Algemeen BMW Motonieuws" Altijd leuk om te lezen wat er weer is toegevoegd aan opties. Wat ik opvallend vind, is dat er met geen woord meer wordt gesproken over mijn geliefde toerbuffel: de R1200RT.  Dit lijkt mij eens te meer het bewijs dat de nieuwe R1250RT er toch echt staat aan te komen in 2019!! Goed nieuws dus. Uiteraard houd ik jullie op deze site op de hoogte als er meer nieuws te melden is.

 

29-06-2018 - Bijna oeps..............momentje

Zoals in onderstaand stuk geschreven staat ben ik 2 weekjes op pad geweest zonder mijn RT. Na terugkomst van de vakantie werd het uiteraard tijd om op te stappen. Zo heb ik de afgelopen 2 dagen toch weer dikke 300 km op de klok erbij gefietst. Gisteren werd mijn reactievermogen op de proef gesteld toen ik door een dorpje reed in Noord-Limburg. Dit verhaaltje zal weinig rijders vreemd in de oren klinken. Velen van jullie hebben dit zelf (al dan niet met goede afloop) vast wel eens aan den lijve ondervonden.  De weg slingert door het dorp en er komen de nodige zijwegen van rechts, die in dit geval voorrang hebben. Zo stuurde ik verantwoord en oplettend over deze weg met het gevoel: "wat kan mij gebeuren?" Totdat een jonge dame vanuit een parkeerhaven langs de weg, zonder het achteropkomend verkeer ook maar een blik waardig te gunnen, vlak voor mijn neus de weg op schiet in haar VW Passat. Ik zat er zowat naast en remmen was geen optie meer. Naast deze brokkenpiloot kwam ook nog een tegenligger, op deze niet al te brede weg. Mijn volle gewicht werd in de strijd gegooid om uit te wijken voor de brokkenpiloot èn de tegenligger. (die overigens goed anticipeerde en zelf zover mogelijk maar rechts uitweek en op de rem stond)  Enigszins verwonderd, en ook opgelucht, dat dit "avontuur" een goede afloop had, vervolgde ik mijn weg. Toch weer even een: "zo-nu-ben-ik-ook-weer-wakker-geschud-momentje".  Een BMW R1200RT LC is geen kleine en ook geen lichte motorfiets. Mooi dat ik kan constateren dat deze motor op dit soort momenten enorm handelbaar blijkt te zijn!! Stoere fiets toch :-)

 

Nog even dit: na mijn ritjes van de afgelopen 2 dagen stond ik met 385 km op de dagteller bij het tankstation. Ik heb hem tot aan het randje volgedruppeld met 18.5 liter, wat een verbruik van 1:20,8 oplevert. Ik ben zeker geen trage rijder maar ook geen uitgesproken scheurkonijn.  Het verbruik van deze RT vind ik meer dan redelijk!!

 

27-06-2018 - Zomervakantie zonder de RT

De afgelopen 2 weken ben ik met vrouw en vierwieler (de insiders weten dat dit een vervoermiddel is met 2 wielen teveel) door Zuid-Engeland en Wales getrokken. Het toegeven vind ik moeilijk, maar ook met de auto was het een zeer aangename vakantie. Het prachtige weer speelde een belangrijke rol in het grote genieten en waarschijnlijk dat daardoor het gemis van de RT toch een heel klein beetje gecompenseerd werd. Het landschap is uitgestrekt en groen en menigmaal kwam de gedachte in mij op: wat een ontzettend mooi stuurweggetje is dit om op de 4 - 2 wieler te nemen.  Oké, mijn punt is gemaakt. Ik heb niet veel met auto's en zou het liefste alle vakanties op de motor willen. Helaas denkt mijn wederhelft daar heel anders over en om mijn relatie niet op het spel te zetten schik ik mij in het (nood)lot. Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik na thuiskomst nog anderhalve week verlof heb en niet al teveel verplichtingen die de kostbare vrije tijd om zeep zouden helpen. Mijn voornemen is om gedurende deze laatste anderhalve week tijd te steken in het verminderen van het profiel van mijn Pilot Road 4 GT's. Zowel de RT als de accessoires als ikzelf zijn er helemaal klaar voor. De komende week zijn ook de weergoden mij uitermate gunstig gezind en is er niets dan zonneschijn voorspeld. Let the feast begin!!  Uiteraard neem ik ook weer iets meer tijd om deze site te onderhouden en updaten. Klik dus vooral binnen en kijk en lees wat rond op deze site. Laterzzz!

 

27-05-2018 - Warm ritje

 

De afgelopen 2 weekenden zijn we getrakteerd op heerlijk zomers motorweer. Resultaat: er zijn 800 km op de teller van mijn blauwe "Brother In Arms" erbij gefietst. Het REV'IT! doorwaaipak mocht van de haak om het grote genieten te optimaliseren. Is het gelukt? Een volmondig: YUP!! Elke rit neem ik even de tijd om mijn rug te strekken en minimaal één plaatje te schieten van mijn RTeetje. Deze deel ik dan uiteraard op deze site. Nog heel even terug komen op het REV'IT doorwaaipak, type Airwave. De eerste 20 jaar van mijn motorcarrière, had ik steeds beschikking over één motorpak. Maar ........................ ook ik heb van die momenten waarop ik het licht zie. Op een van die heldere momenten besloot ik een doorwaaipak aan te schaffen, waarbij de keuze viel op het Nederlandse merk REV'IT! Tijdens menige warme zomer rit heb ik daarna gedacht: "had ik het licht maar eerder gezien!" Wat is dit heerlijk comfortabel t.o.v. een standaard motorpak. Bescherming geniet je op alle gebruikelijke delen, zoals het hoort, maar de luchtdoorlatende mesh panels zorgen voor optimale ventilatie. Tegen diegenen die zwetend op hun grote trots rijden tijdens warme zomerritten zou ik willen zeggen: "kopen, dat doorwaaipak!"

 

06-05-2018 - Zomerse rit & Guard Concept ervaring

Het mag dan begin mei zijn maar vandaag leek het wel hartje zomer. Na een zaterdag volgeboekt met huiselijke plichten was het vandaag tijd voor het grote genieten, waarbij ook de laatste aanschaf, de Guard Concept voor de GoPro, aan de tand gevoeld kon worden. Iets na 11 uur vertrokken in de hoop dat het in het uiterste zuiden van Limburg, waar het toch steeds weer mooi rijden is, nog enigszins rustig is en  ik niet voortdurend genoodzaakt ben om rechtop door de bochten te sukkelen achter die vervelende vervoermiddeltjes met 2 wielen teveel. Gezien de gemelde temperatuur van dik boven de 20 graden waren er uiteraard veel meer mensen op het idee gekomen deze uithoek van ons landje op te zoeken. Toch heb ik in het verleden erger meegemaakt en kon ik buiten de "standaard route" redelijk aan het gas hangen. Meer last had ik van de sportieve garde in de vorm van wielrenners en mensen op een drafje met de benenwagen en een nummer op de buik gespeld (of geplakt:-) Hoe dan ook, het was een heerlijke rit op een heerlijke dag onder een strakblauwe hemel.

 

Tot slot nog even terug komen op de Guard Concept. Duidelijke is dat het beeld minder trillingen vertoond in vergelijking tot de beelden waarbij de GoPro met de zuignap aan de zijkuip bevestigd is. Persoonlijk vind ik de beelden mooier doordat de camera hoger op de motor bevestigd is. Wat mij betreft: (ondanks de belachelijke prijs) is de Guard Concept toch een goede aankoop gebleken. (Duimpje omhoog)

 

Helaas vloog een of ander suicidaal insect tijdens het begin van de rit vol tegen de lens van de GoPro waardoor de beelden redelijk onbruikbaar zijn geworden. Goed genoeg om positief te zijn over de Guard Concept maar niet om er een YouTube filmpje van te maken.

 

03-05-2018 - Algemene Verordening Gegevensbescherming

Het is een doorn in mijn oog, maar ook als je een website hebt (of gaat maken) ontkom je niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Deze is vanaf 25 mei 2018 van toepassing. In mijn ogen is het een totaal doorgeslagen EU richtlijn............maar wie ben ik :-) De bedoeling van deze richtlijn is om de privacywetten in heel Europa te versterken en te uniformeren. Als brave burger ga ik dan ook maar aan de slag om te voldoen aan deze richtlijnen. Niet dat ik verwacht dat iemand zich druk gaat maken of deze website aan alle eisen voldoet. Laat de EU zich richten op de giganten als Google, Facebook, Microsoft en anderen die alles van je verzamelen en de regels structureel aan hun laars lappen. Maar dat terzijde. Voor de officiële datum van 25 mei zal ik dus met frisse tegenzin (ik ben niet zo van de regeltjes!) een privacyverklaring aan deze site toevoegen, die bezoekers een zucht van verlichting zullen doen slaken, wetende dat ze met een gerust hart deze site kunnen bezoeken en contact met mij kunnen opnemen zonder zich af te hoeven vragen of hun privacy gewaarborgd is. 

 

26-03-2018 - Wat levert mijn kersvers Facebook account op qua bezoekers op deze site

Het zal de vaste bezoekers van deze site niet ontgaan zijn, zelfs ìk heb uiteindelijk toch een Facebook account aangemaakt. Op de een of andere manier heb ik altijd een ontzettende antipathie gehad tegen Facebook. In het grijze verleden heb ik eens een account aangemaakt. Binnen ettelijke minuten werd ik bedolven onder de vriendschapsverzoeken. Van enig interessant nieuws was geen sprake dus het account heeft uiteindelijk een houdbaarheidsduur van nog geen dag gehad. Waarom dan toch weer (na jaren) een account aangemaakt? Ik steek veel tijd in http://www.r1200rt.nl en wil natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers bereiken. Dit mag in de oren van  sommigen vrij egoïstisch klinken, maar het is wel dè reden dat ik uiteindelijk toch weer voor een Facebook account heb gekozen. Ondanks mijn eigen antipathie is Facebook nog steeds mateloos populair en dus ook hèt platform om een site te promoten. Zo gezegd zo gedaan. Account aangemaakt en gelijk lid geworden van diverse groepen die uiteraard allemaal een raakvlak hebben met motorrijden en de R1200RT (LC). Aangezien het gaat om mijn geliefde bike zal ik ook niet jan en alleman accepteren als "digitale vriend". We moeten natuurlijk wel een raakvlak hebben. Dus........voor diegene die op zoek is naar een digitaal motormaatje en gebrek heeft aan vrienden..........voeg mij toe :-)

 

Update: 22-04-2018 

 

Het facebook account heeft tot nu toen niet echt veel extra hits opgeleverd. Verreweg de meeste bezoekers heb ik te danken aan zoekopdrachten in Google en via "update tweets" die ik via Twitter de wereld in slinger.  Om en nabij 40% van mijn bezoekers zijn terugkerende gasten, die het blijkbaar de moeite waard vinden om regelmatig terug te keren. Dit vind ik eigenlijk wel de belangrijkste groep. Facebook was nooit mijn favoriete medium en zal dat ook niet worden. Het privacy issue dat recent in het nieuws was bevestigd mijn gevoel.

 

25-03-2018 - Eindelijk weer een rit gemaakt

 

Dit weekend was het eindelijk eens mooi weer zonder sneeuw of regen. De winter heeft wat mij betreft lang genoeg geduurd. De tuin was dringend aan onderhoud toe en ook de auto moest dringend van de nodige pekel en andere rotzooi ontdaan worden. De zaterdag heb ik hiervoor misbruikt. Dan blijft de zondag nog over om ook de geliefde RT weer eens op een lekker ritje te trakteren, en dat is vandaag dus ook gebeurd. Kleine 200 km op de teller erbij gefietst. 14 Graden is zowaar geen verkeerde temperatuur om op de tweewieler het "ruime asfalt" te kiezen. De complete rit met een brede grijns achter het vizier van de Nolan N104 gezeten. Wat is motorrijden toch een heerlijke hobby!! De Gopro met de bijbehorende zuignap heb ik aan de RT "vastgeplakt" om het genot vast te leggen. De beelden zijn binnenkort op YouTube en deze site te zien. Ik heb het al eerder vermeld, maar wil het toch nog eens bevestigen: de Michelin Pilot Road 4  banden zijn een enorme verbetering gebleken op de R1200RT LC!! Het gaat allemaal een stuk strakker en stabieler dan met de Continental Road Attack banden die voorheen op deze fiets gemonteerd waren. De keuze van BMW voor de C.R.A. banden zal ik nooit begrijpen. Hoe dan ook, het was een heerlijk zondag. Dit seizoen hoop ik qua kilometers alle records te breken! Tot nu toe staat de teller op 650 km, maar ik hoop minimaal het tienvoudige aan asfalt weg te slurpen in 2018. Tot slot wil ik alle bezoekers van deze site een heerlijk motorjaartje wensen. Uiteraard zonder brokken!

 

18-03-2018 - USB poorten op  mijn R1200RT LC

Als een vraag vaak aan mij gesteld wordt dan heeft dat betrekking op de permanente voeding voor mijn GoPro's op de RT.  Bij deze dus heel kort het hoe en wat m.b.t. deze oplossing. Wat heb je nodig? In mijn geval was dat een Albrecht universele dubbele USB-stekkerdoos en een uurtje tijd. Hoe simpel kan het zijn :-) Mijn oplossing is gebaseerd op de RT LC zonder het BMW audiosysteem. De USB poorten zijn geplaatst waar normaliter de audio knoppen zitten als je deze optie aangeschaft hebt. Op deze manier zitten geen kabels in het zicht. Wat heb ik gedaan:

 • De stuurhouder die je ziet op bovenstaande afbeelding verwijderd
 • Het linker zijpaneel van de RT verwijderd (2 schroeven aan de voorkant van het paneel verwijderen, de onderkant van het paneel iets naar je toe trekken totdat je de bevestiging voelt loskomen en het paneel naar boven verwijderen. Het hangt met 2 haakjes in het zwarte deel tussen tank en paneel. LET OP: deze haakjes breken vrij gemakkelijk!!)
 • Als het paneel verwijderd is zie je een stekkertje zitten. Hieraan kun je met een adapterkabeltje de plus en min van je USB poorten bevestigen.
 • Met een dremel freesje heb ik een mooi rond gat gemaakt in het zwart plastic "bedieningspaneeltje" waarin de USB poorten worden vastgezet. (kwestie van vastschroeven) 
 • Met de rubberen kap kun je het geheel waterdicht afsluiten mocht dat nodig zijn.

Tijdens het rijden sluit ik de GoPro die met een zuignap voor op de motor bevestigd is aan op de USB. Dit zorgt ervoor dat de accu altijd 100% geladen blijft. Wel zo handig!

Boven de USB poorten heb ik de wifi remote voor max 5 Gopro's bevestigd.

 

Onderstaande foto is het eindresultaat.

 

17-03-2018 - 100.089 pageviews R1200RT.NL!!

Sinds ik deze site online geplaatst heb, houd ik het aantal pageviews bij. Vandaag is dan toch de, voor mij magische, grens van 100.000 pageviews overschreden. Op het moment dat ik dit typ staat de teller op 100.089 views. de aantallen per dag nemen nog steeds toe. Het is duidelijk aan de statistieken te zien dat voor velen onder jullie bezoekers, motorrijden een seizoengebonden hobby is (net als voor mijzelf). Het aantal bezoekers / views neemt in de wintermaanden iets af. Het lijkt alsof de maand februari de maand is waarin het motorvirus weer in alle hevigheid toeslaat :-) Het kriebelen steekt dan blijkbaar weer de kop op en we kunnen gezamenlijk niet meer wachten tot we asfalt kunnen vreten op onze geliefde tweewielers. Wat ook duidelijk is, is dat er een groot aantal vaste bezoekers is die regelmatig terug komen. Blijkbaar is mijn site voor velen de moeite waard is om regelmatig te bezoeken.  Ik heb het eerder gedaan, maar toch weer: bedankt voor jullie bezoek, de vele mails die ik ontvangen heb en de berichten in het gastenboek! De site is voor mij een leuk en tijdrovend deel van de hobby: alles wat met motoren te maken heeft!!!

 

12-03-2018 - Passen er 2 helmen in het grote topkoffer van de RT (en ook de K1600) ??

Vandaag kreeg ik van een bezoeker van deze site een email. Zijn (gloednieuwe) RT is recent afgeleverd en hij heeft de eerste 300 km al op de teller gefietst. Bij zijn RT heeft hij het grote topkoffer besteld om de helm(en) in op te bergen. In advertenties wordt over dit topkoffer gezegd, dat er 2 helmen naast elkaar in passen. Wat mij dan ook zeer verbaasde, was zijn opmerking dat de Schuberth C3 niet normaal rechtop in het koffer past. De helm past alleen in het koffer als deze op een zijde gelegd wordt. Dit heb ik nooit eerder gehoord en ben er dus ook zeer verbaasd over! Nu is mijn vraag natuurlijk: herkend iemand dit probleem?? Ik zou het leuk vinden om jullie bevindingen te horen. Mocht je iets hierover willen delen, stuur mij dan een bericht via het contactformulier of per email.

 

08-03-2018 - ART5 Motorslot besteld

Om op zeker te gaan v.w.b. de motorverzekering, en natuurlijk omdat ik het idee dat mijn RT gejat zou kunnen worden geen aantrekkelijk idee vind, heb ik een nieuw ART-5 motorslot besteld.  Slot uitgezocht. Daarna natuurlijk op de site van stichting ART gekeken of mijn keuze daadwerkelijk vermeld staat als zijnde ART-5 goedgekeurd (https://www.stichtingart.nl)  Dit bleek het geval, dus tot aankoop overgegaan.  Levering heeft keurig volgens afspraak vandaag plaats gevonden. Rekening, verpakkingsmateriaal met de slot gegevens en de reservesleutels keurig opgeborgen.  Mocht het eens gebeuren dat je motor gejat wordt dan gaat de verzekeraar vast en zeker vragen naar het oorspronkelijke aantal bijgeleverde originele sleutels! Mij kan geen verzekeraar verwijten dat ik niet aan de regels voldoe.

 

05-03-2018 - BMW Navigator V is gerepareerd

Ik had mijn defecte BMW Navigator V al afgeschreven en een nieuwe besteld zoals hieronder beschreven. Een koop die op het laatste moment niet doorging.  Toch maar eens gevraagd aan een techneut die normaal aan medische apparatuur sleutelt. De Navigator werd vakkundig uit elkaar gesloopt waarna de diagnose en de bijbehorende oplossing snel geformuleerd waren. Met het nodige soldeerwerk zou het toch te fiksen  moeten zijn. Zo gezegd zo gedaan en jawel, binnen een dik half uurtje lichtte het vertrouwde BMW scherm van de navigator op!  Het zal niemand verbazen dat ik gelukkig ben dat dit gelukt is (gezien de prijs van de BmW navigators)

 

*** Update ***

Naar aanleiding van mijn verhaal over de defecte BMW Navigator V, kreeg ik binnen enkele dagen, van 2 bezoekers van deze site een mail. Kort samengevat kwamen deze beide ervaringen erop neer dat de Navigator V defect was en de poging om een reparatie te laten uitvoeren resulteerde in het klassieke geval: van het kastje naar de muur gestuurd worden. Wat doe je dan? Inderdaad..............Google. Zo kwamen beide heren uit bij het in Amsterdam gevestigde bedrijf: Spark Elelctronics. Bij beiden werd het euvel voor een paar tientjes vakkundig verholpen! Wat mij betreft dus een adres om te onthouden: https://www.sparkelectronics.nl/nl

 

28-02-2018 - Toch weer een nieuwe BMW Navigator V

Nadat mijn BMW Navigator V het begeven heeft ben ik toch maar eens op het grote boze internet gaan kijken hoe ik dit probleem oplossen kan. MrGPS heeft weer een schitterende en vooral eerlijke review op YouTube gezet waarbij hij de opvolger van mijn versie V onder de loep neemt. (en dat is dus.........jawel............versie VI) De uitslag vind ik ietwat teleurstellend. Buiten het scherm dat blijkbaar een stuk beter afleesbaar is in zonlicht, is er weinig verbeterd aan dit dure (!) apparaat. Dus maar gaan zoeken wat de Navigator V (waar ik overigens heel erg tevreden over ben) op dit moment nog kost. Wat blijkt: nog steeds kost ie rond de 700 euro! (Tsja er staat BMW op, en dat is reden genoeg om er een absurd prijskaartje aan te hangen) Bij Motoport Venray kost het ding 723 euro. Op dezelfde webshop staat de V, en dan zelfs MET de cradle met de 4 extra knoppen, te koop voor 599. Nog steeds een berg geld als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de concurrent TomTom, maar ik heb toch besloten deze te bestellen. Wellicht is er iemand die interesse heeft in de cradle voor een mooi prijsje. De oude Navigator V houd ik maar voor onderdelen. Altijd handig als bijv het scherm het eens mocht begeven. Och ja, ik troost mijzelf met de gedachte: zo'n mooie hobby mag wat kosten :-)

 

Update 01-03-2018 - Jammer dan :-(

Ik heb weer te vroeg gejuicht. Bij bovenstaande zaak, de Navigator V met cradle besteld en betaald. De dag erna een email: helaas kunnen we deze niet meer leveren. En bedankt! Het geld is terug gestort en nu maar weer verder kijken waar ik een goeie Navigator op de kop kan tikken voor een iets minder schandalige prijs. 

 

26-02-2018 - Zijn mijn sloten nog gecertificeerd??

Na een verhaal dat ik las op een motorforum (dat in de categorie horror verhalen thuis hoort) werd ik getriggerd  om de beveiliging van mijn R1200RT LC nog verder onder de loep te nemen. Kort samengevat kwam het erop neer dat de gedupeerde geen cent van zijn verzekering uitgekeerd kreeg nadat zijn BMW R1200GS gestolen werd omdat hij niet aan de beveiligingseisen van zijn verzekeraar voldeed. De meeste bezoekers van mijn site weten dat BMW motoren met deze motorinhoud verre van goedkoop zijn. Buiten dat je genaaid wordt door de dief wordt je nog eens genaaid door je verzekering. Je betaald een vette premie maar ze wijzen je niet erop als je slot niet meer geschikt is. Dubbel genaaid houdt beter is de spreuk van de verzekeraars!! In het grijze verleden werd ik door een oplettende medewerker van een Motoport vestiging erop gewezen dat ik een slot op mijn motor had dat niet voldoende was voor de verzekering. Kortom, nadat ik recent het alarm op mijn R1200RT LC had laten keuren èn dit verhaal las, besloot ik ook de rest maar eens onder de loep te nemen. Met de rest bedoel ik dus de sloten die ik bij elke rit mee zeul in het topkoffer van mijn grote trots. Met onder de loep nemen bedoel ik:

 • Is mijn slot van klasse ART 4 (of verlangt je verzekeraar ART 5? ) Controleer dit op de site van stichting ART
 • Heb ik het originele aantal bij dit slot geleverde sleutels nog in mijn bezit. Bij de stichting ART kun je lezen hoeveel sleutels bij dit slot geleverd worden bij de aankoop. 

Geef de verzekeraars vooral geen kans om onder de uitbetaling uit te komen nadat je grote trots gestolen is!! Bovenstaande punten en de keuring van je alarm zijn van cruciaal belang!!

 

 

25-02-2018 - Winter rit en een defecte BMW Navigator V :-(

Dit jaar heb ik besloten om de motorbeurs in Utrecht versie 2018 over te slaan. Gelukkig was het stralend weer vandaag zodat ik in ieder geval weer wat kilometers kon maken op de RT. Bij vertrek was het -2 graden en toen ik 3 uur later weer thuis arriveerde was het hele 3 graden "warmer" (+1) Bij deze temperaturen kan ik je zeggen dat zowel handvat- als zadelverwarming buitengewoon prettige opties zijn!! Verder kun je je op kou natuurlijk kleden. Voering in broek en jas en daarnaast beschermd de RT je voldoende tegen elementen als regen en wind. Zo was de aangekondigde gevoelstemperatuur van -10 nog best aangenaam. De enigen die het fris kregen onderweg waren mijn voeten. Wat minder prettig is, is dat mijn BMW Navigator V met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen was. Onderzoek wees uit dat het stekkertje dat op het moederbord gemonteerd is (waar de accu aan gekoppeld dient te worden) afgebroken is. Jow..........vreselijk balen! Al was het maar vanwege de prijs van deze apparaten. De komende dagen maar eens beraden wat ik hieraan ga doen. Toch maar de Navigator VI kopen? De V laten repareren? De V verkopen aan een handige motorrijder die het zelf weet te repareren? Hoe dan ook, mijn mooie rit eindigd met wat waarschijnlijk een financiële tegenvaller wordt. 

 

21-02-2018 - Keuring Motoralarm

 

Na de beurt die mijn R1200RT enkele weken geleden heeft gekregen bij de dealer werd natuurlijk de administratie op orde gebracht. Rekeningen worden netjes bewaard voor het geval ik de RT te koop zou willen aanbieden en de volgende gelukkige eigenaar de hele onderhoudshistorie wil voorschotelen. Niet geheel toevallig kwam ik toen ook het certificaat van het alarm tegen dat bij de aankoop verstrekt wordt. Waar ik dus niet bij stil heb gestaan (en mijn dealer blijkbaar ook niet) is het feit dat dit certificaat 36 maanden geldig is. Na die 36 maanden moet het alarm jaarlijks gekeurd worden. Mijn RT is in september 3 jaar oud geworden wat betekend dat het alarm in die maand gekeurd had moeten worden. Mocht de RT na september gestolen zijn dan had ik een serieus probleem gehad!! Voldoe je niet aan de eisen qua ART 4 slot en alarm dan kun je er donder op zeggen dat de verzekeraar heel erg moeilijk gaat doen als er uitgekeerd moet worden. Dus toch snel terug gegaan naar de dealer en het alarm laten keuren en het nieuwe certificaat keurig opgeborgen. Voor die luttele 15 euro ga je toch zeker geen risico lopen. Wellicht dat iemand die dit leest, denkt.................... juist :-)

 

18-02-2018 - Mooi weer winter ritje

Wat doe je op een dag in februari als de zon schijnt onder een strak blauwe hemel en er staat een strak blauwe BMW R1200RT LC in je garage die staat te trappelen van ongeduld (net als haar eigenaar) om weer eens de garage uit te mogen en asfalt te vreten. Juist, je rolt het gevaarte uit de garage, trekt warme kleding aan, propt een paar oordoppen  in je gehoorgangen en start de RT met een brul zodat gelijk iedereen weet dat het grote genieten weer begonnen is.  De RT heeft net een beurt gehad en een set nieuwe slofjes om de velgen gekregen dus alles is kant en klaar voor het nieuwe seizoen. Blijkbaar was ik dusdanig opgewonden dat ik glad vergeten ben om de GoPro aan de motor vast te plakken, waardoor ik geen beelden heb van dit ultieme genot. Goede reden om snel weer op te stappen en plaatjes en beelden van de rit te schieten. Hoe dan ook: genieten was het vandaag zonder enige twijfel!! 

 

Nog even een kleine update v.w.b. de Michelin Pilot Road 4 GT's. Het gevoel dat deze banden beter zijn dan de ContiRoadAttack die voorheen gemonteerd waren, is alleen maar toegenomen. Rechtuit stabiliteit is beter. De band is minder gevoeling voor spoorvorming en richels in het wegdek. Overall voelen deze banden gewoon vertrouwd en goed aan! Goede beslissing geweest om deze (vervroegd) te laten monteren.

 

11-02-2018 - Michelin Pilot Road 4

Michelin Pilot Road 4 GT op de BMW R1200RT LC (2014)

 

In 2014 kocht ik mijn R1200RT LC die destijds uitgeleverd werd met de Continental ContiRoadAttack òf de Michelin Pilot Road 4 GT. Achteraf was mijn aankoop helaas voorzien van het eerstgenoemde type. Vanaf dag 1 heb ik het gevoel gehad dat de RT met deze banden ietwat zwabberig aanvoelde en de rechtuitstabiliteit te wensen over liet. Na 14000 km heb ik deze set laten vervangen door de MPR 4.

 

Algemene informatie MPR 4

 

De MPR4 volgt de MPR3 op en komt in 2014 op de markt. De MPR 1 en de MPR 2 waren volgens de diverse testen zéér prima banden. De MPR 3 viel iets tegen en werd dus ook geen testwinnaar. Net als de MPR3 maakt ook de 4 gebruik van Dual Compound Technology. Het komt erop neer dat het midden van de band harder is dan de zijkanten. Dit zou een langere tevensduur moeten opleveren en tevens een betere grip in de bochten. De MPR 4 is leverbaar in 3 varianten: standaard, GT en Trail. Aangezien ik de GT versie op mijn R1200RT LC gemonteerd heb, beperk ik mij uiteraard uitsluitend iets te roepen / schrijven over dit type. De GT versie is bedoeld voor de zwaardere toermotoren en zou vormvaster zijn dan de standaard versie.

 

Wat is mijn ervaring tot nu toe met de MPR 4?

 

Toen ik vandaag op mijn RT stapte met de nieuwe sloffen was het wegdek vrij droog met een temperatuur die enkele graden boven het vriespunt lag. De eerste kilometers uiteraard voorzichtig gereden aangezien de banden gloednieuw zijn en daardoor nog niet de optimale grip hebben (vooral op de natte stukken wegdek). De bandenspanning netjes op de voorgeschreven 2.5 voor en 2.9 achter gebracht. Wat mij opviel was dat de RT lichter leek te sturen met deze MPR 4. Na enkele kilometers ging het gas er steeds iets meer op wat te danken was aan het vertrouwde stabiele gevoel dat deze band oproept. Het eerder genoemde zwabberen heb ik niet meer kunnen waarnemen. Ook rechtuit rijden op de snelweg voelde tot op (te) hoge snelheid stabiel aan. De RT heeft ook beduidend minder last van aanwezige spoorvorming. Kreeg ik met de Continentals nog wel eens een “zwieper” als er spoorvorming was, met de MPR 4 lijkt de RT zich hier veel minder van aan te trekken. Zoals gezegd was het wegdek gedurende de rit overwegend droog. De RT heb ik niet kunnen betrappen op het maken van een stapje opzij. De grip op droog wegdek lijkt dus prima voor elkaar. Over grip op nat wegdek kan ik op dit moment nog niks zeggen. Uiteraard kan ik ook niks zeggen over de door Michelin beloofde langere levensduur t.o.v. de voorgangers van deze MPR 4. De tijd zal het leren. Uiteraard zal ik op deze site alle nieuwe bevindingen publiceren.

 

Conclusie:

 

De conclusie die ik tot nu toe kan trekken is dat de MPR 4 alle beloften die ik heb kunnen testen, waarmaakt. De band is niet op misstapjes te betrappen. Tot nu toe is de MPR 4 wat mij betreft (zoals verwacht) een absolute aanrader!!

 

10-02-2018 - Onderhoudsbeurt

Na een week logeren te zijn geweest is de RT weer keurig droog en schoon thuis afgeleverd door Keram Motorrad (Maastricht Aachen Airport) . De jaarbeurt is uitgevoerd. Hierbij is de motorolie met filter, de cardanolie en de remvloeistof voor en achter vervangen en natuurlijk gecontroleerd of de RT ook het komende seizoen veilig de weg op kan. Zoals ik verwacht had was dit het geval zonder onverwachte kosten. Het door mij verwachte stellen van de kleppen hoeft pas bij 20k km. Ook staat de RT weer op de vertrouwde nieuwe slofjes van Michelin, en wel de Pilot Road 4 GT. Het top en de zijkoffers zijn weer gemonteerd net als de Navigator 5, de GoPro remote en camera's. Nu maar wachten tot het weer uitnodigend genoeg is om de RT met de nieuwe bandjes aan de tand te voelen. En ja, het begint behoorlijk te kriebelen!! Uiteraard zal ik op deze site mijn ervaringen met de MPR4 delen. Niet dat ik eraan twijfel dat ik zeer in mijn nopjes zal zijn met deze banden. Wordt vervolgt!

 

29-01-2018 - Motorbanden

Zoals aangegeven op 26-01 heb ik een afspraak gemaakt met mijn dealer Keram Motorrad voor een onderhoudsbeurt. De motor heeft bijna 14000 km op de klok staan en de banden zijn nog niet aan vervanging toe. Toch wil ik zowel de voor- als achterband laten vervangen. Waarom zul je zeggen. Vanaf het prille begin ben ik verre van onder de indruk van de Continental ContiRoadAttack banden. Op mijn vorige RT reed ik met de Michelin Pilot Road 2 banden en hiervan was ik erg onder de indruk wat de rij eigenschappen betreft. De motor (R1200RT 2009) reed ongelofelijk stabiel op deze sloffen. Mijn huidige RT LC heb ik nieuw gekocht zonder ook maar een meter te rijden. Wat kon er mis zijn met een RT die zoveel knapper uitzag dan zijn voorganger? Lekker naïef zul je zeggen. En inderdaad, dat was het ook. Al moet ik zeggen dat ik nooit een moment spijt heb gehad van de aanschaf van mijn LC! Deze RT werd destijds uitgeleverd met òf de Michelin Pilot Road 4, òf de ContiRoadAttack. De mijne dus met de Continentals, helaas! Gelijk tijdens de eerste snelwegrit kreeg ik het gevoel dat deze RT op deze banden ietwat zwabberig aanvoelde in vergelijking tot mijn vorige RT op de Michelins. Niet alleen dit, maar ook in de regen geeft deze band veel minder vertrouwen dan de MPR2 die ik gewend was. Een nieuwe set banden kost toch al snel een euro of 350 tot 400. Dus, toch maar verder gereden met deze banden. Vandaag heb ik de tijd genomen om testen te lezen van de MPR 4. Na een dipje in de beoordelingen v.w.b. de MPR 3 zijn de kritieken over de MPR4 toch weer lovend. Morgen toch maar weer eens bellen met de dealer wat zij moeten verdienen aan een set MPR 4. Wat mij betreft: Jammer dat BMW deze super motor heeft uitgerust met een band die deze motor tekort doet! Komende week het vervolg!

 

(UPDATE) Vandaag, 31 januari de MPR4 laten reserveren. Volgende week worden deze gemonteerd.

 

28-01-2018 - De eerste rit van 2018

Vandaag zou het een graadje of 10 worden. Droog. Waarom ook niet. De RT uit de garage gerold en de boxer met één druk op de knop tot leven gewekt. Na een paar maanden motorloos door het leven te zijn gegaan is die eerste keer opstappen in een seizoen toch steeds weer even wennen. Daarnaast is het wegdek nat en bladeren blijven verraderlijk in de bochten. Dus niet gelijk als een bezetene tekeer gaan maar het gezonde verstand laten werken en rustig wennen aan de 275 kg onder mijn kont. Al snel voelt de R1200RT weer vertrouwd aan en gaat het gas iets verder open. Anderhalf uur heb ik het motorvirus aangewakkerd en de start van het motorseizoen 2018 is een feit. Van mij mag de winter het land verlaten en plaats maken voor een voorjaarszonnetje. Ik heb er zin in!!

 

26-01-2018 - Planning onderhoud

Vandaag een telefoontje naar mijn dealer. Aangezien hij 10% korting geeft op werkplaatstarief, een gratis Bluetooth BMW hoofdtelefoon en de motor gratis thuis ophalen en terug brengen bij onderhoud heb ik een afspraak gepland (waar mijn Rt overigens ook aan toe was) Volgende week is mijn pride & joy dus helemaal gereed voor het komende motorseizoen. Laat dat voorjaar maar snel komen, ik heb er zin in!!

 

14-01-2018 - Winterstop R1200RT.nl update voorbij

2018 is van start gegaan. Afgelopen anderhalve maand heb ik een pauze genomen v.w.b. het updaten van deze site. Het voornemen is om vanaf nu de site weer te gaan onderhouden en updaten. Uiteraard heb ik ook afgelopen 2 maanden gekeken door hoeveel nieuwe en terugkerende bezoekers mijn site bezocht werd. Zoals altijd neemt het aantal bezoekers in de wintermaanden december en januari iets af maar daarna trekt het bezoekersaantal weer aan. Voor mij het bewijs dat voor veel mensen (net als ik) motorrijden een seizoensgebonden hobby is. Ik hoop dan ook dat het bezoekersaantal ook in 2018 weer verder zal toenemen zoals afgelopen jaar ook het geval was.

 

21-11-2017 - Tweede domeinnaam voor deze site

Aangezien het niet heel aannemelijk is dat ik de rest van mijn leven op een BMW R1200RT rijd, heb ik besloten een meer algemene domeinnaam voor mijn site te registreren die ik ook kan blijven gebruiken als ik over mocht stappen op een ander merk / type motorfiets. De nieuwe domeinnaam die naast https://www.r1200rt.nl naar deze site verwijst is: https://www.motor4you.nl. De beide webadressen blijven tot minimaal maart 2019 naast elkaar actief. Daarna komt https://www.r1200rt.nl mogelijk te vervallen. Dit ter informatie.

 

20-11-2017 - Afsluiting motorjaar 2017

Het motorseizoen loopt weer ten einde voor de seizoensrijders waartoe ikzelf ook behoor. Ik ga niet beweren dat ik nu een winterslaap ga houden maar gedurende de wintermaanden is er minder te melden op motorgebied. Daarmee komt ook het updaten van deze site op een lager pitje te staan. De RT staat gepoetst en wel in de garage met gepast ongeduld te wachten op het voorjaar dat nog veel te ver weg is :-(

 

Dit jaar is het aantal bezoekers van mijn site nog verder gestegen. Boven verwachting mag ik wel zeggen. Ik mocht weer veel opmerkingen, tips, foto's en leuke verhalen ontvangen. Voor deze reacties, en ook voor het bezoeken van mijn site, wil ik iedereen hartelijk bedanken!! Voorjaar 2017 heb ik mijn domeinnaam verlengd voor de duur van 2 jaar. Daarmee is dus ook het onderhouden en updaten van R1200RT.NL gegarandeerd tot maart 2019. In mijn tooling zie ik dat ik intussen een redelijk groot aantal terugkerende bezoekers heb. (dus ik zal toch wel iets goed doen :-) Hopelijk weet ik in de toekomst nog meer mensen te bereiken die het de moeite waard vinden om met enige regelmaat terug te keren. Tips om de site meer waarde te geven zijn dus altijd meer dan welkom. Wellicht erg vroeg, maar toch wil ik iedereen alvast een mooie decembermaand wensen met alle feestdagen die voor de deur staan. Een hele mooie jaarwisseling en tot ziens in 2018!!

 

Met deze vroege wensen wil ik zeker NIET zeggen dat jullie de link naar deze site niet meer mogen volgen tijdens de donkere decembermaand. Er is vast nog wel een pagina of informatie die je in een eerder stadium gemist hebt  :-))

 

11-11-2017 - Wat vind ik van het boxer blok

Waarom ben ik zo gecharmeerd van het BMW boxer motorblok? Wat is dat toch met die BMW boxer? Of je bent een enorme liefhebber of je hebt een ontzettende hekel aan dit blok. Er lijkt geen middenweg te bestaan. Waarom ben ik een enorme fan van de BMW boxer? Het heeft meerdere redenen. Ten eerste staan BMW motoren bekend als kilometervreters. Het blok lijkt onverwoestbaar. Vaak wordt het olieverbruik van de boxermotor genoemd. Het materiaal dat BMW gebruikt is dusdanig hard en dus ook slijtvast dat het inrijden van een nieuwe motor langer duurt dan bij de gemiddelde fiets. Vaak wordt een kilometerstand van 40.000 km genoemd als punt waarop de boxer is ingereden. Enkele jaren geleden zag ik online een test van de eerste generatie BMW R 1200 RT. Het resultaat van een langduurtest werd gepresenteerd. De actuele kilometerstand van de testmotor was 300.000 kilometer. Alle gemeten slijtage waarden waren binnen de tolerantie en de voorspelling was dat het motorblok na ongeveer 500.000 km aan revisie toe zou zijn. Ook de "niet fans" van BMW motoren kunnen onmogelijk ontkennen dat dit een indrukwekkende uitkomst is van een langduurtest! Wat vind ik nog meer van dit blok? Mijn volgende argument is uiteraard een persoonlijke voorkeur. Wellicht is het een overblijfsel uit mijn chopper tijdperk. Persoonlijk vind ik het heerlijk om een motorblok te voelen tijdens het rijden. En precies dat is het geval met de BMW boxer. Je voelt het blok onder je stampen met de bijbehorende trillingen. Zou ik dat niet willen dan ga ik op een Singer naaimachine zitten en roep: Vroemmmmmm (alsof ik op een motor zit) Er is ook nog een derde argument dat in het voordeel van de Boxer spreekt: het benzineverbruik! Lees ik bij sommige motoren met een vergelijkbare motorinhoud van 1200 cc een verbruik van 1:16, dan kan ik een glimlach niet onderdrukken. Ik ben geen scheurkonijn maar zeker ook geen trage rijder. Ondanks dat is het gemiddelde verbruik van mijn R1200RT LC 1:20 tot 1:22. Zowaar niet slecht voor een motorfiets van dit kaliber! Wellicht dat ik met bovenstaande argumenten enkele criticasters de mond gesnoerd heb :-)

04-11-2017 Airtrailer motortrailer

Airtrailer motoraanhanger, deze kwam ik min of meer toevallig tegen op internet. Natuurlijk op YouTube en diverse fora het geklooi kunnen bewonderen dat gepaard gaat met het op een trailer zien te krijgen van een al dan niet zware motor. Niet eens zelden gepaard gaande met het omvallen van de motor. De Airtrailer is wat mij betreft het ei van Columbus. De Airtrailer is verkrijgbaar voor één of twee motorfietsen en ook zowel geremd als ongeremd. De prijs mag er zijn maar wat mij betreft is de Airtrailer deze zeker waard. Mocht ik overgaan tot de aanschaf van een motortrailer, dan is dit zeer zeker mijn eerste keus! Kijk naar de onderstaande video hoe het werkt. Voor meer informatie, kijk op: http://www.airtrailer.nl

 

 

29-10-2017

Het motorseizoen loop helaas weer op zijn eind, tenminste, dat geldt voor de motorrijders zoals ik die de winter gebruiken voor de andere geneugten des levens. Vandaag werd ik hier in het uiterste zuiden van Nederland verrast door een vriendelijk uitziende blauwe lucht met een fraai najaarszonnetje. Reden genoeg om de RT uit de garage te rollen en haar en mijzelf te tracteren op een mooie herfst rit. Gezien de regen van de afgelopen dagen en de omlaag dwarrelende bladeren heb ik de bossen van zuid-Limburg gemeden en heb ik gekozen voor een route noordwaarts door noord-Limburg en Duitsland. De zon werd afgewisseld met dreigende luchten en enkele niet noemenswaardige buitjes. Het mocht de pret niet drukken en ik verdenk mijzelf ervan de hele route met een glimlach afgelegd te hebben. Wellicht dat ik komende winter nog enkele ritten zal maken, maar tot kilometervreten zal het niet meer komen in 2017. Komende week kan de dealer een telefoontje verwachten om een onderhoudsbeurt te plannen voor de RT, zodat deze in het voorjaar gereed is voor (hopelijk) nog meer motorplezier. 

 

08-10-2017

Als motorliefhebber, en dan tegenwoordig voornamelijk BMW motorliefhebber, ben ik uiteraard steeds weer erg geïnteresseerd in nieuwe modellen. Ik denk terug aan de tijd dat ik (om eerlijk te zijn) een uitgesproken hekel had aan BMW motoren. Maar de tijd dat dit merk garant stond voor oubollige fietsen is lang vervlogen. Niet voor niks is BMW motorrad al de nodige jaren het best verkopende merk. Zo ook de F800GT (zie foto) Ook deze motor is volwassen geworden en zou, als de RT te zwaar blijkt te worden, (ik word per slot van rekening ook niet jonger) zomaar eens de opvolger kunnen worden van mijn huidige toerbuffel. 

 

08-10-2017

Algemene boetes motorrijden

 

Bumperkleven: 280 euro

Onnodig links rijden: 140 euro

Rechts inhalen: 230 euro

Rijden terwijl de geldigheidsduur van het rijbewijs verstreken is: 90 euro

Geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts: 230 euro

Geen voorrang verlenen aan een tram: 230 euro

Afslaan zonder richting aan te geven: 90 euro

Bij het afslaan tegemoet komend verkeer niet laten voorgaan: 230 euro

Met een motorrijtuig rijden terwijl het kentekenbewijs niet behoorlijk leesbaar is: 45 euro

Met een motorrijtuig rijden terwijl het kenteken niet behoorlijk leesbaar is: 130 euro

Buiten noodzaak stilstaan op de vluchtstrook of vluchthaven: 230 euro

 

Verlichting boetes motorrijden

 

Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht binnen de bebouwde kom: 90 euro

Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht buiten de bebouwde kom: 140 euro

Geen dim- of grootlicht voeren bij slecht zich overdag: 140 euro

Het hinderen van tegenliggers door groot licht: 140 euro

Achterlichten die niet branden bij nacht buiten de bebouwde kom: 90 euro

Achterlichten die niet branden bij nacht binnen de bebouwde kom: 140 euro

Achterlichten die niet branden bij dag bij slecht zicht: 140 euro

Onnodig mistlicht voeren: 90 euro

Niet werkende richtingaanwijzers: 90 euro

Niet werkende waarschuwingsknipperlichten: 90 euro

Niet werkende remverlichting: 140 euro

 

Download
Tarieven snelheidsovertredingen motoren 2018
Verkeersboetes motoren 2018.xlsx
Microsoft Excel werkblad 10.6 KB

 

06-10-2017

Het heeft weinig met motoren te maken maar toch..............

Naar aanleiding van het nieuws, dat het gebruik van dashcams in Duitsland verboden is, na de uitspraak van een rechter, kan ik het niet nalaten hierop te reageren.

 

Een vrouw stapt met de beelden van camera's die zij aan voor- en achterzijde van haar auto had laten monteren naar de politie omdat een mede weggebruiker haar auto beschadigde. Gevolg: zij werd zelf vervolgt voor het schenden van privacy. Toppunt vind ik de uitspraak van de rechter:

 

De vrouw schond de privacy van andere weggebruikers. "Het kan niet zo zijn dat alle 80 miljoen Duitsers met camera's gaan rondlopen om elke situatie te filmen, zodat een misdrijf kan worden opgelost", staat in het vonnis.

 

Je zou denken dat het voor de politie en verzekeraars in Duitsland handig is om het bewijs in de vorm van beelden aangereikt te krijgen. Maar nee, de rechterlijke macht vindt het steeds weer belangrijker om criminelen en anderen die de kluit proberen te belazeren, in bescherming te nemen onder het mom van privacy schending.

 

Stel dat een misdadiger (moordenaar) gepakt wordt in Duitsland op basis van beveiligingscamera's van burgers die "toevallig" een stukje openbare weg filmen. Uiteraard gaat een advocaat van deze misdadiger de geschonden privacy aanvoeren om de beelden als niet toelaatbaar te laten classificeren. Dit mede naar aanleiding van de bovenstaande uitspraak. En ja hoor: door deze idiote uitspraak van een rechter over dashcams wordt weer een misdadiger vrijgesproken.

 

Gelukkig is er een recente zaak in Nederland waarbij de beelden WEL als wettig bewijs werden gezien en op basis hiervan een verkeersdelinquent veroordeeld werd! Er is dus nog hoop dat er rechters zijn die wel in staat zijn de juiste beslissing te nemen, zonder door te slaan in de privacy onzin.

 

06-10-2017

Enige tijd gelden heb ik het "Topic olieverbruik RT" toegevoegd aan deze site. Aangezien dit steeds weer een veelbesproken onderwerp is, leek het mij interessant praktijkgegevens te verzamelen en een overzicht te maken van het olieverbruik van de diverse types RT. Helaas staat de respons op dit topic niet in verhouding tot het aantal bezoekers / pageviews. Wellicht dat deze opmerking sommige bezoekers weet te motiveren om het formuliertje alsnog in te vullen. Mocht dit niet het geval zijn dat zal ik het Topic van de site verwijderen en wil ik diegenen bedanken die gereageerd hebben. 

 

06-10-2017

Motorrijden is voor velen onder ons een seizoensaangelegenheid. Ook voor mij is het een hobby en geen noodzaak. Hopelijk worden we getrakteerd op een mooie nazomer / herfst om nog wat extra kilometers op de teller van ons speeltje erbij te kunnen "fietsen". Naar buiten kijkend ben ik daar op dit moment alles behalve zeker van. Om de RT niet te verwaarlozen zit er weinig anders op dan de poetsspullen ter hand te nemen en de vliegenlijkjes van de laatste paar ritten vakkundig te verwijderen. Het enthousiasme voor dit deel van de hobby die motorrijden heet, is niet bijzonder groot en ik moet mezelf dwingen eraan te beginnen. Zelfdiscipline is mij niet vreemd, dus met enige regelmaat wordt de RT van de overtollige ballast, die vuil heet, ontdaan. Zo ook vandaag. Ik heb zelfs de moeite genomen om tussen de koelribben van het gedeeltelijk watergekoelde blok te poetsen. Het resultaat mag er weer zijn en de Beemer staat, as I type, te blinken in de garage. Helaas heb ik mijn partner nooit ervan weten te overtuigen dat deze motor veel mooier in de huiskamer zou staan dan menig ander meubelstuk. De RT is dus gedoemd de winter door te brengen in de garage en zal het moeten doen met af en toe een liefdevol klopje op het zadel en de wetenschap dat het volgende voorjaar zich vroeg of laat weer zal aandienen.   

 

21-09-2017

Mijn site over de R1200RT is nu 2 1/2 jaar online. Zoals ik vaker gezegd heb, is het, naast het daadwerkelijke motorrijden, een manier om met mijn grote passie bezig te zijn. Naast een trouwe schare vaste bezoekers heeft het mij een aantal fijne contacten opgeleverd met mensen die de passie voor het motorrijden met mij delen. Meestal zijn dit BMW rijders die logischerwijs daardoor op mijn site terecht zijn gekomen. Om maar eens enkele namen te noemen: Andi uit Thüringen (Duitsland), Finn uit Tromsö (Noorwegen), Kimmo uit Finland, Karl uit Wisconsin (USA) en meerdere mensen uit Nederland. Met name met de eerst genoemde uit dit gezelschap heb ik veelvuldig contact en de plannen om elkaar te ontmoeten en samen te gaan rijden nemen steeds concretere vormen aan. Apart vind ik steeds weer dat je met totaal onbekenden in gesprek raakt over BMW's, motoren in het algemeen en dat het contact vervolgens steeds weer snel, veel persoonlijker wordt dan uitsluitend over motoren kletsen. Voordat je het weet heb je een echte vriendschap opgebouwd. Leuk, toch?

 

10-09-2017

Zondag en dan inderdaad een zon(nige) dag :-) Toch weer een mooie gelegenheid om wat asfalt te vreten. Het jaar vordert sneller dan ik zou willen en dus moet elke gelegenheid aangegrepen worden om het tellertje van de RT in beweging te krijgen. 12.400 km voor een toerbuffel die op het punt staat om zijn derde verjaardag te vieren is natuurlijk beschamend weinig. 2016 was voor mij en mijn tweewieler het meest dramatisch motorseizoen 'ever' met dikke 2000 km. Nooit vertoond en hopelijk wordt dat dieptepunt voorlopig ook niet meer geëvenaard!! De RT heeft mij maanden niet meer aangekeken na dat debacle. Maar vandaag mocht ie weer! Temperatuur kon niet beter en het zonnetje liet zich regelmatig zien. Resultaat was een rit van net geen 200 km door midden en noord Limburg en Duitsland.

 

06-09-2017

Er is al veel over gezegd: het olieverbruik van een BMW boxer. Zelf heb ik er een hekel aan als een motor olie verbruikt. gelukkig is dat bij mijn R1200RT LC verwaarloosbaar. Ik hoef tussen de beurten nooit bij te vullen. Mijn schatting is dat ik nog geen 200 cc verbruik op 10.000 km. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het veel te maken heeft met het inrijden van een motor als deze nieuw is. Dat heb ik dus ook volgens het boekje gedaan. Nooit het voorgeschreven aantal toeren overschrijden. Niet te lang op een snelheid bij constant toerental rijden maar variëren tijdens de inrijperiode. Rustig rijden als de motor nog koud is. Dit geldt overigens niet alleen voor het inrijden maar dat doe ik standaard: nooit op toeren jagen als de motor niet op temperatuur is. Ook wordt gezegd dat een boxer door zijn constructie olie verbrand op het moment dat je hard afremt op de motor. Dus ook dat doe ik met mate. Het is steeds weer een onderwerp dat mijn nieuwsgierigheid wekt. Ik ben zelf niet technisch en doe het onderhoud aan mijn RT dus ook niet zelf maar de interesse in technische onderwerpen is er wel.

 

Mijn plan is om een topic: "olieverbruik van de R1200RT (alle jaargangen)" toe te voegen aan deze site. Daarvoor heb ik (om iets zinnigs te kunnen roepen over dit onderwerp) input nodig van RT rijders. Bouwjaar, kilometerstand en globaal olieverbruik is voldoende. Het zou leuk zijn als ik zoveel input zou krijgen dat ik er een conclusie uit zou kunnen trekken. Voel je je geroepen om mij hierbij te helpen: GRAAG!! Stuur me in dat geval een berichtje via het hiervoor bestemde "Contactformulier"

 

03-09-2017

Vandaag was het naar mijn mening perfect motorweer. Niet te koud, niet te warm en de zon scheen uitbundig. Tijd dus voor een ritje dat uiteindelijk 185 km lang is geworden. Wat was mijn doel vandaag? Zoveel mogelijk molens op de route. Ik heb niet vooraf de moeite genomen om een route voor de BMW navigator in elkaar te sleutelen maar ben op pad gegaan met diverse locaties in mijn hoofd in de hoop dat mijn geheugen mij niet totaal in de steek zou laten tijdens deze "molenrit". Normaal rij ik achter mijn neus aan zonder al teveel te plannen. Toch vond ik het prettig een doel te hebben tijdens deze tocht. Het is mij gelukt om diverse molens te passeren. Het doel was natuurlijk motor rijden dus ik ben niet bij elke molen gestopt om een plaatje te schieten, behalve bij "de Korenbloem" in Ospel. Het maken van een foto van mijn geliefde RT met de molen op de achtergrond had tevens tot doel mijn rug te strekken en mijn kont op adem te laten komen :-) Meerdere foto's zijn natuurlijk elders op deze site te zien: "klikkerdeklik" (Beneden een voorproefje) Met in het achterhoofd dat wellicht iemand er interesse in heeft volgt hier een (willekeurige) opsomming van de molens die ik tijdens deze rit gepasseerd ben:

 • Ophovenermolen: Sittard 
 • Grathemermolen: Grathem
 • De Hompesche molen: Stevensweert
 • De Korenbloem: Ospel (zie foto)
 • Molen van Nijs: Stramproy
 • De Hoop: Swartbroek
 • Sint Anna: Tungelroy
 • Wilhelmus Hubertus: Weert
 • Sint Lindertmolen: Beegden

 

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik de namen heb moeten googelen. Hierbij kwam ik op een fantastische website terecht: http://www.molens.nl Wellicht dat de motorrijders die deze site bezoeken ook hier eens een kijkje kunnen nemen. Mijn planning is nu om een route in elkaar te knutselen die langs nog veel meer molens in Limburg (en wellicht Brabant) voert. Uiteraard zal ik deze delen op deze site. Dus.....folks, stay tuned :-) Heel erg kort samengevat: Het was een heerlijke dag vandaag, op en naast de RT!

 

22-07-2017

Het is nog vroeg. Ik pak mijn iPhone en start meerdere apps die zouden moeten voorspellen wat de weergoden al lang weten. Wordt het weer een dagje met een overvloed aan hemelwater of worden we verwend met zonovergoten landschappen en asfalt. Na een blik op het schermpje van mijn iPhone kan ik een glimlach niet onderdrukken. Ik denk: geen werk, geen bereikbare dienst en geen regen maar wel veel zon :-) Meteen voel ik de levenslust door mijn lijf gieren en denk ik aan mijn maatje die waarschijnlijk in de garage staat te trappelen om het wijde asfalt te kiezen en kilometers te gaan vreten. Yesss, het wordt weer eens een motordagje :-) Het wordt warm dus het Rev'it doorwaaipak wordt van de kleerhanger gehaald, de RT uit de garage gerold en een kleine 200 km wind gevangen. Het blijft genieten deze motor!! 

 

16-07-2017

Na enkele ritten waarbij weer het nodige kamikaze ongedierte in de vorm van vliegen, muggen, motten en god weet wat nog meer, geplet werden op de RT, werd het de hoogste tijd dat ik me naast het vertier weer eens ging bezighouden met de minder aangename zaken van het motorrijden: het poetsen van mijn dierbare RT. Zo gedacht, zo getwijfeld en uiteindelijk toch maar gedaan. Gewapend met poetsspullen ben ik de RT en de daarop geplette lijken te lijf gegaan. Tot in de kleinste uithoeken van de BMW heb ik alles wat er niet op thuis hoorde weggeveegd. Nadat ik en de RT dit doorstaan hadden, ben ik zelfs nog een stapje verder gegaan. Alle vers gespoten blauwe kuipdelen heb ik in de was gezet. Het resultaat mag er zijn. Het geheel blinkt als een spiegel en voelt aan als baby billetjes zo glad :-) Hier wil ik geen hobby van maken, maar wat moet, moet (af en toe) Zie het bewijs van mijn inspanningen:-)

 

 

09-07-2017

Deze week was het weer "topdrukte" op mijn site. Steeds weer verbaas ik mij als blijkt dat het aantal bezoekers van mijn site weer hoger was als de voorgaande maand. Ik heb het eerder gedaan maar wil ook nu weer van de gelegenheid gebruik maken om een woord van dank uit te spreken richting de bezoekers van deze site en ook diegenen die de moeite nemen het gastenboek in te vullen. Ook het aantal vragen over de RT, actioncams, navigatiesystemen e.d. was deze week veel hoger dan gemiddeld. Het up to date houden van een site kost veel tijd en het zijn precies de voorgaande zaken die voor mij de stimulans zijn om verder te gaan met deze site. Bedankt!!

 

09-07-2017

Naar aanleiding van het persbericht van BMW met betrekking tot wijzigingen / toevoegingen voor de BMW Motorrad modellen voor modeljaar 2018, hier mijn persoonlijke mening: (hierbij beperk ik mij tot de R1200RT LC)

 

Nadat ik eerder niet onder stoelen of banken heb gestoken dat ik de keuze voor kleuren voor de RT door BMW heel erg ongelukkig vind, ben ik nu zeer aangenaam verrast door met name een van de nieuwe kleuren voor het 2018 model. De kleur Mars Red in combinatie met het zwarte motorblok, de zwarte wielen en de donkere cardanbehuizing vind ik uitermate geslaagd! De grijze neus, die mij, bij de in 2015 geintroduceerde blauwe kleur, erg stoorde, vind ik nu wel mooi staan bij deze kleurcombinatie. De goudkleurige remklauwen geven de motor een luxere uitstraling. Wat mij betreft is dit in combinatie met de technische verbeteringen een heel erg geslaagde update van de R1200RT LC.

 

05-06-2017

Is het mooi weer dan wil ik natuurlijk maar een ding. Op de RT LC kruipen en het wijde asfalt kiezen. Zo ook vandaag. Heerlijke temperatuur van een graadje of 22. De RT staat al te trappelen in de garage en ik doe haar graag het plezier om naar buiten te rollen en rubber te slijten. Sommigen zullen zeggen: "slecht voor het milieu, foei!" Om eerlijk te zijn maal ik er niet om. Een ritje op mijn  RT zal de zeespiegel echt niet tot ongekende hoogten laten stijgen. Zo gezegd zo gedaan. De vers gepoetste RT achteruit naar buiten gerold, naar het dichtstbijzijnde tankstation gereden en de tank tot aan het uiterste randje vol gegooid met haar levensvocht. Joepie!! Klaar voor de rit. Aangezien ik niet constant achter zondagsrijders in hun suffe vierwielers wil hangen rij ik noordwaarts richting Noord-Limburg en Brabant, een richting die ik vaker kies. Mooie wegen met glooiende bochten en vooral niet teveel obstakels in de vorm van de eerder genoemde suffe vierwielers. Het mag duidelijk zijn dat een auto voor mij niet veel meer is dan een broodnodig vervoermiddel waar er veel teveel van zijn. Geen statussymbool of wat mensen er zoal in zien. Zit je in een auto op weg naar je werk dan krijg je met grote regelmaat te maken met agressieve mede weggebruikers. Niks nieuws! Met motorrijders is het steeds weer anders. Motorrijden verbroederd. Motorrijders zijn socialer. (een enkele uitzondering daargelaten) Zo ook vandaag. Na een tijd te hebben gereden en genoten te hebben van het landschap, besloot ik even te stoppen om mijn slechte rug wat rust te gunnen. In "the middle of the rimboe" glij ik een parkeerplaats op in de dorpskern van Haler. Ik sta er nog geen minuut als een Ducati rijder een blik in mijn richting gooit en zijn snelle jongen soepel een 180 graden draai laat maken en naast mijn RT tot stilstand komt. Zo sta je alleen in de kiezel en voordat je het weet sta je ervaringen en anekdotes uit te wisselen met een wildvreemde die dezelfde passie deelt, het motorrijden. Ben ik oubollig als ik dit tot de kleine geneugten des levens beschouw?? Whatever, het was een heerlijke maandag (2e pinksterdag), een mooie rit en wachtend op het eten dat nu bereid wordt geniet ik nog even na van de dag onder het genot van een heerlijk glas wijn. Het leven is goed mensen!!

 

26-05-2017

 

Op het moment dat ik mijn R1200RT LC aanschafte was er zoals altijd niet bepaald veel keuze voor wat betreft de kleur. Ik kocht, wat ik op dat moment, de minst lelijke kleur vond. Toch bleef dit voor mij een doorn in het oog. Begin 2017 de knoop doorgehakt en de RT LC compleet laten overspuiten. Het kost wat maar dan heb je ook wat is mijn motto. Dat meer mensen mijn mening delen is nu wel duidelijk. Ik heb intussen zeer veel ongevraagd positief commentaar gekregen op de RT in combinatie met deze kleur: Alpine Blauw. Het varieert van opmerkingen aan een stoplicht tot commentaar via het contactformulier op deze site en social media. Daarbij komen dan ook de verhalen los (en deze mening deel ik volledig) dat BMW erg slecht is in het kiezen van beschikbare kleuren. Het lijkt wel dat men daar probeert om het oubollige imago dat BMW had nieuw leven in te blazen. Hopelijk komt de mannen en vrouwen uit Beieren tot inzicht en gaan te rade bij potentiële kopers voordat ze weer de plank mis slaan.

 

26-03-2017

Vandaag heb ik een rit gemaakt (samen met een collega) van 250 kilometer. Na het dramatische seizoen van 2016, waarin ik slechts 2200 kilometer gereden heb, wordt het hoog tijd om de schade van het afgelopen jaar goed te maken. Tot nu toe heb ik dikke 800 kilometer gereden en dat lijkt veelbelovend voor het seizoen van 2017. Ook morgen heb ik nog verlof en ben ik van plan om het aantal kilometers verder te verhogen. Eind 2016 heb ik een GoPro Hero 5 black aangeschaft naast de Hero 3+ Black die ik al had. Vandaag heb ik deze nieuwe camera voor het eerst echt kunnen testen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het resultaat niet veel beter lijkt dan de 3+ Black. Aangezien ik 2 originele accu's heb voor de Hero 5 Black, heb ik de firmware van de camera ge-update naar versie 1.57. Zoals ik al eerder aangegeven heb op deze site is deze upgrade niet aan te bevelen voor gebruikers die third party accu's voor deze actioncam gebruiken. De laatste firmware blokkeert namelijk het gebruik van de niet originele accu's. De beelden van mijn rit van vandaag zijn binnenkort te zien op mijn YouTube kanaal. Via mijn Twitter account zal ik de link naar deze video kenbaar maken. Ook zal ik op deze site mijn bevindingen m.b.t. de GoPro Hero 5 Black verder aanvullen.

 

 

12-03-2017

Vrijdag het eerste korte ritje (100 km) gemaakt van dit seizoen op de RT nadat deze door de spuiter van een nieuwe kleur is voorzien. Ik zat op het werk te kijken naar de zonnestralen die door het glazen dak van het ziekenhuis naar binnen vielen. Het kon niet anders dan dat er enkele opgespaarde overuren geslachtofferd zouden worden ten behoeve van het verlangen om op de RT te rijden. De plannen namen al heel erg snel concrete vormen aan en zo geschiede het dat de eerste rit van seizoen 2017 een feit was :-)

 

Gisteren (zaterdag) de nodige plichten afgehandeld om vandaag ook weer tijd te hebben om een mooie rit te maken. Na een winterstop (ja ja, ik ben een mooi-weer-rijder) altijd heel even wennen en het gevoel van de motor terug krijgen. Dit gaat over het algemeen heel vlug. Het ritje van vrijdag was de gewenning en vandaag dus volop genieten van de RT en het mooie weer. Het is een rit geworden van het zuid-Limburgse heuvelland tot en met noord-Limburg en een stukje Brabant. Totale afstand was een dikke 200 km. Het was te merken dat het seizoen weer begonnen is. Er werd weer heel wat gezwaaid tussen de berijders van de gemotoriseerde tweewielers. En het waren er veel, heel veel! 

 

Kortom een buitenweekend gehad. Werken in de tuin, wandelen in de natuur en rijden op de motor. Daarnaast lekker eten en drinken. Voor mij zijn dit alle ingrediënten die het leven meer dan aangenaam maken!!

 

09-03-2017

Nadat ik eerder op deze site aangegeven heb dat mijn domeinnaam per 9 maart 2017 zou verlopen kreeg ik buiten verwachting veel positieve reacties op mijn site. Daarnaast veel opmerkingen per mail van mensen die het zeer zouden betreuren als ik zou stoppen met deze site. Mede hierdoor heb ik mijn domeinnaam vandaag met 2 jaar verlengd. Daarnaast moet ik toegeven dat ik het onderhouden van deze site nog steeds zie als een belangrijk deel van mijn grote passie, het motorrijden en alles wat daarbij komt kijken. Bij deze: bedankt voor alle berichten die ik van velen van jullie mocht ontvangen!! De komende jaren zijn jullie dus nog niet van mij verlost :-)

 

25-2-2017

Vandaag de RT opgehaald. Vers overgespoten door de dealer Keram Motorrad Maastricht Aachen Airport in de kleur Lupine Blauw. Natuurlijk snel een foto gemaakt om te delen op deze site. Zelf ben ik uitermate tevreden over de kleur en de manier waarop de RT gespoten is.

 

Meer foto's van het resultaat zijn te zien op de pagina "afbeeldingen" op deze site.

  

10-2-2017

Vandaag de definitieve afspraak gemaakt om de RT te laten spuiten. Zaterdag 18 februari gaat hij naar de dealer en naar verwachting kan ik hem een week later in de nieuwe kleur, Lupine blauw weer ophalen. De RT wordt volledig gespoten inclusief het (kleine) topkoffer. Uiteraard zullen de foto's (voor en na) op deze site geplaatst worden. Na heel erg lang twijfelen krijg ik eindelijk de motor die mij op alle fronten bevalt. De rijeigenschappen, de looks en ook eindelijk een kleur die mij bevalt!! Wordt vervolgd. 

 

De wrapfolie is verwijderd. Hiermee is alle kleur van de machine verdwenen. Wat is BMW toch ontzettend slecht in het kiezen van de leverbare kleuren!! Voor mij is nu nog duidelijker waarom ik de RT compleet laat spuiten.