BMW (& Garmin) Navigatiesystemen en software.

Op deze pagina stel ik informatie ter beschikking, zoals de handleidingen en links en geef mijn mening over door mij gebruikte navigatie systemen. Voor veel meer informatie en online trainingen, kijk op het YouTube kanaal van MrGPS !!


17-10-2023: BMW Motorrad presenteert de ConnectedRide Navigator. (zie afbeelding boven)

Met behulp van de persoonlijke BMW ID worden alle routes, opnames en routeplanning gesynchroniseerd tussen de navigatiemodule en de BMW Motorrad app. Ze zijn dus ook altijd en overal beschikbaar in de BMW Motorrad app. Zowel de kaarten als de functies van de nieuwe ConnectedRide Navigator zijn altijd up-to-date, doordat het apparaat met internet kan worden verbonden en op elk moment kan worden bijgewerkt. Dankzij de intuïtieve bediening van de BMW Motorrad ConnectedRide Navigator via de multicontroller en de naadloze Smartphone Integratie zet het nieuwe navigatiesysteem nieuwe maatstaven in dit product segment.

 

Groot, helder display, perfect afgestemd op BMW Motorrad TFT-schermen.

De nieuwe BMW Motorrad ConnectedRide Navigator beschikt over een uitzonderlijk helder 5,5-inch touchdisplay met een optimale leesbaarheid, zelfs in direct zonlicht. Het systeem is naadloos afgestemd op de motordisplays en de complete BMW Motorrad beleving. Het bijpassende grafische ontwerp en de gebruikersinteractie zijn naadloos geïntegreerd in het bedieningsconcept van het TFT-scherm en de BMW Motorrad ConnectedRide Navigator. Ook qua lichtintensiteit en anti-reflectiecoating zijn de displays op elkaar afgestemd. De Navigator laadt op via het BMW boordnetwerk. Snel opladen via een meegeleverde USB-C-kabel met maximaal 2,4 A laadstroom is ook mogelijk.

 

Updatemogelijkheden, cloudsynchronisatie en compatibiliteit met terugwerkende kracht.

De nieuwe BMW Motorrad ConnectedRide Navigator is in eigen huis ontwikkeld. Updates kunnen rechtstreeks via de BMW Motorrad systemen geleverd worden. Net als bij smartphones krijgt de gebruiker een melding als er updates klaar staan. Het systeem installeert de updates rechtstreeks op de BMW Motorrad ConnectedRide Navigator. Het enige vereiste is een online dataverbinding via WiFi of een door de klant geïnstalleerde simkaart. Aansluiten op een computer is niet nodig. Voor de actuele verkeersinformatie – die realtime wordt bijgewerkt – verbindt de gebruiker het navigatiesysteem met een WiFi-hotspot (tot stand gebracht via een smartphone) of een door de klant geïnstalleerde simkaart. Dit kan zelfs tijdens het rijden. De gebruiker blijft zo altijd op de hoogte.

 

MyBMW Cloud

De BMW Motorrad ConnectedRide Navigator is onderdeel van de MyBMW Cloud. Zodoende kan de gebruiker met een MyBMW-account inloggen op de BMW Motorrad ConnectedRide Navigator en zo het apparaat verbinden met de BMW Cloud, waar deze de geplande routes, eerder gereden routes en nog veel meer kan synchroniseren. De gebruiker kan op elk eindapparaat (BMW Motorrad app, PC-browser, enz.) een individuele route plannen, die vervolgens op elk geregistreerd eindapparaat direct beschikbaar is. Routes die de gebruiker in andere planningsportals maakt, zijn eenvoudig te importeren in de BMW Cloud zodat ze op alle geregistreerde eindapparaten toegankelijk zijn.

 

Naadloze Smartphone Integratie zorgt voor maximaal functioneel comfort.

Aanvullend bedient de gebruiker alle smartphonefuncties en met name mediatoepassingen zoals Spotify en telefoonfuncties centraal via de nieuwe BMW Motorrad ConnectedRide Navigator. De gebruiker kan het hoofdvolume en het volume van alle bronnen daarbij individueel regelen. De nieuwe BMW Motorrad ConnectedRide Navigator ondersteunt ook eindapparaten als de helm van de rijder en passagier alsook de BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses. Deze apparaten kunnen via Bluetooth met de Navigator worden verbonden en aangestuurd. De persoonlijke contacten die op de smartphone zijn opgeslagen, zijn direct oproepbaar via de navigator voor het starten van een telefoongesprek of een routebegeleiding.

 

Ondersteuning met terugwerkende kracht

De hardware en software van de nieuwe BMW Motorrad ConnectedRide Navigator zijn compatibel met de meeste modellen met navigatievoorbereiding. De nieuwe BMW Motorrad ConnectedRide Navigator is per direct te bestellen en kent een verkoopadviesprijs €689,- inclusief BTW. De gebruiker hoeft hem alleen maar in de houder van de navigatievoorbereiding te klikken en te vergrendelen met de motorsleutel.

Bron: BMW Motorrad persberichten

 


alles wat je moet weten over POI's op je garmin / bmw navigator


 

08-10-2023: LET OP: dit topic is "UNDER CONSTRUCTION"!

Naar aanleiding van een vraag van een (trouwe) bezoeker van mijn site werd ik getriggerd om hieromtrent een topic aan deze site toe te voegen: het installeren van POI’s op een Garmin / BMW Motorrad Navigator.

 

Om te beginnen een korte  inleiding. Er bevinden zich meerdere “soorten” POI’s op navigators. De gebruikers POI’s die je zelf kunt updaten op je apparaat en ook de POI’s die in het kaartmateriaal zijn opgenomen. Stoor je je aan niet meer bestaande POI’s in het kaartmateriaal dan moet je daar volgens mij mee leren leven zolang deze niet gecorrigeerd worden door de kaartverstrekkers. V.w.b. de gebruikers POI’s zijn de leveranciers van deze bestanden afhankelijk van de input van gebruikers die melding maken als een POI niet meer actueel is. Hiermee lijkt mij duidelijk dat je nooit moet rekenen op 100% accurate info op dit gebied. Dit gezegd hebbende wil ik tevens benadrukken dat ik of de sites van derden waarnaar verwezen wordt op geen enkele wijze verantwoordelijk kunnen worden gehouden indien er tijdens de installatie iets mis loopt en er softwarematige issues ontstaan! Mocht iemand een fout ontdekken in dit topic of een waardevolle aanvulling hebben, laat het mij dan weten via MAIL of het CONTACTFORMULIER!

 

Handleiding voor het installeren van POI’s m.b.v. het programma “POI Loader”. Aangezien ze al bestaat, verwijs ik HIER naar de perfecte stapsgewijze handleiding met screendumps voor het installeren van POI’s m.b.v. poiloader.

 

Handige links m.b.t. POI’s:

05-11-2022: Kunnen we nog de BMW Navigator VII verwachten?

Een bezoeker van deze site dropte mij een mail met bovenstaande vraag. Zelf heb ik mij deze vraag ook gesteld. Om eerlijk te zijn verwachtte ik (volgens traditie) binnen afzienbare tijd na de introductie van de Garmin Zumo XT de opvolger van de Navigator VI van BMW. Deze is tot op heden niet aangekondigd. Mijn verwachting is dat deze niet meer op de markt komt en dat BMW inzet op de doorontwikkeling van de grote TFT schermen (op de nieuwe motoren) in combinatie met de BMW connected app voor gebruik van o.a. navigatie. Gezien de ervaringen met deze combinatie tot nu toe, zal niet iedereen blij zijn met deze keuze van BMW. Geduld blijft een schone zaak. BMW is voortdurend bezig de issues met de combi TFT / app op te lossen en de mogelijkheden van de app te verbeteren. Tot die tijd zijn er natuurlijk altijd mogelijkheden om, eventueel met behulp van after-market accessoires, bijv. de Zumo XT te monteren. Gelet op de prima recensies van dit apparaat, zou dat mijn keuze zijn. Ware het niet dat mijn Navigator VI nog steeds prima functioneert. De ergernis van de veel te trage processor en daarbij ook de exorbitant hoge prijs neem ik op de koop toe. Het fantastische scherm maakt uiteindelijk weer heel veel goed!

 

08-03-2022: Lijst van compatibele Bluetooth headsets met een BMW Motorrad Navigator V en VI

Garmin streeft ernaar om Bluetoothcompatibiliteit te verzekeren met de meest populaire motorheadsets op de markt. (Op dit moment zou er compatibiliteit moeten zijn zolang de headset hands-free ondersteunt en een Bluetoothversie heeft van 1.1 of hoger, maar het kan niet gegarandeerd worden)

 

De BMW Motorrad Navigator V en VI zijn getest en geverifieerd met de volgende:

 • BMW  Systeem 6 (Softwareversie 2.5 of hoger)
 • Cardo Scala G4
 • Cardo Scala G9 PowerSet
 • Cardo Scala Q2 Multiset Pro
 • Interphone Blueant F4
 • Midland BT2-S
 • Nolan
 • Nolan N-Com B4
 • Plantronics MS5
 • Scala Q2 Pro
 • Scala TeamSet Pro
 • Schuberth SRC
 • Sena SMH105

Bron: Garmin.com


adapter leverbaar voor zumo xt montage op de BMW RT LC navigator cradle


Er is, zoals verwacht, een adapter op de markt gekomen om de Zumo XT op de standaard BMW RT navigator cradle te monteren. Een bezoeker van deze site tipte mij over dit product. Zijn ervaring met dit onderdeel is zeer positief! Hij omschrijft het als een goed werkende, degelijke en goed afgewerkte cradle. Ondanks dat het scrollwiel op het stuur niet werkt i.c.m. de Zumo XT verwacht ik dat veel mensen interesse zullen hebben in deze adapter. Ikzelf vind de meerwaarde van het scrollwiel in combinatie met de BMW navigator marginaal. De Zumo XT werd veelvuldig lovend beoordeeld, o.a. door MrGPS die een autoriteit genoemd mag worden op het gebied van motornavigatie. Voor degenen die niet bekend zijn met de Zumo XT: kijk naar de uitgebreide reviews van dit navigatiesysteem op het YouTube kanaal van MrGPS!

 

Info: 

 • HIER, op deze Italiaanse site, kun je deze cradle bestellen.
 • Kosten voor deze cradle voor de RT LC: €59.00. Dit is de huidige prijs. Uiteraard kan ik eventuele prijswijzigingen niet voorzien.TIP: door een bezoeker van deze site werd ik erop gewezen dat het blijkbaar noodzakelijk is om over een Paypall account te beschikken om de bestelling te kunnen plaatsen. Zelf kan ik dit niet bevestigen doordat ik nooit een bestelling geplaatst heb bij deze webshop.

Aanvullende info: bij gebruik van de standaard releaseknop op de RT (om de Navigator van je motor los te koppelen) neem je met deze oplossing de Zumo XT inclusief de adapter als een geheel van je motor af. Het geheel kun je eenvoudig weer op de RT vast klikken zonder met kabels in de weer te hoeven gaan. Het ei van Columbus :-) De spanning krijgt de Zumo via de originele bekabeling van de cradle op je BMW.  Kabels trekken is dus niet nodig!

 

Onderstaand enkele foto's van deze, in mijn ogen zéér geslaagde, oplossing om de Zumo XT op je RT te monteren!!

Met dank aan Jack voor zowel de info als de foto's!! (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Instructie video cradle montage

Download
Nederlandstalige handleiding van de Zumo XT motornavigatie.
zumo_XT_Handleiding_NL.pdf
Adobe Acrobat document 3.6 MB

Mijn eerste ervaringen met de recente aankoop: de BMW navigator VI


Ondanks dat de BMW Navigator VI geen snellere processor heeft gekregen (dan de Navigator V) vind ik de overstap  van de V naar de VI zeer de moeite waard. Wat heeft de VI een GEWELDIG scherm!! In de volle zon is de afleesbaarheid van het scherm gewoon fantastisch. Dat liet bij zijn voorganger toch héél erg te wensen over. Uiteraard had ik voor de aankoop al de nodige testen gelezen en gekeken op YT. Ik geloof direct dat TomTom beter is dan de Garmin / BMW Navigators v.w.b. de kronkelroutes. Ook vind ik TomTom qua bediening en menu's logischer opgebouwd. Ook de VI heeft mijn mening in deze niet teniet weten te doen. In de diverse Navigator VI testen wordt de werking op het gebied van de kronkelroutes als minpunt aangegeven. Toch is mijn ervaring tot nu toe niet heel slecht. Nadat ik "verdwaald" was na een wegafsluiting, heb ik een plaats ingegeven die ongeveer 20 km verderop lag. Ik werd via kleine weggetjes die ik nooit eerder gereden had (ondanks dat ik de streek goed ken) naar de desbetreffende plaats gestuurd. Vooralsnog krijgt de Navigator VI dus het voordeel van de twijfel. Ook wil ik de app: "rondreis" niet onvermeld laten. De kleine weggetjes zijn zeker niet altijd gegarandeerd maar toch heb ik via deze optie enkele leuke routes gereden. Misschien ben ik wat minder kritisch dan andere gebruikers en verwacht ik geen perfectie. Wellicht dat ik daardoor positiever ben dan de gemiddelde gebruiker. Wat ook een rol zou kunnen spelen is het feit dat er vanaf het moment dat dit apparaat op de markt kwam, diverse firmware updates zijn uitgebracht. Hoe dan ook, ik ben tevreden met mijn recente aankoop. In de loop der tijd zal ik mijn verdere ervaringen hier aanvullen.  Lees in het "Dagboek" hoe ik tot deze onverwachte aankoop kwam.

 

10-04-2020: Update ervaringen BMW Navigator VI

Eerder kregen de kronkelroutes nog het voordeel van de twijfel na één positieve ervaring. Maar na vandaag moet ik deze mening drastisch herzien. Vandaag stond een zakelijk ritje van mijn woonplaats naar Eindhoven op het programma. Het had gewoon een snelle route moeten zijn maar ik was vergeten om de instelling bochtige wegen om te zetten naar snelste route. Ondanks deze instelling werd ik over bijna allemaal N wegen gestuurd. En laat die N wegen nu nauwelijks het predicaat bochtig verdienen. Verschrikkelijk slecht! Ik kan het niet anders zeggen. Na het lezen van en kijken naar reviews van de nieuwe Zumo XT is er in ieder geval hoop dat het ooit nog goed komt met de bochtige optie van de BMW Navigator. Bij de Zumo is het EINDELIJK dik in orde. Jammer is dat Garmin de Navigator VI niet softwarematig zal gaan upgraden zodat ook deze geschikt is om mooie bochtige routes te rijden. Nope, hiervoor zullen we moeten wachten op de Navigator VII die (waarschijnlijk) in 2021 op de markt gaat komen. Dat wachten wordt beloond met het feit dat je ook nog eens een bak geld mag uitgeven.  Tsja, de aanpak van Garmin is niet de klantvriendelijkste zal ik maar zeggen. Voor nu blijf ik dus maar bij mijn huidige werkwijze: Mooie bochtige route maken via kurviger.de (ook Nederlandstalig) en deze uploaden naar de Navigator VI. 


downloads Overig


Download
Gebruikershandleiding Navigator VI update 2018 (Nederlandstalig)
gebruikershandleiding-navigator-VI.pdf
Adobe Acrobat document 2.2 MB
Download
Update Dealerdatabase 2019 Navigator V
BMW_Motorrad_Navigator_V_Dealerdatabase_
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 170.4 KB
Download
Update Dealerdatabase 2019 Navigator VI
BMW_Motorrad_Navigator_VI_Dealerdatabase
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 170.4 KB
Download
Dealerdatabase voor BMW Navigator versie 2018
BMW_Motorrad_Navigator_V_Dealerdatabank_
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 89.7 KB
Download
BMW Navigator V: aangepaste handleiding 2018 (engelstalig)
Handleiding BMW Navigator 5 (update 2018
Adobe Acrobat document 3.1 MB
Download
BMW Navigator: voertuig iconen 2018
BMW_Motorrad_NavigatorV_Voertuig_Iconen.
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 1.9 MB

Flitspalen voor Garmin & BMW Navigator


Download
Flitspalen Wereld voor Garmin
Versie 8 juli 2018
GARMIN-WORLD-SPEEDCAMS-08-07-2018.ZIP
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 9.2 MB
Download
Flitspalen Europa voor Garmin
Versie: 27 mei 2018
GARMIN EUROPE SPEEDCAMS 27 05 2018.ZIP
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 1.3 MB
Download
Flitspalen Europa voor Gamin
Versie: 25 maart 2018
GARMIN EUROPE SPEEDCAMS-25 03 2018.ZIP
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 686.8 KB

Het bestand  bevat uitsluitend vaste  flitspalen en dus niet  de locaties  waar vaker mobiele filtsers zijn waargenomen.

Let op!: in sommige landen krijg je hoge boetes of kan zelfs je navigatiesysteem in beslag worden genomen als je flitspaal waarschuwingen op je navigatie geïnstalleerd hebt.  Installeren van de flitspalen is op eigen risico! Informeer vooraf hoe de regelgeving is in het land van je bestemming. De-installeren kan (net als installeren) via POI loader. Installatie handleiding vind je hier!


Download
Voertuig iconen voor BMW Navigator
Iconen van de diverse Bmw motorrad modellen om in te laden in je navigatiesysteem
BMW_Motorrad_NavigatorV_Vehicle_Icons.zi
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 1.9 MB

Onderstaande download is slechts een voorbeeld. Mocht je bestanden voor je BMW Navigator V nodig hebben of abusievelijk hebben verwijderd, neem gerust contact met mij op. Wellicht dat ik kan helpen.

 

Download
Bestanden Navigator V verantwoordelijk voor schermtaal Nederlands
Naar aanleiding van een vraag van een bezoeker van deze site, die de schermtaal niet meer op Nederlands ingesteld kreeg op de Navigator V. De bestanden in deze Zip file zijn verantwoordelijk voor de Nederlandse schermtaal. (dus niet de gesproken instructies!)
Navigator V.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 110.5 KB

Methode 1 om de BMW Navigator op de R1200RT LC te locken (via centrale vergrendeling)


Elders op deze site heb ik een oplossing voor het vergrendelen van een BMW Navigator op een R1200RT LC gepubliceerd. Door een bezoeker van deze site werd ik op een andere oplossing geattendeerd. Wat mij betreft, met afstand de mooiste oplossing: de Navigator wordt samen met de koffers via de centrale vergrendeling geblokkeerd. Zie onderstaande YouTube video's. Mail voor meer informatie / bestelling van dit systeem naar: info@oldtimers.si Foto's en montagehandleiding zijn te vinden op de website: http://www.oldtimers.si   De kosten voor dit systeem bedragen 158€ incl. BTW Degene die mij op dit systeem attendeerde, heeft het besteld en er werden geen verzendkosten gerekend. Dit terwijl er wel verzendkosten op de site vermeld worden.


Download
Handleiding montage Navigator central lock
Manual BMW navi central-lock.pdf
Adobe Acrobat document 2.4 MB

Methode 2 om de BMW Navigator op de R1200RT LC te locken (via centrale vergrendeling)

Blijkbaar storen meer mensen zich aan het feit dat de navigator niet via de centrale vergrendeling gelocked kan worden. Na bovenstaande oplossing geplaatst te hebben kreeg ik nog een creatieve oplossing, om een Navigator te locken via de centrale vergrendeling, gemaild door een bezoeker van deze site. Kijk hier naar de methode om dit te realiseren.


Methode 3 om de BMW Navigator op de R1200RT LC te locken (Handmatig)

Een van de vaste bezoekers (leuk dat die er zijn) van mijn site, Lambert, stelde mij een tijdje geleden de vraag of er een oplossing is om de knop waarmee je de Navigator los koppelt te vergrendelen. Dit zodat mensen die een gratis Navigator op de kop willen tikken, deze niet met een druk op de knop achterover kunnen drukken. Ik had hier geen oplossing voor. Het antwoord op deze vraag werd door Lambert zelf aangedragen en dat wil ik jullie niet onthouden. Deze oplossing stond op een Duits RT forum en heb ik vertaald en ter verduidelijking gedetailleerder gemaakt. Klik hier voor de link naar het Duitse RT Forum. De originele foto's vond ikzelf niet al te duidelijk. Ik heb de schroef zelf (nog) niet geplaatst, maar wel duidelijkere foto's gemaakt. Uitvoering is uiteraard op eigen risico! (maar........een kind kan de was doen)

 

Beschrijving van de uitvoering met daaronder de foto's ter verduidelijking van deze handleiding

 • Demonteer het scherm door de 4 zichtbare schroeven te verwijderen, de plastic kapjes te verwijderen en de 2 verborgen schroeven die achter de kapjes tevoorschijn komen.
 • Verwijder vervolgens de zwarte afdekking onder het scherm. Deze is al los door het verwijderen van het scherm en pak je dus zo op.
 • Verwijder vervolgens de grijze afdekking door de 2 schroeven boven en de kleine zwarte (kunststof) beneden aan de afdekking te verwijderen. LET OP: zet de ruit in de hoogste stand om met de schroevendraaier deze kunststof schroeven te kunnen bereiken!
 • Verwijder de 2 plugjes waar de kunststof schroeven verwijderd zijn.
 • Pak de afdekking met 2 handen vast ongeveer ter hoogte van de kunststof schroeven en trek de afdekking omhoog naar je toe. (deze is namelijk met 2 nippeltjes gezekerd die je op deze manier los trekt. Zie foto's) De gehele behuizing van de Navigator komt nu los.
 • Verwijder de 4 schroefjes van de connector waarop de Navigator wordt bevestigd. (Let op de boutjes aan de achterkant)
 • Boor een gaatje door de zojuist verwijderde afdekking. (zie foto 10) TIP: Kijk op foto 11 waar de schroef uit moet komen. Boor vanaf die positie met bijvoorbeeld een 1 mm boortje van beneden naar boven door beide wanden. Zo wordt simpel de positie bepaald waar de ingang van de schroef boven dient te zitten.
 • in de onderste "wand" (dit is het afdakje boven de Navigator als deze gemonteerd is) tap je een schroefdraad die overeen komt met de dikte van de gebruikte schroef. Zelf twijfel ik of dit lang goed gaat. Ik denk na over een oplossing die iets stabieler is dan schroefdraad in harde plastic, bijvoorbeeld een metalen bus met daarin schroefdraad getapt tussen de 2 wandjes in die steviger en dus ook stabieler is. Het handigste is om een op deze motor standaard gebruikte torx te gebruiken.
 • Als je hierin de schroef draait, blokkeert de knop waarmee je de Navigator normaal gesproken vrij geeft. Op de laatste foto geeft de rode pijl aan waar de schroef uit komt. De schroef drukt als het ware op het ontgrendelingsmechanisme zodat dit niet omhoog kan komen bij druk op de knop.

Wil je vervolgens je Navigator verwijderen, dan zul je het windscherm in de hoogste stand moeten zetten, vervolgens draai je de schroef (gedeeltelijk) eruit waarna de ontgrendelingsknop weer normaal functioneert.   

 

Klik op onderstaande foto's voor de vergroting!


Methode 4: wunderlich beugel met slot


Klik op de foto om deze te vergroten. Klik hier om direct naar de bestelpagina van Wunderlich te gaan.


Methode 5: wunderlich oplossing via centrale vergrendeling


Link naar deze oplossing op de site van Wunderlich. Aansluiting van deze optie op de bestaande BMW stekkers!

Download
Installatie instructies Navigatiebeveiliging Wunderlich via centrale vergrendeling
Installatie_Wunderlich_CV_Navi_beveiligi
Adobe Acrobat document 6.2 MB

BMW Navigator VI


De BMW Navigator VI gaat verder dan alleen het wijzen van de weg: hij laat je de magie van reizen op de motor ervaren. Het grote 5-inch display toont je de route naar rijplezier zonder grenzen. Het circulaire polarisatiefilter (CPOL) minimaliseert reflecties en verbetert het contrast. Met als gevolg optimale afleesbaarheid, ook bij direct invallend zonlicht. Op deze manier houd je altijd overzicht. De optioneel leverbare auto-montageset maakt het gebruik bovendien nog multifunctioneler, echter het toestel geeft op dat moment geen gesproken aanwijzingen. Verder bepaal je met de toonaangevende Trip-technologie zelf heel precies waar het naar toe gaat. De optionele smartphone-link voor real-time file-informatie en actuele weerberichten zorgt er voor dat je altijd bij de tijd bent.

 

Nieuwe wegen ontdekken:

 

Motorrijders willen graag hun eigen weg gaan. Daarom maakt de routeplanningssoftware BaseCamp het tot in detail uitstippelen van routes mogelijk. Een rit kan daarbij worden onderverdeeld in 30 deelroutes. Elk van deze trajecten kan wederom uit tot wel 125 shaping-punten worden opgebouwd en biedt daarmee nagenoeg oneindige individualiseringsmogelijkheden. Of wil je gewoon een eindje rijden? De functie 'bochtig traject', de nieuwe functie 'vermijd grote doorgaande wegen' en de 'functie 'Round Trip' – een 'rondje' op basis van tijd, afstand of tussenpunten – laten je kennis maken met totaal nieuwe werelden. Daarnaast biedt de OnRoute motorkaart ook uitstekende mogelijkheden om een mooie route in het toestel te berekenen. Klik hier voor meer informatie over deze OnRoute motorkaart.

 

Reisgids:

 

"Sla voor de kathedraal linksaf." De vooruitstrevende TTS-navigatiemeldingen wijzen de weg op een manier zoals ook een duopassagier zou doen. Je raakt op deze manier nooit de weg kwijt. De exacte omgevingsbeschrijving maakt gebruik van herkenningspunten zoals verkeerslichten, verkeersborden en zelfs gebouwen. Bovendien kun je met je smartphone gemakkelijk bestemmingen zoeken en deze vervolgens eenvoudig naar de BMW Navigator VI sturen.

 

Muziek voor je oren:

 

Onderweg kun je zelf de toon aangeven: dankzij de Bluetooth-technologie en de nieuwe functie 'Music Streaming' zijn alle op de verbonden smartphone opgeslagen muzieknummers te beluisteren. Je kunt ook je eigen films regisseren door compatible 'action cams' te bedienen via de navigator.

 

Highlights BMW Navigator VI: 

 

 • Nog helderder door optimale afleesbaarheid dankzij circulair polarisatiefilter, zelfs bij direct invallend zonlicht
 • Waterdicht volgens IPX7, benzinebestendig
 • Verbeterde routeoptie 'Bochtig traject' vermijdt waar mogelijk bebouwd gebied
 • Nieuwe functie: 'Vermijd grote doorgaande wegen':"
 • Staat toe dat snelwegen worden vermeden tijdens (her)berekening van de route. Gecombineerd met de al bestaande functie om snelwegen te mijden, kunnen wegen worden geselecteerd die nog beter bij het motorrijden passen
 • Combinatie met verschillende route-opties, waaronder 'Bochtig traject' is mogelijk om optimaal resultaat te bereiken
 • Nieuwe functie: 'Rondreis'
 • Maakt het mogelijk om een route uit te stippelen met een identieke start en finish, op basis een vooraf ingestelde tijdsduur, afstand of via een tussenbestemming
 • Combinatie met de verschillende route-opties zorgen voor optimale rijervaring
 • Nieuwe functie: 'Music streaming' via smartphone
 • Maakt het mogelijk om via Navigator VI te luisteren naar op de smartphone opgeslagen muziek
 • Weergave van nummers op Android-smartphones in de volgorde zoals opgeslagen op de telefoon; met iOS kunnen ook de playlists van de telefoon worden afgespeeld
 • Weergave van nummers op Android-smartphones in de volgorde zoals opgeslagen op de telefoon; met iOS kunnen ook de playlists van de telefoon worden afgespeeld
 • Standaard vooraf geïnstalleerde kaartgegevens van Europa
 • Gratis levenslange kaartupdates voor standaard geïnstalleerde kaarten
 • 16 GB intern flashgeheugen
 • Micro SD kaartsleuf voor SDXC-kaarten tot 64 GB
 • Geoptimaliseerd voor het BMW Motorrad communicatiesysteem voor het beluisteren van navigatiemeldingen en muziek en voor telefoneren
 • Optionele smartphone-link app voor real-time file-informatie en weerberichten
 • Rijbaanassistent met fotorealistische kruisingaanzichten
 • Verbeterde routeplanning en -begeleiding: nieuwe Trip-technologie met via- en shaping-punten maakt het plannen van lange en meer gedetailleerde motorreizen mogelijk
 • TTS-navigatiemeldingen, deels met Natural Guidance (exacte omgevingsbeschrijving)

Bron: WayPoint

 

HARDWARE (AFMETINGEN, GEWICHT, PRESTATIES)

 

Behuizing: Zwarte kunststof behuizing, robuust, waterdicht (volgens IPX7), benzinebestendig, schokbestendig

 

Afmetingen (bxhxd): 136x83,4x24 mm

 

Display: Kleuren TFT-touchscreen, 65.000 kleuren, witte achtergrondverlichting, ook in zonlicht goed leesbaar, automatische dag-/nachtstand

 

Display-formaat (diagonaal): 127 mm (5 inch)

 

Schermresolutie (bxh): 800x480 pixels

 

Bedrijfsduur batterij: Tot 4 uur, afhankelijk van gebruik en instellingen

 

Opladen batterij: Via boordnet van motorfiets (tijdens het rijden), via computer d.m.v. micro-USB-kabel (inbegrepen), via optionele lader, via optionele auto-montageset (met aansluiting voor sigarettenaansteker) Laadtijd: maximaal 4 uur, afhankelijk van spanningsbron

 

4-toets Mount Cradle: Naar keuze verkrijgbaar zonder (voor motorfietsen met navigatievoorbereiding af-fabriek) of met Mount Cradle Met waterdichte stekkerverbinding (12V) voor aansluiting op het accessoires-stopcontact van de motorfiets ‘+/-‘ (vergroten/verkleinen van kaartschaal), ‘Page’ (wisselen tussen menuscherm, kaartweergave, kompas, boordcomputer en mediaplayer), ‘Speak’ (weergave van de actuele navigatiemelding)

 

Zeer gevoelige GPS-ontvanger: Ja

 

Bluetooth-Technologie: Ja. Verbinding met Bluetooth-helm of -headset (handsfree-/headset-/A2DP-/AVRCP-/SPP-protocol) alsmede voor verbinding met Bluetooth-telefoons, data-uitwisseling tussen twee gelijkwaardige apparaten

Verbinding met boordnet van motorfiets (LIN-Bus)

Actueel bij de volgende modellen: K 1600 GT, K 1600 GTL, K 1600 GTL Exclusive, R 1200 GS (vanaf modeljaar 2013), R 1200 GS Adventure (vanaf modeljaar 2014), R 1200 RT (vanaf modeljaar 2014), meer modellen volgen. Maakt comfortabele bediening mogelijk via de multi-controller en data-uitwisseling tussen motorfiets en Navigator

PC interface

USB-aansluiting (versie 2.0, high speed), USB-aansluitkabel inbegrepen

 

Geïntegreerde antenne: Ja

 

Gewicht: 288 g

 

Temperatuurbereik: Bedrijfstemperatuur: -20 °C tot +55 °C Laadtemperatuur batterij: 0 °C tot +45 °C

 

Download
BMW Navigator VI Handleiding (Nederlandstalig)
BMW Navigator VI Handleiding NL.pdf
Adobe Acrobat document 2.2 MB

Wat is er toegevoegd of gewijzigd / verbeterd in de diverse firmware versies? (Engelstalig)


Changes made from version 3.30 to 3.40:

 • Improved software stability.

Changes made from version 3.20 to 3.30:

 • Added support for avoiding country tolls while routing in Europe.
 • Fixed an issue with presenting alternate routes during route review.
 • Enhanced traffic condition information.
 • Fixed an issue that could prevent routes from being imported correctly from an SD card.
 • Fixed a potential issue with MP3 playback when connected to the BMW Communication System.
 • Fixed an issue that could prevent the media player from finding MP3 files on an SD card.
 • Fixed an issue that could prevent audio from playing after powering on from ignition.
 • Fixed an issue with repetitive prompts to restart the device after a software update.
 • Improved software stability.

Changes made from version 3.10 to 3.20:

 • User-selected keyboard settings are now maintained for each usage mode.
 • Improved the visibility of the route line when the terrain is shaded.
 • Improved Bluetooth functionality.
 • Added support for the new extended LIN catalogue.
 • Improved the selecting of the start destination when using Trip Planner.
 • Modified the My Motorcycle page to prevent it from showing if tire pressure data is the only data available.
 • Improved the consistency of routes transferred between units.
 • Fixed an issue where a delay time was being shown on a closed road.
 • Made the current day always selectable in the "Where I've Been" application.
 • Fixed issues related to the text display.
 • Improved software stability.
 • Eliminated background noise when listening to music on some motorcycles.

Changes made from version 3.00 to 3.10:

 • Added the ability to override avoidance of seasonally closed passes.
 • Fixed an issue that could cause the Last Ride page to show invalid data.
 • Corrected the display of the VIN on the My Motorcycle status page.
 • Removed references to 'for purchase' from the map update reminder in Smartphone Link for devices with lifetime map updates.
 • Improved displayed unit consistency across pages when satellite signal is lost.
 • Improved the subtitles on several settings buttons.
 • Improved software stability.

Changes made from version 2.90 to 3.00:

 • Fixed an issue that caused small audio gaps when using a Schuberth helmet.
 • Improved calculated routes and routing performance when avoiding tolls and fees.
 • Improved routing performance around seasonally closed passes.
 • Improved Bluetooth performance.
 • Added a confirmation request before resetting values on the My motorcycle settings page.
 • Added the ability to manually adjust the time in 1-minute increments.
 • Fixed display formatting issues.
 • Fixed an issue that caused units to take a long time to connect to a computer.
 • Improved software stability.

Changes made from version 2.80 to 2.90:

 • Improved satellite re-acquisition speed in mountainous areas with poor reception. This results in improved positional accuracy, which corrects an issue where the vehicle icon could be displayed off of the road.

Changes made from version 2.70 to 2.80:

 • Changed the traffic icon to better indicate the availability of traffic data.
 • Fixed an issue that could allow the Navigator V to be discoverable by Bluetooth without the user specifying that option.
 • Improved the voice command interaction between the Samsung Galaxy S4 and the Navigator V.
 • Fixed an issue that could prevent the screen brightness from being adjusted during sunrise/sunset times.
 • Fixed an issue with the media player search functionality.
 • Fixed an issue that prevented correctly displaying a value of -1 in the temperature field.
 • Improved the interaction between the Navigator V and Basecamp.
 • Enabled traffic voice prompts through a compatible headset.
 • Improved software stability.

Changes made from version 2.60 to 2.70:

 • Improvements for manufacturing process, no functional changes.

Changes made from version 2.50 to 2.60:

 • Added a route calculation mode for curvy roads.
 • Added Skip Waypoint to the Map Tools.
 • Updated the appearance of the brightness settings page to match the volume settings page.
 • Improved text-to-speech pronunciations.
 • Changes made from version 2.20 to 2.50:
 • Enhanced transferring of tracks between the device and BaseCamp. The active track log is now written to a separate file titled CurrentTrackLog.gpx.
 • Fixed issue that could prevent the map from panning or following the vehicle position.
 • Fixed issues that could cause large portions of the map to be blank or prevent the route line from appearing.
 • Improved vehicle icon position in North Up view.
 • Fixed issues that could cause voice prompt to say incorrect street name or destination name.
 • Fixed issue preventing the unit from speaking when the user presses the speak button on the mount.
 • Fixed issue that caused locations sent over Smartphone Link to appear with an incorrect name in Trip Planner.
 • Fixed issue that could cause Roadside Assistance feature to display incorrect information.
 • Enhanced proximity alerts volume to match navigation volume.
 • Fixed issue that could cause media to play at a different volume when switching tracks.
 • Fixed issue causing media tracks to play in alphabetical order after rebooting the device when random mode is selected.
 • Fixed issue that allowed the device to handle phone calls without an available audio output.
 • Fixed issue that caused the microphone to be muted in a new call when it was muted at the end of the previous call.
 • Fixed issue that prevented the device from reconnecting to Smartphone Link on iPhone when the device was turned on.
 • Added an option to Trip Planner to delete multiple trips from a checklist.
 • Fixed issue that prevented third-party routes transferred to the device through BaseCamp from recalculating.
 • Improved fuel tracking when moving device between a LIN mount and a non-LIN mount.
 • Fixed an issue that could cause the Large Buttons keyboard to display letters in the incorrect case.

BMW Navigator V:


Download
BMW Navigator V handleiding.pdf
Adobe Acrobat document 3.2 MB

Hardware (afmetingen, gewicht, prestaties)

 

Behuizing: Zwarte kunststof behuizing, robuust, waterdicht (volgens IPX7), benzinebestendig, schokbestendig

 

Afmetingen (bxhxd): 136x83,4x24 mm

 

Display: Kleuren TFT-touchscreen, 65.000 kleuren, witte achtergrondverlichting, ook bij opvallend zonlicht goed leesbaar, automatische dag-/nachtstand

 

Display-formaat (diagonaal): 127 mm (5 inch)

 

Schermresolutie (bxh): 800x480 pixels

 

Bedrijfsduur batterij: Tot 4 uur, afhankelijk van gebruik en instellingen

 

Opladen batterij: Via boordnet van motorfiets (tijdens het rijden), via computer d.m.v. Micro USB-kabel (inbegrepen), via optionele 220V-lader, via optionele auto-montageset (met aansluiting voor sigarettenaansteker)

 

Laadtijd: maximaal 4 uur, afhankelijk van spanningsbron

 

4-toets mount cradle: Naar keuze verkrijgbaar zonder (voor motorfietsen met navigatievoorbereiding af-fabriek) of mèt 4-toets mount cradle

Met waterdichte stekkerverbinding (12V) voor aansluiting op het accessoires-stopcontact van de motorfiets

‘+’/’-‘ (vergroten/verkleinen van kaartschaal), ‘Page’ (wisselen tussen menuscherm, kaartweergave, kompas, boordcomputer en mediaplayer), ‘Speak’ (weergave van de actuele navigatiemelding)

 

Zeer gevoelige GPS-ontvanger: Ja

 

Bluetooth-Technologie: Ja. Verbinding met Bluetooth-helm of -headset (handsfree-/headset-/A2DP-/AVRCP-/SPP-protocol) alsmede voor verbinding met Bluetooth-telefoons, data-uitwisseling tussen twee compatible apparaten

 

Verbinding met boordnet van motorfiets (LIN-Bus): Actueel bij de volgende modellen: K 1600 GT, K 1600 GTL, K 1600 GTL Exclusive, R 1200 GS (vanaf modeljaar 2013), R 1200 GS Adventure (vanaf modeljaar 2014), R 1200 RT (vanaf modeljaar 2014), andere modellen volgen

Maakt comfortabele bediening mogelijk via de Multi-Controller en data-uitwisseling tussen motorfiets en Navigator V

 

PC-interface: USB-aansluiting (versie 2.0, high speed), USB-aansluitkabel inbegrepen

 

Geïntegreerde antenne: Ja

 

Gewicht: 288 g

 

Temperatuurbereik: 

 • Bedrijfstemperatuur: -20 °C tot +55 °C
 • Laadtemperatuur batterij: 0 °C tot +45 °C

BMW Navigator IV:


Download
BMW Navigator IV handleiding.pdf
Adobe Acrobat document 2.7 MB

 

Technische specificaties van de BMW Motorrad Navigator IV.

 

 • Nieuwe behuizing (dunner , touchscreen, waterdicht en brandstofbestendig.
 • Groot display in 16:9 formaat (4,3", 480 x 272 pixels).
 • Geïntegreerde lithium ionen batterij met een arbeidsduur van 5 uur (1880 mAh). Dit betekent dat het apparaat ook los van de motorfiets kan worden gebruikt, bijvoorbeeld om gedurende pauzes in de rit uw route te plannen of voor gebruik tijdens wandelen of fietsen.
 • Nieuwe, geavanceerde houder met 4 extra bedieningselementen: inzoomen, uitzoomen, pagina, spraak.
 • Voedingskabel voor gemakkelijke aansluiting op het accessoirescontact is nu permanent bevestigd aan de geavanceerde houder.
 • Nieuwe, bijzonder gevoelige satellietontvanger biedt optimale, precieze satellietontvangst.
 • Snelle processor voor snellere routeberekening.
 • Geïntegreerd 4 GB geheugen: meer vrij geheugen om kaarten, muziekbestanden en dergelijke op te slaan.
 • Luidspreker en microfoon* geïntegreerd in het apparaat, waarmee verschillende toepassingen los van de motorfiets mogelijk zijn:
 • Gesproken aanwijzingen, zonder dat aansluiting op een aparte luidspreker in de auto nodig is.
 • De Navigator werkt in de auto als een handsfree-eenheid voor mobiele telefoons met Bluetooth.
 • Geïntegreerde MP3-speler, de nieuwste stereo Bluetooth-technologie (A2DP-profiel) voor het zonder verlies van kwaliteit zenden van muziek naar een helm met Bluetooth-functie.
 • Audio-aansluiting op de Navigator: de mogelijkheid om hoofdtelefoons aan te sluiten betekent dat de Navigator IV tijdens pauzes als MP3-speler kan worden gebruikt.
 • microSD-sleuf (Transflash) voor het gemakkelijk uitbreiden van het geheugen voor extra kaarten, MP3-bestanden, etcetera.

BMW Navigator III:


Download
BMW Navigator III handleiding.pdf
Adobe Acrobat document 2.5 MB

 

Technische gegevens: BMW Motorrad Navigator III

 

Behuizing 14,3 x 8,0 x 5,0 cm, robuust, volledig afgedicht (IPX7), brandstofbestendig, vier bedieningsknoppen Behuizing compl. met Advanced-Mount-Cradle 17,3 x 8,0 x 5,5 cm, robuust, volledig afgedicht (IPX7), brandstofbestendig, vier bedieningsknoppen op de Advanced-Mount-Cradle

 

Temperatuurbereik -15 °C tot 70 °C

 

Gewicht 420 g (zonder bevestigingsmateriaal, Advanced-Mount-Cradle)

 

Antenne Geïntegreerde Patch Antenne, MCX-stekker aanwezig voor externe antenne

 

Voeding 12/24 V, maximaal 6 Watt, 12 V-voedingskabel voor aansluiting op een boordnet-contactdoos of sigarettenaansteker (meegeleverd), netvoedingskabel voor 100-240 V, 50-60 Hz inclusief adapter voor EU of GB, optioneel: accupack met lader Aansluitingen

 

Bluetooth voor verbinding met WCS-1 Bluetooth intercomsysteem (handsfree-profiel),

 

audio-aansluiting (2,5 mm stekker) met aansluitmogelijkheid voor luidspreker en helminbouwset (optioneel) voor Systeemhelm 4 en 5, USB-aansluiting (versie 2.0, full-speed) voor PC interfacekabel (meegeleverd) voor data-uitwisseling,

 

infraroodpoort voor afstandsbediening.

 

Advanced Mount Cradle voor bevestiging op de motorfiets, met vier extra bedieningsknoppen (Zoom in/uit, Enter, Esc)

 

Beeldscherm aanraakgevoelig beeldscherm (Touchscreen), hoge resolutie 8 Bit 256 kleuren TFT-LCD, 8,4 x 4,5 cm, automatische achtergrondbelichting door lichtsensor (met dag- en nachtmodus), 454 x 240 pixels, contrastrijk en gereduceerde refectie, brandstofbestendig

 

Geïntegreerde dataopslag Vooraf geïnstalleerd met alle Europese detailkaarten, installatie van extra detailkaarten mogelijk

 

GPS functies GPS Ontvanger GPS kwaliteitsontvanger Phase Trac 12™ voor parallelle ontvangst van maximaal 12 satellieten GPS-registratietijden Koud ca. 45 Seconden Warm ca. 15 Seconden AutoLocate™ Bij goede satellietontvangst ca. 2 minuten GPS-prestaties Actualiseringsrate 1/seconde, continu GPS-Nauwkeurigheid positie < 15 Meter, 95 % typisch (nauwkeurigheidsverlies op 100 m² DRMS komt overeen met de Selective Availability van het Ministerie van Defensie van de USA) GPS-Snelheid 0,05 m/s continu Dynamiek 6 g

 

Software functies Navigatie Turn-by-turn routenavigatie met akoestische en optische routeaanwijzingen; afstemming op kortere tijd, kortere weg of vogelvlucht mogelijk; automatisch herberekenen bij het verlaten van de route

 

Kaartweergave 3-dimensionaal, 2-dimensionaal (rijrichting-georiënteerd of noordwaarts georiënteerd)

 

Menutalen taal van de menu’s in het Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Deens, Nederlands, Zweeds, Fins, Hongaars, Tsjechisch, Noorweegs, Portugees, Pools, Sloveens, Turks, kroatisch, Slovaaks en Grieks Spraakaanwijzingen spraakaanwijzingen in het Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Deens, Nederlands, Zweeds, Fins, Noorweegs en Portugees

 

Spraakaanduiding Text-to-Speech (met noemen van de straatnamen) of voorafgaand (Prerecorded)

 

Reiscomputer tripcomputer met actuele snelheid, vier afzonderlijk werkende trip-kilometertellers, gemiddelde bewegingssnelheid, gemiddelde en maximale snelheid, rijtijd, tijd in stilstand, totaaltijd

 

Kaartmateriaal geïntegreerde basiskaart voor Europa met snelwegen, secundaire wegen en belangrijke routes; MapSource™ European City Navigator op DVD en voorgeïnstalleerd in het apparaat (bevat detailkaarten van Europa plus POIs zoals restaurants, hotels, winkelcentra, bezienswaardigheden, garages, BMW Motorrad Informatie zoals bijvoorbeeld BMW Motorrad dealers, Enduropark Hechtlingen en klantenservice etc.), verder kaartmateriaal is via een USB-verbinding in het apparaat te laden.

 

Productinformatie BMW Motorrad Navigator III

 

Gegevens-registratie afgelegde weg (Tracklog) individueel configureerbaar naar verstreken tijd of gereden route, maximaal 10.000 Tracklog-punten, 50 routes met elk maximaal 250 waypoints, maximaal 2.000 waypoints, op te slaan in een intern Flash-geheugen, geen geheugenbatterij noodzakelijk Routeopslagcapaciteit tot 50 routes met elk maximaal 250 waypoints, tot maximaal 2.000 waypoints met naam en grafisch symbool Track-registratie registratie van de gereden route met tot maximaal 10.000 punten, configureerbaar naar verstreken tijd of gereden route Kompasfunctie aanduiding van de gereden windstreek, of de richting naar het volgende waypoint inclusief afstand en tijd tot het volgende waypoint, snelheid


BMW navigator street downloads


Download
Handleiding BMW Navigator Street
BMW_Navigator_Street_Handleiding.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB
Download
Dealerdatabase voor de BMW Navigator Street
BMW_Motorrad_Navigator_Street_Dealerdata
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 170.4 KB
Download
Voertuigiconen voor de BMW Navigator Street
BMW_Motorrad_Navigator_Street_Vehicle_Ic
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 1.9 MB

Gratis software om routes te plannen.


MyRoute - App

 

Download via de diverse app stores

 

 

Garmin Mapsource (upgrade versie)

 

Download gratis op de Garmin site

 

MapSource is gratis te downloaden bij Garmin, maar als je dat daar vandaan haalt dan lukt het installeren niet. Die download is namelijk een update-versie. Garmin heeft dat gedaan om je te dwingen eerst een product te kopen waar MapSource wordt bijgeleverd.

Maar niet getreurd: waar een wil is, is een omweg:

 

methode 1:  download hier of hier de versie van je eigen keuze (voorkeur voor versie 6.15.6, zie hierboven bij punt 18); daar zit geen installatie-programma bij, uitpakken in de directory c:\garmin\ en met de hand een shortcut op de desktop zetten; klaar is klara

 

methode 2:  het installatieprogramma van Garmin controleert niet of er een oudere MapSource versie op je pc staat, maar controleert alleen of er een verwijzing in het windows-register aanwezig is (wordt door Garmin programma's aangebracht). Installeer dus eerst (gratis) BaseCamp (dat is wel een volledige versie) en download daarna vanaf de Garmin site MapSource. Kun je ook BaseCamp en MapSource met elkaar vergelijken. BaseCamp kun je eventueel daarna de-installeren, MapSource blijft dan functioneren.

 


Garmin Zumo Motornavigatie (overig downloads)


Download
Garmin Zumo 300 serie
Garmin Zumo 300 series Engels.pdf
Adobe Acrobat document 4.8 MB
Download
Garmin Zumo 590 Engels
Garmin Zumo 590 Engels.pdf
Adobe Acrobat document 2.0 MB
Download
Garmin Zumo 595 Engels
Garmin Zumo 595 Engels.pdf
Adobe Acrobat document 3.8 MB
Download
Garmin Zumo 665 Engels
Garmin Zumo 665 Engels.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB
Download
Garmin Zumo 600 Serie Engels
Garmin Zumo 600 Serie Engels.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB
Download
Garmin Zumo 200 Serie Engels
Garmin Zumo 200 series Engels.pdf
Adobe Acrobat document 1.7 MB